Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  210 członków

Pioneer Klub

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

hello...

Po ponad 25 latach chcę znowu słuchać dobrej muzyki z własnego sprzętu,

właśnie nabyłem w doskonałym stanie technicznym i wizualnym wzmacniacz Pioneera sa 608 oraz tx 608l oraz kolumny Jamo 5000p. Jak dla mnie ten zestaw gra dobrze. A teraz chcę kupić odtwarzacz Cd i tu mam wielki dylemat. Kolega z pracy - akustyk- doradza mi kupno legendarnego Philipsa cd - 204, twierdzi, iż jest on niezniszczalny a do tego z moim wzmacniaczem b. dobrze zagra. I na pewno ma rację. Ja natomiast w przeciwieństwie do niego i mojego "zabytkowego" sprzętu chciałbym kupić coś nowego i myślę o Pioneer pd-50 albo Yamaha cd-s700. Nie wiem co lepiej zagra z moim wzmacniaczem. Co sądzicie ? A może macie jakiś inny pomysł. Budżet 2000 z małym hakiem. Pokój  36m2.

Pozdrawiam

2 minuty temu, Sebastian Wojtysiak napisał:

hello...

właśnie nabyłem w doskonałym stanie technicznym i wizualnym wzmacniacz Pioneera sa 608 oraz tx 608l oraz kolumny Jamo 5000p. Jak dla mnie ten zestaw gra dobrze. A teraz chcę kupić odtwarzacz Cd i tu mam wielki dylemat. Kolega z pracy - akustyk- doradza mi kupno legendarnego Philipsa cd - 204, twierdzi, iż jest on niezniszczalny a do tego z moim wzmacniaczem b. dobrze zagra. I na pewno ma rację. Ja natomiast w przeciwieństwie do niego i mojego "zabytkowego" sprzętu chciałbym kupić coś nowego i myślę o Pioneer pd-50 albo Yamaha cd-s700. Nie wiem co lepiej zagra z moim wzmacniaczem. Co sądzicie ? A może macie jakiś inny pomysł. Budżet 2000 z małym hakiem. Pokój  36m2.

Pozdrawiam

Najlepszym doradcą jest własny słuch :).

Pioneer gra dynamicznie, ciut (jak to u Pioneer'a) wyeksponowaną górą. Za niecałe 2000 mozna kupić obecnie w okazyjnej cenie nowe CDS27 ARCAM'a i uważam, że w tej kwocie ciężko o lepszy jakościowo (trwałość, wykonanie, muzykalność) sprzęt. Jest to wyprzedaż wynikająca z wycofania po kilku latach tego CD/SACD/Satreamer'a. 

Zaznaczam - nie mam pojęcia jak się zgra z Twoim systemem - ale dzięki temu, że sprzęt jest nowy można dokonać zwrotu w przypadku zakupu przez internet. I osobiście poszedlbym wpierw w tą stronę.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

hello...

Pozdrawiam

arkadowski - dzięki za sugestie, wezmę oczywiście pod uwagę ten odtwarzacz,

na razie poruszam się w tych tematach jak słoń w składzie porcelany'

Idealnie byłoby rzeczywiście odsłuchać wszystkich trzech i zdecydować się na któregoś ale ciężko będzie to zorganizować jeśli w ogóle jest to możliwe. 

Edytowane przez Sebastian Wojtysiak

Czy ktoś wie gdzie można kupić nowego Pioneera Pd - 50 srebrnego? Bo dzwoniłem do kilku sprzedawców i ich oferty ze strony internetowej były nieaktualne.

Zamówiłem już Acram'a cds 27 i Pioneer'a Pd-50 ( udało mi się znaleźć nowego czarnego - choć do mojego wzmacniacza i tunera z serii blue line pasowałby idealnie srebrny).  Umówiłem się też z moim kolegą - akustykiem z teatru muzycznego na odsłuch, po czym pomoże mi zdecydować w wyborze. Jeśli ktoś miałyby ochotę posłuchać tych dwóch odtwarzaczy to zapraszam do mnie ( obrzeża Łodzi ). Spotkanie planuje 03.-06.01.2019r. 

Pozdrawiam

Bardzo jestem ciekawy tego porównania.

Rozważałem zakup CD 27 Arcam'a jeszcze jak kosztował ponad 4 tys..

Miałem Pioneer'a PD-50, którego słuchałem z NAD'em C375 i Yamahą A-S 2100, i uważam że bardzo dobrze grał: silnym, barwnym, przestrzennym dźwiękiem.

PD-50 uważam za doskonały (mechanicznie i dźwiękowo) odtwarzacz SACD za bardzo niewygórowaną cenę.

Dziś otrzymałem Pioneer Pd-50 co mnie ucieszyło niezmiernie gdyż był moim lekkim faworytem już przed odsłuchem porównawczym z Arcam'em Cd-s27  ( mam go już od 4 dni ). Po otwarciu Pioneera poczułem pewien dyskomfort (nie wiem czy słusznie) gdyż na etykiecie z tyłu widnieje rok produkcji styczeń 2017- ma równe dwa lata, poza tym nie miał też  folijki na szybce wyświetlacza. Zadzwoniłem do sklepu, w którym kupowałem i powiedziałem sprzedawcy o moich spostrzeżeniach co on skwitował -że sprzęt nie jest już produkowany i stał gdzieś u nich na półce w sklepie. Zastanawiam się co zrobić. Koszt zakupu wraz z transportem  do mnie to 2334,00 zł. Natomiast Arcam pachnie świeżością - był oryginalnie zapakowany.

Druga kwestia - to mój kolega ( akustyk), który miał  ze mną odsłuchać te dwa odtwarzacze i pomóc mi  dokonać wyboru  zachorował dziś. Więc usiadłem sam i zacząłem się nimi "bawić" - moja mało profesjonalna ocena porównawcza to: 1) estetyka na lekki + pioneer, mógłby być lepiej czytelny wyświetlacz 2) brzmienie - nie potrafiłem niestety wychwycić różnić, żaden mnie specjalnie nie zachwycił. 

I sam już nie wiem co mam zrobić czy oddać te dwa do sklepu i dalej szukać innego nowego czy jednak zdecydować się może na starszy model ale z wyższej półki. Podpowiedzcie mi proszę coś...

sorry miki 450, że Cię rozczarowałem moim porównaniem - a czekałeś na jakąś konkretną ocenę.

W dniu 15.02.2018 o 20:24, Bumpalump napisał:

Dzwiekowo to nic specjalnego

A co jest czymś specjalnym :-)?

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

W dniu ‎26‎.‎12‎.‎2018 o 15:27, niebond napisał:

wejdzie seria 40 i cena poszybuje ostro w górę

Masz na myśli PD-40AE ? bo integra już jest . Byłby to pewnie bliźniak Onkyo C-7270 , którego jestem ciekaw czy w ogóle się pojawi .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zdecydowałem się  odesłać Pioneer Pd-50 i zakupić Arcama Cds-27,  odsłuchując je  równocześnie jak pisałem wcześniej nie mogłem wychwycić różnic w brzmieniu. W tym wypadku zadecydowała cena na korzyść Acrama i fakt, że on był fabrycznie zapakowany w przeciwieństwie do Pioneera. Im dłużej słucham płyt cd  tym bardziej podoba mi się brzmienie Acrama. 

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie forumowiczów marki Pioneer i proszę o poradę chce kupić mini wieże X-HM76 https://allegro.pl/pioneer-x-hm76-czarny-wi-fi-spotify-hi-res-tidal-i6682951000.html miała by grać w małym pokoju 13m2 nastolatka zatem proszę o informację jeśli ktoś wie jak to gra i czy warto kupić.Sam mam sentyment do tej marki bo to na Pioneer-ku się wychowałem.dziekuje i pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
W dniu 1.09.2018 o 22:02, Violet napisał:

Od lat jestem zwolennikiem Pioneera. Dużo testuję obecny sprzęt Pioneera, który jest, moim zdaniem, bardzo ciekawy. Ale ostatnio wpadła mi w łapy nie lada perełka - przedwzmacniacz/końcówka mocy Pioneer C-90/M-90 z roku około 1988. Wspaniała rzecz. 

Czytałem Twoja recenzje i muszę przyznać że się zgadzam z tym. U mnie końcówka Pioneera m90a jest już kilkanaście dni i jestem pod wrażeniem. Dałem za nią poniżej 2000 zł, głównie ze względu na kosmetyczne mankamenty. Brałem pod uwagę kilka modeli końcówek np accuphase p 300 ale odstraszył mnie rok produkcji 1973. Zresztą nie tylko mnie, bo te końcówki accu stoją na alle już długo. Sony nie brałem pod uwagę w ogóle. Taki t na80 es wisi na alle za prawie trzy razy tyle co mój Pioneer. Sorry ale taka cena? Ktoś tu przesadził.

Negatywne głosy o m90a mówiły o słabej przestrzenności czy mało zróżnicowanym basie. Nie zauważyłem nic takiego. Mam parę płyt świetnie nagranych ( pop, jazz) i bas w zależności od płyty różni się barwa i wybrzmieniem. Stereofonia i przestrzenność jest na wysokim poziomie . Jak na wzmacniacz za mniej niż 2 tys to wcale nie wygląda źle. Słuchałem jazzu z audiofilskiego samplera, jazz akustyczny nagrany dwoma mikrofonami i m90a idealnie nakreśliła zespół tuż przede mną. Kontrabas po lewej , na środku sax, niezwykle naturalnie brzmiącą perkusje i vibrafon po prawej. 

Potwierdzam że brzmienie uległo troszeczkę zmiękczeniu ale też dostało troszkę pożądanego ciepelka. Jestem ciągle pod wrażeniem. Na koniec trzeba wspomniec o fajnych miernikach wysterowania.Widac  skorzystałem na tym że Pioneer nie jest u nas popularny i dorwałem super końcówkę za niewielkie pieniądze. Teraz będę chciał kupić c90 ale niekoniecznie. 

Pioneer m90a. Pararell push Pull, 16 tranzystorów plus tranzystory jfet. 28 kg. Kosztował 220000 yen/1800 dm w 1988

Dodam że słuchałem dziś świetnie zrealizowanej płyty rockowej. Efekty przestrzenne są rewelacyjne. Dźwięk uwalnia się z kolumn i swobodnie płynie w linii przed kolumnami.  Naprawdę jestem więcej niż zadowolony. Nie wiem do czego podczepili m90a ci którzy mieli takie negatywne odczucia, ale musiał to być wyjątkowo kiepski sprzęt towarzyszący 

W dniu 18.01.2018 o 21:42, Piotr Piasecki napisał:

Witam. Posiadam A604R po modzie,

Na czym polegał ten mod i kto go robił? Mam taki wzmacniacz ale stoi zepsuty, lubiłem jego brzmienie, zastanawiam się czy nie oddać go w jakieś dobre serwisowe ręce ale nie specjalnie wiem komu.

38 minut temu, Arturas napisał:

Witam, miał ktoś lub sluchal Pioneera a 90?

Szukaj info na zagranicznych forach. Wielu odeszło z audiostereo i wydaje się że fani Pioneera też. Tutaj zostali fanatycy sansui i sony

Edytowane przez Audio.Japan
  • 2 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...

Chyba jedyna poważna nowośc z Monachium tego producenta :

CD/SACD PD-50AE . Czyta MQA , MQA-CD

IMG_9485.jpg

IMG_9486.jpg

Edytowane przez marek-1969

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Wygrałem to, co najciekawsze z zamieszczonego przez Ciebie zdjęcia. Zobaczymy czy nowy model okaże się równie udany pod względem brzmienia jak protoplasta. Jeśli utrzymają rozsądną cenę, może być całkiem interesująco

IMG_9486.jpg.f568f6ca284c05d895f480d4b5903833.jpg

Ciekawe czy będzie czarny 

3 godziny temu, Patryk-1980 napisał:

Mnie wciąż zastanawia jak z tej samej serii "70" cedek kosztuje 10999pln a wzmak 5990pln

Ps. Ten cedek z Monachium ładny.

Pzdr.

Ta cena jest trochę przesadzona 

Edytowane przez gabler
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.