Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to znaczy, że masz preferencje dotyczące wyglądu i przeważają nad ewentualnymi zaletami brzmieniowymi!!!

To nie wypada, nie przystoi, i stoi w opozycji do założeń sztuki audiofilskiej;-)

Coś dla Szymon'a :-) … MartinLogan Neolith prosto z jeszcze gorącego lipcowego magazynu Hi-Fi News & Record Review, July 2016

HI-FI NEWS SPECIFICATIONS - MartinLogan Neolith

Sensitivity (SPL/1m/2.83Vrms – Mean/IEC/Music): 82.0dB/85.1dB/84.0dB

Impedance modulus min/max (20Hz–20kHz): 1.8ohm @ 11.7kHz / 16.7ohm @ 2.1kHz

Impedance phase min/max (20Hz–20kHz): –76° @ 6.7kHz / 44° @ 1.5kHz

Pair matching/Response Error (200Hz–20kHz): ±2.9dB / ±7.4dB/±7.0dB

LF/HF extension (–6dB re. 200Hz/10kHz): see text / 30.7kHz/31.1kHz

THD 100Hz/1kHz/10kHz (for 90dB SPL/1m): 0.2% / see text

Dimensions (HWD): 1899x769x870mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

VERDICT: Sound Quality: 90%

Potrzebny skan testu największych Array's „JBL 1400 Array” z Hi-Fi News, March 2007

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) – dokładnie z tego wydania magazynu w którym były testowane Sonus faber Guarneri Memento :

Hi-Fi News lab specifications - Sonus faber Guarneri Memento

Sensitivity: 85.0dB

Impedance modulus min/max: 4.38ohm @ 200Hz / 42.2ohm @ 74Hz

Impedance phase min/max: –59.7° @ 86Hz / 55.8° @ 22Hz

Frequency response error, 200Hz–20kHz: ±4.5dB (L), ±4.3dB (R )

Pair matching, 200Hz–20kHz: ±1.3dB

LF extension –6dB ref 200Hz: 34Hz

HF extension –6dB ref 10kHz third-octave: >40kHz

THD 100Hz/1kHz/10kHz (90dB SPL 1m): 3.17% / 0.09% / 0.33%

Ukryta Zawartość

Image4.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atlon11
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

atlon11 - daj już spokój w wklejaniem tych danych technicznych. Jak ktoś będzie zainteresowany, to sobie znajdzie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Vivid Audio Giya G1 mają naprawdę dobrą stereofonię, (ogólnie na pewno nie najlepszą) ale w samej klasie kolumienek z głośniczkami kopułkowymi to jedną z lepszych, o czym już wcześniej pisałem. Same stereo, detale przechodzące między kolumnami.

Następny dobry aspekt to ciekawy detal na średnich i wysokich. Choć do rekordowych rozdzielczości, przejrzystości, szybkości i otwartości to im jeszcze brakuje. Ale i tak detal na średnich całkiem całkiem, na wysokich nieźle, no i stereofonia. Te dwa aspekty mi podchodziły w zakresie średnio-wysokotonowym, bo lubię metalowe membrany :-)

Z nich to już było coś słychać, nie to co z ''Dynek'' i innych popierdółeczek grających, a dokładniej; brzdąkających jak ledwo żywe.

Bas z G1 nie podobał się, był jak poducha - taki trochę robiony bas. Więcej lepszego prądu mogłoby go trochę lepiej rozruszać.

Wyżej znajdziesz inne/droższe kolumny, które te G1-ki wykoszą w całym paśmie i mają absolutnie najlepszy "pinpoint imaging" - lokalizację poszczególnych dźwięków i instrumentów.

To ja jestem niekoszerny bo nawet gdyby te mydelniczki grały zjawiskowo to wszystko szlag trafia przez ten wygląd. Ciekawe, czy design był podyktowany względami brzmieniowymi czy to raczej chęć "wyróżnienia" produktu na rynku. Jak to drugie to nie mam pytań...

Jeżeli ten komplet metalowych przetworników, poza oczywistymi przymiotami jak szybkość, przejrzystość i detal gra jeszcze gładko to może być nieźle. Tak jak bardzo lubię "twarde" przetworniki to barwa zawsze jest po stronie miękkich materiałów. Coś za coś.

Każdy wie, że Vivid to designerskie suchotniki bez jakiejkolwiek barwy. Wystarczy spojrzeć na zwrotnicę pełną chińskich, podłych bennicow żeby wiedzieć że jakość się nie liczy. O wyglądzie nawet szkoda pisać, przetworniki wyglądają jak z najtańszych magnatów a otwór BR jak wiadomo co :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Tak jak bardzo lubię "twarde" przetworniki to barwa zawsze jest po stronie miękkich materiałów. Coś za coś.

Też mam takie zdanie / i od nastu lat użytkuję Spendora / przyczyna jest prosta - zawsze jest coś lepiej na innych zestawach poza WOKALEM....a tego poświęcić nie potrafię.

Edytowane przez BOBSAPP

w wklejaniem tych danych technicznych.

No to było trzeba przepisać z Hi-Fi News, i dla mnie podesłać, wszystko elegancko obok siebie, to bym wtedy miał opcję wklejenia i byłoby dużo szybciej i łatwiej, i nie musiałbym przepisywać większości i tracić czasu dla byle kogo.

Fajne informacje do porównań różnych zespołów głośnikowych i od razu odnośniki/linki do testów. Nawet jak znam, to i tak porównam i poczytam co piszą w Hi-Fi News, bo jakoś sensowne/prawdziwe jest to co piszą o brzmieniu.

Nie to co niemieckie pismaki, którzy swym krajowym produktom dają handicapy i to duże, a pozostałe oceniają różnie, czyli jak im się zechce. Im pomiary i specyfikacje lepiej wychodzą aniżeli sprawiedliwa ocena i wiarygodne opisy brzmienia.

Ktoś kiedyś już pisał, że niemieckie pismaki maksymalnie zakłamane. Pewnie miał na myśli głównie tych ze stereoplay.de i stereo.de

Choć i w audio.de widziałem Wilson Audio MAXX 2 (€56000) które z 91-pkt. były na samym dnie grupy high-end-klasse razem z niemieckimi Quadral Aurum Vulkan (€3600) i Elac FS 210 A (€4000) :-) Jeden punkt dzielił MAXX 2-ki od spadku do spitzenklasse :D

Jak ktoś będzie zainteresowany, to sobie znajdzie.

Jestem zainteresowany. Znajdź mi i podaj na tacy pozostałe testy ''wszelkich'' zespołów głośnikowych (>20kzł) z Hi-Fi News - począwszy od najstarszych wydań.

atlon11

się napracował, a niektórym i tak źle i tak niedobrze :-).

Nie ładnie tak.

Troszkę szacunku dla tych co im się jeszcze chce.

Bez takich ludzi fora tematyczne zmieniają się w opowieści "o mchu i paproci" .

Pozdrawiam

Pygar

atlon11

się napracował,

Niech sobie swój wątek założy i wkleja, jak już musi

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Piszmy może o swoich doświadczeniach z produktem - dane techniczne każdy może sobie doszukać.

To ja jestem niekoszerny bo nawet gdyby te mydelniczki grały zjawiskowo to wszystko szlag trafia przez ten wygląd. Ciekawe, czy design był podyktowany względami brzmieniowymi czy to raczej chęć "wyróżnienia" produktu na rynku. Jak to drugie to nie mam pytań...

Jeżeli ten komplet metalowych przetworników, poza oczywistymi przymiotami jak szybkość, przejrzystość i detal gra jeszcze gładko to może być nieźle. Tak jak bardzo lubię "twarde" przetworniki to barwa zawsze jest po stronie miękkich materiałów. Coś za coś.

Wydaje mi się, że pomogło tu dodanie dodatkowej średniotonowej kopułki, w zakresie który przecież mógł być odtwarzany przez sam wysokotonowy. Podział zwrotnicy w Vividach przypada na 100, 900, 4000Hz.

Każdy z głośników odtwarza węższy zakres, co ułatwia pozbycie się rezonansów na skrajach pasma pracy głośnika, które zawsze występują (i w głośnikach z twardymi aluminiowymi membranami, o małym tłumieniu wewnętrznym, są najbardziej dotkliwe). Zakładam, że zastosowane zwrotnice są wysokiego rzędu, także własnie po to, aby łatwiej pozbyć się rezonansów na krańcach pasma.

To trochę podobna filozofia do tego co robi Roland Gauder w swoich Gauderach. Byłem kiedyś z nim na długiej kolacji, gdzie tłumaczył mi, że głośniki z ceramicznymi membranami mają złą opinię, ponieważ wiekszość producentów nie potrafi ich prawidłowo zaaplikować. Głośniki ceramiczne, podobnie jak metalowe, mają bardzo silne rezonanse na skraju swojego pasma użytecznego, dlatego ważne jest aby przez odpowiednie dobranie punktów podziału w zwrotnicy i zastosowanie stromych zboczy filtrów, 'odciąć' się od tych problematycznych zakresów pracy. Gauder stosuje u siebie jakieś mega strome filtry - chyba nawet 60dB na oktawę.

Vividy w brzmieniu w niczym nie przypominają tanich konstrukcji z aluminiowymi membranami (może poza szybkością). Nic nie dzwoni, nie ma tu metaliczności czy fałszywej dźwięczności. Dźwięk jest zawsze bardzo gładki.

Spojrzałem teraz na pomiary Modelu G2 w Soundstage (wszystkie modele od K1 do G1 mają te same zestawy głośników - różnią się tylko ilością i wielkością niskotonowych, więc można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że w pomiarach także wypadną podobnie) i wypadają bardzo dobrze. Podobnie dobrze wypadły na pomiarach w Stereophile.

Na tym wykresie dobrze widać, że Vividy nie mają typowego 'peaku' w zakresie wysokotonowym (jeżeli maja to w zakresie 20kHz+), który widzimy na wykresach wielu innych kolumn z metalowym tweeterem:

710Vigfig6.jpg

Tu masz porównanie Vividów G1 (czerwona linia) oraz Thieli 3.7 (niebieska). Górka przy 16kHz to własnie rezonans metalowej kopułki w Thielach.

(to jest 'in-room response', więc siłą rzeczy wykres jest dużo bardziej poszarpany niż przy typowym pomiarze charakterystyki, który symuluje komorę bezechową)

A tu jeszcze dla porównania metalowy tweeter w Wilsonach Sasha mk 1 (czerwona linia) vs Audio Note SP-E (niebieska linia).

710Wilfig7.jpg

Też widać wyraźny rezonans kopułki.

Oba wykresy przedstawiają inne pokoje, więc nie mogą być bezpośrednio porównywane (choć sam peak na górze jest ewidentny).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Myślę, że samo wycięcie rezonansów poprzez zwrotnicę nie do końca rozwiązuje problem. To jest, w końcu metoda stosowana powszechnie przez konstruktorów od wielu lat. Jest taka teoria, że właściwości materiału przetwornika zawsze będą wpływać na końcowy efekt (co by się z resztą z grubsza zgadzało) i ten rezonans tak czy siak odciśnie się na użytecznym paśmie.

Dobrze zaaplikowany ceramik jest również bardzo gładki. Miałem, jakiś czas temu u siebie włoskie Albedo Aptica (dwudrożne, 2x ceramiki Accutona) i w połączeniu z A-klasowym Accu było gładko jak na masełku, ale... z barwą było tak sobie. Przejście na miękkie przetworniki w Dynaudio i barwa wracała. Ekstremalne efekty w tym zakresie mamy np. z Herbatników czy Spendorów gdzie miękkie przetworniki wspomagane są dodatkowo rezonansem skrzynki - bardzo mocno słychać tam podkolorowania, ale za wokale można dać się pokroić :-)

z barwą było tak sobie

Mam podobne wrażenie do Twoich. Zawsze ceramiki Accutona odbieram tak samo. Dźwięk jest gładki, szybki, rozdzielczy ale matowy i szary. Nie lubię tego typu dźwięku. Ale nie jestem pewien czy jest to kwestia twardości materiału drivera. W TAD Reference 1 i CR 1 jest berylowy średniotonowy, a dźwięk jest gęsty, soczysty, barwny i przypominający miękkie drivery ale jednak z lepszą szybkością i rozdzielczością.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Mam podobne wrażenie do Twoich. Zawsze ceramiki Accutona odbieram tak samo. Dźwięk jest gładki, szybki, rozdzielczy ale matowy i szary. Nie lubię tego typu dźwięku. Ale nie jestem pewien czy jest to kwestia twardości materiału drivera. W TAD Reference 1 i CR 1 jest berylowy średniotonowy, a dźwięk jest gęsty, soczysty, barwny i przypominający miękkie drivery ale jednak z lepszą szybkością i rozdzielczością.

Też mam takie zdanie / dodam tylko do TAD - średnie tony mają znacznie większą nośność / dżwięczność i jasność.

Dźwięk jest gładki, szybki, rozdzielczy ale matowy i szary

Słuchałeś w Monachium nowych Gauderów?

Ja dzisiaj posłuchałem tego smoka Vitusa z Gauderami,i zmieniłem zdanie,może nawet mógłbym z takim dźwiękiem żyć. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Słuchałem w pokoju Vitusa tego smoka z czarnymi Gauderami. W Saloniku jest fotka. Było ok ale nadal słyszę sygnaturę driverów Accutona. Pod każdym względem wysoka klasa ale jednak nie mój dźwięk.

• 2 tygodnie później...

Miałem dzisiaj okazję posluchac najnowszych Magico S5 mk 2 w NY. Grały z Vitusami SM-102. Ciezko na tej podstawie wyciagnać wnioski o różnicach w stosunku do S5 mk 1, ale grało to znakomicie. Najlepsza prezentacja Magico w warunkach sklepowych/wystawowych jaka slyszalem.

Przy okazji: nastapiła zmiana dystrybutora Magico - nowym dystrybutorem jest Audio Klan.

• Redaktorzy

Przy okazji: nastapiła zmiana dystrybutora Magico - nowym dystrybutorem jest Audio Klan.

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) najwyraźniej zapomnieli wykonać drobną korektę, bo wyświetla się wszystko po staremu ;-)

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jak bedzie na stronie, to juz nie bedzie news ...

Informację otrzymałem na kontakt24 ;)

Prośba do kolegi z forum, który pożyczał Regena, o zwrot.

Tymczasem przyszły nowe zabawki - Sonore microRednu:

AOtPz6.jpg

yLtPyX.jpg

sUr6hM.jpg

Pierwsze wrażenia: nie jest tego dużo, jak na cenę $640 ...

Słuchać jeszcze nie słuchałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

No i jak, no i jak, no i jak : jak pytała jedna dama polskiego dziennikarstwa. Na computeraudiophile piszą, że jest to lepsze od wszystkich innych transportów cyfrowych w tej i w sąsiedniej galaktyce, a jak faktycznie?

Oczywiście dodanie zasilacza w cenie x 3 albo x 4 to urządzonko powoduje, że jest to urzadzenie lepsze niż wszystko inne w tej galatyce, sąsiedniej oraz jeszcze dwóch innych. Strach się bać, co będzie jak powstanie wersja mkIV. No room for improvment.

Edytowane przez wist

Szczęśliwie mam też zasilacz Uptone JS-2, wiec zweryfikuję wlrótce te przechwałki bez żadnego 'ale' :)

JS-2_with_LED_master_1024x1024.jpg

UpTone_Audio_JS-2with_12v_and_5v_output.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi