Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, Seyv napisał:

We wszystkim trzeba zachować umiar.

A do odpowiedzi moderatorów, dystans.

Mogę swoje 5 groszy wtrącić?

Zauważyłem, że w tym wątku uaktywnił się i czuje się jak ryba w wodzie użytkownik jar1, którego uważam za klasycznego trolla na AS. Wystarczy prześledzić jego aktywność np. w wątku koronawirusowym, która sprowadzała się do permanentnego odgrywania roli Jasia Fasoli.
Natomiast w tym wątku ten sam użytkownik próbuje za wszelką cenę wywierać nacisk na administrację i moderację, a przy tym chyba bardzo dobrze się bawi wprowadzając ferment i czytając odpowiedzi admina i moderatorów. Nie szkoda Wam czasu na utrzymywanie wciąż przy życiu tego trolla?

24 minutes ago, soundchaser said:

którego uważam za klasycznego trolla na AS

Sam jesteś trollem, o czym wszyscy wiedzą, więc takie insynuacje są w twoim wydaniu conajmniej nie na miejscu.

Jeśli ponadto nie odróżniasz osoby z poczuciem humoru od trolla, to jak sądzisz o czym to może świadczyć?

• Moderatorzy
Godzinę temu, soundchaser napisał:

Nie szkoda Wam czasu na utrzymywanie wciąż przy życiu tego trolla?

Ja go pamiętam z udzielania się w tematach audio (w których może obecnie się mniej udziela ale nie on jeden) czy warszawskiego KAiMa. 

Do tego co się dzieje na bocznicy trzeba trochę dystansu i luzu, którego odnoszę wrażenie pewnej części użytkowników brakuje.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Szanowny Pan Moderator cytuje Szanownego Użytkownika+, który ma [jak widać] prawo określania, kto jest trollem.

Excellent.

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

Moim zdaniem (nie wiedząc co i gdzie się wyprawia) czy to w tematach o audio, czy offtopicowych kultura powinna być ta sama. Serdecznie pozdrawiam. 

.

12 godzin temu, Seyv napisał:

We wszystkim trzeba zachować umiar.

I to oczywiście Wy decydujecie co jest, a co nie jest umiarem.

• Moderatorzy
15 minut temu, papageno napisał:

Jesteś pisząc "Wy" masz na myśli administratorów i moderatorów to tak. Tak właśnie to wszędzie działa, że jest ktoś kto czymś zarządza i ustala zasady. Jeśli komuś to nie odpowiada szuka innego forum gdzie może robić co mu się podoba. 

8 godzin temu, MV2 napisał:

który ma [jak widać] prawo określania, kto jest trollem.

Nie określa kto jest trollem tylko wyraża swoje zdanie.

10 godzin temu, soundchaser napisał:

którego uważam za klasycznego trolla na AS

Wg mnie słowo "uważam" dużo zmienia.

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Nie określa kto jest trollem tylko wyraża swoje zdanie.

Moim zdaniem jesteś nieobiektywnym Moderatorem. Tyle w temacie "wyrażania swojego zdania".

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

Jeśli komuś to nie odpowiada szuka innego forum gdzie może robić co mu się podoba. 

Jesteś z tych, co mówili do niewygodnych "Niech jadą"? To wiele zmienia i nie rokuje poprawy sytuacji.

Jesteś pisząc "Wy" masz na myśli administratorów i moderatorów to tak. Tak właśnie to wszędzie działa, że jest ktoś kto czymś zarządza i ustala zasady. Jeśli komuś to nie odpowiada szuka innego forum gdzie może robić co mu się podoba. 

Jeśli forum jest publiczne to nie powinno się mieć pretensji, że ludzie się zapisują a potem domagają właściwego zarządzania tym forum. Zresztą, w przypadku for zamkniętych też nie może dziwić.

19 minut temu, papageno napisał:

Jesteś z tych, co mówili do niewygodnych "Niech jadą"? To wiele zmienia i nie rokuje poprawy sytuacji.

Naprawdę są inne fora, sam jestem na paru. Nikt nikomu tu łaski nie robi.

• Moderatorzy
12 minut temu, MV2 napisał:

Moim zdaniem jesteś nieobiektywnym Moderatorem. Tyle w temacie "wyrażania swojego zdania".

Mnie Twoje zdanie nawet nie dziwi. Już dawno zauważyłem, że "obiektywny" jest tylko ten, który przyznaje rację,  wyrażenie odmiennego zdania wiąże się z zarzutem jak powyżej.

13 minut temu, papageno napisał:

To wiele zmienia i nie rokuje poprawy sytuacji.

Bo aby jednemu poprawić innemu trzeba pogorszyć - tak to działa jak świat światem. Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził.

9 minut temu, Mickey6 napisał:

Jeśli forum jest publiczne to nie powinno się mieć pretensji, że ludzie się zapisują a potem domagają właściwego zarządzania tym forum. Zresztą, w przypadku for zamkniętych też nie może dziwić.

Mnie osobiście to nie dziwi. Po prostu odpowiadam uczciwie, że nie wszystkie roszczenia użytkowników da się zrealizować.

• Moderatorzy
2 godziny temu, Mickey6 napisał:

domagają

Domagać to się można wobec rzeczy za którą się płaci. Jak coś jest darmowe to można przyjąć to z dobrodziejstwem inwentarza lub.... tak korzystać by minimalizować niedogodności.

Proponuję składać protesty wobec działań fb.

2 godziny temu, Seyv napisał:

Po prostu odpowiadam uczciwie, że nie wszystkie roszczenia użytkowników da się zrealizować.

Sporo roszczeń jest absurdalnych.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

16 minut temu, stench napisał:

Domagać to się można wobec rzeczy za którą się płaci. Jak coś jest darmowe to można przyjąć to z dobrodziejstwem inwentarza

Od 1989 takie podejście już nie funkcjonuje. Jeśli oddajesz coś ludziom by z tego korzystali to raczej staraj się tak to urządzić i zorganizować, żeby działało i reaguj na bieżące na to co użytkownicy zgłaszają. Konsekwencja. Z aktu łaski to forum nie powstało.

14 godzin temu, J4Z napisał:

Moim zdaniem (nie wiedząc co i gdzie się wyprawia) czy to w tematach o audio, czy offtopicowych kultura powinna być ta sama. Serdecznie pozdrawiam. 

Z drugiej strony, po przemyśleniu sytuacji... Polityka i inne kontrowersje tematy powinny być zakazane na forach o innej tematyce, bo od zawsze powodowały kłótnie, ale poniekąd rozumiem obsługę forum. Podejrzewam, że te tematy generują więcej klików niż audio, a forum musi żyć w tych ciężkich przez facebooki, instagramy, tiktoki czasach. Władze forum dały w bocznicy więcej swobody, ponieważ inaczej musieliby pobanować większość udzielających się. 

.

Na to jest kompromisowe wyjście.
Przewinienia na "Bocznicy" to ewentualne bany na pisanie na "Bocznicy", nie działające w pozostałych zakładkach tematycznych.
Zamiast punktów karnych odejmowanie po 50 pkt. z reputacji, ale tylko na "Bocznicy".

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

10 godzin temu, papageno napisał:

18 godzin temu, MV2 napisał:.

Jeśli forumowiczom nie odpowiada moderator to może tenże sam sie poczuje do tego co innym podpowiadasz?

Jak się komuś nie podoba forum audiostereo to może spadać. 🤣 Problem w tym, że nam się podoba forum audiostereo bo sami je tworzymy. A nie podobają nam się ci, którzy mówią, że będą rządzić po swojemu lekceważąc potrzeby a nawet protesty użytkowników . Niezadowolonym każą się dostosować lub spadać . Pamiętacie kto tak przemawiał i gdze jest dzisiaj ? 😂

...there is no spoon...

• Moderatorzy
28 minut temu, arturp napisał:

Problem w tym, że nam się podoba forum audiostereo bo sami je tworzymy

Napisałeś bardzo mądre zdanie. Tylko musisz na nie spojrzeć z szerszej perspektywy z perspektywy innych użytkowników, którzy chcą czegoś innego niż Ty. Można protestować, nie podoba mi się to czy tamto lub ten czy tamten tylko ten czy tamten będzie protestował, że nie podoba mu się to co Ty tu piszesz.  Admistracja i moderacja stoi przed niełatwym zadaniem pogodzenia "widzi mi się" jak najszerszej grupy użytkowników tego forum.  Oczywiście będą przy tym tacy, których zdania najzwyczajniej uwzględnić się nie da.

• Moderatorzy
2 godziny temu, xniwax napisał:

Na to jest kompromisowe wyjście.
Przewinienia na "Bocznicy" to ewentualne bany na pisanie na "Bocznicy", nie działające w pozostałych zakładkach tematycznych.

Było coś podobnego ale się nie sprawdziło bo polityczne pyskówki potrafiły się przenosić do innych działów.

Z drugiej strony dlaczego ktoś kto ewidentnie przegiął na bocznicy i system go zablokował ma mieć prawo pisania w pozostałych działach?

Kara to kara.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

1 minutę temu, stench napisał:

bo polityczne pyskówki potrafiły się przenosić do innych działów.

To wówczas ban na całość i wyzerowanie reputacji.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

2 minuty temu, Seyv napisał:

Oczywiście będą przy tym tacy, których zdania najzwyczajniej uwzględnić się nie da.

Tak. Dlatego należy słuchać użytkowników , pytać czego oczekują i wprowadzać zmiany zgodne z oczekiwaniami . Panowie doskonale wiecie jak to robić . Natomiast stawianie użytkowników przed alteratywą - akceptacja narzuconych zasad/metod lub opuszczenie forum wydaje mi się absolutnie kuriozalne i nie do przyjęcia , nawet z czysto biznesowego punktu widzenia .

Reakcje użytkowników są dosyć oczywiste.   

9 godzin temu, jar1 napisał:

Naprawdę są inne fora, sam jestem na paru. Nikt nikomu tu łaski nie robi.

O to chodzi ? 

...there is no spoon...

39 minut temu, xniwax napisał:

To wówczas ban na całość i wyzerowanie reputacji.

To zbyt surowa kara, z którą niektórzy tutaj nie potrafiliby się pogodzić.

• Moderatorzy
19 minut temu, arturp napisał:

Natomiast stawianie użytkowników przed alteratywą - akceptacja narzuconych zasad/metod lub opuszczenie forum wydaje mi się absolutnie kuriozalne i nie do przyjęcia , nawet z czysto biznesowego punktu widzenia .

Przestrzegania aktualnie panujących zasad musimy wymagać bo bez tego będzie chaos. Jeśli jest pomysł na zmiany to można o tym dyskutować (po to między innymi jest ten wątek), jeśli po konsultacjach zostanie podjęta decyzja o zmianie jakiś zasad to będziemy przestrzegać nowych ale póki są jakie są powinniśmy się ich trzymać.

Godzinę temu, Seyv napisał:

Przestrzegania aktualnie panujących zasad musimy wymagać bo bez tego będzie chaos.

Co do tego nie ma wątpliwości. Zasady muszą obowiązywać do czasu zmian . Trzeba zasięgnąć opinii użytkowników o tym jakie zmiany należy wprowadzić i jakie problemy w działaniu forum ich nurtują . 

Biorąc pod uwagę wpisy w tym wątku wydaje się, że głównym problemem jest obiektywizm oceny zgłoszeń .

Druga sprawa do możliwości odwołania od nałożonych kar. Obecnie mamy taką sytuację, że Użytkownik jest informowany o tym, że nałożono na niego kary zanim otrzyma możliwość wyjaśnienia/odwołania . Moderator powinien powiadomić użytkownika, w stosunku do którego jest zgłoszenie czego ono dotyczy .Wtedy użytkownik mógłby odpisać , że n.p. został sprowokowany. Moderator mógłby ocenić czy rzeczywiście doszło do prowokacji i wtedy powinien ukarać obydwu - jeśli rzeczywiście doszło do prowokacji i jeśli odpowiedź na prowokację była złamaniem Regulaminu. Podpuszczanie to jedna ze zmor forum, która służy temu aby psuć atmosferę, niszczyć dyskusję , sprowadzać temat na przepychankę tak, aby przykryć awanturkami wpisy, które są niewygodne lub wyprowadzić z równowagi zaatakowanego użytkownika, aby zareagował agresywnie/wulgarnie i nałożono na niego karę.

Trzecia sprawa to rozstrzygnięcia w sprawie użytkowników, którzy nagminnie łamią zasady . Obecny system jest nieskuteczny, ponieważ po odczekaniu kary wracają i dalej robią to samo. Moim zdaniem trzykrotny ban ( np w skali roku ) powinien być zakończony trwałym usunięciem użytkownika.

I najważniejsza sprawa. Wątek administracyjny stał się swego rodzaju punktem zgłoszeń problemów , które dotyczą forum. Sądzę, że Moderatorzy powinni te uwagi zbierać , następnie konsultować z użytkownikami te, które są najliczniejsze i proponować zmiany, które prowadziłyby do ich rozwiązania . To nie jest żaden nowy pomysł. Już to panowie robicie, ale sądzę, że należy to usystematyzować, żeby reagować na te, które są najczęściej zgłaszane przez użytkowników. 

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, przemak napisał:

Zamknąć bocznicę i już. Chętni do dyskusji na onet.

Zdaję mi się , że ONET wyłączył możliwość komentowania . Tak że pudło.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.