Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

O, usunęli wodę święconą...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Coraz więcej martwych świerków również w prywatnych lasach po obronie ekologicznej kornika:

Ukryta Zawartość

Sukces ekologów to martwota, zgnilizna itede...

PS.

Przypomniało mniem siem:

W ciasnym języku matecznika to : gaja, paczamama czy jakaś tam inna boginia się nazywa.

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

14 minut temu, xetras napisał:

Coraz więcej martwych świerków również w prywatnych lasach po obronie ekologicznej kornika:

Ukryta Zawartość

wgospodarce.pl to wypustka portalu wpotylicę braci Karnowskich?

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Godzinę temu, Amator 2b napisał:

"Popatrz matko, popatrz ojcze! Oto idą dwaj folksdojcze. Co za hańba, co za wstyd! Jeden Polak, drugi Rzyd.”

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Policja Polska Generalnego Gubernatorstwa była jedyną formacją złożoną z Polaków na okupowanych terenach, której Niemcy pozwolili nosić broń. Z założenia granatowi policjanci stali na straży prawa. Szybko jednak część z nich splamiła swój honor otwartą kolaboracją z wrogiem. Nawet co dziesiąty zdradził.

Początkowo główne obowiązki Policji Polskiej (PP) obejmowały typowe zadania policyjne, powiązane z misją utrzymania porządku publicznego: służbę wartowniczą w różnych instytucjach okupacyjnych, np. w sądach podczas przesłuchań i rozpraw, kierowanie ruchem drogowym i ulicznym, egzekucję rozmaitych zarządzeń, np. przepisów sanitarno-higienicznych, ochronę urzędników administracji cywilnej w kontaktach z petentami, towarzyszenie różnym jednostkom niemieckiej policji i asystowanie im podczas wykonywanych zadań, takich jak pilnowanie aresztantów itp.

Z czasem polskich policjantów coraz częściej wykorzystywano do działań graniczących z kolaboracją. Już w czasie jednej z narad w 1940 roku Bruno Streckenbach, Dowódca Policji Bezpieczeństwa (BdS) w Generalnym Gubernatorstwie, powiedział Hansowi Frankowi, że PP należy użyć przeciwko polskiej ludności:

"Nasze doświadczenia z Policją Polską są stosunkowo dobre. […] Niezbędne jest, ażeby ci polscy policjanci znali ludzi i bezwarunkowo wydawali ich nam, ręce, która ich karmi."

Między innymi zadania policji granatowej, które rychło wykroczyły poza proste wykonywanie obowiązków i przeobraziły się w jawne prześladowania ludności, obejmowały dochodzenie w sprawie różnych przestępstw gospodarczych. Policjanci często wykazywali się nadgorliwością w zabieraniu produktów rolnych, tzw. kontyngentów żywności, na wsiach i w zwalczaniu szmuglu, co powodowało, że ludzie nie dojadali, i zasługuje na miano otwartej kolaboracji z okupantem.

Do tej samej kategorii wypada zaliczyć konfiskaty nielegalnych towarów oraz wyłudzenia od chrześcijańskich Polaków i Żydów, aresztowanych w powiązaniu z wykroczeniami gospodarczymi, w istocie z oczywistym zamiarem przywłaszczenia ich pieniędzy i innych dóbr.

Praktyki takie stały się coraz częstsze po utworzeniu zamkniętych dzielnic żydowskich w licznych miejscowościach, gdyż sytuacja bytowa Żydów była jeszcze gorsza od tej będącej udziałem Polaków. Zgodnie z raportem polskiego podziemia:

Po powstaniu gett zdeprawowanie mundurowych [granatowych policjantów] przybrało najbardziej prymitywne formy. Współudział w szmuglu, przemycanie Żydów za mury getta wyłudzanie pieniędzy od uciekinierów to tylko niektóre z ich źródeł nieuczciwych dochodów. Ten proceder ograbiania każdego, kto wpadł im w łapy, stał się tak powszechny, że nawet Niemcy to dostrzegli i wydali odnośne instrukcje w lipcowym okólniku dla kierownictwa [polskiej policji.

Taki nacisk ekonomiczny trwał, a nawet przybierał coraz to nowe formy, takie jak wymuszanie wielokrotnie zawyżonych opłat, blokowanie dostaw żywności z prowincji do miast i żydowskich gett, organizowanie punktów kontrolnych na drogach dojazdowych, stacjach kolejowych i mostach, wreszcie przeszukiwanie pociągów. Niemieccy okupanci – a zatem i PP – przywiązywali szczególne znaczenie do kwestii czarnego rynku. Aby nad nim zapanować, organizowali „naloty” na sklepy i magazyny i likwidowali bazary.

Polscy policjanci dostawali ścisłe polecenia w sprawie tego, ilu handlarzy trzeba zatrzymać, by wywiązać się z narzuconych limitów. Pomimo tej presji ze strony niemieckich zwierzchników próby likwidacji pokątnego handlu niewiele przyniosły. Do innych zadań PP, które nierzadko prowadziły do nadużywania władzy, należał przymusowy nabór polskich robotników do pracy w Niemczech.

Początkowo funkcjonariusze PP mieli doprowadzać wskazane osoby, z list nazwisk sporządzanych przez Urząd Pracy (Arbeitsamt), do punktów zbiorczych. Po pewnym czasie policjanci musieli już urządzać „obławy”, aby dostawić wyznaczoną liczbę ludzi do robót w Rzeszy. Polska prasa podziemna ostro potępiała ten proceder:

Polacy, ci zatrudnieni w urzędach pracy i tzw. granatowa policja, którzy uczestniczą w tzw. łapankach i którzy dają się wykorzystywać w taki jawny i szkodliwy sposób w działaniach przeciwko współobywatelom, zostaną bezwzględnie ukarani.

Mobilizowania PP do udziału masowych aresztowań podczas obław, obejmujących całe dzielnice, z czasem w dużym stopniu zaniechano wskutek wielu protestów policjantów uczestniczących w takich akcjach – nigdy jednak nie zrezygnowano z tego całkowicie.

Równocześnie powstawały w niektórych oddziałach PP „grupy myśliwskie”, złożone ze skorumpowanych polskich policjantów, które gorliwie żerowały nie nieszczęściu Żydów i Polaków, prześladując ich dla własnego zysku. W jednym z raportów podziemia z Warszawy z października 1942 roku czytamy:

Pomimo zawieszenia masowych obław, odnotowano kilka mniejszych łapanek, przeprowadzanych wieczorami przez granatową policję (niektórzy policjanci urządzali je na własną rękę).

Za niewątpliwy akt kolaboracji trzeba uznać udział polskich policjantów w egzekucjach i akcjach terrorystycznych przeciwko ludności. Takie egzekucje zaczęły się w Warszawie na początku 1941 roku. 12 lutego PP rozstrzelała kobietę podejrzewaną o zabicie folksdojcza.

itd

Ukryta Zawartość

Bum,bum,bum.

Kolaboranci i zdrajcy byli rozpracowywani przez państwo podziemne, w miarę możliwości dogłębnie, i likwidowani.

Bum.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

15 minut temu, Amator 2b napisał:

Kolaboranci i zdrajcy byli rozpracowywani przez państwo podziemne, w miarę możliwości dogłębnie, i likwidowani.

Czyli byli tacy, no proszę.

Ilu granatowych policjantów i gwardzistów PPR zlikwidowało polskie państwo podziemne?

2 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Z komunistami też robili bum, bum?

Z Wolińską, Brystygierową, Górowską, Wareckim, Morelem, Michnikiem i innymi polskimi komunistami się nie udało.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

Godzinę temu, xetras napisał:

Ukryta Zawartość

Kompletne brednie...

Ukryta Zawartość

Apel do bezpartyjnego członka PiS:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, toptwenty napisał:

Policja Polska Generalnego Gubernatorstwa była jedyną formacją złożoną z Polaków na okupowanych terenach, której Niemcy pozwolili nosić broń. Z założenia granatowi policjanci stali na straży prawa. Szybko jednak część z nich splamiła swój honor otwartą kolaboracją z wrogiem. Nawet co dziesiąty zdradził. (...)

Ta zmanipulowana wypowiedź to przykład hejtu wobec Polski i Polaków. Fałszujesz historię posługując się powszechnie posługując się powszechnie znanymi faktami historycznymi w celach propagandowych. Nie przedstawiłeś przy tym kilku najważniejszych faktów.

Po pierwsze. Policja granatowa, a właściwie Policja Polska Generalnego Gubernatorstwa, była niemiecką okupacyjną policja komunalną nadzorowaną przez niemiecką administracją cywilną i podległą lokalnym niemieckim komendantom Ordnungspolizei podporządkowanej bezpośrednio Reichsführerowi SS Heinrichowi Himmlerowi. Policja granatowa była nigdy organem policyjnym Państwa Polskiego. Na mundurach nigdy nie nosiła Polskiego Godła.

67815b714761838c49fd46242dbb             db0bead72804c4a899d36b5bb27488f4268184b2

Orzeł Policji Polskiej II RP.                                                       Oznaczenia na czapkach policji granatowej.

Po drugie. Historycy oceniają, że nawet 30 procent granatowych policjantów współpracowało przeciwko Niemcom z Polskim Państwem Podziemnym. O czym mowa jest także w artykule z którego pochodzi owa wklejona treść.

Po trzecie. Po II WŚ Państwo Polskie rozliczało i skazywało granatowych policjantów za zbrodnie wobec obywateli polskich, w tym pochodzenia żydowskiego. 

Poza tym.

Rozpowszechnianie tego rodzaju propagandy wypełnia znamiona art. 133 kk - "Kto publicznie znieważa Naród lub Rzeczpospolitą Polską, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3."

Zajadłość w szkalowaniu Polski i Polaków prezentowana przez autora tego wpisu, w tym i w innych wątkach, może wskazywać,  że jest to osoba cierpiąca na zaburzenia psychiczne albo zadaniowy troll.

15 godzin temu, Bobcat napisał:

Ukryta Zawartość

Ciąg dalszy powyższej sprawy.

"Ordo Iuris chce kontrrewolucji"

Czyżby tym stwierdzeniem "czerwona zaraza" występująca tym razem pod sztandarem GW przyznała się nieopacznie czym jest??? Patrzcie już nie udają że rewolucji im się zachciało, jakie maja plany.    
Teraz wiadomo, nie mam wątpliwości dlaczego trwa walka o sądy, do czego ideologom są uległe lewackie sądy potrzebne.....lewactwo spod wiadomego sztandaru przecież już uruchomiło pełzającą rewolucję.  ?

15 godzin temu, Bobcat napisał:
15 godzin temu, Maju napisał:

image.thumb.png.46edae57473237f42a857b158a16789e.png

I co chciałeś przez to powiedzieć? Ludzi spod znaku tęczy papież Franciszek nazwał naszymi braćmi. 

No ale słowa te kierował do katolików. Nie do katoli. Czyli nie do Ciebie.

Taki ktoś jak ty potrafi tylko ubliżać, wmawiać że to co przedstawia brak szacunku do tych ludzi i durnie mieszać do tego wypowiedzi papieża.
O to że zrozumiesz jak dobrze to pasuje do ideologii która rozwija swoje macki, która zacznie wpływać na nasz porządek prawny np. przez takie debilne raporty, ciebie nigdy bym nie podejrzewał.....po co zapytałeś zanim wylałeś te chamskie porównania, też nie wiesz? Ja wiem, "mądrość" i buta wygrały, musiałeś.    ?

EOT w tym temacie.

10 godzin temu, xetras napisał:

Sukces ekologów to martwota, zgnilizna

Wszystko czego dotknie się lewactwo tak kończy niestety

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

21 minut temu, Maju napisał:

ideologii która rozwija swoje macki

Ci którzy obecnie sprawują rząd dusz nie mogą się pogodzić z jego utratą. Czyli wysycha źródło kasy. A to boli.

która zacznie wpływać na nasz porządek prawny

Ci o których mowa w raporcie właśnie próbują wpływać na nasz porządek prawny. Bardzo dobrze, że ktoś powiedział im stanowcze "nie" i publicznie obnażył ich łajdackie, sk...syńskie metody działania.

takie debilne raporty

To że jest dla Twojej strony niewygodny i kompromitujący nie oznacza że łeś  debilny. Obnażasz tylko swą bezsilność. Co tam jest niezgodnego z prawdą?

co znaczy EOT też nie rozumie....  ?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

10 godzin temu, xetras napisał:

Ukryta Zawartość

artykuł z marca 2019, taki drobny szczegół, powinieneś wklejać jakąś świeższą propagandę. i na marginesie nie znalazłem potwierdzenia tej informacji poza TVP info i lasami państwowymi.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Maju napisał:

co znaczy EOT też nie rozumie....  ?

Znów podwójne standardy? Powiedz to @szymon1977, @Jacchusiai @jezz którym już dawno temu napisałem EOT a oni cały czas do mnie piszą, motywując że jest to Forum publiczne i że nie będę im dyktował co i kiedy im wolno pisać.

43 minuty temu, Maju napisał:

Ach ten kompleks niższości wobec lewicy...

9 minut temu, Bobcat napisał:

...cały czas do mnie piszą...

Skoro mnie tu wywołujesz, to zrozum dziecko drogie w końcu, że publiczne zamieszczone posty, adresowane są do publiki, a nie do Ciebie, czy do mnie.

...nie będę im dyktował... 

Zakazu komentowania wypierdów, które publicznie zamieszczasz, bo taki kaprys ma Bobcat. 

...dawno temu napisałem EOT.

Lejce Ci się popier...liły - EOT to sobie możesz jako informację o własnych poczynaniach pisać, a nie jako instrukcję do wykonania dla innych.

A jeśli nie odpowiadają Ci merytoryczne komentarze do tego co piszesz, jedyno co możesz zrobić, to przestać pisać. Takie jest życie. Przyswój sobie w końcu zasady funkcjonowania forum publicznego.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

14 minut temu, Bobcat napisał:

w bezmyślnym powtarzaniu kościelno-politycznego propagandowego ścieku nie ma lepszego nad Maju.

24 minuty temu, Bobcat napisał:

Znów podwójne standardy? Powiedz to @szymon1977, @Jacchusiai @jezz którym już dawno temu napisałem EOT a oni cały czas do mnie piszą, motywując że jest to Forum publiczne i że nie będę im dyktował co i kiedy im wolno pisać.

Dokładnie tak jest to forum publiczne Dziwne, ze nie wiesz jakie tu powinny obowiązywać zasady.

Moderacja też nie bardzo wie o czym można przeczytać w wątku do tego przeznaczonym. To jest diagnoza.

Dziwne tylko, ze jak tobie postawiłem diagnozę to dostałem za to 2 pkt. i karę dodatkową.? Jakiś kabel mnie zgłosił?

A to przecież była diagnoza. Albo stwierdzenie faktu, jak piszą inni.

Więc zapomnij o swoich próbach ustalania zasad bo nie jesteś od tego.

A teraz naciśnij leninówkę na uszy, bo dzis zimno, i do roboty.

Forum i przełożeni czekają.?

ps. Mógłbyś rozwinąć temat kompleksu lewicy? Przeczytam z zaciekawieniem.

16 minut temu, rasputin napisał:

w bezmyślnym powtarzaniu kościelno-politycznego propagandowego ścieku nie ma lepszego nad Maju.

A, ok. Nie doczytałem.

Myślałem, że @Bobcatpisał, ze ja też mam taki kompleks. Czytam w pośpiechu.

2 minuty temu, jezz napisał:

...nie wiesz jakie tu powinny obowiązywać zasady.

...

Więc zapomnij o swoich próbach ustalania zasad bo nie jesteś od tego.

Skoro Ty jesteś, to mogę w tym wątku powrócić w niebyt.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, Zyzol napisał:

Policja granatowa, a właściwie Policja Polska

!

1 godzinę temu, Zyzol napisał:

Po II WŚ Państwo Polskie rozliczało i skazywało granatowych policjantów

Wiadomo, pisałem o okresie przed 1945.

Zresztą po wojnie rozliczało ich i skazywało państwo kierowane w tym zakresie m.in. przez osoby żydowskiego pochodzenia, których nazwiska z rozkoszą podał wcześniej  Amator.

Pytania pozostają 

- ilu Polaków i polskich Żydów a ilu Niemców zabili granatowi policjanci w czasie II wojny? 

- ilu granatowych policjantów wysługujących się Niemcom skazało polskie państwo podziemne przed 1945?

- dlaczego z taką swadą wspominacie o policji żydowskiej w getcie, całkowicie pomijając zbrodnie polskiej policji (granatowej)?

Odpowiedzi są jasne, panowie antysemici.,

2 godziny temu, Maju napisał:
12 godzin temu, xetras napisał:

Sukces ekologów to martwota, zgnilizna

Kolejny temat na który lepiej się nie wypowiadaj, bo nic nie wiesz.

50 minut temu, szymon1977 napisał:

Skoro Ty jesteś, to mogę w tym wątku powrócić w niebyt.

Ja tylko w przelocie. Zarobiony jestem.?Tylko postawiłem diagnozę bo mam wrażenie, że @Bobcat  ze swoim zachowaniem zbyt często myli forum publiczne z lupanarem. To jest stwierdzenie faktu. 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.