Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory Franco Serblin Accordo

Milimetr

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam też dwie lub trzy recenzje SF Amati, w tym jedną z polskiego "Audio" (chyba Jurek Adamski :-)

Ano pisał :)

Amati mają problem z basem, bo są po prostu źle zestrojone. Dorabianie do tego teorii o vdH jest moim zdaniem ... dorabianiem teorii. Odsyłam do pomiarów które zrobił Kisiel.

Serblin stroił te kolumny na ucho (tak mi w każdym bądź razie powiedział Cesare, i zapewne słowa z opisu mojej wizyty w SF w 1999 roku teraz wszyscy powtarzacie ;) używając Krella FPB-600 i Wadii 850 - przynajmniej taki miał system gdy u niego byłem. Możliwe że na tych klockach problemu po prostu nie było, bądź był znacznie mniejszy. Z tego punktu widzenia, zestawienie z Gryphonem Antileonem może mieć więcej sensu niż się na pierwszy rzut oka wydaje.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Amati mają problem z basem, bo są po prostu źle zestrojone. Dorabianie do tego teorii o vdH jest moim zdaniem ... dorabianiem teorii

O to należy zapytać p.Babilaqua a nie Cesara,dowiedziałbyś się czgoś więcej o VDH w SF

Z tego punktu widzenia, zestawienie z Gryphonem Antileonem może mieć więcej sensu niż się na pierwszy rzut oka wydaje.

Właśnie to mi przyświeca,a wspomniałem o tym w poście 38.

Cesare i Bevilacqua (pisane przez EV a nie przez AB) to jedna i ta sama osoba.

Widzę że twoja wiedza na temat SF dorównuje tej na temat mechanizmów Philipsa :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Bez problemu Monitory Serblina zagrają w 30m pomieszczeniu...

Zagrają nawet na stadionie, ale przeznaczone są chyba głównie do mniejszych pomieszczeń. Wyglądają pięknie, drobne detale dodają lekkości konstrukcji, która dzięki doskonałym proporcjom, świetnym i różnorodnym materiałom może zachwycić.

Wysokotonowy D2905 posiada naturalny spadek efektywności zaczynający się od 2,5kHz i dający prawie 6 dB spadku w okolicach 11kHz i to w osi głównej. Monitor jest lekko pochylony co dodatkowo przyczynia się do osłabienia tzw wysokich. Scan speak mierzy głośniki w tzw nieskończonej odgrodzie i wypadkowa charakterystyka w wąskiej obudowie monitora Serblina będzie zupełnie inna, ale cudów z podbiciem przedziału 6-10kHz nie będzie. W połączenie z w sumie niewielkim wooferem da dźwięk pozbawiony najniższych częstotliwości, ale równocześnie bardzo łagodny na górze. Zakładam, że podział jest świetnie dopracowany pod względem zgodności faz co może dać piękną scenę i subtelny dźwięk pozbawiony natarczywości. Pod wieloma względami mogą faktycznie przewyższać Ktemy:

Zapomniałem dodać w pierwszym wpisie, że najbardziej powalającą cechą tych głośników jest niesamowita przestrzeń. Dźwięk jest totalnie oderwany od kolumn i bardzo ładnie scena buduje się do tyłu. Pod tym względem Accordo są jeszcze lepsze niż Ktema, ...

Właśnie, monitory przeznaczone bardziej dla melomana niż audiofila.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

super są te accordo...........ale jak sie tak napatrze i porównam je do Guarnieri to jeśli chodzi o design i prezencje to chyba Guarnieri są jednak nie do pobicia - i to nie tylko przez Accordo ale przez zaden inny głosnik na tej planecie

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Zapomniałem dodać że Cesare = imię, Bevilacqua = nazwisko, no ale to chyba jasne ;)

Dodam, że szef Sonusa w latach 1989-2008 (?), prywatnie (już były) zięć Serblina. Był żonaty z jego córką - atrakcyjną blond dentystką :)

dentystka czyli fach po ojcu :)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

która to ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Po drugie pierwsze Amati Homage, jak również niektóre egzemplarze Guarneri Homage mają takie mleczne zmatowienia lakieru. Wynika to prawdopodobnie z problemów z wilgotnością drewna i z częściowego odspojenia powłoki. Przykro patrzeć na Amati z taką przypadłością

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

wynika to ze zbyt grubych warstw kładzionych za jednym razem lakieru z chemoutwardzaczem aby szybko uzyskac efekt glebokiej politury

najzwyczajniej mieli słabo dopracowana technologie np po zmianie lakieru , sposobu nakladania itd

pojawia sie to po paru miesiacach

w wersji gdzie to sie robi od zawilgocenia- lakier najzwyczajniej odłazi od drewna nie tylko robi sie mleczny

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Cesare i Bevilacqua (pisane przez EV a nie przez AB) to jedna i ta sama osoba.

Literówka,to z pośpiechu.Poczytaj mój wcześniejszy post o Minimach.Słuchał i zachwycał

się Bavilaqua.Póżniej podziwiał Franco.Ja również.Po przeróbce grały prawie tak spektakularnie jak Extremy.

To były czasy kiedy bawiłeś się klockami lego/albo i nie ale na pewno nie w audio.Pozdrawiam

Literówka,to z pośpiechu. To były czasy kiedy bawiłeś się klockami lego/albo i nie ale na pewno nie w audio.Pozdrawiam

Nie chodzi mi o literówkę, tylko o fakt że nie wiedziałeś nawet jak facet ma na imię. Gdy napisałem Cesare (bo tak wszyscy na niego mówili) to byłeś przekonany że mówię o innej osobie ... co ubawiło wszystkich wokoło, mnie nie wyłączając.

Różnica miedzy nami jest taka, że ja miałem okazję tych ludzi poznać osobiście i z nimi dłużej porozmawiać, a ty znasz ich tylko z opowieści ...

PS. Jutro jestem w fabryce Arcama, a we czwartek w dCSie, więc jak byś chciał się czegoś dowiedzieć o tych firmach, to wal jak w dym ;)

Nie chodzi mi o literówkę, tylko o fakt że nie wiedziałeś nawet jak facet ma na imię. Gdy napisałem Cesare (bo tak wszyscy na niego mówili) to byłeś przekonany że mówię o innej osobie ... co ubawiło wszystkich wokoło, mnie nie wyłączając.

Różnica miedzy nami jest taka, że ja miałem okazję tych ludzi poznać osobiście i z nimi dłużej porozmawiać, a ty znasz ich tylko z opowieści ...

PS. Jutro jestem w fabryce Arcama, a we czwartek w dCSie, więc jak byś chciał się czegoś dowiedzieć o tych firmach, to wal jak w dym ;)

hehehe...dobre.Taka mała nauczka. Ale każdy ma prawo chcieć....wiedzieć lepiej...hehehe

Przyznaję,nie znałem imienia Cesare,gdyż znajomy opowiadał o nim z nazwiska.Ale mogłeś

poznać ciekawą historię....

To że będziesz u Arcama lub w dcsie nie ma dla wątku większego znaczenia.Miłej podróży.

No to myślimy że jakaś relacja fotograficzna podobna do Wilson Audio będzie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Może być :)

Na tej stronie są zamieszczone świetne zdjęcia ukazujące jak wyglądają Accordo... ciekawy jest też opis audiofila posiadacza niegdyś kolumn SF...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dzięki uprzejmości Grobel Audio miałem okazję posłuchać tydzień temu dwóch kolumn stworzonych przez Serblina - Guarneri Hommage i Accordo. Dzieli je wiele lat i równie wiele w kwestii dźwięku. Accordo są jeszcze nie wygrzane i opisywanie ich dźwięku raczej mija się z celem...dla mnie grały poprawnie, najbardziej podobał mi się dobrze kontrolowany bas. Góra i średnica - czuć, że muszą się rozegrać... jak dla mnie jak na razie za mało wyrafinowania jak na taką cenę. Natomiast Guarneri Hommage w zakresie średnicy i wokali to już magia dźwiękowa... ale ja jestem bardzo subiektywny bo lubię kopułki Dynaudio... W kwestii wykonania trzeba przyznać że Accordo wyglądają nowocześnie i stolarka, łączenie z metalem to wysoka półka... są też praktyczne bo razem z podstawkami ważą niewiele... łatwe w ustawianiu. Natomiast projekt wzorniczy Guarneri jest ponadczasowy...to będzie piękne i za 50 lat... jak stare samochy sportowe... Guarneri właściciel wystawił do sprzedaży ale cena jest wysoka... W Guarneri w systemie Jadis nie podobało mi się zbytnie rozluźnienie brzmienia... Accordo nie mają magii ale dobrze brzmi całe pasmo (góra się chyba rozegra)... natomiast Guarneri w zakresie basu tak sobie. Prawdopodobnie problem leżał w amplifikacji... lampa Jadis 2x30 Watt... świetnie sterowała Accordo a Guarneri... chyba nie do końca... Ciekaw jestem jak to by zagrało z Krellem? Ktoś słuchał takiego połączenia?

Dzięki uprzejmości Grobel Audio miałem okazję posłuchać tydzień temu dwóch kolumn stworzonych przez Serblina - Guarneri Hommage i Accordo. Dzieli je wiele lat i równie wiele w kwestii dźwięku. Accordo są jeszcze nie wygrzane i opisywanie ich dźwięku raczej mija się z celem...dla mnie grały poprawnie, najbardziej podobał mi się dobrze kontrolowany bas. Góra i średnica - czuć, że muszą się rozegrać... jak dla mnie jak na razie za mało wyrafinowania jak na taką cenę. Natomiast Guarneri Hommage w zakresie średnicy i wokali to już magia dźwiękowa... ale ja jestem bardzo subiektywny bo lubię kopułki Dynaudio... W kwestii wykonania trzeba przyznać że Accordo wyglądają nowocześnie i stolarka, łączenie z metalem to wysoka półka... są też praktyczne bo razem z podstawkami ważą niewiele... łatwe w ustawianiu. Natomiast projekt wzorniczy Guarneri jest ponadczasowy...to będzie piękne i za 50 lat... jak stare samochy sportowe... Guarneri właściciel wystawił do sprzedaży ale cena jest wysoka... W Guarneri w systemie Jadis nie podobało mi się zbytnie rozluźnienie brzmienia... Accordo nie mają magii ale dobrze brzmi całe pasmo (góra się chyba rozegra)... natomiast Guarneri w zakresie basu tak sobie. Prawdopodobnie problem leżał w amplifikacji... lampa Jadis 2x30 Watt... świetnie sterowała Accordo a Guarneri... chyba nie do końca... Ciekaw jestem jak to by zagrało z Krellem? Ktoś słuchał takiego połączenia?

Moreno,bardzo ciekawy opis.Wszyscy jesteśmy ciekawi jak dobre są Accordo i czy są w stanie

dorównać Guarneri lub być lepsze z chwilą całkowitego rozegrania.Cena Accordo jest atrakcy-

jna i porównywalna z używanymi Guarneri.Jeśli będziesz miał możliwość ponownego posłuchania

produktów Serblina koniecznie daj znać.Pozdrawiam.

Jesli ktos posiada sf Guarneri I szuka lampy to IMHO Atmasphere - dla mnie za duzo lamp, za goraco, I troche zbyt lampowo albo Berning. To jeden z niewielu wzmakow lampowych ktory wysteruje wszystko. Sluchalem tez moich Guarneri z pass x350.5, Krell Ksa I inne. Fajnie gralo to z Asr hd 2 ale 150 kg wzmaka z bateriami i cena byly problemem.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Jesli ktos posiada sf Guarneri I szuka lampy to IMHO Atmasphere - dla mnie za duzo lamp, za goraco, I troche zbyt lampowo albo Berning. To jeden z niewielu wzmakow lampowych ktory wysteruje wszystko. Sluchalem tez moich Guarneri z pass x350.5, Krell Ksa I inne. Fajnie gralo to z Asr hd 2 ale 150 kg wzmaka z bateriami i cena byly problemem.

Ja słuchałem Guarnieri z moim Bonasusem i grało że hej!paczki poszły do Gościa z Gliwic który właśnie z Bonasusem je ożenił i chyba też był zadowolony

• Użytkownicy+

Mnie zastanawiają techniczne aspekty budowy i ich sensowność, np. gdzie się znajduje magnes midwoofera ... wygląda na to, że przy samej ściance bocznej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w ostatnim AV jest test modelu Guarneri Evolution za cenę 64kzł. Tam są w sumie tylko 4 głośniki + skrzynka no i zwrotnica. Przebitka musi być także astronomiczna bo wg. mnie cena za kit kosztowałby conajmniej 10 mniej. Ładnie koszą nie ma co.

w ostatnim AV jest test modelu Guarneri Evolution za cenę 64kzł. Tam są w sumie tylko 4 głośniki + skrzynka no i zwrotnica. Przebitka musi być także astronomiczna bo wg. mnie cena za kit kosztowałby conajmniej 10 mniej. Ładnie koszą nie ma co.

Testu nie czytałem, więc nie wiem jak je oceniają dźwiękowo. Miałem okazję słuchać wszystkich modeli Guarneri, tj. Homage, Memento i Evolution i dla mnie wybór jest w tej kolejności: Memento, Homage, Evolution. Te ostatnie brzmieniowo podobają mi się najmniej (to już nie brzmi jak Sonus). Natomiast ich cena jest ABSURDALNA.

I ten nachalny marketing...

Żeby nie było:

Zacne Homage:

Ukryta Zawartość

Memento na specjalnych czarnych podstawach z aluminium i z regulowanymi kolcami:

post-529-0-02621900-1330286303_thumb.jpg

oraz efektowne (efekciarskie?) Evolution:

post-529-0-84469500-1330286333_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te Evolution wyglądają jak chińska podróbka starych SF... straszna wiocha... Homage to piękno, Memento odrobina nowoczesności a to ostatnie to żal... Przy nich Accordo za połowę ceny to szczyt wyrafinowania...

Memento! to pamietam jak Pacula pisal ze jeszcze nie widzal ich swietnie napedzonych,zbudowano te male monitory, fakt piekne,najladniejsze na swiecie, ale zeby 50kg elektroniki podlaczyc ,zeby jakos graly, to smiech, widzialem wszendziedo nich najlepsze wzm Jadisa ,za wielka kase, to cos nie tak,dlatego zrezygnowalem z nich.Accordo rowniez piekne,ale za pol ceny Memento i normalny wzm do napedzenia ,to nastepne zaoszczedzone najmniej 50% ,czy mozna sie zastanawiac nad kupnem!jezeli potwierdzi sie ze graja swietnie, to tylko posiadacze Sonus Faber beda krecic nosami, bo co im pozostanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.