Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słuchać kabli?

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

Sly jest wiarygodny, zna Go wielu audiofili. Poza tym nie ma opisu ale zdjęcia swojego pokoju z sprzętem przedstawił. Ty jesteś jedynie znany z tego, że nie słyszysz wpłytu kabli na dźwięk. Problem jednak w tym, że trudno zweryfikować czy się zgrywasz, czy masz na czym słyszeć czy też nie słyszeć tych zmian. Wijesz się jak piskorz byle tylko nie wpisać na czym słuchasz i czy wogóle masz na czym słuchać.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

W rozmowach i pytaniach o kable zawsze mnie dziwi że np nie sa polecane kable z miedzi OCC czyli wyzsze furutech czy tez Oyaide. Z punktu widzenia audiofili miedz OCC powinna byc ceniona : jest czystsza niz OFC i ma lepsze parametry. Po za tym takie Oyaide nie jest wcale drogie. Zawsze jest to wciskanie jakiegos OFC. Tak myslę albo wybierac najlepsze dostepne kable albo uznac że kable nie graja i kupowac po 1zł za metr

Sly jest wiarygodny, zna Go wielu audiofili. Poza tym nie ma opisu ale zdjęcia swojego pokoju z sprzętem przedstawił. Ty jesteś jedynie znany z tego, że nie słyszysz wpłytu kabli na dźwięk. Problem jednak w tym, że trudno zweryfikować czy się zgrywasz, czy masz na czym słyszeć czy też nie słyszeć tych zmian. Wijesz się jak piskorz byle tylko nie wpisać na czym słuchasz i czy wogóle masz na czym słuchać.

Co mnie to obchodzi, kto kogo zna? Nie ma nic w profilu, widocznie się wstydzi tak, jak ja :) A z czego jestem znany poczytaj starsze wpisy, za krótko jesteś na tym forum, żeby mnie oceniać pod tym kątem.

Ale ja pytam Ciebie odróżniasz solid core od plecionki? Proste pytanie nie komplikuj go :)

Stwierdziłeś, że na takim sprzęcie różnice są na granicy percepcji lub wcale, gość słyszy przepaść. Podpowiem Ci, różnice są tak duże, że głuchy by usłyszał:) Znajomość tego sprzętu nie powinna Cię w tej chwili obchodzić, bo już zaszufladkowałeś tego typu sprzęty, to tani amp za 1500 zł, nawet nie zwykły system. A może jeszcze coś gorszego znasz? To jak w końcu jest? Słychać dobrze kable na tanim sprzęcie, czy gość ma omamy?

Nie znam tego sprzętu, nie słuchałem, skąd mam wiedzieć?

Wyobraź sobie, że wiem jakie ma kolumny Sly i wiem także, że zakupił nowe lampowe monobloki Amplifona. Więc Twoje uwagi są chybione.

Jak jesteś ze Śląska i będę miał na testach jakieś kabelki chętnie zaproszę i zrobimy ślepy test. Ale jak zaczniesz wyskakiwać z jakimiś testami ABX czy czymś podobnym to moje zaproszenie uważaj za nieważne.

A co

No wlasnie... A co kolega robi w tym watku o kablach?

Czy moglby kolega wylistowac czym dla niego jest audio voodoo? Ktore kable, sprzety itp. Tak mnie to ciekawi.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Nie znam tego sprzętu, nie słuchałem, skąd mam wiedzieć?

Nie udawaj, że nie rozumiesz:) Napisałeś już i mleko się rozlało. Pytanie tylko co z tym zrobić? Ten ampli to będzie wyjątek od reguły, że na tanim sprzęcie nic nie słychać?

Wyobraź sobie, że wiem jakie ma kolumny Sly i wiem także, że zakupił nowe lampowe monobloki Amplifona. Więc Twoje uwagi są chybione.

Ja nie wiem i nie muszę nigdzie nic wpisywać, bo ty tego chcesz:)

Jak jesteś ze Śląska i będę miał na testach jakieś kabelki chętnie zaproszę i zrobimy ślepy test. Ale jak zaczniesz wyskakiwać z jakimiś testami ABX czy czymś podobnym to moje zaproszenie uważaj za nieważne.

Ja pytałem o ten test z 3 kablami

mam już odpowiedź od bumpalumpa i błogosławieństwo zeby przekazać kabelki dalej - są jacyś chętni na test czy ujawniamy wynik?

To jak podnosisz rękawice? Czy chowasz głowę w piach?

Więc tylko przekonałeś mnie już ostatecznie, że jesteś zgrywusem. Nie zamierzam już z Tobą polemizować.

Cykor :) Ale spodziewałem się, że nawet odpowiesz na moje pytanie, czyli klasycznie głowa w piasek :)

Malikali

Jakie mleko? Skoro właściciel słyszy kolosalną różnicę na swoim ampli to tylko pogratulować. Co mi do tego. Nie wiem w czym masz problem?

Czego nie poniał? Przecież Twoje stanowisko jest jasne

W zwykłych systemach różnice mogą być nieznaczne, na granicy percepcji lub wcale.

Czyli pisząc to automatycznie podważasz to, że kolega na ampli słyszy takie duże różnice i o to mi cały czas chodzi :)

Sly, każdy kabel wykonany przez profesjonalistę z użyciem dobrych certyfikowanych materiałów będzie równie dobry jak sygnowany logo producenta hajendowych kabli.

Zgadzam się. Sam sobie nawet takie zrobiłem, chociaż nie jestem profesjonalistą w wykonywaniu kabli. ;-)

A co mnie to obchodzi. Nie znam tych kabli, nigdy nie twierdziłem, że są różnice między tymi kablami. Nie intresuje mnie dowodzenie czegokolwiek, komukolwiek.

Myśl sobie co chcesz. Jest mi to obojętne. Jakiś koleś sklecił jakieś tam kable ze śmieciowych komponentów i już mam testować i coś komuś udowodnić! Walnij się w swój łeb. Testuj sobie sam.

Czyli pisząc to automatycznie podważasz to, że kolega na ampli słyszy takie duże różnice i o to mi cały czas chodzi :)

Napisałem mogą, nie są. czytaj ze zrozumieniem.

Znam konstruktora z Lublina co robi gramofony , wcześniej robił wzmacniacze na lampie . Wiedzę ma potężna bo jego gramofony albo wzmacniacze do górna polka , hiend często były porównywane do drogich klasy sprzętów za 100tysiecy złotych,

Byłem słuchałem jego systemu , nie mój dźwięk ale wszytko grało pięknie często ,

Rozumiałem z nim o kablach , które sam niektóre zrobił ale wiem ze metr to około 500zlotych , o dziwo ma nawet podkładki na kable żeby nie leżały na ziemie bo mówi ze wpadają w rezonans i słychać ze gorzej gra

Jeśli byłby producentem kabli to wtedy mógłbym mu nie wierzyć ale nie jest nim . mówił ze z kablami jest rożnie i nie trzeba wydawać grubych tysięcy żeby były dobre do sytemu ale zaznaczył ze kable wpływają na dźwięk i efekt końcowy

Sam się przekonałem ze u mnie kable tez słychać , kupiłem sobie kiedyś red dawna za 3 tysiące złotych głośnikowe , wpiolem w system i co ?? Jeśli autosugestia by działała i oczy to zagrał by dużo lepiej bo przecież tyle wydałem kasy ale o dziwo zagrały chudo i słabo

Testy kabli tak ale na swoim obeznanym systemie który się zna a nie w nieznanym systemie .Dobranie kabli to postawienie kropki ja i , przy przejrzystych systemach słychać różnice większa ,

Jeśli kto ma sprzęt budżetowy a nawet lepiej niż budżetowy i kupuje kable w stosunku do ceny sprzętu to pewnie ze może nie słuchać kabli jak zmiana źrodła u niego nawet nie wniesie zmiany , jeśli wzmacniacz czy kolumny są ograniczeniem to można nawet za miliony kupować i nic z tego .

Jeśli ktoś pisze ze kabli nie słyszy to ma dobrze nie musi wydawać więcej ale niechbchociaz napisze jaki sprzęt ma w domu o jakie kabelki miał a nie obracała się może w kibelkach za 200 złotych tylko innej firmy i myślał ze usłyszy różnice ,oczywiście nie twierdze ze im drożej tym lepiej ale czasem nie da się przeskoczyć pewnego poziomu jak nie zapłacisz więcej

:)

Napisałem mogą, nie są. czytaj ze zrozumieniem.

Napisałeś mogą być nieznaczne, ale to przepaść nie jest:) Zakładam oczywiście, że pisząc to w ogóle miałeś na myśli amplitunery jako takie :D

Stać Cię tylko na trollowanie o kablach, które przecież kiedyś słyszałeś?

O przepraszam ja szukam tylko chętnego na test:) Ale jakoś chętnych nie ma, żeby udowodnić swoje, a przecież to nic nie kosztuje, no może tylko nadanie paczki komuś następnemu :D

Jakiś koleś sklecił jakieś tam kable ze śmieciowych komponentów

Od kiedy srebro to śmieciowy komponent?

@sly się na starcie wystraszył a reszta tych bajkopisarzy? @disco, ty tam słyszysz doskonale budżetowe kabelki, co nie odważysz się? Co jest panowie, pisać każdy pięknie potrafi, macie okazję się wykazać.

Opowiadanie bajek, że te kable są nieprawidłowo zrobione można o kant potłuc, ludzie odróżniają sam rodzaj przewodnika bez względu czy ma wtyczki, czy nie. Solid core jest rozpoznawalny jako to lepsze brzmienie od nędznej plecionki i nie ma znaczenia jak wykonane są te druty z plecionki, bo solid się wyróżnia! Sly nie stając do testu i twierdząc, ze te kable grają tak samo dyskredytuje wszystkich na tym forum, którzy słyszą kable tanie. Przykład klub http://www.audiostereo.pl/klub-jantzen-audio_97406.html/page__st__270 Kable solid core tej firmy to koszt ok 17zł/m

To co piszesz to chamska manipulacja. Nigdzie nie napisałem, że te kable grają tak samo, bo w ogóle ich nie znam. Nikogo też nie dyskredytuje. To ty i twoi koledzy sami siebie dyskredytujecie na forum audio. Jesteście tu tylko po to, żeby robić zamieszanie.

Ależ możesz mi dostarczyć Siltecha Triple Crown i nowego Transparenta G5 Magnum. Chętnie posłucham i napiszę jaki są. Byle dziadostwo mnie nie interesuje, podobnie jak dowodzenie czegoś. Chyba wiem lepiej co słyszę, a czego nie.

a skad wiesz ze to dziadostwo skoro ich nie sluchales?

nic nie wiesz o tych kablach, nie wiesz jak zostaly wykonane, jak zostal zrobiony ekran, separacja zyl, pojemnosci itp

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.