Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsza integra na świecie

Rekomendowane odpowiedzi

nie najwyżej a aż....... serdecznie zapraszamy... grzecznie czekamy... Martona wygrzewamy.

Edytowane przez climax99
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Proszę mnie źle nie zrozumieć, gdyż jestem całym sercem z konstruktorem kolejnego Jego Grala.

Morton Opusculum 1.1 był porównywany brzmieniowo z równie zacnym towarzystwem, opis => http://www.hifi.pl/recenzje/wzmacniacze/martonopusculum11.php

Wówczas opinie nie były tak jednoznaczne jak teraz.

Czyżby - umarł król, niech żyje król ?

A mocno kibicuję tej konstrukcji.

Pozdrawiam.

• Redaktorzy

Proszę mnie źle nie zrozumieć, gdyż jestem całym sercem z konstruktorem kolejnego Jego Grala.

Morton Opusculum 1.1 był porównywany brzmieniowo z równie zacnym towarzystwem, opis =>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wówczas opinie nie były tak jednoznaczne jak teraz.

Czyżby - umarł król, niech żyje król ?

A mocno kibicuję tej konstrukcji.

Pozdrawiam.

To jednak było kilkanaście lat temu, od tego czasu konstrukcja na pewno uległa zmianie. Zresztą słuchałem tego wzmacniacza w starej wersji kilka lat temu na AS, i grał świetnie. Stosunkowo niedawno ktoś na Allegro sprzedawał starą wersję za 10 000. Gdybym się w porę zorientował, bardzo poważnie bym się zastanowił nad taką ofertą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu też ktoś kiedyś słuchał :).

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Zresztą słuchałem tego wzmacniacza w starej wersji kilka lat temu na AS, i grał świetnie. Stosunkowo niedawno ktoś na Allegro sprzedawał starą wersję za 10 000. Gdybym się w porę zorientował, bardzo poważnie bym się zastanowił nad taką ofertą.

Martona sprzedawałem 2 lata temu w wersji full wersja reference 2x200 w 8Ohm. Nie było żadnego zainteresowania. To tylko pokazało od dawna utarty schemat. Marton to polski niszowy produkt, który łoi tyłki zachodniej konkurencji bez żadnego wysiłku. Drugą sprawa to dojrzałość klienta w osłuchaniu i konkretne oczekiwania. Jeden kupuje np Accuphesa bo... a jak ktoś szuka wierności i naturalności to ciężko znaleźć coś lepszego jak Marton, bo całościowo w rozpatrywanym przedziale cenowym to bestia ciężka do pobicia. Na pewno Marton (starsza wersja) zagra lepiej z bardziej barwnym zródłem od np z ML390S które to zestawienie nie zrobiło na mnie żadnego wrażenia. Jednostajność i suchość barw nie do zaakceptowania dla mnie.

Jeżeli nowy Opus jest o 20-30 % lepszy od poprzednika to panowie mamy małą rewelację z Polski. Tylko teraz na ile ta rewelacja będzie wyceniona?

Martona sprzedawałem 2 lata temu w wersji full wersja reference 2x200 w 8Ohm. Nie było żadnego zainteresowania. To tylko pokazało od dawna utarty schemat. Marton to polski niszowy produkt, który łoi tyłki zachodniej konkurencji bez żadnego wysiłku. Drugą sprawa to dojrzałość klienta w osłuchaniu i konkretne oczekiwania. Jeden kupuje np Accuphesa bo... a jak ktoś szuka wierności i naturalności to ciężko znaleźć coś lepszego jak Marton, bo całościowo w rozpatrywanym przedziale cenowym to bestia ciężka do pobicia. Na pewno Marton (starsza wersja) zagra lepiej z bardziej barwnym zródłem od np z ML390S które to zestawienie nie zrobiło na mnie żadnego wrażenia. Jednostajność i suchość barw nie do zaakceptowania dla mnie.

Jeżeli nowy Opus jest o 20-30 % lepszy od poprzednika to panowie mamy małą rewelację z Polski. Tylko teraz na ile ta rewelacja będzie wyceniona?

Smutne jest tylko to że po latach taki wzmacniacz jest praktycznie nie do sprzedania czyli bierzemy z nim ślub!!

Może nie do końca ślub, bo zawsze można odejść :-) Z pewnością odsprzedawalność jest sporo słabsza i znaleźć kupca co ma ucho jest ciężko, lecz jeszcze na szczęście nie powymierali. Druga sprawa to potencjalny kupujący zawsze ma w zamiarze także ewentualna sprzedaż, więc koło się zamyka.

:-)

• Redaktorzy

Smutne jest tylko to że po latach taki wzmacniacz jest praktycznie nie do sprzedania czyli bierzemy z nim ślub!!

Kupowanie urządzenia, które planuje się odsprzedać prędzej niż po 5 latach, chyba mija się z celem. Wzmacniacz mam od chyba 7 lat i dopiero teraz zastanawiam się nad sprzedażą, kolumny spędzą ze mną przynajmniej tyle samo... Tylko że ja każdy zakup planuję bardzo długo.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Wzmacniacz odsprzedawany po roku , czy dwóch to nonszalancja i głupota w zarządzaniu finansami, albo nieudany model.

Odsprzedawany po siedmiu, dziesięciu latach, to potwierdzanie jego klasy.

Dlatego rozumiem wysiłki p. Marka Knagi czynione nad kolejną konstrukcją Mortona.

Martona 1.1, Jazza chciałem mieć, ale nie było mnie wówczas stać na takie wydatki, poszedłem więc swoją drogą i nie żałuję.

Dziś moje zainteresowanie tymi konstrukcjami wynika z prostej przyczyny, są POLSKIE, i mimo że polskie to jednak potrafią dokopać zachodnim konstrukcjom, a to mnie najbardziej cieszy.

Mnie cieszy takie podejście Stary Beju.

Popierając Dobre Polskie Produkty tworzymy kolejne cenne dziś miejsca pracy a jako naród stajemy się bogatsi!

To idzie później dalej; firmy są doinwestowane i mają szansę dotrzeć do kolejnych klientów za granicą. Sąsiednie narody jakoś to rozumieją i się bogacą u nas nie ma tego na dziś niemodnego patriotyzmu lokalnego.

Mimo obecnego mocno lansowanego euro patriotyzmu? nikt wokół nas nie stworzy dobrych warunków dla nas tak jak my sami!

Żeby było jasne popieramy tylko te Dobre Produkty !

Dobrze by było jak by u pana Knagi zatrudnienie znalazło parę osób, jedno miejsce pracy to moim zdaniem nie jest postęp!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Święte słowa. W takiej np. Austrii, czy Niemczech, płatki śniadaniowe czy musli, dajmy na to Nestle, czy coś w tym stylu to taka dolna półka. Top class, to produkty lokalne, najlepiej ekologiczne. Podobnie z innymi dziedzinami. U nas takie Nestle to najlepsze produkty...

Można wynaleźć polskie produkty o lepszej jakości i je kupować, nawet gdy są droższe. Prędzej czy później się opłaci. A u nas niestety patriotyzm, zamiast np. wyboru lokalnych produktów, to marsze z pochodniami, śpiewy umęczonego ludu itp. badziewie w normalnych czasach (w normalnych tzn. bez wojny, bez zagrożenia etc.). Może dlatego tak wielu osobom już obrzydł...

System gra dobrze, albo nie....

Popieram tylko Dobre Produkty.Pan M.Knaga jeżeli jest dobry w tym co robi to na pewno sobie poradzi,czego mu życzę.Silny zawsze przetrwa. E-560 jest i tak naj...

Kupowanie urządzenia, które planuje się odsprzedać prędzej niż po 5 latach, chyba mija się z celem.

Jozwa,

Ty, jako redaktor masz stały dopływ różnorodnych urządzeń do słuchania, które dostajesz do testowania na wiele dni.

Ja, jako zwykły audiofil nie mam takiej możliwości i w praktyce jedyną drogą poznania urządzenia jest jego zakup.

To znaczy, że planując zakup sprzętu muszę kalkulować , że urządzenie nie przypadnie mi do gustu i za jakiś czas będę sprzedawać.

A praktyka pokazuje, że używane klocki pewnych firm sprzedaje się stosunko łatwo, zarówno na polskim jak i niemieckim rynku.

Sprzedawałem na przykład wzmacniacze Audionet SAM, Accuphase 550, kolumny B&W Nautilius 804N, ProAc Studio 100 i ze sprzedażą używanych nie było problemu. Miałem też jeden polski wzmacniacz i polskie kolumny i były to towary niesprzedawalne za sensowną cenę i fakt, że w stosunku do ceny brzmiały fantastycznie nie miał tu znaczenia.

Dlatego sory Winetu , byznes ys byznes , ja w polskie produkty audio inwestować nie będę. No chyba, że jakiś producent przed zakupem wypożyczy mi sprzęt na 4 tygodnie podczas którch przekonam się, że będzie to dla mnie sprzęt docelowy na najbliższe 5 lat. Ale czy są w Polsce tacy producenci ?

TUX

• Redaktorzy

"Ty, jako redaktor masz stały dopływ różnorodnych urządzeń do słuchania, które dostajesz do testowania na wiele dni."

Owszem, sporo z tym kłopotu. Ale i tak zawsze muszę mieć własny system, który mnie satysfakcjonuje brzmieniowo. Obecnie zastanawiam się nad sprzedażą swojego wzmacniacza, ale jego następca raczej będzie też z Polski. Oczywiście najpierw będę musiał posłuchać go ze 4 tygodnie :-)

Tux pełna zgoda. Niestety! Sporo racji masz. Przerabiałem to także. Lubię polskie produkty, ale rynek egzekwuje wszystko.

:-(

.Silny zawsze przetrwa. E-560 jest i tak naj...

Naprawdę chciałbym myśleć takimi kategoriami Miroslav1. Życie byłoby prostsze.

:-)

Dlatego sory Winetu , byznes ys byznes , ja w polskie produkty audio inwestować nie będę. No chyba, że jakiś producent przed zakupem wypożyczy mi sprzęt na 4 tygodnie podczas którch przekonam się, że będzie to dla mnie sprzęt docelowy na najbliższe 5 lat. Ale czy są w Polsce tacy producenci ?

TUX

Rozumiem Twoje podejście do zakupu i dalszej odsprzedaży.

Nie mniej jednak,przyznam,że mam-w pewnym sensie-odrębne spojrzenie.

Podam przykład.

Słuchałem Adagio amp i to wspaniała robota z punktu widzenia dźwięku.

Niestety..,na chwilę obecną nie mam wystarczających środków na jej zakup.Zatem posiłkowałem się kompromisowym rozwiązaniem tj.wypożyczyłem końcówkę od tego samego konstruktora tj.Piotra Z. z dedykowanym pre.Zaliczkowałem niewielka sumkę na poczet odsłuchu lub ewentualnego kupna i mało mnie to obchodzi,że nie ma na nim"szacownego logo".Gra system i jako całość jest to przekaz dla mnie wyjątkowy,urzekający.

To pasja i stratę na odsprzedaży wkalkulowałem już dawno temu.

Dlaczego-z punktu widzenia pasji-mam nie kupić czegoś,co gra b.d.nawet wówczas,gdy nie świeci się logo?

W moim rozumieniu,pasji nie można przeliczać,wyceniać i patrzeć przez pryzmat"za ile kiedyś sprzedam"

Biznes,to biznes,a pasja,to pasja.

Oczywiście to mój punkt widzenia i zrozumiem opozycję.

A co ze zdjęciami ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Moimi czy żony?:))

Na szczęście ustawodawca nie nakłada takiego obowiązku,ale..,specjalnie dla Ciebie:)

piękny, poważny klocek!!

Słuchałem Adagio amp i to wspaniała robota z punktu widzenia dźwięku.

Witam,mógłbyś nieco więcej informacji podać o Adagio i Twoim okazałym wzmaku ?

Kolce dedykowane są do każdego wzmacniacza czy jest to Twój pomysł ?

Konstruktor zadbał również o dźwięk,który z pre na bańkach bardzo przypadł mi do gustu.Właściwie jest wszystko czego ja oczekuję od przekazu.

Jest dynamika,precyzja i muzykalność.Jak wiecie gra cały system,więc w całościowym obrazie muzycznym,muszę też podkreślić znaczny udział AP Cardeas.

Niestety..,kropkę nad "i" będę mógł postawić wówczas,gdy dopracuje akustykę.

i to jest ten nowy Marton, który ma wygonić do kąta Accuphasse wraz z jego inzynierami ???

Jeden z lepszych zartów na tym forum w jego historii.

Kolega Magnepan chyba nigdy nie widział na zywca urządzeń Accu, że o oględzinach środka nie wspominając.

Przecież to urządzenie wygląda jak sprzed 20 lat zrobione przez DYIowca

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Witam,mógłbyś nieco więcej informacji podać o Adagio i Twoim okazałym wzmaku ?

Kolce dedykowane są do każdego wzmacniacza czy jest to Twój pomysł ?

Kolce są pomysłem konstruktora(mnie też się podobają),tym samym ułatwiają cyrkulację ,bo to końcówka w klasie A 90W,więc tropik zapewniony:)

Jeżeli chodzi o Adagio,to odsyłam do postów;

87,91,145

Co do końcówki,to co Cię konkretnie interesuje?

Kolce są pomysłem konstruktora(mnie też się podobają),tym samym ułatwiają cyrkulację ,bo to końcówka w klasie A 90W,więc tropik zapewniony:)

Jeżeli chodzi o Adagio,to odsyłam do postów;

87,91,145

Co do końcówki,to co Cię konkretnie interesuje?

Naprawdę nieżle wygląda końcówka na tych kolcach a 90W w klasie A to spora moc.Chętnie zapytam o barwę koncówki

i kontakt do konstruktora.Pozdrawiam

Moimi czy żony?:))

Na szczęście ustawodawca nie nakłada takiego obowiązku,ale..,specjalnie dla Ciebie:)

He He pełna prowizorka i fascynacja wstaw zdjęcia po roku :)

Bardzo fajna ta "prowizorka". Za 12 tysi, trudno o taką "prowizorkę". Dałoby się kilka rzeczy dopracować, ale moim zdaniem wygląda bardzo fajnie... Zaryzykuje, że lepiej niż AdagioPi, które jest niby pełną wersją....

System gra dobrze, albo nie....

Niestety..,kropkę nad "i" będę mógł postawić wówczas,gdy dopracuje akustykę.

Będziesz rujnował salon za duże pieniądze? Nie lepiej zamówić dwóch tanich gostków z "czujnikami" 10kg i wyburza Ci wszystko tanio i w mig-efekt będzie również spektakularny ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi