Skocz do zawartości
IGNORED

Granice naiwności...kto jest w tym procederze cwaniakiem?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Problem tkwi w tym, że kabel kablowi nierówny. Jak weźmiemy pod uwagę przykładowo srebrne kable głośnikowe na dobrych wtykach, po skomplikowanym procesie produkcji to wsad materiałowo-roboczy może wyjść na poziomie 10.000zł. Czyli finalna cena robi się kilkukrotnie wyższa. Z kolei bierzemy takiego NBSa za 10.000$ a tam w środku Belden po 10$ za metr;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy to podroba?

Wyglada calkiem jak oryginal.

Mnie się podoba jako półprodukt żeby z tego wywalić co złe i zrobić coś sensownego, estetyka jest ok, nawet jak musi to to konkretne logo może kogoś cieszyć ;) po co wybrzydzać :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Takie coś zrobi ktoś kto ma dwie sprawne ręce (i jak widać na forum sporo osób to robi).

Obawiam się Piękny Stefanie ,że nie jest tak jak się Tobie wydaje.

Abstrahując oczywiście od tego ,że kabel to tylko kabel bo i tak wszystko gra tak samo ;)

To nie ma znaczenia. Czego chcesz dowieść bo nie wiem? Tego, że kable są za drogie i że narzuty producenta są zbyt wysokie? Bo to jest prawda. Czy może chcesz udowodnić, że podróba i oryginał to jest to samo?

To oczywiste, że jest. W środku może być co innego, ale wpływ na brzmienie jet taki sam, czyli żaden.

Obawiam się Piękny Stefanie ,że nie jest tak jak się Tobie wydaje.

Uogólniłem. Są osoby, które więcej oprócz zasznurowania butów nie potrafią zrobić. Miałem na myśli dwie sprawne, ale nie dwie lewe ręce.

Problem tkwi w tym, że kabel kablowi nierówny. Jak weźmiemy pod uwagę przykładowo srebrne kable głośnikowe na dobrych wtykach, po skomplikowanym procesie produkcji to wsad materiałowo-roboczy może wyjść na poziomie 10.000zł. Czyli finalna cena robi się kilkukrotnie wyższa. Z kolei bierzemy takiego NBSa za 10.000$ a tam w środku Belden po 10$ za metr;-)

A NBS istnieje?

Czyli kupując oryginały uważałbyś się za naiwnego, a kupując podróbki uważasz się za cwaniaka? To ok, kupuj sobie podróbki. Ważne byś był zadowolony... :-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A NBS istnieje?

Wydaje mi się, że tak. Strona www. wprawdzie dawno nie aktualizowana, ale w stopce info "© 1998-2015, NBS Audio Cables. All rights reserved." Im sprzedaż drastycznie spadła, jak ujawniono co tam jest w środku. A był Belden;-) Ale podobną zawartość materiałową mają kable Transparenta, które też rozdziewiczano, a jakoś nikt z tego powodu nie robił tak wielkiego larum.

Wydaje mi się, że tak. Strona www. wprawdzie dawno nie aktualizowana, ale w stopce info "© 1998-2015, NBS Audio Cables. All rights reserved." Im sprzedaż drastycznie spadła, jak ujawniono co tam jest w środku. A był Belden;-) Ale podobną zawartość materiałową mają kable Transparenta, które też rozdziewiczano, a jakoś nikt z tego powodu nie robił tak wielkiego larum.

Transparent używa dość standardowej miedzi i tego nie ukrywa...tam płaci się za puszki...ciekawe że nikt w Chinach nie podrabia kabli z puszkami. Powinno być to łatwe bo tam w środku podobno nic prawie nie ma a jednak brak MITów i Transparentów Made in China. Obie firmy mają się dobrze i ich topowe modele mają klasę...ja wolę MITy bo i średnia półka jest ok a u Transparenta to dopiero Reference pokazuje coś ekstra.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Transparent używa dość standardowej miedzi i tego nie ukrywa...tam płaci się za puszki...

To wyobraź sobie jak dobrze mogłyby zagrać te kable, gdyby dać im do środka porządną Furukawę albo idąc wyżej, dobrej jakości srebro;-)

To jest myśl, następna sieciówkę będę wynajmował za 1500$ za 1,5 tygodnia ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Następny przykład ze nieuczciwym cwaniakiem może być producent

Cwaniactwem jest próba sprzedaży kabli miedzianych w cenie srebrnych;-) Tak na oko miedź jest około 100 razy tańsza niż srebro, oczywiście jako surowiec nieprzetworzony. Z aktualnych notowań giełdowych: 1 kg srebra - 509,62$; 1 tona miedzi - 5.300$;-)

To wyobraź sobie jak dobrze mogłyby zagrać te kable, gdyby dać im do środka porządną Furukawę albo idąc wyżej, dobrej jakości srebro;-)

A to już nie jest takie pewne. Dżwięk w Transparencie robi przede wszystkim network - sam materiał przewodnika nie jest dla nich już aż tak istotny, więc nie kombinują z 'kosmicznymi technologiami metali kolorowych'. Podróbek nie ma, ponieważ posiadają polisę upgrade'u i wszystkie 'fake' ujrzałyby światło dzienne natychmiast. Poza tym uważam, że zrobienie podróbki, idealnej podróbki, jest dziecinnie łatwe do wykonania dla fachowca w przypadku kabli audio... i może spokojnie taka podróba być identyczna jak oryginał, praktycznie wykonana z tych samych materiałów i według tego samego pomysłu i technologii co oryginał. Cała oszczędność bierze się w nie utrzymywaniu zaplecza produkcyjnego - sztabu pracowników, świadczeń, podatków, ubezpieczeń, kosztów utrzymania budynku, maszyn, czapek, naklejek, przylepek.... itd.

Parker's Mood

Najszybciej zarabiało się na wojnach , grabieży i cudzym nieszczęściu.

Wchodzę ;)

Mogę wynająć za 1400 $ za tydzień ?

Mogę dorzucić samolot ze Smoleńska, zaparkowany jest w wiadomym miejscu nikt go nie ruszy nawet nasz rząd tak że bezpieczna inwestycja jak za aż cały tydzień ;)

A polatasz sobie nawet z Bulem Komorowskim na drzwiach od stodoły.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Odnośnie Transparenta to było też wiele zdjęć wnętrza, wygląda niebogato;-) Stąd jest to jedna z firm, które znajdują się na mojej prywatnej czarnej liście.

Najprostszy i chyba najłatwiejszy zarobek jest na gównie artysty. Wystarczy nasrać do kilku puszek, posegregować, opisać i sprzedać sztukę... za dwzdzieścia tysięcy euro na przykład - oszołomy wszystko kupią - hi-end jak się patrzy.

Parker's Mood

Najprostszy i chyba najłatwiejszy zarobek jest na gównie artysty. Wystarczy nasrać do kilku puszek, posegregować, opisać i sprzedać sztukę... za dwzdzieścia tysięcy euro na przykład - oszołomy wszystko kupią - hi-end jak się patrzy.

No ale jest ryzyko że z czasem fermentując puszki będą pękały i smrodek niemiłosierny się później wokół niesie.

Podobnie jest z różnymi objawieniami w High Endzie nawet jak są to 101 % oryginały.

Odnośnie Transparenta to było też wiele zdjęć wnętrza, wygląda niebogato;-) Stąd jest to jedna z firm, które znajdują się na mojej prywatnej czarnej liście.

Choć muszę przyznać, że ich najwyższe modele cyfrówek, zresztą bez puszek....rewelka na poziomie Stealth Sexteta, czyli Max.poziom.

No ale jest ryzyko że z czasem fermentując puszki będą pękały i smrodek niemiłosierny się później wokół niesie.

Dlatego główny wysiłek prac trzeba włożyć w opakowanie - insert jest już mniej istotny, zresztą smrodzik też ma swoją wagę w hierarchii, ale nie każdy go wyczuje, a to przecież nie byle jaki smrodzik, bo artystyczny.

Parker's Mood

No tak, OPAKOWANIE GŁUPCZE!

Czym grubsze opakowanie tym mniejsze ryzyko że się smrodzik wydostanie i rozejdzie, ostatnio jakaś taka moda na kolumny z alumnium; słuszny kierunek ?;)

Czyli kupując oryginały uważałbyś się za naiwnego, a kupując podróbki uważasz się za cwaniaka? To ok, kupuj sobie podróbki. Ważne byś był zadowolony... :-)

No nie do końca. To jest Twoje tłumaczenie tytułu wątku.

Rozmawiamy tutaj o zwykłych przewodach w ładnym opakowaniu. Mało jest rzeczy, które łatwiej jest zrobić.

W porównaniu dajmy na to ze wzmacniaczem... no trochę ciężko porównywać, nie sądzisz?

I proszę nie pisz tutaj tego co w Twoim pierwszym poście, że jest potrzebna "zaawansowana technologia",

bo to jest po prostu przewód.

Jak według Ciebie nazwać kogoś kto coś co jest warte 500zł kupuje za 10000zł?

A jak nazwać kogoś, kto jest w stanie wcisnąć coś wartego 500zł za 10000zł?

Według mnie tytuł wątku pięknie pasuje do tych pytań... Tylko ja nie widzę tej granicy naiwności...

Podobnie jak Harpie i kostka brukowa na mojej)

Ps.

Niższe modele mita sa chińskie,więc jak nie wiecie to nie piszcie bzdetów.

Cała tajemnica transparenta to strojenie od modelu ultra na specjalnych urzadzeniach-tego nikt nie podrobił,bo nie ma

na to pomysłu.

Tomek nie filozofuj tak nt. kabli transparenta bo się sam ośmieszasz niestety.

Kable transparenta są po prostu urzadzeniem,a nie jakimś chińskim drutem w kolorowym oplocie.

Żem se chodził w butach od Chinola przed południem...

W takich samych - "poprodukcyjnych"- po połedniu...

Te druty - !:-) - (porównywałżem) - to to samo gówno, co zawsze. Sprzed południa i - po.

Ten sam drut, te same baby, ta sama chfabryka, ino - pudła insze, bogatsze i s duperelem na sznurówce. I - pod spodem. I z metko.

Proszę - nie pierdolta.

Ludzie kochane moje.

Przecież to biznes jes, kurdemol.

A nie Wasze szukanie "majonezóf'...

Wciąż i wciąż...

Ale, że jakoś żyć trzeba - idiotom też jakoś do łbów, głupoty wtłoczyć - trzeba.

Meczu się naoglądał, ucieszony - to i głupoty gada...:(

No nie do końca. To jest Twoje tłumaczenie tytułu wątku.

Rozmawiamy tutaj o zwykłych przewodach w ładnym opakowaniu. Mało jest rzeczy, które łatwiej jest zrobić.

W porównaniu dajmy na to ze wzmacniaczem... no trochę ciężko porównywać, nie sądzisz?

I proszę nie pisz tutaj tego co w Twoim pierwszym poście, że jest potrzebna "zaawansowana technologia",

bo to jest po prostu przewód.

Jak według Ciebie nazwać kogoś kto coś co jest warte 500zł kupuje za 10000zł?

A jak nazwać kogoś, kto jest w stanie wcisnąć coś wartego 500zł za 10000zł?

Według mnie tytuł wątku pięknie pasuje do tych pytań... Tylko ja nie widzę tej granicy naiwności...

Ten wątek jest o sensie kupowania podróbek a nie o cenach oryginałów. Poza tym twoje przykłady są przejaskrawione. Kabel który ma cenę detal 10000zł, na wtórnym rynku można kupić za ok 5000zł. Nie jest wart 500zł skoro same wtyki w nim użyte są droższe.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kable transparenta są po prostu urzadzeniem

Dobra, ale zawartość nie tłumaczy ceny na poziomie najdroższych srebrnych Siltechów... Wycena ich know-how jest absurdalna, tym bardziej że wykradli go z MITa...

Może inaczej, czy warto kupić śliwowice mimo że ona jest z okolic Łącka? Moim zdaniem czasem warto spróbować można się bardziej wstrzelić w swój gust.

Nie na darmo znów jest np. moda na małe warzelnie piwa z których można się napić czegoś fajnego. Markowy Heineken to syf tego się nie da pić! Milera po przeniesieniu produkcji na EU do Włoch też, Pilzner chrzczony przez Kulczyka zszedł na dziady.Przeniesione przez niego z Tych do Poznania Tyskie też! Kurde jaką w takim razie ma opcje smakosz piwa?

To samo dotyczy audio, firmy zmieniają "recepturę" produkcji bez naszej akceptacji podnosząc przy okazji ceny w górę!!! Co ma zrobić końcowy odbiorca meloman? Otóż to samo co smakosz piwa; szuka małych nieznanych ale stosunkowo ambitnych producentów!

Czy to źle?

Prosze te wszystkie kable posluchac w slepym tescie,przestaniecie pisac glupoty,wszyscy sie powykladali razem z najlepszymi recenzentami,dlaczego tego nie chca robic

audiofile i sprzedawcy?ja wiem,wszyscy musieliby zostac melomanami,bicie piany i ceny abstrakcyjne, tylko tyle potrafia fachowcy,oczywiscie ze sa kable ktore lepiej

graja i bardziej pasuja, ale sa to nieznaczne roznice, tylko wyglad i ceny robia wielkie wrarzenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.