Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba źle zaadresowałeś pytanie. ;-) I proszę Cię - niech ten wątek pozostanie "oazą spokoju". ;-) Przez tyle lat to się udawało...

Edytowane przez twonk

>piano

No rzeczywiście, 95% śrub w Majesticu ma łby schowane. ;-) Jak się przyjrzysz uważnie mojemu zdjęciu, to zobaczysz, że jedna u góry jednak wystaje (po lewej stronie). Zapomnieli podfrezować. ;-) Paradoksalnie, to jednak dowodzi, że nie robią tego maszynowo w Chinach i że rzeczywiście ten wzmacniacz jest "handcrafted". ;-)

To oznacza również, że nie istnieje u nich dział kontroli jakości :(

Miłego.

Irek.N.

Podobnie jak z przyzwyczajeniami ( witam ponownie w klubie. Co tam mamy w planach ? )

Witam. Dzięki za odwiedziny. ;-) Jeden pewniak to wspomniany kilka postów wcześniej Accu, ale rysuje się też szansa na zestaw pre-power Air Tighta. Ale, jak to zwykle bywa , nie wiem który, o cenie już nie wspominając. Dam znać, co się wykluje.

Czytanie ost. na tym forum, wartościowego bastionu - WKAiM :)

Nawet panowie nie zdajecie sobie sprawy, jak ważne są dla klubowiczów te słowa. Wiecie, ile ja czasu namawiałem ich na skreślenie kilku zdań. Nie cztero-wyrazowego testu od czapy, tylko czegoś, co da Wam pewien pogląd na sprawę. Proszę jednak zawsze brać pod uwagę, że to jest bardzo krótki czas do głębszej oceny, a i ja podobno dużo gadam nie dając dobrze posłuchać. ;-) Dlatego traktujcie to, jak pewien rys brzmieniowy, a nie wyrocznię.

J.

W nowym miejscu nie ma wartościowych bastionów? Są tylko plotki i kłótnie?

Bum

Jestem zapraszany do każdego nowego projektu. Wszędzie piszę mało, ale mimo wszystko, czy to oznacza, że jestem niegodnym tego forum innowiercą i mam zakończyć targanie tego elektronicznego żelastwa do klubu i olać ludzi, którzy chcą o nim tutaj coś poczytać?

Ps. Nie odpowiadaj, to było pytanie retoryczne.

J.

Edytowane przez umka

Bum

Jestem zapraszany do każdego nowego projektu. Wszędzie piszę mało, ale mimo wszystko, czy to oznacza, że jestem niegodnym tego forum innowiercą i mam zakończyć targanie tego elektronicznego żelastwa do klubu i olać ludzi, którzy chcą o nim tutaj coś poczytać?

Ps. Nie odpowiadaj, to było pytanie retoryczne.

J.

Przecież to nie było pod Twoim adresem/

Mi się podoba, że zostało pokazane, że nie każdy wzmacniacz gra tak jak tego oczekują i jest opisane.... testujcie dalej miło się czyta!

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość

(Konto usunięte)

zawsze brać pod uwagę, że to jest bardzo krótki czas do głębszej oceny, a i ja podobno dużo gadam nie dając dobrze posłuchać. ;-) Dlatego traktujcie to, jak pewien rys brzmieniowy, a nie wyrocznię.

No raczej...

Pozdrawiam :-)

To nie nowość w naszych lokalnych studiach :)

Miałem okazję z producentem tych słuchawek porozmawiać i ich posłuchać ale warunki konfiguracji były bardzo niesprzyjające ocenie tak że nie wiem faktycznie na co je stać? Wtedy były nazwijmy to bardzo uspokojone.

Posłuchałem Final-i.

Jeśli znasz Senki HD 600, to Niemcy mają anoreksję i lekki mat. Japończycy zaś, są kolorowe, dociążone i zaskakująco świetliste. Słyszałem jaśniejsze i grające niższym basem słuchawki innych producentów, ale tamte były przez to już nieco przerysowane i lekko natarczywe, gdy tymczasem tutaj wszystko trafia w punkt barwowo-oddechowy. Gdyby nie były takie ciężkie - naprawdę to nie przelewki i co najważniejsze, w ogóle używałbym na co dzień słuchawek, prawdopodobnie mocno bym się zastanawiał. Co prawda to dwie dychy -proszę, nie ogłaszajmy z tego powodu alarmu, ale na tle tego co słyszałem, są najbliższe mojej estetyce grania. ;-) Tamte również grały bardzo dobrze, ale jeśli dorośnie się do wyboru, zawsze główną rolę odgrywają preferencje, bez względu na ogólnie przyjęty "bełkot" o dążeniu do naturalności. ;-)

J.

Ps. Jako wzmaczek posłużył mi widniejący na zdjęciu z Audioquestami Lehmann audio.

Mi się podoba, że zostało pokazane, że nie każdy wzmacniacz gra tak jak tego oczekują i jest opisane.... testujcie dalej miło się czyta!

Pewnie się zdziwisz, ale większość dostarczycieli sprzętu do nas z Marcinem oczekuje takiego postawienia sprawy. ;-) Dlatego zawsze proszę "Kaimowców" o takie wpisy. Oczywiście bez plucia - nie jesteśmy wyrocznią, tylko wyważone obserwacje. Chyba nie jest tajemnicą, że, gdy dla jednego coś jazgocze, dla innego często jest zbyt łagodne. Zycie Panie, życie. ;-)

J.

Edytowane przez umka

W związku z tym, że w nowym miejscu przesiedliśmy się na kolumny "Clockwork" (które lepiej zgrywają się z lampą), kolumny "Elica" (też trójdrożne) zabrane z poprzedniej siedziby, stoją sobie w kącie i trochę się marnują. ;-) A że za jakiś miesiąc zacznę montować kolejne, większe kolumny (na 12-calowym wooferze), więc wkrótce zacznie nam brakować miejsca. ;-) Gdyby ktoś był zainteresowany zakupem "Elica", proszę o PW. Przepraszam, że piszę o tym tutaj (zamiast w ogłoszeniach), ale zakładam, że jak ktoś czyta ten wątek, to mniej więcej wie, czego można się po nich spodziewać...

Przepraszam za wpis nie na temat. Dopiero teraz dotarło do mnie, że mogłem zostać źle zrozumiany. Pisząc do Piano o nowym miejscu nie miałem na myśli nowej siedziby KAIMu, tylko nowe forum audio ;)

A może zamiast Accu E 370 chcecie jeszcze nie wiem jaką, ale z pewnością końcówkę Ayona z lampami KT150, lub tego kosmitę? (pre-power Chorda).

post-12283-0-76547300-1472759184_thumb.jpg

post-12283-0-13602500-1472759193_thumb.jpg

Edytowane przez umka

Niby kosmita, ale jak się wpatrzyc to fajnie wygląda.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

>Szymon1

Nie ma się co chichrać, wcale nie chodzi mi o to, że się zaraz coś zepsuje. ;-) Po prostu jakieś dwa Ayony w push-pullu już w klubie były - bodajże z KT88 (KT90?) i KT120. Jakoś nie jestem wielkim fanem tych lamp (wolę 6L6, ew. 6550). Wykrzesać z nich muzykalność potrafi chyba tylko Jadis. ;-) Ale przyjmijmy, że się nie znam...

Edytowane przez twonk

ale z pewnością końcówkę Ayona z lampami KT150

Psujona do klubu? Jeszcze SA się z niebios wam wychyli i puści błyskawicę z bezchmurnego nieba:-)

A że za jakiś miesiąc zacznę montować kolejne, większe kolumny (na 12-calowym wooferze), więc wkrótce zacznie nam brakować miejsca. ;-)

Ty to masz tempo...

Ja się trochę pogubiłem w tych Twoich projektach. Czy któryś z nich wykorzystuje może skandynawski berylowy tweeter? Nurtuje mnie ostatnio ten temat...

Edytowane przez moreno1973

>moreno1973

Dopiero ten najnowszy projekt będzie miał berylowego Revelatora, którego bardzo jestem ciekaw w "normalnym" paśmie. Bo jak się sprawuje w ostatniej oktawie, w roli supertweetera, już wiem.

Accuphase E370, goszczacy wczoraj w klubie, zaskoczyl chyba wszystkich(gwoli scislosci nalezy wspomniec o nieobecnosci jarka, ktory moglby byc surowszy dla firmy accu). Z clockworkami zagral porownywalnie do Gmek. A nawet niektorym podobal sie bardziej. Generalnie byl ciemniejszy i bardziej kremowy, ale zachowywal b dobra rozdzielczosc( niektorzy nawet twierdzili, ze lepsza od gmek, ja tego nie moge potwierdzic). Byl tez plastyczny i gladki, ale bez przesadnej lukrowatosci kojarzonej z aklasowym accuphasem. Bardzo dobre granie za jeszcze rozsadne pieniadze. Zapomnialem wspomniec o scenie. Tutaj chyba Gmki mialy lekka przewage, moze nie tyle w lokalizacji, co w prezentowaniu glebi sceney.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Na początku roku słuchaliśmy Accuphase E470, który większości z nas bardzo się spodobał. Wczoraj znowu Accuphase - jeszcze niższy model E370. Wykonanie znakomite - w porównaniu z Japończykiem to ten Amerykanin sprzed tygodnia wyglądał trochę tak jakby go zrobiono na szkolnych warsztatach. ;-) Dżwięk - chyba właściciele firmy zmienili jakiś czas temu konstruktora (albo "odsłuchowca") - bo znowu się nam podobał. :) Mnie chyba nawet bardziej niż ten wyższy, no ale zagrał w zupełnie innym otoczeniu niż tamten - i wyraźnie to towarzystwo mu pasowało. (Umka wprawdzie trochę mu pomógł, podłączając jakieś najwyższe Furutechy). W każdym razie niczego mi w jego brzmieniu nie brakowało - był barwny, wysycony na średnicy, a równocześnie bardzo rozdzielczy - zaznaczający wręcz "krawędzie" każdego dźwięku. Na górze minimalnie bardziej matowy od GM-ek (a to rzadkość, że tylko minimalnie). Accu podkreślał bardziej niższy środek, więc grał ciemniej niż GM-ki z ich akcentowaniem wyższego środka - ale tylko ciemniej, a nadal stosunkowo chłodno, bez "miodu" wylewającego się z głośników (co bywa cechą wyższych modeli Accu). GM-ki miały ciut lepszą, głębszą scenę. Bas oczywiście na korzyść Accuphase, ale żaden z wczorajszych zawodników nie próbował w tej kwestii bić rekordów (uprzedzając ew. uwagi nt. basu - na monitorkach Firefly graliśmy tylko na początku, potem przesiedliśmy się na Clockworki). Radził sobie z każdym gatunkiem muzyki - zarówno free jazzem, (którym Umka katował nas przez dobrą godzinę), jak i muzyką dawną, która - o dziwo - na tym tranzystorze wcale nie brzmiała nudno. Ładnie też oddawał "spiętrzenia dynamiczne". Muszę przyznać, że chyba wolę budżetówkę Accu od jego wyższych modeli, a ten model z samego przecież początku oferty naprawdę wart jest przyjrzenia mu się bliżej... ale niewykluczone, że po prostu mam plebejski gust... ;-)

post-827-0-78584800-1472886801_thumb.jpg

post-827-0-35976300-1472886802_thumb.jpg

post-827-0-78685000-1472886802_thumb.jpg

Edytowane przez twonk

Kurde E370 tak dobrze wypadło? Zawsze podobał mi się design tej firmy. Szok, że zagrało prawie jak GMki. Ciekawe jak dzielone Accuphase gra.

Strach podłączyć: Accuphase P-6100

Właśnie problem w tym, że słuchaliśmy jakiś czas temu u Umki A-klasowych monobloków Accu z samej góry oferty - i mieliśmy bardzo mieszane odczucia. Dźwięk się wręcz "kleił", a syrop wylewał się z głośników. Cóż, że barwa była przepiękna, skoro brakowało "powietrza" i "oddechu".

P.S. Jak ktoś znowu określi taki dźwięk jako "zupełnie jak lampowy", to obiecuję, że go znajdę i zabiję... ;-)

post-827-0-84210500-1472894220_thumb.jpg

Edytowane przez twonk
Gość

(Konto usunięte)

Właśnie problem w tym, że słuchaliśmy jakiś czas temu u Umki A-klasowych monobloków Accu z samej góry oferty - i mieliśmy bardzo mieszane odczucia. Dźwięk się wręcz "kleił", a syrop wylewał się z głośników. Cóż, że barwa była przepiękna, skoro brakowało "powietrza" i "oddechu".

P.S. Jak ktoś znowu określi taki dźwięk jako "zupełnie jak lampowy", to obiecuję, że go znajdę i zabiję... ;-)

...Pozwolisz, że Ci pomogę :-)

• Redaktorzy

Kurde E370 tak dobrze wypadło? Zawsze podobał mi się design tej firmy. Szok, że zagrało prawie jak GMki. Ciekawe jak dzielone Accuphase gra.

Strach podłączyć: Accuphase P-6100

W końcówkach mocy Accuphase'a, o czym wspomniał już Twonk jest podobnie - teoretycznie podstawowe konfiguracje, które u siebie mieliśmy czyli C-2120 + A-36 i C-2420 + A-47 grały z większą sowobdą, oddechem i precyzją od topowych A-klasowych A-200

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Twonk,Bubusia zawsze w Was wierzyłem. Wcześniej czy później skończycie na tranzystorach i to nawet niekoniecznie A-klasowych. Integry Accu choć dobre to dopiero początek.... :)

A mówię na razie tylko o brzmieniu. O jakości wykonania, komforcie obslugi i niezawodności tranzystorów w stosunku do lamp nie będę się wypowiadał z szacunku do Was :)

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

>babatular

Skoro to Accu "na początek", to jeszcze może zdradź, co jest lepsze "na potem". Bo przez ostatnie 10 lat przesłuchaliśmy pewnie ze 200 rozmaitych wzmacniaczy tranzystorowych... a przynajmniej połowa z nich była droższa od tej integry (niektóre kilka razy droższe) ;-) Niestety, "perełki" trafiają się bardzo rzadko.

P.S. W klubie przyjęliśmy zasadę, że staramy się w ogóle nie zwracać uwagi na cenę. Często zresztą w ogóle jej nie znamy. No i stąd wychodzą takie "kwiatki". ;)

P.P.S. Co do komfortu obsługi i niezawodności - pełna zgoda.

Edytowane przez twonk

Super, że można w klubie poznać opinie osób, które znają się na rzeczy i kochają to co robią. Pelen szacunek za to, ze chce się im dodawać zdjęcia i to wszystko opisywać.

Dziwi mnie fakt, że E370 tak wam się podobała a to co miało być najlepsze już nie, może tak wpasowało się w system? Nie mam pojęcia mnie cieszy fakt, że jednak GMki z każdym testowanym wzmacniaczem wychodzą z podniesiona głową :D, w środę odbieram swoje więc ciekawe jak będzie. Tylko oby Pan Waldek zdążył mi odesłać PRE bo niestety sterownik się wysypał i nie działał pilot nagle, ale już naprawiony, ale przy okazji przechodzi moje PRE testy i może jakieś modyfikacje.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

>babatular

Skoro to Accu "na początek", to jeszcze może zdradź, co jest lepsze "na potem". Bo przez ostatnie 10 lat przesłuchaliśmy pewnie ze 200 rozmaitych wzmacniaczy tranzystorowych... a przynajmniej połowa z nich była droższa od tej integry (niektóre kilka razy droższe) ;-) Niestety, "perełki" trafiają się bardzo rzadko.

P.S. W klubie przyjęliśmy zasadę, że staramy się w ogóle nie zwracać uwagi na cenę. Często zresztą w ogóle jej nie znamy. No i stąd wychodzą takie "kwiatki". ;)

P.P.S. Co do komfortu obsługi i niezawodności - pełna zgoda.

Niestety to był początek a zarazem koniec.....:)

Edytowane przez BOBSAPP
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.