Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwne zjawisko.
Uznałbym je za psychoakustyczne bo właściwie zmiana tylko opisowa.
Czy to dziwacznie nazwane "wygrzewanie" przy odtwarzaniu dotyczy również głośników ?
Z czym innym kojarzyć efekt to bezsens.
Na zagranicznym forum DIY przytaczano dyskusje producentów którzy nabijali się z czasopisma audiofilskiego właśnie w temacie " wygrzewania". Któryś z nich wysłał na testy specjalnie wygrzany ( kilka tygodni) wzmacniacz który u testera nabrał super brzmienia dopiero po długim "wygrzewaniu".
2 godziny temu, konradskala napisał:

ale znacznie bardziej kłopotliwe są płyty, które mają niecentralnie wybity otwór, z tym to już nic nie zrobisz.

A to mnie zaskoczyłeś. Suwmiarka w dłoń i zabieram się za obmiar ?

Coś w tym musi być, bo czasami napęd lekko "chrobocze".

19 minut temu, porlick napisał:

I robi to- do wnętrza urządzenia, w którym siedzi- czyli mówiąc po prostu- sra we własne gniazdo.

Aż się uśmiałem w tym strajkującym dniu ?

43 minuty temu, naczesany napisał:

A to mnie zaskoczyłeś. Suwmiarka w dłoń i zabieram się za obmiar ?

Ja bym uważał , bo jak sie okaze że jednak dziurka nie jest w środku, to usłyszysz to fatalne brzmienie tym spowodowane , i co potem zrobisz ?   ;>

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

2 godziny temu, naczesany napisał:

Coś w tym musi być, bo czasami napęd lekko "chrobocze".

to jest właśnie cacha wspólna , większości "audiofilii słyszących"

kompletny brak wiedzy , co jest jak zbudowane i jak działa

nawet tej podstawowej

podpowiem ci - to laser "goni" za płytą poruszany elektromagnesami - i robi tak zawsze - nie ma centrycznych płyt CD

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Niecentryczna płyta jest męcząca dla napędu i układu lasera. Mam kilka takich płyt, które pomimo tego, że są odczytywane normalnie, wyraźnie "szemrają" w napędzie. Bardzo amatorską metodą pomiaru wyszło mi, że różnica na promieniu płyty to ok. 0,4mm

W dniu 8.04.2019 o 09:27, konradskala napisał:

znacznie bardziej kłopotliwe są płyty, które mają niecentralnie wybity otwór, z tym to już nic nie zrobisz.

Zastanawiam się po kiego w ogóle wymyślili ten otwór w płycie CD. Gdyby go nie było, to nie byłoby problemu. Jedynie pudełko musiałoby być inaczej zaprojektowane do przechowywania płyty, albo od początku digipack po prostu. ?

15 minut temu, soundchaser napisał:

Zastanawiam się po kiego w ogóle wymyślili ten otwór w płycie CD

Do tego, żeby płyta mogła się wycentrować po osadzeniu na stożku dociskana przez magnes jeśli mówimy o klasycznym napędzie.

Ale przecież nie wszystkie napędy są tak skonstruowane. W niektóre kieszenie płytę po prostu się wkłada, a nie osadza na stożku. Ja tak mam w Denonie DVD 3910 i w życiu nie miałem problemu ze źle scentrowaną płytą, czy jakimś chrobotem wewnątrz.

Ale zawsze płyta jest osadzona w ten sposób na stożku lub trzpieniu z kulkami, tylko że jak jest tacka robi to za nas mechanizm wewnątrz napędu.

Edytowane przez malikali
19 minut temu, malikali napisał:

Ale zawsze płyta jest osadzona w ten sposób na stożku lub trzpieniu z kulkami, tylko że jak jest tacka robi to za nas mechanizm wewnątrz napędu.

No wiem, tylko dalej nie rozumiem czemu wymyślono tego typu rozwiązanie z otworem i trzpieniem.
Bez otworu laser też dałby radę znaleźć ścieżkę przy odpowiedniej konstrukcji.
A tak, to wystarczy, że płyta ma źle wybity otwór i pojawiają się problemy.

Właśnie po to żeby mechanicznie wstępnie ten środek wyznaczyć, płyta musi być osadzona w centrum zawieszenie soczewki w polu magnetycznym niweluje tylko niewielkie odchyłki od normy. A druga sprawa to wirowanie płyty, cały laser jest na poduszkach gumowych zbyt duże bicia mogą powodować że cały napęd będzie wpadał w zbyt duże drgania.

47 minut temu, malikali napisał:

cały laser jest na poduszkach gumowych zbyt duże bicia mogą powodować że cały napęd będzie wpadał w zbyt duże drgania.

No widzisz...a Ty się śmiejesz, że pod CD-playery ludzie sobie kładą różne podkładki antywibracyjne, jak np. połówki piłeczek do squasha. A przecież to tylko dodatkowe zabezpieczenie przed drganiami. big_grin.gif

38 minut temu, soundchaser napisał:

No widzisz...a Ty się śmiejesz, że pod CD-playery ludzie sobie kładą różne podkładki antywibracyjne, jak np. połówki piłeczek do squasha. A przecież to tylko dodatkowe zabezpieczenie przed drganiami. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tyle że stawiając taki CD na czymś co faktycznie jest podatne nie wyeliminujesz drgań obudowy, a jedynie zapobiegniesz przenoszeniu się ich na przykładowo stolik. A co do tego podkładania twierdzę tylko, że to nie ma żadnego przełożenia na poprawę brzmienia.

Ukryta Zawartość

38 minut temu, malikali napisał:

Tyle że stawiając taki CD na czymś co faktycznie jest podatne nie wyeliminujesz drgań obudowy, a jedynie zapobiegniesz przenoszeniu się ich na przykładowo stolik.

...a tym samym na "coś" co stoi na stoliku.

39 minut temu, malikali napisał:

A co do tego podkładania twierdzę tylko, że to nie ma żadnego przełożenia na poprawę brzmienia.

Ja też nie, ale zawsze można sobie tę poprawę wyobrazić. ?

CD 100 philipsa miałem stać na grubym szklanym blacie, i grało ok. Scena dźwiękowa było równo rozłożona  .Trafiłem przypadkiem na podkładki antywibracyjne firmy Ohlebach podobno do kolumn , ale sprzęt cd też dało się na nich  bezproblemowo postawić. I tu nastąpiło dziwne zjawisko bo na tych podkładkach dźwięk grany z cd uciekał mocno na lewą stronę. Bez podkładek  grało równo . Trzykrotnie stawiałem cd na podkładkach i zawsze był ten sam efekt. Dominacja dźwięku po lewej stronie.Kolumny stoją w pokoju na dłuższej ścianie i  z uwagi na warunki domowe całość jest właśnie bliżej lewej ściany ,ale do czasu eksperymentu z podkładkami nie miałem problemów z  dominacja dźwięku z lewej strony.Ostatecznie podkładki trafiły do szuflady, bo może kiedyś jeszcze najdzie mnie na eksperymenty.

9 godzin temu, soundchaser napisał:

...a tym samym na "coś" co stoi na stoliku.

Zawsze możesz postawić to na stoliku antywibracyjnym, ale uwaga nie działa ?

9 godzin temu, soundchaser napisał:

Ja też nie, ale zawsze można sobie tę poprawę wyobrazić. ?

Ja myślę, że nie miałbyś z tym problemów żeby sobie to i owo wyobrazić ?

21 godzin temu, soundchaser napisał:

No wiem, tylko dalej nie rozumiem czemu wymyślono tego typu rozwiązanie z otworem i trzpieniem.

Wymyślający przeczuwał, że TY tego nie zrozumiesz, więc tak to zaprojektował. ?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Żenująco słaby dowcip, ale Porlicka śmieszy. Ciekawe czemu nie dołączyli inni klakierzy-sceptycy. Chyba dlatego, że prezentują jednak trochę wyższy poziom intelektualny. ?

Edytowane przez soundchaser
25 minut temu, soundchaser napisał:

Żenująco słaby dowcip

Zgadza się, bo to nie dowcip, a prawda.

(Przynajmniej w części o Twoim niezrozumieniu. Prawda też czasem bywa śmieszna.)

Zastanów się, w jaki prostszy sposób można by było wycentrować płytę? Przecież to jest oczywiste rozwiązanie.

• 2 miesiące później...

Coś wątek zdechł, to trzeba go trochę ożywić. ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

wklejasz ten produkt jako entuzjasta czy przeciwnik?

Co za różnica?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

wklejasz ten produkt jako entuzjasta czy przeciwnik?

wypróbowałes antenki?

Nie mam już czasu na takie bzdety. Wolę słuchać muzyki, a jakość mam wystarczająco dobrą, więc nie zależy mi na tego typu poprawach.
A wkleiłem bo lubię czytać jak się droczycie. ?

Gość

(Konto usunięte)

wklejanie w tym temacie daje zabarwienie pejoratywne

1 minutę temu, soundchaser napisał:

Nie mam już czasu na takie bzdety

audiofil , który gadżet uważa za bzdet? ?

zebranie zakłóceń przez antenke i podanie ich na mase rca musi wprowadzać pogorszenie dźwieku

dlatego wg mnie ten wymysł działa ?

8 minut temu, slawek.xm napisał:

audiofil , który gadżet uważa za bzdet?

Audiofil to za mocne słowo...bardziej meloman.

8 minut temu, slawek.xm napisał:

zebranie zakłóceń przez antenke i podanie ich na mase rca musi wprowadzać pogorszenie dźwieku

Jasne...wszystko można wytłumaczyć tak, żeby grało, albo nie grało. ?

9 minut temu, slawek.xm napisał:

dlatego wg mnie ten wymysł działa

Sprawdzałeś praktycznie?

4 godziny temu, soundchaser napisał:

Coś wątek zdechł, to trzeba go trochę ożywić. ?

Ukryta Zawartość

Cena iście diabelska.?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi