Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega jest konstruktorem i specjalizuje się w takich ustrojstwach.

Monobloki na 300B + preamp na 2A3.

Po tym co usłyszałem i też zobaczyłem (podzespoły, jakość wykonania i montażu) - zakończyłem "gonitwę za królikiem" w temacie pieców do końca moich dni - teraz już tylko słucham :-)

Witam po latach nieobecności. W związku z tym, że systemie głównym niewiele się zmieniło (doszedł tylko DAC) to się przypomnę niezwykle skromnym, ale dającym niezwykłej frajdy systemem sypialnianym, którego jeszcze w całości nie prezentowałem: Radmor 5102-TE po kapitalnej renowacji, Nikko P-47 i Yamaha NX-E800.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3936-0-95674700-1456233108_thumb.jpg

post-3936-0-44336000-1456233126_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Witam po latach nieobecności. W związku z tym, że systemie głównym niewiele się zmieniło (doszedł tylko DAC) to się przypomnę niezwykle skromnym, ale dającym niezwykłej frajdy systemem sypialnianym, którego jeszcze w całości nie prezentowałem: Radmor 5102-TE po kapitalnej renowacji, Nikko P-47 i Yamaha NX-E800.

Dupy nie urywa ;)…za to szczęka opada na widok tego Radmora! Szacun i leci Szanowny Kolego like for you!

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Dupy nie urywa ;)…za to szczęka opada na widok tego Radmora! Szacun i leci Szanowny Kolego like for you!

Tak miało być :) Miało nic nie urywać, miało być przyjemnie... i jest :)

Luxmany i winyle 

Tak miało być :) Miało nic nie urywać, miało być przyjemnie... i jest :)

I słusznie! To nie był zarzut w Twoja stronę, stąd emotikon ";)" pokazujący mój stosunek do tego, że nie wszystko co się swieci jest złotem :)

Natomiast Radmor - mistrzostwo świata

No słuchanie płyt winylowych w sypialni przypomina trochę ... stosunek przerywany ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No słuchanie płyt winylowych w sypialni przypomina trochę ... stosunek przerywany ;-)

Czy ja wiem ?? Średnia długość jednej strony płyty to 20-kilka minut... na grę wstępną akurat ;) Później jakoś już leci... ;)

I słusznie! To nie był zarzut w Twoja stronę, stąd emotikon ";)" pokazujący mój stosunek do tego, że nie wszystko co się swieci jest złotem :)

Natomiast Radmor - mistrzostwo świata

Jest ok... :) Odebrałem Twój wpis bardzo pozytywnie :)

Luxmany i winyle 

Piopio, a co Ty wiesz o vinylu? :)

Ja miałem już gramofon gdy Ty na chleb mówiłeś beb ;-)

Ale potem przeszedłem na pliki ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Nie chcę być żle zrozumiany , no , gramofon do sypialni jakoś tak nie tego no .:)

Pewnie ze 30-ści lat temu… Miałem taki automatyczny gramofon Technicsa z funkcją repeat. Chyba nic się nie przerywało bo w kościele za sprawą matki klepali zdrowaśki w intencji mojej poprawy.

Edytowane przez nosferartur

W podobnych klimatach sie lubuje.

Właścicielowi zestawu sypialnianego gratuluje ;)

I choć przy starcie światełko przygasa...

Radmoryna pierwsza klasa !

Łóżeczko nie tylko do spania.

Łóżko dobre do słuchania ;)

Muzyka w tle leci...

Będą dzieci ;)

Mam 2 absorbery domowej roboty (ze ... skrzynek na pościel z dziecięcych łóżek, do których napchałem po pół rolki wełny mineralnej :) ). Postawiłem je przy bocznych ścianach, tak jak mi się wydaję są 1-e odbicia boczne.

Ukryta Zawartość

Pomysł z lustrami super, nie wpadłem na to.

W miejscach pierwszych odbić dzwięk powinien się odbijać a nie absorbować :) Dziwne że o tym nikt nie wspomniał. Te dyfuzory na filmiku są w miejscach pierwszych odbić , pomijając już ich skuteczność. Polecam takie ustawienie :http://www.cardas.com/room_setup_golden_cuboid.php

filmik instruktazowy do ustawień pierwszych odbić:

Ukryta Zawartość

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Ja w większości przypadków spotkałem się z absorbowaniem pierwszych odbić dźwięku.Jeżeli już to odbicie w mniejszym stopniu ale średnich i wysokich tonów.

Zgadza się. Większość pierwszych odbić powinno się absorbować, aczkolwiek nie wszystkie. Jeżeli są po bokach, dywanie to już nie dawać na sufit. Jesli pomieszczenie będzie zbyt wytłumione dźwięk będzie bez emocji i stereo.

Pozdrawiam

Szkoły są różne jak widać. Najlepiej korzystać moim skromnym zdaniem z pomiarów specjalnej aparatury pomiarowej i uszu. Uszu w szczególności bo to, że odpowiedź zaadoptowanego akustycznie pomieszczenia będzie liniowa nie znaczy ze brzmienie będzie naturalne i muzykalne. Może okazać się np. ciemne, matowe, bez blasku i życia.

W końcu udało mi się większość sprzętu wymienić. Do zmiany zostaje jeszcze DAC i doklejenie kilku paneli za kolumnami.

Ukryta Zawartość

post-1123-0-62843300-1456913684_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładny zestaw.Jeżeli chodzi o panele to niekoniecznie kilka,niech to będzie jeden standardowych wymiarów 1.2/0.6/10 postawiony bliżej kolumny,byle był grubszy od tego co masz min 10cm.Pianki tej grubości niewiele pomagają.

Kolumny odsłuchiwałem, porównywałem z innymi. Akurat panele sprawdzają się w tym wypadku też robiłem różne testy. Amplituner zostaje jest stereo, słucham czasem radia. Porównywałem do paru wzmacniaczy i jak dla mnie za dużej różnicy nie było. Wole w lepsze kable zainwestować.

Wole w lepsze kable zainwestować.

To jakis żart chyba. Ta Yamaha to zadna rewelacja. Lepiej by bylo kupić za ta kase integre i do tego tuner za 100zł.

?👈

To jakis żart chyba. Ta Yamaha to zadna rewelacja. Lepiej by bylo kupić za ta kase integre i do tego tuner za 100zł.

Miałem ten sam model (tilko czarny;)i to jest ampli stereo i u mnie pracowała przyzwoicie nie porównywałem z innymi modelami w tej cenie ale to co u mnie grał było zadowalające a podłączonego go miałem na różne sposoby, to jest stereo kombajn a w jednej rzeczy bije na głowę mój teraźniejszy zestaw to przy podłączeniu do TV jakieś filmy naprawdę grało fajnie.Jakbym więcej oglądał TV a muzyka tylko sporadycznie to śmiało bym sobie go zostawił. Żal było go oddawać w obce ręce więc poszedł do rodziny.

lekkie zmiany w systemie. Teraz Electry robią za fronty w kinie (standy badziewo samoróbki do wymiany). w Yarach lekko podniosłem przody - jeszcze lepsza przestrzeń i dynamika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Każdy kupuje to co lubi i co chce. Dla jednego blondynka, dla innego brunetka…a i znajdzie się chętny na teściową.

Słyszałem już kilka amplitunerów łącznie z wielokanałowymi, które swoim brzmieniem zjadały sporą część pokazywanych tutaj sprzętów.

Ta Yamaha faktycznie nie jest szczytem mozliwości, ale nie każdy ma ambicje zostawić w sklepie audio równowartość auta. A jak sądzę kable też nie będą "lepsze" w zakresie cenowym powalającym na kolana. Zapewne ciut lepsze w ogólnym rozrachunku nie szarpiące budżetu domowego…tak mysle.

Pozdrawiam

Edytowane przez MrArkowski

Słucham w pokoju bazy na krótszej ścianie 3,3m zaś dłuższa ma jakieś 4,5m, trójkąt ~równoboczny 1,5m. To będzie 3 rok wsłuchofilstwa, więc na takim etapie jestem że kompletuje sprzęt od strony tego co ma największe znaczenie jakość/$. Zostało mi dokończyć zwrotnicę (nową cewkę napowietrzną) choć myślę że te monitory to na razie kompromis, to małym wkładem pieniężnym sycę ciekawość puki co, puki nazbieram, znajdę lepszych. Dalej wymiana lamp, akustyka i sieciówki, i kolumny chyba że zmiany będą na tyle zadowalające że stracę motywację albo zostanie przeniesiona w daalszy czas. Potem to co będzie nie wiem, nadzieja :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-55534-0-41507300-1457192290_thumb.jpgpost-55534-0-88279600-1457192306_thumb.jpgpost-55534-0-86891200-1457192320_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Ciekawy systemik -Gratuluję!Jak tu się wkleja foto bo za nic nie moge znależć gdzie to było..?

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

lekkie zmiany w systemie. Teraz Electry robią za fronty w kinie (standy badziewo samoróbki do wymiany). w Yarach lekko podniosłem przody - jeszcze lepsza przestrzeń i dynamika.

Ukryta Zawartość

Podoba mi się pokój i to jak się sprzęt z nim komponuje.

Telewizora nie chciałeś dać trochę wyżej?

O dyfuzorach nie myślałeś?

Ukryta Zawartość

Ciekawy systemik -Gratuluję!Jak tu się wkleja foto bo za nic nie moge znależć gdzie to było..?

Jak odpisujesz to musisz kliknac wiecej opcji i tam masz dodaj plik. Albo z zew. serwera np editer.pl.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi