Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 9.12.2019 o 19:01, jaxcek napisał:

Czy naprawdę s25 brzmią jak podłogówki? Wydaje się to nieprawdopodobne i nie mogę wprost uwierzyć.

Potrafię w to uwierzyć mając też monitory, ale wiesz są podłogówki i podłogówki ? 

patrz choćby waga, monitorek C20 ze stendem waży 25kg, moja poprzednia podłogówka ważyła 16kg ? 

W dniu 11.12.2019 o 20:08, m4tech napisał:

patrz choćby waga, monitorek C20 ze stendem waży 25kg, moja poprzednia podłogówka ważyła 16kg ?

Wiesz, są standy co ważą 20kg i wtedy te podłogówki będą wybitniejsze . ?

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

W dniu 11.12.2019 o 20:08, m4tech napisał:

Potrafię w to uwierzyć mając też monitory, ale wiesz są podłogówki i podłogówki ? 

Waga to kwestia wtórna oczywiście nie bez znaczenia, jeżeli objętość obudowy S25 jest porównywalna z kolumną podłogową to jak najbardziej można uzyskać zejście i wypełnienie basu jak w przypadku niedużej kolumny podłogowej.

1 godzinę temu, sls napisał:

objętość obudowy S25

Objętość obudowy S25 to jeśli dobrze pamiętam 18/20L

Pierwsza lepsza podłogówka to raczej drugie tyle.

Co nie zmienia faktu że S25 mają basu sporo i grają jak 2x większe podłogówki.

ja tylko mogę powiedzieć że pojemność w moim przypadku jak przesiadłem się na monitory została zredukowana pewnie też o połowę i nijak to się nie odbiło na jakości i zejściu na niskich. 

Trochę też ostatnio polatałem z kolumnami po pokoju, posłuchałem  i porobiłem też pomiarów i okazało się (ku mojemu prawdziwemu zdumieniu) że Contury 20 grają u mnie najlepiej w ustawieniu prawie przy ścianie z dość mocnym skręceniem do środka. na marginesie zaraz za nimi i obok mam panele absorbujące...

Nie wiem dlaczego tak jest nie znam się ?  ale dla mnie to szok! ? 

ci co wiedzą coś o  akustyce, wiedzą też że to prawdziwy skarb dla kolumn jeśli chodzi o wypełnienie na niskich częstotliwościach, taka umiejętność grania pod ścianą ? 

chyba dobra okazja, o ile ma ktoś małą elektrownię do ich zasilenia ?

https://m.olx.pl/oferta/dynaudio-contour-3-3-rarytas-CID99-IDCvIr2.html

Edytowane przez don111
W dniu 19.12.2019 o 11:57, m4tech napisał:

Trochę też ostatnio polatałem z kolumnami po pokoju, posłuchałem  i porobiłem też pomiarów i okazało się (ku mojemu prawdziwemu zdumieniu) że Contury 20 grają u mnie najlepiej w ustawieniu prawie przy ścianie z dość mocnym skręceniem do środka. na marginesie zaraz za nimi i obok mam panele absorbujące...

Swoją drogą jaki jest metraż tego pomieszczenia?

13 godzin temu, don111 napisał:

chyba dobra okazja, o ile ma ktoś małą elektrownię do ich zasilenia

Miałem te kolumny.

70W Mcintosz lampowy wypełniał 70 metrowe pomieszczenie dźwiękiem

Nie wiem jak LAR, w przypadku Cayina gdzieś między wierszami wyczytałem że zbyt wydajny prądowo to on nie jest no ale spróbować  zawsze można. Są jeszcze hybrydy LARa czy Haiku Audio jak komuś zależy na zniekształceniach lampowych.

9 godzin temu, Antonio1974 napisał:

Próbuje dalej: LAR i Cain tp55.

Antonio, jaki model LARa masz/będziesz miał u siebie do Excite? Ja swego czasu prawie zostałem zlinczowany przez sprzedawcę pewnego salonu jak mu powiedziałem , że chcę sprzedać Excite zamiast kupić do Excite lampę LARa ? Stąd moja ciekawość jak to u Ciebie się polubi.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Odsłuch był krótki , więc trudno mi o recenzję.

Nie było jednak efektu Wow.

Bas bardzo wyraźnie zaznaczony ale wolny.

Trochę mało zszycia  dźwięków na średnicy , mało magii lampowej.

Chciałem to kupić ale się nie zdecydowałem.

Po 6 - miesięcznym romansie i definitywnym rozstaniu z PMC twenty powrót do korzeni

?

ps. Kupię w bardzo dobrym stanie Focus-y 110, ewentualne info proszę na priv.

IMG_20191230_001747.jpg

10 minut temu, Adam 38 napisał:

ps. Kupię w bardzo dobrym stanie Focus-y 110, ewentualne info proszę na priv.

IMG_20191230_001747.jpg

Wiszą jakieś na allegroszu. A Contour 1.1 nie miałbyś lepsze? Na ebayu są różne, albo z Rosji. Nie było wersji Władimir Signature ? ?

Znalazłem w temacie opis różnic dynaudio s25 w stosunku do c1 a czy ktoś z klubowiczów porównywał s25 z pierwszej i drugiej serii jakie różnice brzmieniowe?

A gdyby tak nie iść w bardzo kosztowne zabawki i zrobić krok "w tył" ?

Czy poprawi się plastyka, nasycenie, źródła pozorne będą większe i zwyczajnie przyjemność z grania jeszcze wzrośnie jak z obecnymi X14? 

Już dawno się tak cieszyłem na myśl o nowych paczuszkach, w końcu to Dynaudio.  Emit M 20 będą słuchane ?

9 godzin temu, Adam 38 napisał:

A gdyby tak nie iść w bardzo kosztowne zabawki i zrobić krok "w tył" ?

Zrób Adaś drugą zwrotkę do x14 i słyszysz co te głosniczki potrafią ?

Z nowości u mnie nowy, lampowy Preamp Opery, który gra z monoblokami lampowymi na El34 i pięknie się to zgrywa z x44 ? EC nie mam zamiaru się pozbywać, ale jednak lampa, to lampa. Ma ten swój czar i urok. Jakaś namiastka analogowego klimatu ?

271D54A4-0A62-41F3-9FC1-724016651393.jpeg

Roxi z przyjemnością za kaucją wypożyczyłbym przepiękne S40 ale jest jakaś dziwna niechęć salonów audio do wypożyczania mojej osobie wyższych modeli Dynek ?

W tej samej cenie co S40 takie Monitor Audio, Kef-y, Harbeth, każdy salon , który je ma wyśle mi z przyjemnością i to poleca a wyższe modele Dynek to jakiś niezrozumiały dla mnie problem. Przecież już jestem "typem" ? znanym w tych salonach, lubimy się ale co się już na drogie Dynusie napalę to dostaję zimny prysznic na rozpaloną glacę ?

Chociaż z drugiej strony to może ludzie z salonów wiedzą to co i ja doskonale wiem tylko staram się o tym nie pamiętać ? czyli nie mam czego szukać z moimi zabawkami do wyższych serii Dynaudio... , przecież obiektywnie patrząc to ja z X14 moimi Cyrusami nie "wyciskam" wszystkiego co w nich najlepsze. 

ps. A zresztą, w nocy przy zgaszonym świetle i tak nikt nie pozna czy w pokoju grają Emity 20 czy S40 ? ? ? Wystarczy mieć trochę wyobraźni i gra gitara ?

33 minuty temu, Adam 38 napisał:

Roxi z przyjemnością za kaucją wypożyczyłbym przepiękne S40 ale jest jakaś dziwna niechęć salonów audio do wypożyczania mojej osobie wyższych modeli Dynek ?

Z ciekawością poczytam na temat porównania s40 vs Emit ? Jak nie sprawdzisz, to nie będziemy wiedzieli... 

Piotr,

ogromnie jestem ciekaw co z tego wyjdzie, fajnie jakby wszystko kapitalnie się zgrało. Pytanie czy Cyrus podoła zadaniu, w końcu to zaledwie 70W więc... trzeba sprawdzić. 

Pozostaję z szacunkiem,

Adam 

46 minut temu, ps39 napisał:

Adam, a nie myślałeś aby wejść w lampę? Tam 70 W wystarczy do większości Dynek.

Piotr, temat wzmacniacza w moim przypadku jest zamknięty. Chociaż, gdy sobie przypomnę jak z X14 grały tranzystory, o których potocznie mówi się, że grają trochę stereotypowo - "lampowo" to faktycznie klimatycznej a momentami magicznej średnicy nie brakowało (Dayens, Soul Note). No ale jest co jest i cieszę się (nawet bardzo) ze swoich Cyrusków, też coś tam z analogu w sobie mają ?

Pozostaję z szacunkiem,

A.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.