Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD czy inne źródło ? Za ok 10-15 tyś PLN

BobW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam źródła do poniższego zestawu.

kolumny - Audio Physic Tempo VI

wzmacniacz - Audia Flight Three

DAC - ARCAM rDACkw + rWave (wersja z WiFi + TOMANEK ULPS for rDAC)

Tara Labs. IC Vector 2 - 1m oraz głośnikowe Helix Prism 6

Przyznam, że byłem zdecydowany na odtwarzacz CD ze względu na kolekcję płyt. Plików słucham przy użyciu ARCAM rDACkw + rWave + Sony VAIO.

Co polecicie z odtwarzaczy CD w cenie 10-15 tyś PLN ? A może inne źródło ?

Z góry dziękuję za propozycje

Do 10tys polecilbym Roksana Caspiana m2. To bardzo dobrze zbalansowany CD player w polaczeniu z caspianem m2 amp. Drozsza alternatywa jest Leema Antilla 2s Eco. Tu dzwiek przedstawiony jest z odrobine wieksza glebia i muzykalnoscia. Sluchalem ich jednak w zestawach na dedykowanych firmowych wzmacniaczach. Takie zestawy zawsze prezentuja koncepcje firmy. Roksan wedlug mnie jest bardziej neutralny, choc moze z drugiej strony brak mu tego szlifu barwy, ktory ma Leema. Sluchalem tez naima cdx 2, ale byl podlaczony pod pre I power tej samej firmy...zestaw za jakies 80tys bez glosnikow I kabli...wiec ciezko go w jakikolwiek sposob porownywac...

Wieza STEREO Technics :)

Poważnie rozważ Musical Fidelity M6scd

sklep.rms.pl/musical-fidelity-m6scd-m6-scd-audiofilski-odtwarzacz-cd-z-przetwornikiem-dac

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

nie wiem, dlaczego, ale jakoś tak założyłem, że chodzi o nowe urządzenie

z używanych to jest ciekawa propozycja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

posłuży lata, moduły napędu do ewentualnej wymiany, gdyby takowa kiedyś okazała się konieczna, są dostępne, można kupić na zapas

Ukryta Zawartość

Nie wydawal bym na CD 15tysiecy

Teraz w dobie plików dużo ludzi sprzedaje cd , za 8tys można kupić już bardzo dobrze grający cd używany , powyżej to czasem są tylko lekkie niuanse , poza tym będzie to duża różnica na plus w stosunku do twojego daca

taki pilnius cd świetna rzecz Ale laser już nie dostepny ,chyba że od producenta zamienił , tam siedzi chyba komputerowy cd-Rom

:)

Szukam źródła do poniższego zestawu.

DAC - ARCAM rDACkw + rWave (wersja z WiFi + TOMANEK ULPS for rDAC)

Wszystko zależy jak wielką wagę przywiązujesz do niuansów. Na Twoim miejscu zrobiłbym to co zasugerował Ci szwagier83. Na CD wydałbym max. 8k i długo bym się zastanawiał bym się na wyborem. Za resztę dobry DAC.

Jeśli chodzi o granie z plików to optymalnym rozwiązaniem jest Audiobyte Black Dragon + Auralic Aries. Zamiast Ariesa można użyć komputera z kartą USB i dobrym zasilaniem liniowym (wyjdzie taniej).

Powyższa konfiguracja zapewnia już bardzo dobry dźwięk i może powalczyć z CD za 10k zł. Choć pewnie zaraz niektórzy koledzy zaprotestują ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ciekawie wygląda porównanie sugestii z tego wątku z propozycjami z wątku w zakładce hi-end

To prawda. Strach tam podać np. to co tutaj, mimo, że wiele propozycji jest sensowniejszych niż te wszystkie Ayony, MBL-e, Audio Research-e itp.

Yamaha CD S2100, którą wyżej proponowałem i której świeży test jest w Klubie bije na głowę pod względem budowy i wykonania wiele tam proponowanych konstrukcji. Co do brzmienia to nie wiem bo nie słuchałem zbyt wiele tzw. high- endowych urządzeń, natomiast ta Yamaha gra bardzo dobrze i to hasło "natural sound" idealnie to oddaje.

Jest to jeden z nielicznych odtwarzaczy poniżej 10 tys. zł produkowany w Japonii, wyżej z nowych to już tylko C.E.C. i Accuphase, Luxman itp. ale te ceny!

Problem jednak w tym, że Yamaha to takie nieaudiofilskie, he, he.

Słuchałem Yamachy CD S2000 i Audio Research CD7 ...

W dobrym systemie te CD dzieli przepaść ...

AR CD7 to źródło do High-Endowego systemu a Yamaha tylko do Hi-Fi.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

wiele propozycji jest sensowniejszych niż te wszystkie Ayony, MBL-e, Audio Research-e itp.

Yamaha CD S2100, którą wyżej proponowałem i której świeży test jest w Klubie bije na głowę pod względem budowy i wykonania wiele tam proponowanych konstrukcji.

.., i dalej czytamy;

Co do brzmienia to nie wiem bo nie słuchałem zbyt wiele tzw. high- endowych urządzeń, natomiast ta Yamaha gra bardzo dobrze i to hasło "natural sound" idealnie to oddaje.

:))))))))

Piopio, chwalisz CD Leema Antila, a miałeś może okazję posłuchać PC Audio + Leema Elements DAC?

Ciekawy jestem też, co będzie warty i w jakiej cenie zapowiadany:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dziale HiFi kupuje się urządzenia zwracając uwagę na budowę i parametry ;-)

Brzmienie jest mniej istotne.

Piopio, chwalisz CD Leema Antila, a miałeś może okazję posłuchać PC Audio + Leema Elements DAC?

Niestety nie słuchałem.

.., i dalej czytamy;

:))))))))

Nie rozumiem tej ironii. Przecież nie kwestionuję brzmienia high-endowych urządzeń, które być może biją na głowę Yamahę. Wiele z nich widziałem na żywo w salonach, a na audioshow nawet słuchałem ale wiadomo w jakich warunkach więc nie można tego traktować jako osłuchanie. Odniosłem się tylko do wykonania i budowy i tu Yamaha nie ma się czego wstydzić, sama waga ponad 15 kg robi wrażenie, choć wiadomo że masa nie gra. Można obejrzeć wnętrza urządzeń na zdjęciach, i choćby na tej podstawie to stwierdzić, pamiętając, że mówimy o CD-ku, który kosztuje ok. 8 tys. zł, a nie kilkanaście, czy kilkadziesiąt tys.

Miałem równocześnie (i przez dłuższy czas) i MBL-a 1531, i Yamahę CD-S2000. Wykonanie Yamahy rzeczywiście wzorowe - ale co do jej dźwięku niestety muszę się zgodzić z Piopio - dobre hi-fi. Może w 2100 coś poprawili? A z MBL-em problem jedynie taki, że trudno go upolować na rynku wtórnym.

Ayony, MBL-e, Audio Research-e itp.

A skąd wiesz, że te są mniej sensowne skoro ich nie znasz?

Yamaha CD S2100, którą wyżej proponowałem i której świeży test jest w Klubie bije na głowę pod względem budowy i wykonania wiele tam proponowanych konstrukcji. Co do brzmienia to nie wiem bo nie słuchałem zbyt wiele tzw. high- endowych urządzeń, natomiast ta Yamaha gra bardzo dobrze i to hasło "natural sound" idealnie to oddaje.

Czyli nie masz porównania, a więc nie wiesz jak grają lepsze sprzęty. Tej 2100 nie słuchałem, ale słuchałem 2000 i choć to ładny sprzęt to granie bardzo przeciętne To typowa pułapka dla osób, które słuchają oczami. Wygląda dobrze, marka znana, cena rozsądna, a że brzmi średnio to już nie ważne, bo i tak zainteresuje się tym ktoś kto ma równie średni system. Tyle tylko, że w tej cenie można jednak lepiej.

Dlaczego nie rozumiesz, przecież piszę w języku ojczystym jak mi się wydaje.

Jeśli znaki ":))))))))" to język ojczysty to gdzie jest Twoja ojczyzna? To tak na marginesie, a moją intencję wyraziłem dość jasno. Yamaha w swej cenie to urządzenie godne uwagi, a przynajmniej wypróbowania.

A skąd wiesz, że te są mniej sensowne skoro ich nie znasz?

Czyli nie masz porównania, a więc nie wiesz jak grają lepsze sprzęty. Tej 2100 nie słuchałem, ale słuchałem 2000 i choć to ładny sprzęt to granie bardzo przeciętne To typowa pułapka dla osób, które słuchają oczami. Wygląda dobrze, marka znana, cena rozsądna, a że brzmi średnio to już nie ważne, bo i tak zainteresuje się tym ktoś kto ma równie średni system. Tyle tylko, że w tej cenie można jednak lepiej.

Ty nie słuchałeś wersji 2100 ale porównanie oczywiście masz. Zarówno w teście w naszym Klubie jak i w lutowym audio video obaj recenzenci zwracają mocno uwagę na znaczny postęp serii 2100 w stosunku do poprzednika pod każdym względem, także pod względem brzmienia. Podaj przykład lepszego nowego urządzenia w cenie 8 tys. zł. Tak teoretycznie bo przecież tej Yamahy nie słuchałeś.

Ty nie słuchałeś wersji 2100 ale porównanie oczywiście masz. Zarówno w teście w naszym Klubie jak i w lutowym audio video obaj recenzenci zwracają mocno uwagę na znaczny postęp serii 2100 w stosunku do poprzednika pod każdym względem, także pod względem brzmienia. Podaj przykład lepszego nowego urządzenia w cenie 8 tys. zł. Tak teoretycznie bo przecież tej Yamahy nie słuchałeś.

Znam obecną filozofię japońskich producentów i postęp w kolejnych modelach. Miałem okazję przetestować to np na Denonach. Za te 8 tys.to jest ładna obudowa i dobre wykonanie. Brzmienie tam nie ma znaczenia. To są sprzęty adresowane do osób, które szukają wyglądu i znanej marki, a nie brzmienia. Co do recenzji, szczególnie sprzętów z bardziej masowego rynku, a takim sprzętem jest oferta Yamahy, to trzeba być bardzo nieufnym. A co mieli napisać owi recenzenci?...że gra gorzej od poprzednika? Wiadomo, że musi grać lepiej. Co do propozycji to padło ich wiele i lepiej szukać znacznie lepszą używkę w idealnym stanie niż ładną obudowę. Ale wolno ci Tomku w swoim Domku.

Miałem równocześnie (i przez dłuższy czas) i MBL-a 1531, i Yamahę CD-S2000. Wykonanie Yamahy rzeczywiście wzorowe - ale co do jej dźwięku niestety muszę się zgodzić z Piopio - dobre hi-fi. Może w 2100 coś poprawili? A z MBL-em problem jedynie taki, że trudno go upolować na rynku wtórnym.

Oj, słuchałem tego MBL'a, świetne źródło, dodatkowo reszta systemu słodziusia, ale tak przyjemnie i szczególikowo to rzadko gra :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.