Skocz do zawartości
IGNORED

Prawidłowo przeprowadzony test ABX - KRAKÓW

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę że szacunek do drugiej osoby przede wszystkim. Patrząc z tej perspektywy, to odwiedziny mogą się okazać dość słabą opcją. Może tutaj warto szukać przyczyny?

Chwilę wcześniej zacierasz dłonie na odsłuch "procesora głośnikowego", który jest niczym innym, jak słabszą formą DSP zaszytego w amplitunerze. Wystarczy trochę audiofilskiego namaszczenia i będą perliste wysokie. Wypowiadasz się tonie guru, a cieszysz jak techniczny dyletant. DSP które wcześniej wyśmiewasz. będziesz odsłuchiwał z radością.

Trafiłeś z tym procesorem :))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Widzę że szacunek do drugiej osoby przede wszystkim. Patrząc z tej perspektywy, to odwiedziny mogą się okazać dość słabą opcją. Może tutaj warto szukać przyczyny?

Chwilę wcześniej zacierasz dłonie na odsłuch "procesora głośnikowego", który jest niczym innym, jak słabszą formą DSP zaszytego w amplitunerze. Wystarczy trochę audiofilskiego namaszczenia i będą perliste wysokie. Wypowiadasz się tonie guru, a cieszysz jak techniczny dyletant. DSP które wcześniej wyśmiewasz. będziesz odsłuchiwał z radością.

To jest forum i szacunek rodzi się na podstawie merytorycznych wpisów. Ten zawierał stek bzdur i pseudo rewelacji na temat amplitunerów. W dodatku napisany przez guru ABX. Amplituner służy do wszystkiego tak więc niczego nie ma na wysokim poziomie. Słabo zaaplikowana kość przetwornika, mało wydajne końcówki mocy, problemy z tzw. wydajnością prądową przy spadku impedancji (firmy próbują się ratować wchodząc w klasę D ale póki co klasa D raczkuje). Wszystko to przekłada się na słaby dźwięk. Nieporównywalny do wzmacniacza stereo w tej cenie. Ten temat jest na forum zamknięty od wielu lat. Nagle pojawił się wielki guru pisząc rewelacje na poziomie tych o umarłej płycie CD którą wydaje się w milionach egzemplarzy.

Sfolguj trochę z tonem wypowiedzi albo zapytaj jak czegoś nie rozumiesz. Gdzie ja się na cokolwiek cieszę? Organizuję systematycznie odsłuchy od 10 lat. Ancient Audio P-3 to kolejna ciekawostka. Bardziej interesują mnie aktywne monitory z serii Oslo. Na temat P-3 pojawiły się dwie rozbieżne opinie i chcę wiedzieć która jest prawdziwa.

Ślepy test starego już amplitunera Yamahy vs wzmak MARK LEVINSON :

https://translate.go...UOCQK7cdfkxvpWg

Wystarczy już tego. Jesteś na miejscu więc mógłbyś pokazać jak powinien wyglądać prawidłowy test ABX. Strach Cię obleciał więc nie spamuj wątku.

Tylko jeszcze mógłbyś napisać po co ta cała szopka ?

Wątek powstał po to aby w obecności wyznawców ABX poddać się testowi eliminującemu podstawowe jego bolączki jakim np jest szybkie przełączanie. Do tego dobrze znany materiał muzyczny i dwa odpowiednio dobrane wzmacniacze. Przygotowane zostało wszystko: miejsce, sprzęt i zaplecze. Tyle że chętnych nie ma. Nie po raz pierwszy okazuje się że niektórzy są tylko mocni w gębie. Tak samo jak wielki władca ABX zbanowany po wieki XYZPaweł. Szopką śmiało można nazwać zachowanie sekty ABX w kontekście ich wypowiedzi na forum.

Wystarczy już tego. Jesteś na miejscu więc mógłbyś pokazać jak powinien wyglądać prawidłowy test ABX. Strach Cię obleciał więc nie spamuj wątku.

Żarty sobie robisz ? ja już ze swojej strony polecałem najlepszego bezstronnego fachowca w tej dziedzinie. Wybór fachowca w tej dziedzinie jest więc jasny czysty i klarowny.

Wątek powstał po to aby w obecności wyznawców ABX poddać się testowi eliminującemu podstawowe jego bolączki jakim np jest szybkie przełączanie.

Przy dokładnie wyrównanej głośności dopiero podłączenie szybkiego przełącznika (znacznie ułatwienie) pozwoliło odróżnić lampowca.

EDIT:

W razie czego przed testem polecam zrobić testy RMAA pod sztucznym obciążeniem w celu skontrolowania czy aby przypadkiem w jakimś wzmaku nie została wewnątrz wykonana celowa modyfikacja równomierności charakterystyki przenoszenia. Bo jak to mówią przezorny zawsze ubezpieczony a gra tu idzie o dużą stawkę.

byca... Ty maly klamczuszku !!!

Prosze nam tu wszystkim napisac kiedy i gdzie byles i widziales testy z moim udzialem ?

Z nastepnego - dzisiejszego - Twojego wpisu wynika, ze byles umnie, a to jak wiesz jest zwykle klamstwo.

Gdzie widziales te gole sciany i jakas szafe ? U siebie takich nie mam i nigdy nie posiadalem szafy w pokoju, w ktorym slucham muzyki

To wlasnie ten twoj drugi wpis, z ktorego wynika, ze byles u mnie na jakis testach, znasz akustyke i widziales jakas szafe, ktorej nigdy u mnie nie bylo. A co do akustyki, to wlasnie odwiedzajacy mnie sluchacze zawsze zwracali uwage jako na bardzo dobra i to uzyskana - ze tak powiem - w sposob naturalny, bez zadnych specjalnych ustroi akustycznych.

Moze jeszcze tu popis Twojej wiedzy w temacie audio i kolumn glosnikowych.

Napisano przez byca w 15.10.2009 - 08:57 w Bocznica

"Prawda Lutek jest bolesna,na Twoich głosnikach to można testować...wytrzymałość obudowy,rzucając je z piętra!"

Napisano przez byca w 06.10.2009 - 15:24 w Bocznica

"jak można na dwóch ''budkach telefonicznych'' z epoki kamienia łupanego testy przeprowadzać? Redaktor usuń te fotki,bo jak to pójdzie w świat to z nas będą chichotać."

A moze jednak teraz po latach juz gdzies cos slyszales o firmie o nazwie "Tannoy" :-))) Bo jesli nadal nic, to zapraszam Cie do siebie na posluchanie, jak te budki telefoniczne z epoki kamienia lupanego graja, czy nadaja sie - Twoim zdaniem - do testowania elektroniki i ocene akustyki jaka jest u mnie.

Po tego rodzaju wpisac, to faktycznie niektorym kolegom forumowym pewnie " szelki ze smiechu opadna"

Lutek nie wyzywaj mnie od kłamczuchów , dokładnie przeanalizuj moje wpisy... czy ja gdzieś napisałem, ze byłem u Ciebie? Sam po tych testach wrzucałeś swoje fotki.... do dziś twierdzę ,ze to był śmiech na sali, jak ktoś chce cos wiarygodnie przeprowadzić to niech zachowa jakieś przyzwoite normy, nie róbcie z siebie pośmiewiska :)

?

mało wydajne końcówki mocy

Raczej zasilanie :) Końcówki mocy są wydajne. Słabe zasilanie powoduje, ze przy większej ilości używanych końcówek moc spada, ale w lepszych modelach nie tak bardzo drastycznie.

max_denon_avt7200w_lab4.jpg

Na temat P-3 pojawiły się dwie rozbieżne opinie i chcę wiedzieć która jest prawdziwa.

Rozumiem że amplitunery z rozbieżnymi opiniami, również bierzesz na dywan...

Wątek powstał po to aby w obecności wyznawców ABX poddać się testowi eliminującemu podstawowe jego bolączki jakim np jest szybkie przełączanie. Do tego dobrze znany materiał muzyczny i dwa odpowiednio dobrane wzmacniacze. Przygotowane zostało wszystko: miejsce, sprzęt i zaplecze. Tyle że chętnych nie ma. Nie po raz pierwszy okazuje się że niektórzy są tylko mocni w gębie. Tak samo jak wielki władca ABX zbanowany po wieki XYZPaweł. Szopką śmiało można nazwać zachowanie sekty ABX w kontekście ich wypowiedzi na forum.

Powiedz tak szczerze, jaki ktoś ma mieć interes, by poświęcić cały swój dzień, dla kogoś, kto bez najmniejszych skrupułów traktuje go jak idiotę?

Wybacz ale dla mnie to jest brak szacunku dla samego siebie, by oddać czas komuś, kto we własnym interesie ma tylko nadmuchać swoje ego.

Zaskoczę Cię ale taki eksperyment nie jest wielce złożoną kwestią, choć wymaga rzetelności (jak wszystko w życiu).

Na forum zdążyłem już trochę pobyć i wiem jedno, Ty wiesz lepiej.

Nie zrozum mnie źle, ale w moim przekonaniu ten czas był by stracony. Tobą nie kieruje chęć poznania, masz radykalne i ustabilizowane poglądy.

Zdarzało mi się wypowiadać w kwestiach testów ABX i ogrom ignorancji jaki mnie dopadał był przytłaczający.

Wedle mojego doświadczenia, lata nauki i wiedzy, większość "nietoperzy" ma za nic. Nie chodzi już tutaj o to, czy coś słychać, czy nie. Ale o kwestionowanie rzeczy oczywistych i podręcznikowych. Kiedyś traciłem czas na wyprowadzanie rozmówcy z błędu. Teraz czasu mam mniej i go bardziej cenię, a cudze poglądy są mi obojętne.

Rozmawiałem z dicomaniakiem na pw i powiedział mi,ze amplitunery będzie brał pod dywan,ponieważ graja za ostro.

Arczi87

Czy byłeś kiedyś w Zoo?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ten temat został przeze mnie zamknięty parę ładnych lat temu. Jest też zamknięty na forum. Szkoda na to czasu.

Powiedz tak szczerze, jaki ktoś ma mieć interes, by poświęcić cały swój dzień, dla kogoś, kto bez najmniejszych skrupułów traktuje go jak idiotę?

Wybacz ale dla mnie to jest brak szacunku dla samego siebie, by oddać czas komuś, kto we własnym interesie ma tylko nadmuchać swoje ego.

Zaskoczę Cię ale taki eksperyment nie jest wielce złożoną kwestią, choć wymaga rzetelności (jak wszystko w życiu).

Na forum zdążyłem już trochę pobyć i wiem jedno, Ty wiesz lepiej.

Nie zrozum mnie źle, ale w moim przekonaniu ten czas był by stracony. Tobą nie kieruje chęć poznania, masz radykalne i ustabilizowane poglądy.

Zdarzało mi się wypowiadać w kwestiach testów ABX i ogrom ignorancji jaki mnie dopadał był przytłaczający.

Wedle mojego doświadczenia, lata nauki i wiedzy, większość "nietoperzy" ma za nic. Nie chodzi już tutaj o to, czy coś słychać, czy nie. Ale o kwestionowanie rzeczy oczywistych i podręcznikowych. Kiedyś traciłem czas na wyprowadzanie rozmówcy z błędu. Teraz czasu mam mniej i go bardziej cenię, a cudze poglądy są mi obojętne.

Nie wiem o czyim ego piszesz, pewnie swoim. Nieważne.

Chęć poznania kieruje mną od zawsze. Bez robienia jakichkolwiek założeń. Poznania realnego a nie oglądania obrazków w sieci czy posługiwania się pseudo teoriami. Byłem gotów rzetelnie poddać się testowi ABX i w razie czego odwołać wszystko to co powiedziałem. A że jest we mnie mnóstwo cywilnej odwagi i nie boję się przyznać do błędów można było wiele razy przeczytać na forum. Aby test był rzetelnie przeprowadzony i uznany za ważny powinien w nim uczestniczyć ktoś z gwardii ABX. Doświadczenie po raz kolejny pokazało że ABX jest tylko forumowym biciem piany. Niczym więcej. Smutne ale prawdziwe. Być może niektórym wstyd pokazać swoją facjatę po tym co piszą na forum. Tak też się przez lata zdarzało.

Jeśli już tak prosisz Lutek to Ci przypomnę w jakich warunkach przeprowadzany był test, jak mój znajomy audiofil z Niemiec to zobaczył to zapytał czy to jakiś żart.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?

A gdzie było konkretnie usytuowane miejsce odsłuchowe?

Pod stołem na leżąco,czy za stołem na stojąco?

Z tego Lutka to musi być niezły strojniś mówię Wam

Najbardziej to podobają mi się podstawki pod kolumny i samo asymetryczne ustawienie kolumn.

Facet wiedział co robi,ba nawet odsłonił okno,czyżby tannoye grały aż tak ciemno?

Ślepy test starego już amplitunera Yamahy vs wzmak MARK LEVINSON :

Ukryta Zawartość

Jak już opadną emocje, to warto zastanowić się, dowodem na co jest ten test.

To jest dowód na to, że te dwa urządzenia są równorzędne czy jest to dowód na absurdalność takiej formy testowania urządzeń?

Bo to, że w ślepym teście nie zauważono różnic jest absolutnie pewne.

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Jak już opadną emocje, to warto zastanowić się, dowodem na co jest ten test.

To jest dowód na to, że te dwa urządzenia są równorzędne czy jest to dowód na absurdalność takiej formy testowania urządzeń?

Bo to, że w ślepym teście nie zauważono różnic jest absolutnie pewne.

Proszę przeczytać watek o Lutku-u niego wszystkie wzmacniacze grają jednakowo.bo ma takie fajowe kolumny.

Nasze uszy i mózg nie są w stanie przyswoić zmian dotyczących dżwięku które następują poprzez manipulowanie przełącznikiem tego ABX-a.

Więc cały test przypomina zgaduj-zgadulę.

Taka jest cała prawda o w/w ślepym teście,którym może zwyciężyć ten co ma najwięcej szczęścia,a nawet jest głuchy.

ABX jest formą ślepego testu, który jest powszechnie stosowanego w badaniach naukowych. Wyniki testu zgadzają się z tym, czego można oczekiwać przy porównaniu pomiarów sprzętu z właściwościami słuchu zbadanymi przez psychoakustykę. Zasadniczo pytanie jest inne - jakie masz postawy, żeby kwestionować naukowe podejście do tematu. Tylko to, że wynik jest inny niż oczekujesz?

Faktem jest że jedynym parametrem gdzie nieco amplitunery nieco odstają jest współczynnik tłumienia (damping factor)

To fakt, ale przy jakim poziomie to jest mało i zauważalnie, a przy jakim nie? Co ciekawe wzmacniacze lampowe mają ten współczynnik niski, ale da się tego słuchać :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

ABX jest formą ślepego testu, który jest powszechnie stosowanego w badaniach naukowych. Wyniki testu zgadzają się z tym, czego można oczekiwać przy porównaniu pomiarów sprzętu z właściwościami słuchu zbadanymi przez psychoakustykę. Zasadniczo pytanie jest inne - jakie masz postawy, żeby kwestionować naukowe podejście do tematu. Tylko to, że wynik jest inny niż oczekujesz?

ABX ma tyle z nauką wspólnego co Twoja opinia o amplitunerach z faktami.

Ten temat został przeze mnie zamknięty parę ładnych lat temu. Jest też zamknięty na forum. Szkoda na to czasu.

Temat porównań z amplitunerami nigdy nie był zamknięty bo po prostu nigdy nie był otwarty, po prostu unikano go jak ognia.

Słabo zaaplikowana kość przetwornika,

Może Kolega doprecyzować to techniczne określenie ?

mało wydajne końcówki mocy

To jest tylko ograniczenia techniczne a nie jakościowe. Hobbyści interesujący się swoim hobby i pogłębiający wiedzę techniczną o nim wiedzą jak prawidłowo wykorzystać końcówki mocy o niewielkiej wydajności prądowej.

Wszystko to przekłada się na słaby dźwięk.

Przeprowadził Kolega prawidłowe technicznie porównanie, czy to taki ogólny audiofilski wniosek przekazywany z osoby na osobę bez wsparcia techniczno-testowego ?

Organizuję systematycznie odsłuchy od 10 lat.

To niech Kolega poda (szczegółowo) jak zorganizuje ten prawidłowo technicznie test porównawczy. To wbrew pozorom jest procedura do której trzeba się przygotować żeby nie improwizować na bieżąco.

Jesteś na miejscu więc mógłbyś pokazać jak powinien wyglądać prawidłowy test ABX

Opis takiej procedury już podałem. Niech Kolega ją zastosuje raz sam i opisze na forum ze szczegółami to kto wie może Kolega Krak_oN i może Bum dadzą się namówić na obserwację kontrolną prawidłowości przebiegu takiego testu porównawczego

ABX ma tyle z nauką wspólnego co Twoja opinia o amplitunerach z faktami.

A audiofilskie głębokie odsłuchy i wyciąganie na ich podstawie porównawczych do innych sprzętów wniosków co mają wspólnego z nauką ?

Chęć poznania kieruje mną od zawsze

Dlatego próbuje Kolega agresywnymi zachowaniami wobec adwersarzy zachęcić ich do udziału w pokazie ? Niech Kolega zrobi taki test porównawczy najpierw sam przy pomocy jakiegoś pomocnika. Tylko z przestrzeganiem zasad opisanych wcześniej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Temat porównań z amplitunerami nigdy nie był zamknięty bo po prostu nigdy nie był otwarty, po prostu unikano go jak ognia.

Wielokrotnie był poruszany na forum.

Poznania realnego a nie oglądania obrazków w sieci czy posługiwania się pseudo teoriami.

Niestety często trudno jest dostać sprzęt do porównania we własnym zakresie i zmniejszenie ryzyka zakupowego można osiągnąć robiąc wcześniej testy porównawcze na sprzętach dostępnych i związać je z deklarowanymi przez wytwórcę parametrami, które często są weryfikowane w testach dostępnych w periodykach audio i sieci.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niestety często trudno jest dostać sprzęt do porównania we własnym zakresie i zmniejszenie ryzyka zakupowego można osiągnąć robiąc wcześniej testy porównawcze na sprzętach dostępnych i związać je z deklarowanymi przez wytwórcę parametrami, które często są weryfikowane w testach dostępnych w periodykach audio i sieci.

Temat testów w czasopismach audio i testów za kasę to zupełnie inna sprawa. Sprzęt można zawsze wypożyczyć do domu. Zwykle salony nie mają z tym problemu. Trzeba tylko wpłacić zastaw.

Wielokrotnie był poruszany na forum.

Akurat ja sugerowałem to kilka razy, nie było tutaj przeprowadzonego ani jednego testu porównawczego wzmacniaczy (przy równej głośności) z amplitunerami KD, nikt się na to jeszcze nie odważył .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Akurat ja sugerowałem to kilka razy, nie było tutaj przeprowadzonego ani jednego testu porównawczego wzmacniaczy (przy równej głośności) z amplitunerami KD, nikt się na to jeszcze nie odważył .

Bo nikt nie miał na to ochoty.

Bo nikt nie miał na to ochoty.

Bo po prostu strach ich obleciał, bo zazwyczaj wtedy wklejałem to porównanie wzmacniacza marka levinsona z amplitunerem Yamaha.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wbudowany DAC czy tor audio w amplitunerach KD też jest raczej lepszy niż w przenośnym DVD, poniżej jest test porównawczy przenośnego DVD z CD Marka Levinsona :

Ukryta Zawartość

Wynik: ''nie jest możliwe do odróżnienia''

Inne porównania :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten test tylko swiadczy gdzie mozna sobie wsadzic testy abx i jaką niosą wartość poznawczą

Lutek nie stosował metodologii ABX, wyrównał tylko dokładnie głośność, można było zobaczyć co aktualnie gra. A podłączenie szybkiego przełącznika pozwoliło odróżnić lampowca.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.