Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zacytuję:

"To że Tobie się wydaje że tak jest nie oznacza że tak jest w istocie"

Oprawić w ramkę, czytać codziennie parę razy przed napisaniem czegokolwiek na forum.

A z pokorą i nawoływaniem do niej dać sobie spokój.

O bumek wrócił ;-) Chyba ma ochotę na kolejnego bana od moderacji ;-)

To że Tobie się wydaje że tak jest nie oznacza że tak jest w istocie.

Jasne :)

Mogę tylko napisać, żebyś i Ty również się do tego zastosował.

Tylko czy to pchnie dyskusję dalej?

Wątpię.

Dyskusję pchną dalej jedynie argumenty, fakty, dowody.

Tyczy się to dyskusji na jakikolwiek temat, pomijając dyskusję o gustach, polityce i... religi :]

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

No to ja w odpowiedzi pokazałem wynikami testów, że mam zdrowy słuch, opisałem też swoje wrażenia że nie jestem w stanie odróżnić dźwięku z karty muzycznej za 440 pln (AIM SC808) porównując ją do DAC za 2800 pln (Audio-gd NFB10-ES3)

Mam kupić DAC za 10 tyś pln żeby usłyszeć różnicę? Jeszcze droższy? Muszę wypożyczyć za kaucją od z salonu np. www.q21.pl dwadzieścia różnych DAC'ów, żebym dopiero zaczął je słyszeć?

No to ja się już nie dziwię, że ty nie słyszysz kabli skoro słuchasz na karcie muzycznej i w dodatku Spotyfy.

O mamusiu zabierz mnie z stąd :)

Ale co istotnego dla tej dyskusji z tego wątku wynika?

Nic nie wynika, Bum. Po prostu gawędziliśmy sobie z BeatX-em przez chwilę o Maryni, a i to nie o całej. Przepraszam za offtop.

Myślę dokładnie tak samo, tylko że ja jeszcze oprócz powyższego uważam, że te zmiany które wprowadzają poszczególne wzmacniacze (sygnaturę, brzmienie) są poza progiem możliwości percepcji ludzkiego słuchu.

Podziękował :)

Robię sobie kawy i zabieram się za czytanie.

Szkoda że nie mam czym dobrym nagrac jaka jest roznica np w cdp marantza 63 a cdp arcama, bo to słychać by było nawet na wideo i słuchawkach.

Wiem że to nie najlepszy sposób bo materiał odtwarzany nie jest ten sam słychać że ten sam wykonawca ale otwór inny choć utwór stylem podobny i instrumentami, ale może coś da to do myślenia, bo słychać jak ujawniaja się mozliwosci w grze tych cd playerach. Dwa filmiki jeden CD conrad johnson z charakterystyczną miękkością a na drugim cd cyrusa. szczegółowy, dynamiczny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kamil Ełk

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

No to ja się już nie dziwię, że ty nie słyszysz kabli skoro słuchasz na karcie muzycznej i w dodatku Spotyfy.

Mam też mnóstwo muzyki w .flac

Również kilka albumów w hi-res.

No i słuchając rewelacyjnie nagranych płyt we .flac przy bezpośrednim porównaniu AIM SC808 i NFB10-ES3 na słuchawkach HiFiMAN HE-500 nie byłem w stanie wyłapać różnicy.

Badanie na słuch zrobiłem.

Kupiłem DAC ze średniej półki, słuchawki z wysokiej półki i porównałem to do karty muzycznej z niskiej półki.

Różnic w dźwięku nie wyłapałem, mimo usilnych starań.

Przepraszam za to :)

Ależ nie słychać. PawełXYZ udowodnił, że nie ma żadnej różnicy pomiędzy pomiędzy Rotelem a Accu. Żadnej.

Ps. Z zaznaczeniem, przy wyrównanych poziomach. Kiedy poziomy nie są wyrównane, mamy do czynienia z... magią. hihi ;)

Można prosić o link do opisu tego spotkania? Był wówczas użyty szybki przełącznik? Miałbym kilka innych pytań. Serio nikt nie usłyszał żadnej różnicy? Było słuchane na różnych, choć wyrównanych poziomach głośności? Jakie to były dokładnie modele? Jaka była w dB głośność odsłuchu i czy pozwalała na pokazanie urządzeniom możliwości prezentacji np. całego zakresu dynamiki, którą dysponowały? Bo np. jeśli np. Rotel miał powiedzmy dynamikę 98dB a Accu 105dB to trzeba było słuchać na 105dB by różnice usłyszeć i to jeszcze materiału muzycznego, który wyraziście prezentował zakres tych 105dB, zatem nie mogła to być płyta CD tylko jakiś materiał 24-bitowy z odpowiednio dynamicznego źródła.

Domyślam, się, że oba urządzenia spełniały normy Hi-Fi, więc mogło być tak że nie było słychać różnic w barwie (co nie znaczy że ich nie było, na pewno były tylko na tyle subtelne że mogłaby to wykazać jakaś czulsza od ucha aparatura pomiarowa), a źródło, materiał jak i poziom głośności nie pozwalał na rozróżnienie wzmacniaczy np po dynamice czy odstępie od szumu bądź separacji kanałów.

Tak jak pisałem kilka postów wcześniej, uważam że wyrównanie głośności jest niezbędne dla sprawiedliwego porównania. Słyszalne różnice w barwie będą jedynie przy odstępach urządzeń od norm hi-fi. Natomiast słuchając wzmacniaczy należy się "nastawić" odpowiednio do łapania różnic i przede wszystkim wiedzieć, w jakich kryteriach ich się spodziewać, czyli gdzie ich szukać.

O mamusiu zabierz mnie z stąd :)

Piotrze DAC to też karta muzyczna, więc nie przesadzajmy ;)

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Szkoda że nie mam czym dobrym nagrac jaka jest roznica np w cdp marantza 63 a cdp arcama, bo to słychać by było nawet na wideo i słuchawkach.

Wiem że to nie najlepszy sposób bo materiał odtwarzany nie jest ten sam słychać że ten sam wykonawca ale otwór inny choć utwór stylem podobny i instrumentami, ale może coś da to do myślenia, bo słychać jak ujawniaja się mozliwosci w grze tych cd playerach. Dwa filmiki jeden CD conrad johnson z charakterystyczną miękkością a na drugim cd cyrusa. szczegółowy, dynamiczny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tych filmów kompletnie nic nie wynika :)

To tak, jakby testować wzmacniacze po pijaku.

Już pomijam fakt, że ludzkie ucho nie rejestruje dzięki temu samemu mechanizmowi co mikrofon.

A dalej te bodźce z ucha są i tak interpretowane przez mózg na swój sposób.

Ludzki mózg po prostu maskuje, filtruje nałożone pogłosy pomieszczenia odsłuchowego w którym słuchasz muzyki i wydaje Ci się, że pogłosu nie ma aż tak dużego jaki jest faktycznie.

Gdy w tym samym pomieszczeniu nagrasz dźwięk swojego sprzętu nawet najzwyklejszym smartfonem, to usłyszysz w nagraniu echo, którego wydaje Ci się że faktycznie nie ma.

Nie ma, bo mózg je "filtruje", a mikrofon nie - on nagrywa każdy dźwięk - czy to bezpośredni, czy sumę odbić które wprowadzą membranę w drgania.

Jaką masz faktyczną akustykę łatwo sprawdzić w minutę domowym sposobem.

Puścić muzykę, nagrać ją smartfonem, a później odtworzyć ze smartfona słuchając na jakichkolwiek słuchawkach.

To wystarczy, żeby dać obraz tego ile jest mniej więcej pogłosu w pomieszczeniu odsłuchowym :)

Można prosić o link do opisu tego spotkania?

Łap:

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

słuchawki z wysokiej półki

A jakie to słuchawki ?

Piotrze DAC to też karta muzyczna, więc nie przesadzajmy ;)

Tak tylko przyjrzyj się tej karcie. Trzeba ją podłączyć do wzmacniacza. Jakimi kablami ?

Przy różnicy głośności pomiędzy porównywanymi elementami słyszą inaczej ? To normalne. Dostrzegają różnicę wynikającą z różnicy głośności.

Bardzo dobrze. Wreszcie dochodzimy do sensownego punktu. Prezentacje różnią się od siebie i Twoje ucho te różnice wychwytuje.

Kiedy "ten nieszczęsny, droższy tor" gra ciszej(!), która prezentacja Ci bardziej wpada w ucho? ;)

Nie chodzi mi o głośność, ale o kontury basu, jego sprężystość, jakość i czas trwania wybrzmień np. talerzy, rysunek planów w głąb i milion innych wrażeń.

Sprawdź i sam sobie odpowiedź który. ;)

Edytowane przez Mrok

Wiem że to nie najlepszy sposób

Nie "nie najlepszy sposób", to żaden sposób.

Był wówczas użyty szybki przełącznik?

O ile mnie pamięć nie zawodzi to był. On był przyczyną "nieszczęścia" osób biorących udział w porównaniach (audiofilów). Wątek jest chyba gdzieś na bocznicy, ale głęboko.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak tylko przyjrzyj się tej karcie. Trzeba ją podłączyć do wzmacniacza. Jakimi kablami ?

Z zew. dac podobnie ;)

Co do kabli przyjrzyj się dobrze karcie.

Edytowane przez Przemysław_51508

Kiedy "ten nieszczęsny, droższy tor" gra ciszej(!), która prezentacja Ci bardziej wpada w ucho? ;)

Nie wiesz kiedy ? Ja w sprawdzonym później miernikiem napięcia wyrównaniu poziomów uzyskałem na ucho dokładność wyrównania na poziomie 0,3 dB. Oczywiście mógł to być przypadek, ale takie wyrównanie jest wystarczające do prawidłowego technicznie porównania dwóch urządzeń. Przed wyrównaniem kolega który słuchał słyszał różnice po wyrównaniu nie słyszał.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie wiesz kiedy ? Ja w sprawdzonym później miernikiem napięcia wyrównaniu poziomów uzyskałem na ucho dokładność wyrównania na poziomie 0,3 dB. Oczywiście mógł to być przypadek, ale takie wyrównanie jest wystarczające do prawidłowego technicznie porównania dwóch urządzeń. Przed wyrównaniem kolega który słuchał słyszał różnice po wyrównaniu nie słyszał.

Czy Ty w ogóle rozumiesz proste pytanie?

Kiedy "ten nieszczęsny, droższy tor" gra ciszej(!), która prezentacja bardziej Ci się podoba? ;)

Nie chodzi mi o głośność, ale o kontury basu, jego sprężystość, jakość i czas trwania wybrzmień np. talerzy, rysunek planów w głąb i milion innych wrażeń.

Prezentacje się różnią. Odłóż miernik i teorie mędrców na bok. Posłuchaj uszami i odpowiedz na powyższe pytanie. Który?

Edytowane przez Mrok

I co to jest wydajność prądowa? Mocny, słaby wzmacniacz? i ta reszta banialuków?

Bo to nie typowo pseudoafilskie terminy nie mające nic wspólnego z technicznymi.

Jeżeli wzmacniacz jest dobry wtedy po audiofilsku mówi się, że jest wydajny prądowo.

Te niewydajne prądowo są po prostu kiepskie ale nikt tego głośno nie powie.

To by dopiero było święte audiofilskie oburzenie, bo jak wzmacniacz za ........... $ może nie grać ?

A jakie to słuchawki ?

HiFiMAN HE-500

To na czym słucham, mam wypisane w "o mnie" (gdybyś szukał jakiś argumentów) ;)

Łap:

Ukryta Zawartość

;)

Skoro wszystkie wzmacniacze grają tak samo, po diabła czarnego PawełXYZ zafundował sobie takiego potwora?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel by w zupełności wystarczył. Nie rozumiem więc po co? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mrok

mitem w audio jest to, że kolumny można wstawić w dowolne miejsce, które akurat jest wolne, przewidziane na kolumny lub zaakceptowane przez żonę, a resztę niedostatków wynikających z danego ustawienia nadrobi się później zmianą kolejnych elementów systemu, kablami itd. Jedynym sprzętem, który może poprawić granie źle ustawionych kolumn jest procesor DSP z korekcją akustyki ale jeśli to ustawienie kolumn jest bardzo złe do procesor będzie zmuszony mocno pokiereszkować i zmienić sygnał audio, żeby dobrać go do tak źle ustawionych kolumn. Dlatego nawet mając procesor DSP warto postarać się przynajmniej o przyzwoite ustawienie kolumn.

Edytowane przez sly30

mitem w audio jest to, że kolumny można wstawić w dowolne miejsce, które akurat jest wolne, przewidziane na kolumny lub zaakceptowane przez żonę, a resztę niedostatków wynikających z danego ustawienia nadrobi się później zmianą kolejnych elementów systemu, kablami itd.

tak, to mit, ale przecież u ciebie tak to wygląda.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Piszesz o sobie "Z mojej skromnego doświadczenia wynika" - patrząc po tym co piszesz jest ono bardzo skromne, patrząc po tym jak piszesz to jakbyś był co najmniej guru na forum. Być może aspirujesz do takiej roli, nie wiem. Ale wiem jedno, daleka droga jeszcze przed Tobą. Dlatego powstrzymaj się lepiej od tych swoich wywodów. Przynajmniej na czas kiedy Twoje doświadczenie będzie na nieco innym poziomie. Jeśli XYZ jest dla Ciebie autorytetem to powiem Ci że wielu tak zaczynało ale potem poszli po rozum do głowy. W Szczecinie mieszka jeden mój znajomy. Nie bywa już na forum ale ma naprawdę niezłą konfigurację. Może warto spotkać się z nim i pogadać? Może też posłuchać tego co ma do powiedzenia? Nie jest bufonem i nie aspiruje do saloniku.

I do 4d z tymi wszystkimi mitami...jak.system się na tym nie wyłoży...

Qrwa ale nieziemska moc...!!!

E tam......

To dopiero nieziemska moc!!! ;)

"To co teraz, ha?"

Kolejny mitem w audio jest wiara, że można udzielać porać np w jakiejś konkretnej dziedzinie audio typy gramofony, magnetofony i inne w sytuacji gdy mamy źle ustawione kolumny i fatalną akustykę. Oceniając na ucho taki system nie można wyciągać żadnych sensownych wniosków co do pozostałych elementów tegoż systemu. Pewne podstawy w audio są niezbędne. Kolumny muszą być prawidłowo ustawione, a akustyka chociaż przyzwoita. Nie zawsze trzeba robić poważną adaptację. Nie zawsze są takie możliwości techniczne czy rodzinne. Ale pewne minimum jest jednak konieczne np poprawne ustawienie kolumn i przynajmniej odpowienie bass trapy chociaż w narożnikach pokoju, tak by opanować największe problemy basowe danego pokoju.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na innych jego filmach widać w opisie że A-2000.

Tak myślałem. Dzięki. Mogłem kiedyś kupić nowszą AX-2000 i do dziś pluje sobie w brodę że tego nie zrobiłem.

Skoro wszystkie wzmacniacze grają tak samo, po diabła czarnego PawełXYZ zafundował sobie takiego potwora?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel by w zupełności wystarczył. Nie rozumiem więc po co? ;)

Ty sobie jaja robisz czy co? :)

Przecież on wyraźnie opisał genezę produkcji swoich kolumn "Orion", są to wielodrożne aktywne kolumny, zasilane wielokanałowym wzmacniaczem.

Po co takiej a nie innej mocy? - nie wiem, nie jestem adwokatem PawłaXYZ, ani też elektronikiem żeby podać Ci argumenty techniczne.

Możesz przecież do niego napisać i się dowiedzieć.

Możesz też zapytać jar1 czy to ma sens, akurat udziela się w tym wątku i z całą pewnością ma wystarczającą wiedzę aby wyjaśnić kwestię :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi