Skocz do zawartości
IGNORED

Unison Research klub

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, pawel k napisał:

Takie same zdania mają koledzy z forum oper i poniekąd wybrałem w ciemno secondy 😁👍

Ja też, gdybym dysponował taką kwotą na kolumny 👍

• 4 tygodnie później...

Koledzy krótkie zapytanie w temacie doboru sterujących w Unision Research s6. Zamieniam fabryczne w oryginale na inne. Poszukuję seperacji źródeł i niskich rejestrów. Przy obecnych mam dyskomfort rozmycia podczas nieco głośniejszych odsłuchów. Zwracam uwagę na 12AX7 B759 Genalex Gold Lion gold pins oraz 12AX7 PSVANE ART. Oczywiście w parach. Nie idę w NOS. Wiem, że temat był już tutaj wałkowany, ale prawdę mówiąc nie mogę się dokopać do źródła. Patrząc na obecną sytuację decyzję trzeba podejmować już na wczoraj. Wszędzie deficyt. Pozdrawiam serdecznie Kolegów. 

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

• Redaktorzy
37 minut temu, piotrella41 napisał:

Koledzy krótkie zapytanie w temacie doboru sterujących w Unision Research s6.

Nie wiem czy Kubeł tu jeszcze zagląda. On grał tym wzmacniaczem i trochę lamp przerobił. Bardzo dobrze to u niego grało.

U mnie w pre NOSy i inny piec, zatem sensownie nie pomogę.

W dniu 25.04.2010 o 11:26, octavarium napisał:

Unison montuje w swoich wzmacniaczach zazwyczaj lampy EH,koszt sześciu EL34 to około 300zł.

Sorki za "odkop", ale 6 szt. EL34 za 300 zł?!? Co się porobiło z tym światem...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Koledzy krótkie zapytanie w temacie doboru sterujących w Unision Research s6. Zamieniam fabryczne w oryginale na inne. Poszukuję seperacji źródeł i niskich rejestrów. Przy obecnych mam dyskomfort rozmycia podczas nieco głośniejszych odsłuchów. Zwracam uwagę na 12AX7 B759 Genalex Gold Lion gold pins oraz 12AX7 PSVANE ART. Oczywiście w parach. Nie idę w NOS. Wiem, że temat był już tutaj wałkowany, ale prawdę mówiąc nie mogę się dokopać do źródła. Patrząc na obecną sytuację decyzję trzeba podejmować już na wczoraj. Wszędzie deficyt. Pozdrawiam serdecznie Kolegów. 

A taki efekt w preampie rs2 digital sterującym Unico DM uzyskałem stosując Raytheon. Do projecta wchodzą akurat ecc88 4 sztuki. Martwię się trochę Twoim pomysłem aby bez NOSow działać, może się to nie udać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
10 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

A taki efekt w preampie rs2 digital sterującym Unico DM uzyskałem stosując Raytheon. Do projecta wchodzą akurat ecc88 4 sztuki. Martwię się trochę Twoim pomysłem aby bez NOSow działać, może się to nie udać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No nie do końca się z tym zgodzę u mnie w byłym już unison research S 6 mk1 najlepiej spisały się wspomniane w zapytaniu psvane ART które wygryzły bardzo rzadko już dostępne i nie tanie choćby Brimar 6067 Yellow T-Logo. Lub Philips Jan 5963. Wszystko zależy od tego co kto lubi w brzmieniu i jakie ma oczekiwania  🤷‍♀️🤷‍♀️😉

Godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

Martwię się trochę Twoim pomysłem aby bez NOSow działać, może się to nie udać.

Do odważnych świat należy. Spróbuję. 

Godzinę temu, pawel k napisał:

unison research S 6 mk1 najlepiej spisały się wspomniane w zapytaniu psvane ART

Dlatego tez w zainteresowaniu m.in. 12AX7 PSVANE ART. Słyszałem o nich dużo pozytywnego i to bezpośrednio osób z tzw. branży. Warto ten wariant poddać uwadze, 

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Psvane Art 12AX7 testowałem co prawda w hybrydzie Unisona a nie powyższym wzmacniaczu ale były to najspokojniejsze, najłagodniej grające lampy z testowanych. Na pewno nie dały najlepszej separacji ale Twój sprzęt jest inny więc może inaczej zagrają.

33 minuty temu, remar napisał:

najłagodniej grające lampy z testowanych

No właśnie tego chciałbym uniknąć. Cukierkowy klimat w i tak ciepłym brzmieniu to rozlane dźwięki i pudrowany bas. Co prawda moim preferencjom bliżej do konturów tranzystora niemniej wiem, że lampa daje odpowiednio ciepłe brzmienie i potrafi z pazurem wejść w nikie rejestry kiedy to jest wymagane. Takie przypadki odnotowałem podczas ponad trzyletniej przygody z polską manufakturą od Fezzaudio opartą na lampach KT 88. Jednak nie zgrała się ona finalnie z moimi obecnymi Tannoy Stirling GR. Muszę zatem szukać kompromisów oraz innych pożądanych rozwiązań. 

Na pewno nie dały najlepszej separacji

No to mnie przebiłeś nie ma co 

ale Twój sprzęt jest inny więc może inaczej zagrają.

Czyli co może jednak jest światełko w tunelu. 

Edytowane przez piotrella41

30 minut temu, remar napisał:

Psvane Art 12AX7 testowałem co prawda w hybrydzie Unisona a nie powyższym wzmacniaczu ale były to najspokojniejsze, najłagodniej grające lampy z testowanych. Na pewno nie dały najlepszej separacji ale Twój sprzęt jest inny więc może inaczej zagrają.

Psvane Art to raczej średnicowe granie, tak jak piszesz. Trochę chłodu i więcej skrajów daje u mnie wetknięce do kocówki Unico DM parki Full Musiców akurat 12AU7 na srebrnych nóżkach.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jak zwykle poszukiwacz klimatu zanim trafi sporo raczkując to się musi naprzód sparzyć. Przy lampie to zresztą nie trudno. Znawcy utwierdzeni są w przekonaniu, że w każdym przypadku wymiana lamp szczególnie tych pracujących w przedwzmacniaczu przynosi korzyści. No więc jakich rodzajów lamp to dotyczy? Oczywiście należy eksperymentować niemniej dlaczego nie iść już sprawdzonymi ścieżkami. 

9 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Full Musiców akurat 12AU7 na srebrnych nóżkach.

Te podwójne triody małej mocy ktore określiłeś rzeczywiście mają dobra pozycje w odniesieniu do typowych NOS. To jest już dość wysoki pułap przy rozwiązanych high end-owych. Twoje spostrzeżenia i prasowe komentarze audio pozwalają przypuszczać,  że warte są przynajmniej zwrócenia uwagi przy wyborze. Cóż pomyślimy, nie odrzucam bowiem żadnej sugestii. 

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jak zwykle poszukiwacz klimatu zanim trafi sporo raczkując to się musi naprzód sparzyć. Przy lampie to zresztą nie trudno. Znawcy utwierdzeni są w przekonaniu, że w każdym przypadku wymiana lamp szczególnie tych pracujących w przedwzmacniaczu przynosi korzyści. No więc jakich rodzajów lamp to dotyczy? Oczywiście należy eksperymentować niemniej dlaczego nie iść już sprawdzonymi ścieżkami. 
Te podwójne triody małej mocy ktore określiłeś rzeczywiście mają dobra pozycje w odniesieniu do typowych NOS. To jest już dość wysoki pułap przy rozwiązanych high end-owych. Twoje spostrzeżenia i prasowe komentarze audio pozwalają przypuszczać,  że warte są przynajmniej zwrócenia uwagi przy wyborze. Cóż pomyślimy, nie odrzucam bowiem żadnej sugestii. 

Piszę co słyszę u siebie, u Ciebie w innej konfiguracji może być inny odbiór.

Dziś na testy przyszły mi M6s pre, unison Unico Pre i nowy dac M6x. Moja końcówka to Unico DM i tak po kilku godzinach grania mogę stwierdzić, że nie zawsze dużo lamp znaczy lepiej .
  • 4 tygodnie później...

Witajcie miłośnicy Unisona.

Mam dylemat między zakupem UR Unico Nouvo a MF M5si. Granie obu wzmacniaczy bardzo mi się podoba i wiem, że w końcu trafiłem na odpowiednie modele do moich kolumn MA Silver 5006G. Szukam tylko konkretnego argumentu, który opowie się za jednym z nich, bo na tą chwilę sam go nie mogę znaleźć. Przede mną jeszcze parę dni słuchania na zmianę raz jednego raz drugiego, ale chętnie poczytam Wasze opinie.    

IMG_0621.JPG

Edytowane przez Varkasm
  • 3 tygodnie później...

Baltic Pipe otwarty ( tak teoretycznie) 

A u mnie Pani Agnes Obel z Dani na Unisonie pięknie gra i śpiewa (praktycznie) 

Pozdrwaiem i polecam posłuchać u siebie bo warto 🙂

20220927_194507.jpg

W dniu 8.09.2022 o 08:37, Varkasm napisał:

Witajcie miłośnicy Unisona.

Mam dylemat między zakupem UR Unico Nouvo a MF M5si. Granie obu wzmacniaczy bardzo mi się podoba i wiem, że w końcu trafiłem na odpowiednie modele do moich kolumn MA Silver 5006G. Szukam tylko konkretnego argumentu, który opowie się za jednym z nich, bo na tą chwilę sam go nie mogę znaleźć. Przede mną jeszcze parę dni słuchania na zmianę raz jednego raz drugiego, ale chętnie poczytam Wasze opinie.    

IMG_0621.JPG

Po odsłuchach został Umison. 

• 2 miesiące później...

Witam wszystkich po dłuższej przerwie. 

Od razu napisze, że S6 wciąż u mnie gości i jeszcze długo będzie cieszyć moje uszy.

Mam obecnie problem z doborem CD.

Do tej pory Meridian 508.20 ale chciałbym spróbować czegoś lepszego.

Co myślicie o połączeniu S6 z lektorem 707?

A może najnowszy CD Unisona, Due?

No właśnie Due wygląda obłędnie, pytanie jaka to klasa dźwięku, jak poszczególne pasma.

Ktoś ma, słyszał, podpowie, pomoże?

Z góry dziękuję 

20 godzin temu, Arczibald napisał:

Witam wszystkich po dłuższej przerwie. 

Od razu napisze, że S6 wciąż u mnie gości i jeszcze długo będzie cieszyć moje uszy.

Mam obecnie problem z doborem CD.

Do tej pory Meridian 508.20 ale chciałbym spróbować czegoś lepszego.

Co myślicie o połączeniu S6 z lektorem 707?

A może najnowszy CD Unisona, Due?

No właśnie Due wygląda obłędnie, pytanie jaka to klasa dźwięku, jak poszczególne pasma.

Ktoś ma, słyszał, podpowie, pomoże?

Z góry dziękuję

Sprawdź  PRIMARE CD 35 

Mam z Unison Research Triode 25 i jest bardzo dobrze. 

Edytowane przez bogus18

Cześć Panowie, zakupiłem używke Unico (nie Primo itd). Właśnie do mnie jedzie. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby zerknąć czy ma oryginalne bebechy? Patrze na fotki testu z 2002 i na kondach, ani pokrywce od trafo nie ma loga. Natomiast na moim są loga i inna pokrywka. Zastanawiam się czy to zamienniki czy po prostu inna rewizja wzmacniacza  może, bo płytę mam niebieską ale podpisana UR Unico, więc wychodziłoby że oryginalna. Jak spojrzeć na nowe Unico Primo to też nie mają loga na trafo ani kondach. Troszkę mnie to martwi. To tyle co ja zauważyłem, może jeszcze coś wypatrzycie. Pozdr. 

Mój:

Screenshot_20221212-014016_OLXpl.thumb.jpg.f93f4aefa2ac82d74810344aac438092.jpg

Z testu 2002:

7.jpg

Edytowane przez JaZzGot87

.

Link do testu 

https://6moons.com/audioreviews/unisonresearch/unico.html

Więcej fot mojego nie mam

Zauważyłem jeszcze że radiotor ma inny kształt. 

.

• Moderatorzy
5 godzin temu, JaZzGot87 napisał:

Link do testu 

https://6moons.com/audioreviews/unisonresearch/unico.html

Więcej fot mojego nie mam

Zauważyłem jeszcze że radiotor ma inny kształt. 

Kondensatory główne i trafo o które się martwisz, to na 99% oryginał. 

-----------------

Powracam z pytaniem o CD Due.

Interesowałem.sie Lectorem ale drogo wychodzi.

W Unisonie i w Lectorze siedzi napęd DVD. Czy to prawda co mówią serwisanci, że to najsłabszy element tych odtwarzaczy? Że nie warto bo to tylko kłopot...

Mam mętlik w głowie.

Ktoś coś podpowie.

Może jakieś doświadczenie brzmieniowe UR vs Lector vs Naim vs Meridian.

Ciężko bez słuchania podjąć decyzję, do tego ten problem z napędem DVD

Przymierzam się osobiście ściągnąć lectora z Italii jeśli moje powyższe wątpliwości okażą się bezpodstawne :))

Edytowane przez Arczibald
25 minut temu, Arczibald napisał:

Powracam z pytaniem o CD Due.

Interesowałem.sie Lectorem ale drogo wychodzi.

W Unisonie i w Lectorze siedzi napęd DVD. Czy to prawda co mówią serwisanci, że to najsłabszy element tych odtwarzaczy? Że nie warto bo to tylko kłopot...

Mam mętlik w głowie.

Ktoś coś podpowie.

Może jakieś doświadczenie brzmieniowe UR vs Lector vs Naim vs Meridian.

Ciężko bez słuchania podjąć decyzję, do tego ten problem z napędem DVD

Przymierzam się osobiście ściągnąć lectora z Italii jeśli moje powyższe wątpliwości okażą się bezpodstawne :))

Cześć .

Od czterech lat jestem w posiadaniu Lector CDP-707.

Początkowo z zasilaczem PSU 3T, teraz PSU 7T 

i nic więcej nie szukam.

Pozdrawiam.

27 minut temu, Stas napisał:

Cześć .

Od czterech lat jestem w posiadaniu Lector CDP-707.

Początkowo z zasilaczem PSU 3T, teraz PSU 7T 

i nic więcej nie szukam.

Pozdrawiam.

O PSU 7T nawet nie myślę bo nie mój zakres cenowy.

Zakładam, że 3T spełni moje oczekiwania. 

Napisz mi proszę cóż więcej o dźwięku i scenie na priv

Ze 2h pograłem. Klasa, tylko trochę atollowego kopa brakuje, bo u mnie jest wskazany. Przed Unico grałem na in200.  Uda sie wyciągnać go za pomocą zniany lamp? Teraz w srodku siedzą Gold Lion 12AU7.

Vol+ na pilocie mocno szwankuje. :( Myślę czy zanosić gdzieś pilot, czy od razu zamawiać zamiennik, bo strasznie mnie irytuje jak nie mogę łatwo i precyzyjnie zmieniać głośności. 

.

4 minuty temu, JaZzGot87 napisał:

Klasa, tylko trochę atollowego kopa brakuje. Mam in200. Na razie ze 2h posłuchałem. Vol+ na pilocie mocno szwankuje. 😞 Myślę czy zanosić gdzieś pilot, czy od razu zamawiać zamiennik, bo strasznie mnie irytuje jak nie mogę łatwo i precyzyjnie zmieniać głośności. 

Bo Unisony to kulturalne wzmaki a nie wybijokna Atollowskie 🙂. Trzeba resztę toru żwawszą jak nie chcesz przyjemnego mulonka zwanego ciepłem i analogowością 🙂.

Przycisk w pilocie pewnie ma wygniecioną warstwę przewodzącą. Można pokusić się rozebrać i lakierem przewodzącym pomalować, który w każdym elektroniku znajdziesz.

4 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Trzeba resztę toru żwawszą jak nie chcesz przyjemnego mulonka zwanego ciepłem i analogowością

Nie nie, nie o to chodzi. Kopa na basie i troszkę dociążenia niskich rejestrów. Wydaje mi się też że nie schodzi za nisko. 

P.S. edytowałem poprzedni post. 

.

1 minutę temu, JaZzGot87 napisał:

Nie nie, nie o to chodzi. Kopa na basie i troszkę dociążenia niskich rejestrów. Wydaje mi się też że nie schodzi za nisko. 

P.S. edytowałem poprzedni post. 

A rozumiem. Jeśli to tylko taki problem to zmiana lampek otwiera przed Tobą możliwości. Kolega @Airmike w tej materii jest profesorem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.