Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

skynyrd

Czy ja Ci zabraniam się różnić ?Oczywiście masz do tego prawo tylko ,że Twój odbiór jest skażony ortodoksyjnym katolicyzmem . A tak naprawdę ten film nie jest o polskim KK ale o polskim katolicyzmie .A to nie to samo .Nie zgodzę się też z kreśleniem ,że to knot.Boże ciało jest bardzo dobrze wyreżyserowane i świetnie zagrane .W sensie roboty filmowej to pełny profesjonalizm .Dlatego dostał nominację .To nie był przypadek .

Meloman

Na czym ma polegać spłaszczenie obrazu polskiego katolicyzmu .To akurat film bardzo wiernie pokazuje ,zjawisko w wersji ludowej ,wiejskiej czy małomiasteczkowej .Ten polski katolicyzm właśnie taki jest .

I jeszcze jedna sprawa .Właśnie  jestem po lekturze książki P. Czerkawskiego " Drżące kadry " .To wywiady z polskimi reżyserami filmowymi ,absolwentami filmówki i działającymi w czasach PRL .Czyli kino polskie okresu PRL od kuchni .Mamy tu rozmowy m.ni. z Hoffmanem,Kutzem, Antczakiem ,Gruzą Marczewskim ,Kondratiukiem Zanussim ,Holland, Zaorskim,Piwowskim.To kopalnia wiedzy i masa świetnych,środowiskowych anegdot.

3 godziny temu, Frank napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie specjalnie mnie przekonuje ta aktorka do tej roli, ale trzeba zobaczyć, aby ostatecznie ocenić.

Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Na czym ma polegać spłaszczenie obrazu polskiego katolicyzmu .To akurat film bardzo wiernie pokazuje ,zjawisko w wersji ludowej ,wiejskiej czy małomiasteczkowej .Ten polski katolicyzm właśnie taki jest .

Wiara, a tym wypadku katolicyzm to nie tylko wady. Dodatkowo przy tej zaściankowości społeczeństwo za szybko i łatwo kupuje postać młodego, nieszablonowego i nieznanego księdza.

W filmie zabrakło mi trochę przedstawienia kulis pracy księdza - tak, bo to zawód jak każdy inny.

Od mniej więcej połowy film skupia się wyłącznie na wątku związanym z wypadkiem.

Poza tym - przy pierwszej scenie w kościele kiedy spotykają się młodzi bohaterowie od razu pomyślałem sobie - żeby to nie skończyło się tak banalnie... A jednak...

Ja generalnie jestem zaskoczony, że ten film w ogóle trafił do ścisłych nominacji.

Ukryta Zawartość

Jerzy Gruza, reżyser i scenarzysta filmowy, telewizyjny i teatralny, aktor i twórca seriali zmarł w niedzielę w nocy w Warszawie - poinformowało Stowarzyszenie Filmowców Polskich. Miał 87 lat.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

2 godziny temu, skynyrd napisał:

Pierwszy raz na tym wiekopomnym forumnie zgadzam się z Panem Melomanem.

Wielki kamień mi z serca spadł... ?

9 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Na zawsze pozostanie w mojej pamięci Rewizor w jego reżyserii .

Przeprowadzka (1972).

16 godzin temu, skynyrd napisał:

ps. Frank - to Ty pisywałeś u Lana, czy zbieżność nicków?

Tak,od lat,niestety coś tam się zepsuło na "wolnym wybiegu"

Reszta nadal ciekawa

W dniu 16.02.2020 o 10:00, Frank napisał:

Tak wybrano

Ukryta Zawartość

Dla mnie to swietny wybor. Piekna, utalentowana, da rade.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Z wiadomych powodów "Salę samobójców .Hejter " obejrzałem dopiero teraz .To historia młodego chłopaka Tomka we współczesnej Warszawie .Pochodzi z prowincji .Poznajemy go w sytuacji gdy z powodu popełnionego plagiatu w swej pracy studenckiej zostaje karnie usunięty z uczelni .Jest pełen goryczy ,upokorzony ,przepełniony pragnieniem zemsty .Jednocześnie ma świadomość ,że nie ma do czego wracać .Postanawia jednak pozostać w Warszawie  i zrobić karierę .Dość przypadkowo dostaje się do agencji reklamowej ,która prowadzi agresywną działalność w sieci promującą polityków .W tej fabryce trolli Tomek może się wykazać działając często na granicy prawa czy nawet tę granicę przekraczając .Najciekawsze ( dla mnie ) jest ukazanie tej współczesnej Warszawy ( a właściwie warszawki ) i rzeczywistości korporacyjnej .Tego wyścigu szczurów ,bezwzględności i cynizmu tych młodych ludzi .Dla mnie to jak opowieść o żelaznym wilku ,jak z innej planety .Akcja filmu napiera tempa ,obraz staje się thrillerem .Jesteśmy w samym środku kampanii wyborczej na prezydenta Warszawy .Oprócz wątków osobistych głównego bohatera ( wątek miłosny ) w tle mamy obraz współczesnej Polski i tego podziału na obóz liberalny i konserwatywny .I tu mam największą pretensję do autorów filmu.Że poszli trochę na łatwiznę ,na skróty .Obie racje przedstawione są karykaturalnie ,w krzywym zwierciadle a postacie schematyczne .A poziom emocji bardzo wysoki w finale ociera się o histerię .Wymowa filmu jest pesymistyczna nie ma szans na pozytywne rozwiązanie .W sensie roboty filmowej Komasa wywiązuje się ze swych obowiązków bardzo dobrze .Film jest opowiedziany bardzo sprawnie i dobrze zagrany .To prawdziwy thriller polityczny z przesłaniem w tle .Wychodzimy  z sali kinowej z powodem do przemyśleń i niepokojem .A to nie mało.

Z wiadomych powodów "Salę samobójców .Hejter " obejrzałem dopiero teraz .To historia młodego chłopaka Tomka we współczesnej Warszawie .Pochodzi z prowincji .Poznajemy go w sytuacji gdy z powodu popełnionego plagiatu w swej pracy studenckiej zostaje karnie usunięty z uczelni .Jest pełen goryczy ,upokorzony ,przepełniony pragnieniem zemsty .Jednocześnie ma świadomość ,że nie ma do czego wracać .Postanawia jednak pozostać w Warszawie  i zrobić karierę .Dość przypadkowo dostaje się do agencji reklamowej ,która prowadzi agresywną działalność w sieci promującą polityków .W tej fabryce trolli Tomek może się wykazać działając często na granicy prawa czy nawet tę granicę przekraczając .Najciekawsze ( dla mnie ) jest ukazanie tej współczesnej Warszawy ( a właściwie warszawki ) i rzeczywistości korporacyjnej .Tego wyścigu szczurów ,bezwzględności i cynizmu tych młodych ludzi .Dla mnie to jak opowieść o żelaznym wilku ,jak z innej planety .Akcja filmu napiera tempa ,obraz staje się thrillerem .Jesteśmy w samym środku kampanii wyborczej na prezydenta Warszawy .Oprócz wątków osobistych głównego bohatera ( wątek miłosny ) w tle mamy obraz współczesnej Polski i tego podziału na obóz liberalny i konserwatywny .I tu mam największą pretensję do autorów filmu.Że poszli trochę na łatwiznę ,na skróty .Obie racje przedstawione są karykaturalnie ,w krzywym zwierciadle a postacie schematyczne .A poziom emocji bardzo wysoki w finale ociera się o histerię .Wymowa filmu jest pesymistyczna nie ma szans na pozytywne rozwiązanie .W sensie roboty filmowej Komasa wywiązuje się ze swych obowiązków bardzo dobrze .Film jest opowiedziany bardzo sprawnie i dobrze zagrany .To prawdziwy thriller polityczny z przesłaniem w tle .Wychodzimy  z sali kinowej z powodem do przemyśleń i niepokojem .A to nie mało.

Też obejrzałem sobie Tomalę. Zaczyna się nieźle i ma dobre momenty ale ogólnie jest to film przerysowany i dość nudny. Jedyny ciekawy motyw to ukazanie mechanizmu w jaki zamożna rodzina z tzw. warszawki (też ukazana niemal komiksowo) zaczyna akceptować Tomalę - dopiero w momencie gdy ten zaczyna udawać że "zna już swoje miejsce w szeregu". Pomijam już wszelkie ideologiczne i społeczne stereotypy od których zęby bolą ("prawicowcy" zieją nienawiścią i mieszkają z mamusią, "liberalne elity" wpadają w depresję jak nie dostaną się do Kembridż).

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

skynyrd

Kompromitujesz się Ty bo bez żadnej argumentacji wyjeżdżasz z jakąś prymitywną polityczną tezą .A tekst o Panu T też kuriozalny .

Akurat Pan T. jest wg mnie całkiem udany. Umowne potraktowanie "realiów" lat 50-tych mnie osobiście pasowało. Tak jak metafora drogi bohatera do kompromisu z rzeczywistością. Te wstawki z terrorystami były tylko zbyt "kreacyjne".

To że dwa razy napiszesz ,że film jest do kitu to wcale nie oznacza ,że tak jest .To nie jest dosłownie biografia Tyrmanda ale film oparty na motywach z jego życia .To historia artysty nonkonformisty w systemie totalitarnym.Ciekawie jest pokazane ówczesne środowisko literackie Warszawy a i strona formalna ( zdjęcia ) filmu jest bardzo interesująca .

9 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

To że dwa razy napiszesz ,że film jest do kitu to wcale nie oznacza ,że tak jest .To nie jest dosłownie biografia Tyrmanda ale film oparty na motywach z jego życia .To historia artysty nonkonformisty w systemie totalitarnym.Ciekawie jest pokazane ówczesne środowisko literackie Warszawy a i strona formalna ( zdjęcia ) filmu jest bardzo interesująca .

Dokładam więc trzecie : ten film to kupa. Czy teraz oznacza to, że jest ch*jowy, czy jest jednak zajebiaszczy :-) ?

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

1 godzinę temu, SynSama napisał:

Dokładam więc trzecie : ten film to kupa. Czy teraz oznacza to, że jest ch*jowy, czy jest jednak zajebiaszczy :-) ?

Zakładam ,że film widziałeś  ?

12 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Zakładam ,że film widziałeś  ?

Człowiek popełnia w życiu różne błędy. Obejrzenia tego gówna będę żałował długie lata.......

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

4 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Na pewno to nie był największy .

...to Kopernik nie żyje...

Co do Supernovej to jestem bliższy ocenie Wojciecha. Film mnie irytował słabym aktorstwem i pretensjonalną nadekspresją.

Ciekawszy jest moim zdaniem inny polski debiut pt. Easter. Pomysł wyjściowy jest genialny. Otóż jesteśmy w jakimś osiedlu willowym klasy wyższej średniej. Dorośli posuwają SUVami a nastolatki popitalają na elektrycznych hulajnogach. Jedyna różnica jest taka, że w tym społeczeństwie obowiązują prawa wzięte żywcem z jakichś plemiennych pradziejów, gdzie oficjalnie obowiązuje "prawo krwi" "prawo rodowej zemsty" i tak dalej. Jak tatusia zabiją to synuś nastolatek albo i córeczka muszą stawać na udeptanej ziemi - tyle, że oczywiście zamiast toporów używają wypasionych pukawek. Zestawienie współczesnych i dawnych rytuałów daje niezwykły surrealistyczny efekt. Na początku świetnie się to ogląda - nawet jeśli porównania z kinem Lahthimosa są na wyrost. Niestety w pewnym momencie film zmienia się w dziewczyńskie kino typu young adults z niewydarzonym wątkiem kryminalnym, a zamiast baśniowo-współczesnej przypowieści otrzymujemy naiwną, wręcz dydaktyczną krytykę "społecznie usankcjonowanej i zrytualizowanej przemocy" albo inne myślowe frappuccino w tym stylu. Szkoda - choć i tak wolę tego rodzaju przecenę od biedronkowych promocji Komasy Juniora.

• 7 miesięcy później...
  • 1 miesiąc później...
  • Moderatorzy

Paradoks (2012)

Linda, Jakubik, Muskała.

Policjański serial, szkoda, że skończył się po jednym sezonie.

Niestety sposób czy pory nadawania powoduję że serialowe tasiemce(Alex) trwają latami, a coś fajnego szybko przemija.

Niestety ciche dialogi.

Warto zobaczyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• 2 tygodnie później...
W dniu 21.06.2020 o 19:54, Konrado napisał:

Psy 3 obejrzane w dobrym męskim towarzystwie. Podobało się. Polecam.

Film ok, myślałem że jak bedzie kolejna część to bedą takie flaki z olejem. Ale sie pomyliłem i bardzo dobrze 

• 4 tygodnie później...

Lokowane produkty jako celebryty w głównych rolach wraz z załącznikiem dla  czysto ludzkich odbiorników filmu.

Edytowane przez xetras
poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi