Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Aż se dodałem do obserwowanych.

Mistrz opisu, jutro się pośmiejemy w robocie razem z inżynierami co "sie nie znajo".

Cyt. "Dzięki takiemu rozwiązaniu efekt "korka" został zniwelowany do minimum."

buhaha, u mnie też, odkorkowałem łiskacza ze śmiechu :)

Zrobiliście mi dzień, dziękuję :)

@skolopendra, naprawdę je kupiłeś czy se jaja robisz?

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

A kwarc izoluje od pola EM. Kwarc, Czyli po ludzku piasek:-)

Acha, jeśli różnica przewodnosci zwyklaka wynosiłaby 38%, z bezpiecznika nie zrobiłby się przypadkiem element grzejny?

Jeśli nawet tu drucik jest srebrny i "szybkość transmisji sygnału", cokolwiek to znaczy, jest wieksza o 7%, to za bezpiecznikiem nadal ścieżki są miedziane, i prąd zjeżdża z autostrady na drogę z kocich łbów.

Nie ma to jak kit ubrać w piękne słówka.

Faktycznie facet wypisuje kompletne bzdury, ze az trudno uwierzyc. Proznia w bezpieczniku i ceramika izolatorem EMI, az razi w oczy.

Ja wymieniam u siebie bezpieczniki na lepsze, ale moim zdaniem tylko material przewodzacy ma wplyw i nie chodzi tu o srebro czy rodowanie koncowek.

facet wypisuje kompletne bzdury, ze az trudno uwierzyc

nie tylko on . "producenci" kalbi zasilających tez

ale ...

a nie wszyscy sie znaja na technice

.... i je kupują

:>

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Otwarta góra to nie brzmienie jazgotliwe, tylko zawierające więcej szczegółów w wysokich częstotliwościach

Zgadzam się.

stąd można powiedzieć - rozjaśnione.

Raczej szczegółowe i detaliczne. Starsze SF mają otwartą górę, ale rozjaśnionymi bym ich nie nazwał. To są po prostu dobre kolumny umożliwiające szczegółową prezentację.

Wszystko zależy od klasy kopułki, zestrojenia zwrotnicy i od konstrukcji obudowy też

• 6 miesięcy później...

Chciałbym się zapytać, czy nie lepiej zamiast drogiego bezpiecznika przylutować/doczepić po prostu dobry kabel. Być może nawet zwykłą miedź np.5n. Jak wszystko jest wpięte w listwę to raczej nie ma żadnego zagrożenia(tak myślę). Zrobiłem tak już kiedyś we wszystkich źródłach co miałem. Poprawa była widoczna od razu.Mimo pozytywnego wpływu trochę mi szkodą co chwila kupować dobry bezpiecznik , bo co sprzęt ma inne wymogi. Mam rację?

Wszystko się niby zgadza ale wymaga wielu prób, zamiast lutować lepiej wziąć okucia WBT lub Furutech (w sprzedaży są miedziane pozłacane i srebrne ) o odpowiednio grubej średnicy i do środka włożyć na ciasno stos solidów z jak najlepszej miedzi lub srebra, lub miedzi pozłacanej, lub srebra ze złotem.

Sprawdzić, posłuchać i jeśli sprzęt mamy dobrze zbudowany a instalacja jest perfekt, to na własną odpowiedzialność można się ... bawić.

Ważne żeby posłuchać co daje taka zmiana, bo kluczową kwestią jest równowaga "wag" między najdelikatniejszymi detalami z tyłu tła a reszta dźwięków. Optymalnie jest gdy wszystko przyrasta z zachowaniem właściwych proporcji, żeby uniknąć sytuacji, gdy to co miało być szmerkiem na końcu sali nie wyrosło na nowy instrument konkurujący z tymi z pierwszego planu.

Trzeba sprawdzać na takich nagraniach gdzie jest dużo warstw i scena jest podzielona na kilka dalszych planów.

Często zamiana bezpiecznika na mocniejszy daje efekt, przybliżenia sceny i wszystko wydaje się większe a czasami bardziej płaskie, w znaczeniu dalsze plany "wchodzą na plecy" poprzednikom.

Eksperyment, eksperyment i jeszcze raz eksperyment innej drogi nie ma.

Najlepsze, że każdy klocek ma różną podatność na zmiany w tych miejscach gdzie są oprawki bezpieczników, polecam ich wymianę na kriogenizowane i posrebrzane, wtedy skala różnic jest o wiele wyraźniejsza. Będzie "większy zysk" z podmiany bezpieczników oraz dużo łatwiej uchwycić różnice między poszczególnymi wariantami/opcjami.

Dowolny "bezpiecznik" zachowa się inaczej w każdym urządzeniu, co przekłada się na efekt w całym systemie, który zagra inaczej gdy w miejscu X będzie "bezpiecznik" A , a inaczej gdy B i odwrotnie na zamianę miejsc w urządzeniach, mam na myśli jego rodzaj/typ, to z czego jest wykonany, producent, seria produktowa itd. -> co rzutuje na właściwości soniczne, które z zasilania przekładają się na dźwięk z kolumn/słuchawek.

To daje bardzo dużą ilość możliwych kombinacji i porównań.

Pozdrawiam

Pygar

Ważne żeby posłuchać co daje taka zmiana, bo kluczową kwestią jest równowaga "wag" między najdelikatniejszymi detalami z tyłu tła a reszta dźwięków. Optymalnie jest gdy wszystko przyrasta z zachowaniem właściwych proporcji, żeby uniknąć sytuacji, gdy to co miało być szmerkiem na końcu sali nie wyrosło na nowy instrument konkurujący z tymi z pierwszego planu.

Trzeba sprawdzać na takich nagraniach gdzie jest dużo warstw i scena jest podzielona na kilka dalszych planów.

Często zamiana bezpiecznika na mocniejszy daje efekt, przybliżenia sceny i wszystko wydaje się większe a czasami bardziej płaskie, w znaczeniu dalsze plany "wchodzą na plecy" poprzednikom.

... i to wszystko z powodu tego bezpiecznika...

widzałeś kiedykolwiek te ścieżki, cieniutkie z miedzi i bynajmniej nie (n+1)N na płycie przed i za tym "miejscemX" gdzie magia oprawki i sam bezpiecznik jest?

iro III

Wiesz kiedyś gdy jeszcze nie sprawdziłem jak to jest z kobietą, to też nie wierzyłem, że jest taka różnica w porównaniu do jazdy na ręcznym.

Ta sentencja tyczy się wszystkiego, co czeka na odkrycie przez nas w całym krótkim życiu - człowieka.

Zamiast mędrkować trzeba spróbować :-).

Spróbuj, będzie Pan zadowolony !

Pozdrawiam

Pygar

Takie wątki jak ten oraz podobne ( o kablach zasilających, platformach, kondycjonerach itp.) są bardzo pożyteczne, ponieważ można poznać podejście wielu użytkowników do tych tematów po to żeby w przypadku potrzeby uzyskania porady na poważny temat czyli np. wybór kolumn, wzmacniacza itp. kierować się wiarygodnymi opiniami.

Dowolny "bezpiecznik" zachowa się inaczej w każdym urządzeniu, co przekłada się na efekt w całym systemie, który zagra inaczej gdy w miejscu X będzie "bezpiecznik" A , a inaczej gdy B i odwrotnie na zamianę miejsc w urządzeniach, mam na myśli jego rodzaj/typ, to z czego jest wykonany, producent, seria produktowa itd. -> co rzutuje na właściwości soniczne, które z zasilania przekładają się na dźwięk z kolumn/słuchawek.

Ludziska , szczerze , ale to tak naprawde szczerze

- wy naprawde w to wierzycie ?!

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

A przede wszystkim mnóstwo traconego bezsensownie czasu.

Eeeeee tam, od razu bezsensownie. Wystarczy krzyknąć "nie wiem jak, ale to działa!" i już jest sens.

O przypomniało mi się - reduktor spalin u kolegi "działa" i jego bryka pali nie 15, a jedynie 11 litrów na 100 km

Kupuję w ciemno, nie wiem jak ale to działa, co tam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jak oceniać wiarygodność?

Najlepiej na podstawie własnej wiedzy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Mam pytanie. Skoro bezpieczniki mają wpływ na efekt końcowy, to jak wymienię bezpieczniki A na bezpieczniki B w mojej drukarce monochromatycznej to zacznie mi drukować na kolorowo?

Mam pytanie. Skoro bezpieczniki mają wpływ na efekt końcowy, to jak wymienię bezpieczniki A na bezpieczniki B w mojej drukarce monochromatycznej to zacznie mi drukować na kolorowo?

W audio sprawdzenie wpływu bezpiecznika jest bardzo proste. Ta próba/test była już w tym wątku opisywana. Do bezpiecznika podłącza się bocznikujący przełącznik. Kolega włącza i wyłącza (zwiera bezpiecznik) a my słuchamy i stwierdzamy lub nie zaistnienie zmiany. To jest też dobra próba na sprawdzenie rozdzielczości sprzętu tzn. czy warto inwestować w drogie bezpieczniki do posiadanego przez nas sprzętu ;-). Pstryk, pstryk i wszystko jasne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W audio sprawdzenie wpływu bezpiecznika jest bardzo proste. Ta próba/test była już w tym wątku opisywana. Do bezpiecznika podłącza się bocznikujący przełącznik. Kolega włącza i wyłącza (zwiera bezpiecznik) a my słuchamy i stwierdzamy lub nie zaistnienie zmiany. To jest też dobra próba na sprawdzenie rozdzielczości sprzętu tzn. czy warto inwestować w drogie bezpieczniki do posiadanego przez nas sprzętu ;-). Pstryk, pstryk i wszystko jasne.

Tak - jest to dobra droga dla tych nietechnicznych- "nie wiem jak to działa ale działa", którym tłumaczenie techniki ciężko zrozumieć.

Tyle, że oni często nie chcą PRÓBOWAĆ - próbowali? Nie próbowali - bo panowie dobrze przeczuwają, że NIE "byliby zadowoleni".

Skoro bezpieczniki mają wpływ na efekt końcowy, to jak wymienię bezpieczniki A na bezpieczniki B w mojej drukarce monochromatycznej to zacznie mi drukować na kolorowo?

Tak to może i nie (?) ALE, może wydrukowałaby to co zapisano "między wierszami"?

a tak już "poważnie" - bezpieczniki, kable, sieciówki - DZIAŁAJĄ TYLKO W AUDIO!

...zapamiętnij se to kursant, raz na jutro!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tyle, że oni często nie chcą PRÓBOWAĆ - próbowali?

No właśnie tu wypada zadać pytanie, dlaczego nie chcą próbować rzetelnie tematu wyjaśnić?

Nie próbowali - bo panowie dobrze przeczuwają, że NIE "byliby zadowoleni".

Zadowolenie to rzecz bardzo indywidualna. Czasem wystarczy wiedza że w liniach zasilających są drogie hi-endowe bezpieczniki żeby zadowolenie wzrosło co może mieć wpływ na odbiór bodźców dźwiękowych, ale to działania z dziedziny psychologii a nie techniki.

nie

ale jak czyałeś zapewne - Sic !

Dowolny "bezpiecznik" zachowa się inaczej w każdym urządzeniu,

wiec musisz kupic garść i drukować i patrzyć !

czy nie zamienia U na Ó

CH na H

i takie tam

no patrzeć trzeba ! - możliwe że niektóre literki beda bardziej zaokrąglone , a czerń bardziej czarna

no chyba że potrafisz odsłuchać tekst

pasywny element w układzie elektrycznym , o stałych własnościach , po wpięciu w układ elektrczny powoduje za każdym razem inny rodzaj zmian ?

nie rozwazam juz kwesti czy bezpiecznik wpływa na dzwiek czy nie

ale w jaki sposób wpływa w rózny sposób ?

to jest niemal jak robienie tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych zmian

Lepiej się już czujecie ... ?

nie

bo w demokracji niestety racje ma wiekszość - a wybory niebawem - co mnie z lakka przeraza :/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.