Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem po latach znowu starego dobrego DCD-3000 którego kiedyś  miałem, podobnie jak jego  złotego  klona DCD-S10.

Z racji że teraz w dobie streamingu dobry DAC na wagę  złota. 

I nie rozczarowałem się,  gra znakomicie,  czysto przejrzyście,  realistycznie,   ma się  wrażenie obcowania z muzykami w pokoju.

Kiedys może  nie miałem tak dobrego wzmaka i kolumn żeby w pełni go docenić. 

Zostaje u mnie 🙂

Edytowane przez costa brava
  • 1 miesiąc później...

DENON - japońska marka, znana na całym świecie, nie tylko wśród audiofilów i melomanów, budująca swoją audiohistorię od ponad 110 lat, trafiła dzisiaj na nasz kanał, aby sprawdzić czy za pomocą swoich wzmacniaczy zintegrowanych wciąż trzyma dobry poziom muzykalności i jest godną propozycją wśród wciąż powiększającej się konkurencji?

Paweł bierze zatem na tapet modele PMA-600NE, PMA-900HNE oraz PMA-1700NE. Który dla kogo? Sprawdź sam:

Po obejrzeniu video, koniecznie daj nam znać w komentarzu czy kiedyś miałeś lub może masz obecnie, jakiś sprzęt od Denona i jak go oceniasz.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Redaktorzy
53 minuty temu, Q21 napisał:

Po obejrzeniu video, koniecznie daj nam znać w komentarzu czy kiedyś miałeś lub może masz obecnie, jakiś sprzęt od Denona i jak go oceniasz.

Oczywiście miałem kilka "klocków" od Denona. Obecnie z powodzeniem użytkuję wkładkę gramofonową MC Denon DL-103R.

P.S. Paweł ciekawie opowiada.

Screenshot_20220922-105403.jpg

IMG_20220209_153646893~2.jpg

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Staruszek nabył staruszka Denona AVR 1306 +DCM260+DVD800 i zapisuje się do klubu. Jak na moje potrzeby i możliwości to wraz z Quadral Odin gra całkiem, całkiem... W drugim pokoju.... ale to nie tu i nie teraz.

Witam. 

Zainteresowalem sie marką denon i chcialbym dowiedzieć sie czy sa jakieś znaczace roznice brzmieniowe pomiedzy modelami Denon PMA 1500/1510/1520/1600. 

Znudziło mi sie "brytyjskie" brzmienie i szukam odmiany. 

Zależy mi na szczegółowej i przestrzennej średnicy ale delikatnej górze.  

Jestem osobą o trochę nadwrazliwym słuchu i wszelkiego rodzaju sybilanty cykniecia i szorstkości sa dla mnie nieprzyjemne. Czytałem bloga prowadzonego przez osobe ktora ma podobny problem z nadwrażliwością i dźwięk Denona PMA 1600 mu sie podobal. Opisywal ze zadnych sykow i nieprzyjemnych sybilantow nie odczuwal. Jednak 1600 jest dość drogawy stad moje zainteresowanie starszymi modelami. Zastanawiam sie tez na PMA 800. Niższy model z tej samej serii co 1600. Ciekawe czy tez ma tak gladkie i czyste wysokie a dialogi bez sykow itp. 

Różnic modelowych serii 1500-1600 w kwesti brzmienia nie podam, chociaż z tego co pisali inni podobno nie występują. Niemniej radzę nie schodzić poniżej serii 1500. Lepsza budowa, moc, większą swoboda grania w stosunku do 8 setki. W końcu z czegoś różnica w cenie musi się brać...

Edytowane przez cortes

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Porównałem parametry pma 1500/1510/1520/1600 i jakieś roznice występują. Czy to w mocy, czy damping factory czy odstępie od szumu. Czyli jakies roznice układowe musza być. A jak wielki wpływ maja na dzwiek? Ciężko znaleźć porownanie.

A czy ktos może mi powiedzieć jaki pobór prądu na biego jalowym maja owe wzmacniacze czy ktos zmierzył kiedys? 

Chcialbym go używać jako wzmacniacz glowny w salonie. Podłączony również pod tv i konsole. A tu już pobór pradu ma znaczenie. Np yamaha 2100 na biegu jałowym pobiera 35w a 2200 juz ponad 65w. Co w połączeniu z tv i konsola dalo by już pokazny pobor a w dzisiejszych chorych czasach wiadomo... 

Te różnice na papierze niekoniecznie muszą się przekładać znacząco sonicznie. Z tego co wiem większe różnice brzmieniowe występują w tej rodzinie odtwarzaczy cd. W przypadku wzmacniaczy stawiam, że może być kosmetyka...

• 3 tygodnie później...
W dniu 19.10.2022 o 04:09, DJ LUCAS napisał:

Cześć, 

Czy ktoś porównywał może modele Pma 2020ae z Pma A110? Czy mamy tutaj progres czy raczej jest to to samo tylko w trochę innej obudowie? 

Miałem 2020 2500 a110 

Najlepiej  grał dla mnie 2020 i 2500 

i DLA MNIE ..grał kiepsko a110 oddałem go po 2/3 tyg 

kupiłem Rotel rc 1590 rb 1590 i teraz to gra . Mocy nie brakuje gdzie w Denon brakowało i co Rotel Klasa AB CZYSTA KLASA . Dźwięk piękny ..

polecam Cd Denon dcd 2500 i A110 i Rotel zestaw rc i rb 1590 😋😄

pozdrawiwm . 

2 godziny temu, Knaplukasz napisał:

kupiłem Rotel rc 1590 rb 1590 i teraz to gra . Mocy nie brakuje gdzie w Denon brakowało i co Rotel Klasa AB CZYSTA KLASA . Dźwięk piękny ..

Z jakimi paczkami masz spięty zestaw Rotela?

6 minut temu, cortes napisał:

Z jakimi paczkami masz spięty zestaw Rotela?

Klipsch RF 7 III  plus kable głośnikowe z żyła bass core .  I wpięte w zestaw 2   rca chord Signature  tuned aray i chord Sarum t tuned aray 

Edytowane przez Knaplukasz

Cześć, czy ktoś z was użytkuje Odtwarzacz DCD 2500 NE ? W internecie jest o nim mało informacji, a jest dobrze i solidnie zbudowany, z tego co widzę na zdjęciach 🙂

Edytowane przez g88
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Ktoś potwierdzi, czy te obciążniki faktycznie poprawiają jakość dzwięku ? 🙂 

Denon.thumb.jpg.4522ce3aaeabcc98f4d9bb6a32af8d03.jpg

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

3 godziny temu, smax napisał:

Moim zdaniem głupota, jeśli chodzi o poprawę dwięku. Co najwyżej eliminują słyszalność brumienia trafa.

4 godziny temu, smax napisał:

Nie lepiej wrzucic na górę kowadło? Chyba im większa waga tym lepiej? 

?👈

• Redaktorzy
32 minuty temu, rafal735r napisał:

Nie lepiej wrzucic na górę kowadło? Chyba im większa waga tym lepiej? 

Też tak myślałem dopóki nie spotkałem dwóch "audio-ziomali" z Pomorza, którzy twierdzili, że warto zdjąć pokrywy wszelakie. Przyznać że muszę, że tamta prezentacja muzyki była naprawdę udana.

IMG_20211023_115709378~2.jpg

IMG_20211023_123504736~2.jpg

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• 2 tygodnie później...

Witajcie.
Pacjent PMA 1520AE...

Mam problem z trzaskami lewej kolumny podczas regulacji głośności. Nie jest to uciążliwe, wystarczy przekręcić gałkę kilka razy w całym zakresie głośności i na kilka dni jest spokój.
Niestety problem powraca, zapewne sam potencjometr jest do wymiany.
Orientuje się ktoś czy to się wymienia, a jeśli tak to gdzie kupić bądź jak szukać. Jakiś numer części itp?
Zaznaczam że PMA jest u mnie od 7 lat od nowości, w ciągłym codziennym użytkowaniu...

Witam Klubowiczów do których i ja dołączam ze swoim zestawikiem PMA900HNE I DCD900 NE . Przy okazji zapytam o połączenie Denona z kolumnami Dali a konkretnie czy np.serie Opticon , lub niższe mogą być w miarę dobrym wyborem do tego zestawu? W chwili obecnej Denon gra z KEF Q550 jednak że względu na zamienę pomieszczenia na mniejsze rozważam kolumienki podstawkowe.

• 1 miesiąc później...

Witam. Co prawda nie mam jeszcze sprzętu Denona ale zastanawiam się nad kupnem wzmacniacza. Obecnie gram na Yaqinie MS-90b, tzn. nie gram bo non stop zepsuty i ze względu na sporą awaryjność chce zmienic n japońską markę, niezawodną. Brzmienie MS-90b jak najbardziej mi odpowiada, jest wszystko co potrzebuje więc takie pytanie, czy znajdę model Denona nie gorzej brzmiący , najlepiej nowy do 8tys. Jeśli tak to jaki?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Jak juz koniecznie Denon do 8 tys. to 2500ne ...nowy nie będzie ale prawie ...wisiał niedawno za 7100 na olx

Lepsze to niz jakieś nowe wynalazki typu 1700ne za niewiele mniej 

• 2 tygodnie później...

Witam. Jest ktos kto posiada DENON poa3000RG ?? serie RG .Chciałem się podzielic moją opinią mam dwie sztuki Testuje je . Jeden 100V drugi 220V i grają rożnie 😉 Ta informacja dla tych co sie boją japońskich wersji . Wersja 100V gra  po porostu lepiej ,bass bardziej dociążony głębszy oraz srodek  lepiej  nasycony .Są to różnice  ktore słychac odrazu   mnie się wydaje ,czy na granicy percepcji .. Grają inaczej .Coś jest w tym że japończyki grają lepiej  to juz 4 końćowka w moim posiadaniu serii 3000RG .Zauważyłem  rożńiece w budowie wiekszej pjemnosci kondensatory na płytce z tranzystorami .I inne zmiany.  By może to ma wpływ na brzmienie tego nie wiem . Taka ciekawostka .To już ktorys raz z rzędu jednostrki japońskie grają lepiej .Z czegos to wynika .Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witajcie, przeniosę swój wątek do tej dyskusji może uzyskam jakieś dodatkowe propozycje - potrzebuję Waszej dorady w przedmiocie DACa do systemu - Denon PMA 1315R, który gra z Canton Ergo 102 DC, BS Node.

Póki co Chord Mojo 2 i SMSL SU-9.

Witam, od kilku lat grają u mnie PMA980R i AVR1306..... a miały być na chwilę. Dzielnie im towarzyszy ST-1000X. Przy nich stoją monitory Quadral i Canton. Skromnie ale całkiem przyzwoite brzmienie.

1 minutę temu, soundintruder napisał:

ale bałem się, że może być troszkę za słaby do Cantonów.

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Używam  mocy 10% max a i to czasem za głośno, pokoje około 20m2. Zwykle leci jazz zamiennie z czymś poważnym więc to nie może być zbyt głośne. Nie zwracam uwagi czy kolumna ma być 4 czy 8 Ohm byleby dobrze brzmiała. Nie zwracam też zbytniej uwagi na jakość (firmę!!!) kabli podziwiając tych co słyszą różnicę.... bo ja nie potrafię odróżnić dźwięku Es od Dis. Tylko dobra muzyka dla mnie się liczy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.