Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  364 członków

Tidal Klub
IGNORED

Klub Tidal

Gość aqs

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze dodam, ze od którejś aktualizacji Audirvana rozróżnia pliki MQA z dwoma warstwami do rozpakowania od tych z jedną warstwą. Jeżeli MQA ma tylko jedną „ukryta” warstwę i da się ja rozpakować to wyświetla się niebieskie kółko. Jeżeli jest jeszcze warstwa do rozpakowania sprzętem wyświetla się kółko zielone.

Przypuszczam, ze gdybym miał DACa obsługującego MQA to i tak byłoby zawsze niebieskie.

Co rozumiesz przez "warstwy" w MQA?

W wątku w zakładce PC audio było takie info:

"Ze strony HD-opinie

http://hd-opinie.pl/11030,aktualnosci,mqa-juz-w-polskim-tidalu-tylko-na-komputerach-streaming-hi-res.html

Jako, że pojawiło się sporo pytań „ale o co chodzi z tym MQA, Master, dekodowaniem etc.?” uzupełniam powyższy wpis, z wyjaśnieniem zawiłości:

Niezdekodowane MQA, odtwarzane jako regularne pliki FLAC: 44.1/24 lub 48/24 (uwaga, Tidal wyświetla wtedy Master – mamy coś więcej niż HiFi 16/44, zatem prawidłowo, bo lecą hi-resy)*

Zdekodowane softwareowo MQA: 88.2/24 lub 96/24 (dekodowanie w Tidalu)

Sprzętowo zdekodowane pliki MQA: wszystko jak leci do poziomu 384/24, PCM/DXD jak i DSD, uzależnione od specyfikacji hardware obsługującego natywnie MQA (wybrane produkty Myteka, Meridiana etc.)"

Ja z tego zrozumiałem tyle: pliki MQA do 24bit/96kHz można zdekodować softwareowo (w Tidal czy w jakimś innym programie do streamingu). Natomiast posiadając urządzenie z wbudowanym dekoderem hardwareowym nie ma się żadnych ograniczeń.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

• 2 tygodnie później...

Można wykorzystując VB-Audio Hi-Fi Cable.

https://www.vb-audio.com/Cable/#DownloadASIOBridge

W win10 ustawiasz Virtual Audio Cable jako domyślne urządzenie do odtwarzania i nagrywania.

post-7706-0-70758200-1511885821_thumb.png

Na wejściu i wyjściu ustawiasz takie same parametry.

W Foobarze File - Add location wpisujesz record:// i play.

Jeśli chcesz sterować odtwarzaniem z tabletu, to trzeba inaczej. Na tablecie z androidem instalujesz BubbleUPnP, a na kompie BubbleUPnP Server.

W foobarze musisz mieć wtyczkę foo_upnp.

W ustawieniach BubbleUPnP Server w zakładce Media Renderers dla foobara2000 zaznaczasz opcje "Create an OpenHome renderer" i "Gapless playback".

Cześć,

Czy ktoś byłby chętny do przetestowania jakości pierwotnego hi-res i zdekodowanego MQA? Mam na myśli tutaj analizę spektrum (szeroki zakres testów cyfrowo-analogowych), subiektywnych odczuć dźwiękowych oraz wyświetlanych informacji na dekoderze sprzętowym, a co najważniejsze na jakimkolwiek dekoderze software'owym / 1 warstwy. Posiadam "dekoder" MQA, dzięki czemu mogę "rozpakować" pliki do maks. 96, ale chciałbym porównać czy częstotliwość po zdekodowaniu 1 warstwy (niezależnie od sprzętu) jest taka sama jaką dostaję z mojego dekodera. Jeśli ktoś mógłby w celach testowych poświęcić chwilę to udałoby mi się potwierdzić/zaprzeczyć poprawność działania dekodera. Do testów (prywatnych z zainteresowanym) dostarczam ze swojej strony materiały MQA z tidal oraz zdekodowane.

Można wykorzystując VB-Audio Hi-Fi Cable.

https://www.vb-audio.com/Cable/#DownloadASIOBridge

W win10 ustawiasz Virtual Audio Cable jako domyślne urządzenie do odtwarzania i nagrywania.

post-7706-0-70758200-1511885821_thumb.png

Na wejściu i wyjściu ustawiasz takie same parametry.

W Foobarze File - Add location wpisujesz record:// i play.

Jeśli chcesz sterować odtwarzaniem z tabletu, to trzeba inaczej. Na tablecie z androidem instalujesz BubbleUPnP, a na kompie BubbleUPnP Server.

W foobarze musisz mieć wtyczkę foo_upnp.

W ustawieniach BubbleUPnP Server w zakładce Media Renderers dla foobara2000 zaznaczasz opcje "Create an OpenHome renderer" i "Gapless playback".

Dziękuję bardzo za pomoc, dzisiaj poinstaluję i spróbuję.

• 2 tygodnie później...

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ten program jest praktycznie nieużywany na desktopowej aplikacji na Win10. Brzmienie słabizna. Trochę lepiej jest z nieoficjalną apką - ale ona też ma wady. Z bubble trzeba kombinować. Ja na razie nie mogę tego ustawić. Tidal gra i działa świetnie z Roon ale wtedy abonament za miesiąc wypada 80 zł(a za Rolna trzeba bulić z góry). Myślałem i Roonie ale bez Tidala jego atrakcyjność spada o co najmniej 50%. Przy takim podejściu to w sumie trudno się dziwić, że mogą upaść.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Ten program jest praktycznie nieużywany na desktopowej aplikacji na Win10. Brzmienie słabizna. Trochę lepiej jest z nieoficjalną apką - ale ona też ma wady. Z bubble trzeba kombinować. Ja na razie nie mogę tego ustawić. Tidal gra i działa świetnie z Roon ale wtedy abonament za miesiąc wypada 80 zł(a za Rolna trzeba bulić z góry). Myślałem i Roonie ale bez Tidala jego atrakcyjność spada o co najmniej 50%. Przy takim podejściu to w sumie trudno się dziwić, że mogą upaść.

miał być "nieużywalny"

Ja słucham Tidala na Auralicu i jestem z wersji HI-FI bardzo zadowolony, więc dla mnie by to była przykra niespodzianka

Ja słucham Tidala na Auralicu i jestem z wersji HI-FI bardzo zadowolony, więc dla mnie by to była przykra niespodzianka

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Świat nie znosi próżni. Albo ktoś wykupi Tidala albo producenci audio dogadają się z Deezerem... Oby nie z Qobuzem bo tam za 10 ojro jest standard mp3. ;-)

Świat nie znosi próżni. Albo ktoś wykupi Tidala albo producenci audio dogadają się z Deezerem.

Też tak myślę.

Ja już wszystkich płyt się pozbyłem; ale bym się urządził.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Nasze lepsze lub gorsze pyty CD przeżyją nie jedną modę streamingową ....

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Portale streamingowe są świetne do poznawania muzyki . Podczas podróży czy wakacji to już jest cos fantastycznego mając dostęp do tak olbrzymiej biblioteki na urządzeniach mobilnych.

Albumy wg mnie b.dobre czy wybitne zawsze i tak kupuję na nośniku fizycznym.

Nasze lepsze lub gorsze pyty CD przeżyją nie jedną modę streamingową ....

To nie moda ale znak czasu.

Nie mam w sobie zacięcia kolekcjonerskiego.

Wcześnie pozbyłem się taśm, płyt oraz kaset.

Ale zbieraczy pozdrawiam i dobrze im życzę.

Mnie się marzy taki Tidal ale bez remasterów. Tylko oryginalne wydania CD.

Tak właśnie sobie wczoraj słuchałem z Tidala remastera 2011 Queen Innuendo i no za cholerę nie grało. Hałas straszny.

Jako, że płytka gdzieś w odmętach dziejów mi zniknęła to ściągnąłem dzisiaj piracką kopię flac robioną z oryginału 1991. Sprawdziłem świniakiem czy aby napewno to nie przeróbka z mp3.

Zapuszczam i no... to jest to! A raczej to było to! Jak można tak mastering zj**... Przecież utworu The Hitman w wersji z 2011 nie da się słuchać. Uszy bolą. W wersji z 1991 nawet z przyjemnością pokrętło głośności podkręcić można.

A później ludzie głupoty piszą, że z Tidala gorszy dźwięk.. ech..

Edytowane przez szaman777

To nie moda ale znak czasu.

Nie mam w sobie zacięcia kolekcjonerskiego.

Wcześnie pozbyłem się taśm, płyt oraz kaset.

Ale zbieraczy pozdrawiam i dobrze im życzę.

Masz rację to znak czasu. Jednak uważam że źle zrobiłeś pozbywając się wybitnych albumów na nośnikach fizycznych . Wcześniej czy pózniej zatęsknisz za nimi .

A ja chyba mam kompleks starości. Najpierw pozbył się starych książek bo miałem dość starego bibliotecznehgo stylu a potem płyt na rzecz plików. Tidal zniknie to pojawią się na jego miejsce dwa inne.

Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Panowie zlitujcie się. Sam mam ponad 1000 płyt i nie zamierzam się ich pozbywać ale twierdzenie, że sam nośnik jest tożsamy z jakością jest trochę śmieszne. Nie słucham hi-resów bo wolę mieć więcej nagrań dobrej jakości niż kilka świetnej. W muzyce ilość (dostęp do nagrań) to też jakość, bo nie ma nic gorszego niż słuchanie 5 płyt na krzyż. Skoro z pliku można uzyskać jakość znacznie lepszą od SACD to plik jest lepszy. Skoro słuchanie z plików dane mi błyskawiczny przegląd płytoteki, a z 75% fizycznej płytoteki korzystałem parę razy w roku, to plik jest lepszy. Kropka.

A ja chyba mam kompleks starości. Najpierw pozbył się starych książek bo miałem dość starego bibliotecznehgo stylu a potem płyt na rzecz plików. Tidal zniknie to pojawią się na jego miejsce dwa inne.

Ja też się wyzbywam książek.

Muzyka z Tidala i już.

Mało to romantyczne i nostalgiczne, ale mam więcej miejsca i się nie kurzy.

Skończył mi się abonament i od kilu dni mam komunikat, że kończy mi się właśnie dzisiaj.

A Tidal działa nadal.

Taka ciekawostka.

Wiem.

Regulację akustyczną mam poprzez otwierania szklanych witrynek, za którymi są książki.

Wszystkich książek się oczywiście nie wyzbędę.

Ja też się wyzbywam książek

to fajnie- można tanio kupić. Niedawno nabyłem 12 tomów zebranego Tołstoja za 70zł. Wydanie 1956 czyli wczesna komuna, ale są w takim stanie, tak wydane, zszyte, że przeżyją następne 60lat i kilku czytających!

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Panowie... Prośba od kompletnego laika...

Jak szybko skonfigurować Marantz NA6005 aby odtwarzać z Tidala... Z Airplay bez problemu... Z pozycji Androida dramat... Jedyne co działa w miarę to Bubble... Ale nie do końca...Trzeba się naklikać żeby znaleźć coś w Tidal...

Coś prostego... Klikam na fonie w Tidal i gram. Dodam że Marantz nie wspiera Tidal. Spotyfy działa... Niestety wolę Tidal.

Edytowane przez Hrehor
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.