Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Dobrej Whisky

Gość ata77

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Edson napisał:

Jeśli na każdej z nich jest informacja, że nie zawiera karmelu to rzeczywiście nie zawiera, jeśli karmel nie jest po prostu wymieniony jako składnik to zapewniam cię, że on tam jest.

Jest taka informacja - na etykietach jest „Natural colour”. 

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Taka dygresja do rozważań o karmelu.

Z młodych lat pamiętam, że własnoręcznie zrobiony karmel był obok miodu i naturalnych soków najczęściej stosowanym uszlachetniaczem smaków ówczesnych wódek czystych. Cukier z wodą w odpowiednich proporcjach podgrzewano na stalowej patelni tak, aby go nie przypalić i mieszano z wódką. 

• 3 tygodnie później...

Kolega mi właśnie przywiózł z wolnocłówki w Stambule. Zamówiłem białą 10 bo na czarnej 16 była o dziwo gorsza przebitka. Poza tym czarną znam doskonale a białej jeszcze nie próbowałem.

35c91053f4231.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 2 miesiące później...

Oo ja właśnie zauważyłem że wracam do tego dymu jak mucha do światła a pamiętam jak dziś jak się męczyłem z pierwszą butelczyną Ardbeg Ten ?

Dzisiaj w kieliszku 2 sampelki z morską bryzą i zgadnijcie który lepszy:

Blendzik Macnair's peated czy singielek GS15 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

Ciąg dalszy z łykenda:

2 sampelki w nutką torfu i merlocik z Australii.

Highland LL12 to kompozycje z 3 rożnych beczek po bourbonie, swojskie owoce, trochę cytrusów, słodki finisz.

Indyjski Paul John to miód, brązowy cukier, gładkie espresso, coś prażonego, jakieś owoce, mięta z czekoladą?, no i pyszny torfik i te przyprawy na końcu (które bardzo lubie ??

A wieczorem winko. łagodne, owoce, słodki finisz. żonka dała się oszukać że to nie wytrawne ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1612167403115.thumb.jpg.d45645a09874f5f79e5bc10b67235f3e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

Mam na półce taki wyrób. Czekam tylko, żeby ją zestawić z cygarem lub fajką. (Czekam na dostawę fajkowego ziela)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

"Butelka 72-letniej szkockiej whisky single malt Glen Grant została sprzedana na aukcji w domu Bonhams w Hongkongu za 421,6 tys. dolarów hongkońskich, czyli 54,3 tys. dolarów amerykańskich - poinformowała agencja AP. Alkohol z 1948 roku kosztował w przeliczeniu ponad 200 tys. zł."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tadeiro

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Najlepsza podstawka ponoć. Czysty Highland, zero dymu.

Filtrowana na zimno i tylko 40%.  Za to mega delikatna, full wiśni, orzechów, czekolady ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

W dniu 1.02.2021 o 12:57, Tadeiro napisał:

Mam na półce taki wyrób. Czekam tylko, żeby ją zestawić z cygarem lub fajką. (Czekam na dostawę fajkowego ziela)

Ukryta Zawartość

Klasyczny blendzik. Kupiłem z ciekawości. Może "aspirować" do blendow premium, choć zwykły czarny Jasiek jest lepszy. 

Ukryta Zawartość

?👈

Czerwonego i balantiny już od dawna nie kupuję. W zielonym pokładałem nadzieję że się nada a tu takie kwiatki! 

Co ja kupię do picia do coli?! 

Złoty jest drogi ?

Chociaż ostatnio Glenlivet 12 znajomi mi wypili z pepsi i chwalili jaki dobry ?

Mi zostala dalmora i dobry rumek na tą zimową pogodę na rozgrzewkę. Na GD18 niestety mnie nie stać, nawet za 350 złociszy ?

ciągłe zmiany ...

Niech was ręka boska broni przed takim wynalazkiem

WHISKY%20OLD%20TOWN_0.JPG?itok=NBCRz_Jn

Zastanawiam się czy wylać do zlewu, czy zostawić w pokoju hotelowym. Chyba jednak nie będę narażał obsługi. Jeszcze oskarżą mnie o coś brzydkiego

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

W dniu 14.02.2021 o 12:15, rafal735r napisał:

Z cola cokolwiek pójdzie. Jak już ktoś się upiera na coś droższego, można ewentualnie zainwestować w najtańsze Malty. Jest trochę ich do stówki. 

Malty podstawki już w miarę ogarnąłem. Teraz się czaje na glendronę osiemnastkę - trafia się za 3,5 stówy oraz na 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Rozumiem że kasa ale w promce mamy już prawdziwą klasę premium. 

Na weekenda chciałbym jakieś niedrogie cytrusy, może glenmorangie oryginala - może znasz? 

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

9 minut temu, pierote napisał:

W Auchanach bywała nawet taniej w zeszłym roku ale niestety nie w Mazowieckim.

To niestety masz już trochę nieaktualne informacje ? Allardice wycofano z Auchanów w całej Polsce i zasadniczo nie kupisz jej już taniej niż 399 zł w alkooutlet, a normalna cena obecnie to okolice 500 zł...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

O widzę że kolega bardziej na czasie a ja rok do tyłu. 

Ale jest plan: gd18 w promce, 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , dobrać że 2 rumy, że 2 bourbony i plan wykonany na 2021r  ?

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

No ja właśnie wczoraj otworzyłem tego Maca Sherry Oak z alkooutlet. Nigdy nie kupowałem Macallana, bo zazwyczaj wszyscy odradzają ich podstawki, że drogie, przereklamowane i nie warto. Od brata dostałem 12 Triple Oak i bardzo mi posmakowała, taka lajtowa, zwykła. Pomyślałem sobie, że spróbuję 12 Sherry Oak. Wczoraj odpaliłem i rozczarowanie. Nic specjalnego. To znaczy, jak dla mnie oczywiście, bo ma wielu fanów.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

23 godziny temu, Neo44 napisał:

A ja lubię się czasami napić Jacka Daniel`sa z lodem.

Czarny JD super blendzik ?

Za to JW i balantina słaba nawet jako dodatek do coli ?

W dniu 19.02.2021 o 16:55, krzysiek napisał:

No ja właśnie wczoraj otworzyłem tego Maca Sherry Oak z alkooutlet. Nigdy nie kupowałem Macallana, bo zazwyczaj wszyscy odradzają ich podstawki, że drogie, przereklamowane i nie warto. Od brata dostałem 12 Triple Oak i bardzo mi posmakowała, taka lajtowa, zwykła. Pomyślałem sobie, że spróbuję 12 Sherry Oak. Wczoraj odpaliłem i rozczarowanie. Nic specjalnego. To znaczy, jak dla mnie oczywiście, bo ma wielu fanów.

Dzięki za info. Ja miałem cynk od znajomych że dużo lepsza od Double i Triple Oak. 

A, już promka uszła. 

ciągłe zmiany ...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.