Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie myślę, że skoro biliście się o ten salonik dla "wybranców" jaka jest jeszcze Wasza misja w dziale HiFi?

Szukanie poklepywaczy po pleckach bo ktoś coś posiada, więc fajnie być jego kumplem…nawet tylko w sieci?

Jawny trolling... szkoda tego tematu bez twardej ręki niestety odwiedzi bocznicę. Cenię kolegę biniek84, że postanowił nikogo nie banować tylko że w takich tematach jak ten tak się nie da zawsze wpadną z buciorami i rozwalą, ale u nich tam nie wolno pisnąć nawet słowa!

Z tymi plytami to bym uwazal. Mialem sposobnosc odsluchu 2 identycznych plikow (bitrate, wielkosc itd) nagranych w 2 roznych sposobach (od kolegi Ziko) i choc roznica byla bardzo subtelna to bylo ja slychac. Sam bylem bardzo sceptyczny w tym temacie jednakowoz zmienilem zdanie pod wplywem tego testu.

Czyli nie były poprawnie skopiowane. Innej możliwości nie ma.

Podśmiechujki...

Niech mi któryś z nawiedzonych hiendziarzy wytłumaczy jedno, skoro już się tutaj tak ochoczo wypowiadacie patrząc z góry na tych meneli "pijących tanie wina". Bo od początku nie potrafię tego zrozumieć. Każdy z was (nawiedzonych) uważa za oczywistą oczywistość to, że rzeczy typu podkładki pod elektronikę, deski wszelakie, kable zasilające, bezpieczniki...itd, itp "grają". Wystarczy poczytać wpisy w tym wątku i wylewne opisy działania tychże ustrojów.

Jest was na tym forum parudziesięciu, dlaczego żaden nie ma jaj i nie rozwiąże tych kłótni zapraszając oponenta i pokazania mu swych nadludzkich zdolności? Nie rozumiem... Przecież jakaż by to była satysfakcja. To zamknęło by te niedoświadczone gęby raz na zawsze. Ale żaden się nawet nie zająknie. Sly jakby mógł to by oczy wydrapał przez monitor, ale jak przyjdzie co do czego to on nie musi nic udowadniać, chociaż w internecie na przekonywaniu do swoich racji już pewnie spędził ze trzy miesiące non stop jakby te wszystkie jego wpisy zliczyć.

Czyżby to jednak nie była 100% pewność, że się słyszy? Bo jakie jest inne wytłumaczenie?

Jakoś ciężko mi to pojąć, że żaden dla chociażby dzikiej satysfakcji nie chciał tego zrobić.

Raczej zbyt duże przedsięwzięcie, żeby organizować spotkania tylko po to żeby coś buzuniarzom udowadniać.tym bardziej ze zdecydowana większość ludzi słyszy wzmacniacze, przetworniki a po średnim osluchaniu kable itd.

Sam byłem buzuniarzem ale im więcej posluchalem zestawów i różnych klocków u siebie w domu bo to warunek konieczny, tym łatwiej wyłapać mi różnice.

Z tymi plytami to bym uwazal. Mialem sposobnosc odsluchu 2 identycznych plikow (bitrate, wielkosc itd) nagranych w 2 roznych sposobach (od kolegi Ziko) i choc roznica byla bardzo subtelna to bylo ja slychac. Sam bylem bardzo sceptyczny w tym temacie jednakowoz zmienilem zdanie pod wplywem tego testu.

Czy mógłbyś rozwinąć ten temat lub dać linka do opisu w/w testów ? Temat mnie zaciekawił.

Jest was na tym forum parudziesięciu, dlaczego żaden nie ma jaj i nie rozwiąże tych kłótni zapraszając oponenta i pokazania mu swych nadludzkich zdolności? Nie rozumiem... Przecież jakaż by to była satysfakcja. To zamknęło by te niedoświadczone gęby raz na zawsze. Ale żaden się nawet nie zająknie. Sly jakby mógł to by oczy wydrapał przez monitor, ale jak przyjdzie co do czego to on nie musi nic udowadniać, chociaż w internecie na przekonywaniu do swoich racji już pewnie spędził ze trzy miesiące non stop jakby te wszystkie jego wpisy zliczyć.

Czyżby to jednak nie była 100% pewność, że się słyszy? Bo jakie jest inne wytłumaczenie?

Jakoś ciężko mi to pojąć, że żaden dla chociażby dzikiej satysfakcji nie chciał tego zrobić.

Bum, nie udawaj, że nie pamiętasz jak dobrych kilka lat temu Elberoth podjął wyzwanie, zmęczony wpisami PawłaXYZ. Postawił tylko warunek, że ma się to odbyć w jego pomieszczeniu i na jego sprzęcie - dość sensowny chyba? Miał to być zakład o 5 tys. zł. PawełXYZ stwierdził, że nie będzie się tłukł przez pół Polski i że to Elberoth ma przyjechać do niego i tam słuchać. Elberoth zaproponował zatem, że pokryje mu koszty dojazdu z Poznania do Warszawy i z powrotem, ale i tak sprawa nie doszła do skutku. PawełXYZ sugerował, że skoro będzie to pomieszczenie i sprzęt Elberotha, to ten na pewno będzie w jakiś sposób starał się oszukać... Wszystko jest tu na forum, poszukaj sobie, jeśli naprawdę nie pamiętasz.

Edytowane przez twonk

Czyli nie były poprawnie skopiowane. Innej możliwości nie ma.

Albo nieprawidłowo porównywane.

Postawił tylko warunek, że ma się to odbyć w jego pomieszczeniu i na jego sprzęcie - dość sensowny chyba? Miał to być zakład o 5 tys. zł.

A co z opisami słyszenia różnic przez żony z kuchni ? A co z ludźmi opisującymi "słyszenie" zmian brzmienia na amplitunerach KD za 1500 zł ? Czyżby mieli lepszy słuch od w/w Kolegi ? Dlaczego taki warunek skoro wielu tu piszących "słyszy" zmiany brzmienia podczas prezentacji w sklepie. Może rzeczywiście chodziło o jakąś manipulację ?

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

uwazam ze bezwzględnie musi być to sprzęt testującego bo na nim się słucha na codzień i każda najmniejsza zmiana jest od razu słyszalna

jak chce kupić efekt do gitary to też zabieram do sklepu swoją gitarę i stary efekt bo inaczej to wrozenie z fusów

Edytowane przez biniek84

uwazam ze bezwzględnie musi być to sprzęt testującego bo na nim się słucha na codzień i każda najmniejsza zmiana jest od razu słyszalna

jak chce kupić efekt do gitary to też zabieram do sklepu swoją gitarę i stary efekt bo inaczej to wrozenie z fusów

Dokładnie, swój system i swoje pomieszczenie.

Jawny trolling... szkoda tego tematu bez twardej ręki niestety odwiedzi bocznicę. Cenię kolegę biniek84, że postanowił nikogo nie banować tylko że w takich tematach jak ten tak się nie da zawsze wpadną z buciorami i rozwalą, ale u nich tam nie wolno pisnąć nawet słowa!

Hahah trolle narzekają na trolling! Koniec świata!!!

????

Dokładnie tak. Inaczej ja sobie testu nie wyobrażam.

A co z opisami słyszenia różnic przez żony z kuchni ? A co z ludźmi opisującymi "słyszenie" zmian brzmienia na amplitunerach KD za 1500 zł ? Czyżby mieli lepszy słuch od w/w Kolegi ? Dlaczego taki warunek skoro wielu tu piszących "słyszy" zmiany brzmienia podczas prezentacji w sklepie. Może rzeczywiście chodziło o jakąś manipulację ?

Nie odpowiadam za to, co piszą inni. Wyolbrzymianie różnic traktuję na ogół jako figurę stylistyczną - ot, taka licentia poetica. ;-) Dla mnie te różnice niekiedy są całkiem wyraźne, a niekiedy bardzo subtelne. Zależy co się z czym porównuje. W KAiM mamy to samo pomieszczenie i ten sam zestaw grający od paru ładnych lat. Zdecydowanie łatwiej jest wtedy wychwycić rozmaite niuanse po wymianie jednego elementu.

Edytowane przez twonk

Czyli bum pisze tu z 2 klonów i sam z sobą dyskutuje! To trzeba mieć niezle zryty beret. I jeszcze ma 2 poklepywaczy. Zero godności. Potem dziwią się, że w Saloniku nie są miłe widziani.

Edytowane przez sly30

Dla mnie te różnice niekiedy są całkiem wyraźne, a niekiedy bardzo subtelne.

Nikt nie neguje możliwości występowania różnic, ważne jest tylko żeby je wykrywać (lub nie wykrywać) w prawidłowo technicznie wykonanym porównaniu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Sly, nie jestem pewien, że Piękny Stefan to Bum1234. Tak mi się tylko wydaje. Jak zaraz opluje Elberotha, będziemy mieć pewność. ;-)

Edytowane przez twonk

to co w takim razie z doświadczeniem nabytym rzekomo przerzuconą dużą ilością ilością klocków

A jednak - do kopiowania uzyto tego samego sprzetu.

A jaki program był użyty do kopiowania? Jakie miał ustawienia? Edytowane przez Przemysław_51508

Czy mógłbyś rozwinąć ten temat lub dać linka do opisu w/w testów ? Temat mnie zaciekawił.

Proponuje sie zwrocic do kolegi ziko369 - on udostepnil pliki.

A jki program był użyty do kopiowania? Jakie miał ustawienia?

W obu przypadkach identyczne.

Rozumiem Twoje obawy ale odsluchiwalem tego na tym samym sprzecie szybko przelaczajac pomiedzy plikami - poziomy glosnosci ustawienia byly jednakowe dla obu plikow.

To czym różnił się sposób kopiowania?

Nie moge tu na forum bo zepsuje zabawe jesli ktos zdecydowalby sie potestowac ale jesli chcesz to moge na priva - jesli nie interesuje Cie ich przetestowanie.

to co w takim razie z doświadczeniem nabytym rzekomo przerzuconą dużą ilością ilością klocków

Trzeba mieć jakąś podstawę porównań - jakiś rodzaj wzorca dźwięku. Ważne, żeby był przynajmniej przyzwoity (czytaj - na tyle rozdzielczy, żeby pokazywać różnice). A "przerzucając klocki" - uczymy się zwracać uwagę na rozmaite aspekty dźwięku. Np. tutaj scena jest na linii kolumn i przed nimi, a tutaj - zaczyna się na linii kolumn i idzie w głąb (chodzi o "rozstawienie" muzyków). Tutaj bas się "ciągnie" (zamiast "Bum!", masz "Buuuu!" i "m" w domyśle), a tutaj jest suchy i krótki. Tutaj uderzenie w talerz jest matowe i trwa krótko, a tutaj wybrzmiewa długo, pięknie się "rozsypując" w powietrzu. I tak dalej. Pomaga też słuchanie w większym gronie, bo każdy zwraca uwagę na coś innego.

>Janek Kos

OK. W takim razie przepraszam.

Edytowane przez twonk

Nie moge tu na forum bo zepsuje zabawe jesli ktos zdecydowalby sie potestowac ale jesli chcesz to moge na priva - jesli nie interesuje Cie ich przetestowanie.

Ok to daj mi namiary na PW.

Miał to być zakład o 5 tys. zł. PawełXYZ stwierdził, że nie będzie się tłukł przez pół Polski i że to Elberoth ma przyjechać do niego i tam słuchać. Elberoth zaproponował zatem, że pokryje mu koszty dojazdu z Poznania do Warszawy i z powrotem, ale i tak sprawa nie doszła do skutku. PawełXYZ sugerował, że skoro będzie to pomieszczenie i sprzęt Elberotha, to ten na pewno będzie w jakiś sposób starał się oszukać... Wszystko jest tu na forum, poszukaj sobie, jeśli naprawdę nie pamiętasz.

moze kwota byla dla niego zaporowa? rownie dobrze ktos mogl powiedziec, sluchaj elb, wykladam na stol 100k, wtedy role moglyby sie odwrocic. tak tylko gdybam.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

To kolejne wierutne kłąmstwo. Nie jestem discomaniaciem71 który miał trzy klony i dyskutował sam ze sobą. Tym razem twoja przenikliwość cię zawiodłą.

Kolejna prowokacja herr professora.

Ależ skąd! Ty nie miałeś 3 klonów...tylko 50 w przeciągu roku! I ty sugerujesz banowanie innych? Kpiny.Troll namawia autora wątku do banowania innych i oczywiście 2 inne trolle lajkują takie pomysły.

No to ja czekam na priv.

Bzdury! Odkad mam smarfona nie potrzebuje lustrzanki, fotki takie same ;D ba nawet lepsze, 16:9 i takie tam. Porownywalem! nikona oddalem mamie.

Zrób telefonem takie zdjęcie:

Gość papageno

(Konto usunięte)

Sly30. Przeczytałem ten wątek, gdyż chciałem poznać audiofilskie mity.. Było fajnie, dopóki się nie włączyłeś z klasycznym dla Ciebie trollingiem.

Swoje urazy do buma bądź łaskaw odreagowywać w samotności. Po cóż taki ekshibicjonizm?

Przepraszam autora wątku za wpis nie na temat.

• Pokaż nowe odpowiedzi