Skocz do zawartości
IGNORED

Polak nie świnia, wszystko zje, byle tłusto i bez smaku


Genesis

Rekomendowane odpowiedzi

Oj chyba nie... tłuszcz jest raczej mdły, chyba że świeża oliwa. Chude mięso ma smak, można to samemu sprawdzić choćby i dziś. Na przykład krwisty stek z polędwicy? Gdzie tu brak smaku?

Zupa solianka, pielmieni, bliny to są Twoim zdaniem potrawy z kuchni polskiej?

Zupa to nie wiem, ale czy pielmieni i bliny to nie jest jakas odmiana pierogow i nalesnikow? W Malopolsce pierogi z miesem i nalesniki z serem zasmażane to zadna nowosc.

Oj chyba nie... tłuszcz jest raczej mdły, chyba że świeża oliwa. Chude mięso ma smak, można to samemu sprawdzić choćby i dziś. Na przykład krwisty stek z polędwicy? Gdzie tu brak smaku?

Tluszcz nie jest mdly a juz na pewno nie ten z wolowiny prawidlowo dojrzewanej. BTW stek z poledwicy sam w sobie jest chyba najslabszym ze stekow (wlsasnie przez brak tluszczu).
Gość

(Konto usunięte)

"Polak nie świnia, wszystko zje, byle tłusto i bez smaku"

 

to tytuł tematu.

Niestety dla jego autora, zawiera on dwa ewidentne kłamstwa lub nieprawdy, jak kto woli.

Pierwsze to to, że, wbrew woli autora, świnia zje wszystko.Druga to to, że Polak lubi dobrze zjeść, a dobrze znaczy też smacznie, a smacznie znaczy jedzenie smakowo wyraźne i urozmaicone.

Całkiem możliwe, że autor swoją "refleksję" oparł na doświadczeniu własnym i swoich bliskich, a jeśli tak, to to, co napisałem, nie ma tu zastosowania, zaś wszelka racja, należy się założycielowi wątku, który w temacie, zawarł cząstkę swego życia.

Tluszcz nie jest mdly a juz na pewno nie ten z wolowiny prawidlowo dojrzewanej. BTW stek z poledwicy sam w sobie jest chyba najslabszym ze stekow (wlsasnie przez brak tluszczu).

 

Nieprawda, robię steki z wielu części, owszem niektóre rogowate mięsa wychodzą lepiej jeżeli są ładnie przetłuszczone, ale polędwica najgorszym ze steków? Bardzo ciekawy gust.

bo w swej masie nasz narodek je schabowego, mielonego, flaki, tatara i golonkę. wystarczy zajrzeć do knajp w porze objadowej i wszystko jasne. szczyt kulinarnej wykwintności to pizza i kebab u turasa.

Nieprawda, robię steki z wielu części, owszem niektóre rogowate mięsa wychodzą lepiej jeżeli są ładnie przetłuszczone, ale polędwica najgorszym ze steków? Bardzo ciekawy gust.

Moze nie najgorszym, ale wymaga wiecej pracy zeby byla smaczna.

 

BaconWrapFilet_11_lrg2.jpg

 

Tlustsze kawalki wolowiny wystarczy wrzucic na grilla i po kilku minutach masz super steka.

"Prekursorami smakowo-zapachowymi mięsa są liczne związki, głównie aminokwasy, cukry redukujące i kwasy tłuszczowe"

 

W skrajność poszedłem, lepiej jak powiem że tłuszcze mają swój poważny udział w kreowaniu smaków. Też pisali że stek dobry to jak jest mocno marmurkowy (chodzi o ten biały rysunek od przerostów tłuszczu)

 

Schabowy jest boski smażony chwilę a nie na twardą podeszwe jak to zwykle bywa, i jeszcze co i gdzie kupić? czasami karczek jest byle jaki a czasami zdarza sie że te jego części delikatne i chude rozpływają sie w ustach, te tłuszcze,kolagen również smaczne i to tylko średnio wysmażone bądź jeszcze mniej.

 

Będe bronić świń i tłuszczu... jednak z cholesterolu też trzeba bedzie kiedyś zrezygnować:)

No jest tak że te "gorsze z pewnych względów" kawałki mięsa też trzeba sprzedać. Najlepiej jeszcze za cenę dwukrotnie wyższą niż są warte, stąd... można się naczytać teoretycznych teorii wyższości i wspaniałych aromatów tańszego kawałka... a także zadowolonych klientów, bo jakże tu nie być zadowolonym z tego co się kupiło. I tanio i dobrze i więcej aromatu, a to droższe to wymysł i be. No i spoko, też kupuję te tanie, ale we wymysły nie wierzę. Także delikatności i wykwintnej tekstury dobrej polędwicy będę bronił. I na pewno bym jej tak nie przyrządził w surowym stylu bo to nie sztuka wrzucić coś na przegrzany grill żeby się przyjarało z wierzchu a w środku było całe surowe. Ja wiem że niektórzy tak lubią, ale można inaczej.

Poledwica jest droga, bo jest jej najmniej w krowie.

I na pewno bym jej tak nie przyrządził w surowym stylu bo to nie sztuka wrzucić coś na przegrzany grill żeby się przyjarało z wierzchu a w środku było całe surowe. Ja wiem że niektórzy tak lubią, ale można inaczej.

To moze podzielisz sie swoim sposobem?

To moze podzielisz sie swoim sposobem?

 

Taki gruby 4cm kawałek? Trzeba zarządzać temperaturą i czasem. Ja taki gruby kawałek podgrzewam wstępnie na wylot do 35-40 stopni C. Potem dopiero smażę. Im grubszy, tym chłodniejsza patelnia i tym dłuższy czas. Ten z twojego zdjęcia jest na mój gust usmażony w warunkach dla kawałka o grubości 1cm. Więc osobiście preferuję obrobione jak na zdjęciu, czyli mocno różowe, a nie surowe. Zdjęcie z patelni i dochodzenie to już trzeba wiedzieć kiedy.

 

stek2.jpg

reklamuję:

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z niewiadomego powodu ktoś niewiadomy zbanował abece na cacy

"Polak nie świnia, wszystko zje, byle tłusto i bez smaku"

 

to tytuł tematu.

Niestety dla jego autora, zawiera on dwa ewidentne kłamstwa lub nieprawdy, jak kto woli.

Pierwsze to to, że, wbrew woli autora, świnia zje wszystko.Druga to to, że Polak lubi dobrze zjeść, a dobrze znaczy też smacznie, a smacznie znaczy jedzenie smakowo wyraźne i urozmaicone.

Całkiem możliwe, że autor swoją "refleksję" oparł na doświadczeniu własnym i swoich bliskich, a jeśli tak, to to, co napisałem, nie ma tu zastosowania, zaś wszelka racja, należy się założycielowi wątku, który w temacie, zawarł cząstkę swego życia.

 

Jak widać z wcześniejszych moich wpisów popartych zdjęciami jadam wyłącznie zapiekanki z Biedronki i parówki po 4,99. A w niedzielę pizza od dr Oetker'a.

  • 1 rok później...

Zbliża się jesień i... kiszona kapusta- a w niej zapiekana golonka. Jestem po obiedzie: leczo z własnych kabaczków, pomidorów i cebuli i zatęskniłem za golonką

 

Odświeżam temat nieświeżym cytatem:

..."Tłusty to kolejny smak, który dołącza do palety znanych doznań odczuwanych przez receptory chemiczne na języku. Naukowcy opisali go jako dość nieprzyjemny, oleisty. Ich zdaniem smak tłusty może stać się kluczem do opracowania nowych metod walki z otyłością i chorobami serca, a także do produkcji zdrowych zamienników tłustych produktów.

 

- Nasz eksperyment pokazał, że smak tłusty to brakujący element w całej układance smaków. Jest on charakterystyczny, wyraźny i zdecydowanie różni się od wszystkich smaków, które znaliśmy do tej pory - tłumaczy prof. Richard Mattes z Purdue University."...

 

Za:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

635741253018831539.jpg

 

 

Z Newsweeka:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Tytuł wątku zaprzecza sam sobie bo smak w potrawach mięsnych ukryty jest w tłuszczach.Dlatego polak je tłusto bo ze smakiem.

 

Być może tłuszcz jest niezdrowy ,a przede wszystkim jego nadmiar, ale fakt faktem, że zupa pomidorowa ugotowana na oleju ma się nijak do tej ,sporządzonej na wołowinie z kością .

Również jajecznica , usmażona na margarynie nigdy nie dorówna smakiem tej na maśle.

Osobiście uważam , że Polska Kuchnia , jesli nie jest najlepsza , to jest jedną z najlepszych kuchni świata.

A najbardziej , co mnie przekonuje i urzeka w polskiej kuchni, to bogactwo i różnorodność potraw.

Obecne zubozenie walorów kulinarnych rodzimej kuchni jest podyktowane chęcią szybkiego i łatwego zysku, amatorszczyzną kucharzy oraz nędzną(tanią) jakością zastosowanych produktów.

 

 

 

 

 

Spytajcie niemcow i anglikow to zlikwidujecie ten wontek.

 

Anglicy , to nawet nie znają smaku szpinaku, a dobrze przyrządzonym schabowym się zajadają.

 

Piotr

Węgrzy też lubią tłusto , czy są świńmi? Dlaczego czepiamy się tłuszcu ,przecież większym przekleństwem jest cukier. Osobiście nie cenię sobie zbytnio tłustych potraw , ale czasami warto coś ciekawego z tego"segmentu" zjeść.

Patrząc po rosnącej otyłości polaków, wątek mógłby się też nazywać

 

Polak nie świnia, wszystko je, byle tłusto i bez smaku, pije wszystko co słodkie

Patrząc po rosnącej otyłości polaków, wątek mógłby się też nazywać

 

Polak nie świnia, wszystko je, byle tłusto i bez smaku, pije wszystko co słodkie

 

 

Niestety musimy się zasycić tym "syfem " jakim nas świat "zachodu" zarzucił , ooo to już minęło ćwierć wieku , od kiedy jesteśmy faszerowani różnorakimi wybrykami chemii spożywczej. A chemia , ma się dobrze i w ciągłym natarciu!

Po latach bajdurzenia; "margaryna zdrowsza niż masło", "tłuszcze zwierzęce są niezdrowe"...

... nagle okazało się, że margaryna to w zasadzie łańcuchy polimerowe jak w tworzywie sztucznym... że bez smalcu ani rusz...

Proponuję sięgnąć głębiej i doczytać o zbilansowaniu tłuszczy nienasyconych i nasyconych...

Tlustsze kawalki wolowiny wystarczy wrzucic na grilla i po kilku minutach masz super steka.

 

Wagyu - na to słowo miłośnikom steków z pewnością nieco mocniej zabije serce. To ogólna nazwa kilku mięsnych ras krów (w dosłownym tłumaczeniu: wagyu - japońska krowa, bydło?), których mięso słynie z wysokiej jakości oraz niemniej wysokich cen. Wołowina wagyu jest bogata w tłuszcz o charakterystycznym, marmurkowatym wyglądzie. Im wyższy stopień marmurkowatości mięsa, tym lepszy smak i tym wyższa cena.

z16015087Q.jpg

 

W tym kontekście chuda polędwica rzeczywiście może być najgorszym ze steków.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

    Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.



    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

      Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM


    • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

      Ostatnio dodane opinie o albumach

    • Najnowsze wpisy na blogu

    ×
    ×
    • Dodaj nową pozycję...

                      wykrzyknik.png

    Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
     

    Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

     

    Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

     

    Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

    Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.