Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, J.Jerry napisał:

Grał ktoś w kapsle?

Ja. Koło mojego domu szeroką dwupasmówką przejeżdżał Wyścig Pokoju. Kapsle się nazywało nazwiskami kolarzy. Najlepszy mój kapsel to był Krzeszowiec. I po wielu latach któregoś pięknego dnia kumpel nam załatwił start na maratonie z pierwszego sektora i... stałem na starcie obok Krzeszowca. Pogadaliśmy. Odjechał od razu, chociaż 15 lat starszy  😉

nagrywamy.com

U mnie były flagi, a nazwiska to nie wiem, ale za to pamiętam jednego że miał całą torebkę tych kapsli.

Zresztą flaga w kapslu wiele nie dawała jak się nie miało techniki pstrykania...jeszcze trzeba było umieć rysować fajny tor.

2 godziny temu, przemak napisał:

Kapsle się nazywało nazwiskami kolarzy. Najlepszy mój kapsel to był Krzeszowiec.

To Ty stary chłop jesteś.

Zamierzchłe to były czasy...

• Redaktorzy

Ja chyba miałem Szurkowskiego. Przemak starszy ode mnie.

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

Zresztą flaga w kapslu wiele nie dawała jak się nie miało techniki pstrykania...jeszcze trzeba było umieć rysować fajny tor.

Pamiętam, że delikatne bandy można było robić.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, kangie napisał:

Ja chyba miałem Szurkowskiego. Przemak starszy ode mnie.

ja w 1974 oglądałem w kolorze mistrzostwa świata w piłce

tato kupil specjalnie Rubina 707

pierwsze układy lampowe robiłem na trafie z niego 🙂

5 godzin temu, kangie napisał:

Za dzieciaka ojciec zabierał mnie do parku w Inowrocławiu. Na "Solanki". Była tam nieduża muszla koncertowa. Robiła na mnie wrażenie. Jednak nigdy nie słyszałem jej działania, bo jako 6-latek wyjechałem na stałe z Inowrocławia do ... Wrocławia.

W dawnych czasach musieli sobie jakoś radzić bez prądu a muszla koncertowa to stary wynalazek.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

36 minut temu, Grzegorz7 napisał:

To Ty stary chłop jesteś.

Zamierzchłe to były czasy...

Ale jakże piękne. Wystarczy młodzieży internet na kilka dni wyłączyć aby też docenili i świetnie się bawili.

-----

2 minuty temu, Lech36 napisał:

...muszla koncertowa...

Mam w zwyczaju podnosić audiofilom ciśnienie pisząc, że hi-fi to tylko sprzęt AGD, ale z tą muszlą klozetową to przesadziłeś!

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 godzin temu, slawek.xm napisał:

A myślałem, że napiszesz: "Ja w 1974 roku na mistrzostwa świata w piłce zbudowałem sobie swój pierwszy kolorowy telewizor" 🙂

12 godzin temu, slawek.xm napisał:

Jak się spalił powielacz 😉 U mnie z firanką 😉

nagrywamy.com

Te Rubiny wydawały z siebie jakieś dźwięki jak każdy tv, ale jakby z większą intensywnością i ten moment rozładowania ładunków ze szkła...współczesne L-plastiki są nudne. Pewnie mało kto wie, że wtedy w środku tv siedziało parę lamp, wzmacniacz audio był lampowy (mono) i czasem dawał przyjemny dźwięk, a czasem był to dźwięk z wyraźnym przydźwiękiem. Można powiedzieć, że wychowałem się na sprzęcie lampowym i analogowym, a następnie z radością przesiadłem się na cyfrę.

W porównaniu z dźwiękiem tv taki zastaw Radmora z Altusami był hiendem, a źródłem mógł być nawet szpulowiec...oczywiście wolałem CC. Co do marek sprzętu, to nie pamiętam, żeby kogoś obchodziło chyba, że chodziło o sprzęt japoński, to wiadomo Sony albo Technics.

8 godzin temu, J.Jerry napisał:

chyba, że chodziło o sprzęt japoński, to wiadomo Sony albo Technics.

Bardziej Pioneer niźli Sony...

10 godzin temu, przemak napisał:

Jak się spalił powielacz

Rzeczywiście jakieś jajca były z tymi TV. 

Zapowiedź balszoj techniki. Obecnie przejawia się na Ukrainie... Oby tak dalej...

8 godzin temu, J.Jerry napisał:

Te Rubiny wydawały z siebie jakieś dźwięki jak każdy tv, ale jakby z większą intensywnością i ten moment rozładowania ładunków ze szkła...współczesne L-plastiki są nudne. Pewnie mało kto wie, że wtedy w środku tv siedziało parę lamp, wzmacniacz audio był lampowy (mono) i czasem dawał przyjemny dźwięk, a czasem był to dźwięk z wyraźnym przydźwiękiem. Można powiedzieć, że wychowałem się na sprzęcie lampowym i analogowym, a następnie z radością przesiadłem się na cyfrę.

W porównaniu z dźwiękiem tv taki zastaw Radmora z Altusami był hiendem, a źródłem mógł być nawet szpulowiec...oczywiście wolałem CC. Co do marek sprzętu, to nie pamiętam, żeby kogoś obchodziło chyba, że chodziło o sprzęt japoński, to wiadomo Sony albo Technics.

Rubin miał doskonałe audio - dwudrożny system, duży 16cm niskot6onowy, 6N14P w stopniu końcowym i korektorem wysokie/niskie w sprzężeniu.

14 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Rzeczywiście jakieś jajca były z tymi TV. 

Selenowy powielacz. paliły się wszystkie bez wyjątku.

nagrywamy.com

• Redaktorzy

Naszego Rubina co jakiś czas trzeba było potraktować pięścią od góry. Włączała się "zielonka" w obrazie i żeby zniknęła, waliliśmy z ojcem na przemian. Pamiętam suwaki regulacyjne chyba Red Green Blue... Potem w 1992 lub 1993 roku ojciec kupił w Pałacyku we Wrocławiu pierwszy nasz Sony HiBlack Trinitron 21". Po latach sprzedany na Allegro jakoś w 2015 r. Jakiś gość kupił go swojej matce i pisał nam jeszcze po 2-3 latach, że nadal działa.

W międzyczasie był jeszcze Sony Trinitron 29", który zepsuł się 2 m-ce po okresie gwarancji, ale to nie temat o Trinitronach...

12 godzin temu, kangie napisał:

Potem w 1992 lub 1993 roku ojciec kupił w Pałacyku we Wrocławiu pierwszy nasz Sony HiBlack Trinitron 21". Po latach sprzedany na Allegro jakoś w 2015 r. Jakiś gość kupił go swojej matce i pisał nam jeszcze po 2-3 latach, że nadal działa.

Jakoś w '98 kupiłem monitor Sony - działa do dziś, a kolorów żaden LCD nie ma takich.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Redaktorzy
Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Jakoś w '98 kupiłem monitor Sony - działa do dziś, a kolorów żaden LCD nie ma takich.

Ja w 2001 r. kupiłem monitor 17" Sony CPD-G220 i cholercia potem sprzedałem, bo wszyscy sprzedawali. Czerń była naprawdę czarna. No i te dwa paski poziome w 1/3 i 2/3 wysokości ekranu (cienie drutów apertury).

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ja tam wolę wypalać matrycę niż paczałki. Komfort pracy/zabawy z dobrym IPS jest niesamowity. Przy kineskopach oczy mi wychodziły po kilku godzinach max 😋

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 21.09.2022 o 14:56, Lech36 napisał:

Najbardziej znanym obiektem wzmacniającym jest muszla koncertowa, kiedyś dosyć licznie obecna na różnych obiektach. W Parku Oliwskim były kiedyś (może nawet nadal są) dwa takie obiekty naprzeciw siebie, dwie osoby ustawione w ogniskowych mogły do siebie mówić mówić szeptem i był on zrozumiały. Z tej samej odległości na otwartej przestrzeni ten szept nie był słyszalny. 

Ejże.

1. Schodkowy układ rzędów widowni jeszcze.

Aktorzy na koturnach i na podłodze.

Maski na twarzach

Tych czynników rezonansowych jest wiele, ale zwłaszcza widownia ma znaczenie.

Palaia Epdavros - wspomnę, bo ten był zasypany przez parę tysięcy lat i dzięki temu go nie zburzono przez tyle lat i po odkopaniu odzyskano.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 hour ago, slawek.xm said:

@bum1234

especially for you to confirm your ideas 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Thanks a lot my old chum 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, bum1234 napisał:

Oh, no these are low value, high biased results. 

Najlepszy numer wywinal Pass w swoim komercyjnym M2

jedyny sprzegajacy  w torze to 10uF malutki  elektrolityczny silmic 2

bylem w szoku

ale kolega z diyaudio.com bajpasuje takie rzeczy mkc i pisze ,że polaczenie z elna jest znakomite

mam w torze 1000uf

i mysle co tu wsadzić stąd moje rozgladanie sie i czytanie roznych opinii

nie jest to łatwy wybor , a Dueundów raczej tam nie wsadzę  , musialbym na glowe upaść.... choc nie raz juz i sie to zdarzyło 🙂

tu schemat M2

obraz.thumb.png.667ae7ba66e81cbbc7fd9ad33248e632.png

Raczej bocznikuje te szumiące Zenery...

25 minut temu, J.Jerry napisał:

trochę mała pojemność, czyli wysoka impedancja trafa

Średni to związek. Następny stopień decyduje o impedancji obciążenia. 

• Pokaż nowe odpowiedzi