Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że masz gówno do powiedzenia, więc.....

Faktycznie, cytując gówno warte bzdety...

Jeszcze raz - złe, dobre, gówniane, inne styki są cały czas te same wobec wpinanych do nich testowanych kabli,

więc?

Ozłoć se, pozłoć te styki po audiofillnemu- będą dobre wtedy?

Wcześniej se sprawdź jakie są styki w przekaźnikach, kontaktronach itp. jaką maja powierzchnię styku ...i wszystko styka...

EOT.

Edytowane przez iro III

Widzę że pojęcie dobrego styku, złego styku, lub innego styku jest ci totalnie obce.

Używam tylko dobrych styków. Jak się zrobią niedobre to je serwisuje, ale większość przełączników ma styki samoczyszczące się i nowe długo nie wymagają żadnych interwencji. Przecież to podstawa używać dobrych styków przy testowaniu porównawczym.

Myślę że masz gówno do powiedzenia, więc.....

Możliwe, to może oświeć nas.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

sposób jeżdżenia wpływa na to, jak potem zachowuje się samochód

Jeżeli przez parę lat jeździsz po mieście na krótkich odcinkach zbyt "oszczędnie" (na zbyt niskich obrotach) to nie wiem jak w polonezie ale w nowoczesnych silnikach z turbo (i bez) znacznie szybciej powstaje nagar spowodowany niedogrzaniem silnika. Powstaje on w różnych miejscach i po jakimś czasie zaczyna skutkować pogorszeniem osiągów. Dlatego trzeba co jakiś czas "przepalić" silnik i układ wydechowy jazdą na wyższych obrotach przez kilkanaście-kilkadziesiąt minut.

Sprawdź włączniki poszczególnych klocków. Jak są wykonane i z czego?

Jak by zobaczył jakie styki ma wył. sieciowy w "Klocku" jego audiofillnym tuż po audiofillnej sieciówce to gacie przepełnione, a stres jaki pourazowy!

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Dlaczego Panowie na „nie” nie potrafią uznać słowa przeciw im.

Jeśli coś sprawdzamy trzeba brać wszystkie słowa pod uwagę, nawet tych którzy są na „tak”.

Chyba jest rzeczą normalną przy „projekcie badanego kabla” i nie tylko rzeczy związane z audio, zgłaszane uwagi trzeba akceptować wszystkich z stron, którzy są zainteresowani tematem. Po zrobieniu już całości projektu testu, sprawdzamy (testujemy).

-Ja nie słyszę, uznaję tą ciężką prawdę (zostały spełnione w projekcie moje uwagi)

-Usłyszy ten na "nie", uznaję tą ciężką prawdę (zostały spełnione w projekcie jego uwagi)

Na tym polega kompromis.

-----------------------------------

Cokolwiek, co opuszcza taśmę produkcyjną jest sprawdzane (testowane) przez różne osoby, zgłaszane są wnioski o to, czy tamto.

Więc uszanujcie mój wniosek (nawet jeśli waszym zdaniem jest niedorzeczny).

Skakanie tutaj sobie do gardeł, jest bezsensem.

I jakimś dziwnym trafem

I to streszcza Twój wkład do tematu.

Dyskusja byłby, gdybyś relacjonował powtarzalne zjawisko i zaproponował jego wyjaśnienie.

Cokolwiek, co opuszcza taśmę produkcyjną jest sprawdzane (testowane) przez różne osoby, zgłaszane są wnioski o to, czy tamto.

1431874662_by_kondziello05_inner.gif

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Ja to widzę mniej więcej tak:

No nie, panowie, te wtyki są zbyt nijakie, więcej złocenia lub carbonu, bo się nie sprzeda!

Albo:

Co? Koszulka ma być grubsza- konkurencja na fi 16, my musimy mieć grubszy! Co sobie myslicie, że sprzedamy taką cieniznę? Przecież trza będzie 2x więcej dać recenzentom, żeby nasz kabel im zagrał!

Edytowane przez porlick

ciekawy fakt

kable zasilające , od razu pokazały swoje różnice w brzmieniu na wzmacniaczyu gitarowym

były to róznice ewidentne

ale nie mogą zostać podłączone na wysokiej jakosci pozłacanym , lub miedzianym przełączniku bo ... to zakłóci ich prace i mogą nie zostać wychwycone róznice

gdzie kto ma klapki , nie napisze bo 6 pkt ostrzezeń mogłoby mnie dopaść z karzącej ręki sprawiedliwosci

:>

Edytowane przez billy idol

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

zbierając "do kupy" te wszystkie czary-mary , w które wierzą "audiofile" , to taka impreza jak Audio Show , zupełnie , ale to zupełnie nie ma sensu

Ciekawe że jeszcze nikt na to nie wpadł i nie poruszył tego tematu :>

wszystko przyjeżdza tam porozpinane , wszystkie mikrospawy i "autostrady" porozrywane , systemy grają raptem 3 dni, kable "nie poznały" sygnatur" , kolumny "nie poznały" pokoi itp

:o

jak to w ogóle gra ? :o

Gra tak żeby w ucho nie ukłuło albo na odkręconej dość mocno mocy. Oczywiście duet Yellow i Diana Krall w co drugim pokoju, żeby się przyzwyczaić :)

Byłem raz na tej imprezie i faktycznie dobrze zestawione systemy można policzyć na palcach jednej ręki i nogi.

Dawno to było, może teraz się to poprawiło.

• Redaktorzy

Uwaga cytat miesiąca, a może i roku?

..."Kolejny raz cisnie sie na usta wyswiechtane juz okreslenie,ze z kolumn opada kolejna niewiedzialna zdawac by sie moglo,kotara,zaslona..."

Ci ezoteryczni Haj to mają cholernie pod górkę, sami jeszcze nie wiedzą ile tych kotar mają do zdjęcia z głośników

Siedem. Literatura zawsze twierdzi, ze powinno być ich siedem.

I to streszcza Twój wkład do tematu.

Dyskusja byłby, gdybyś relacjonował powtarzalne zjawisko i zaproponował jego wyjaśnienie.

No to było powtarzalne zjawisko. Trzy osoby powtórzyły, że jeden z zestawów kabli (IC + głośnikowe) jest "tym, co potrzeba temu systemowi".

Powtórzeń było pięć. A więc w 10 przypadkach zjawisko się powtórzyło. Czyż to nie jest relacja z "powtarzalnego zjawiska"???

Czego więcej Koledze potrzeba? Co tu wyjaśniać? Dwie osoby (siebie nie liczę - byłem "zmieniającym") usłyszało TO SAMO.

Pozdrawiam,

Adam

Co tu wyjaśniać?

Wyjaśniać należy przyczyny obserwacji. Jest kilka podstawowych czynników, które mogą powodować zmianę brzmienia. Twój opis testu sugeruje, że nie masz żadnego pojęcia o tych czynnikach, bo gdybyś dysponował taką wiedzą, to wprost byś opisał, jak te czynniki zostały wykluczone w procedurze testowania.

Wyjaśniać należy przyczyny obserwacji.

Żeby wiedzieć co tak na prawdę zostało zaobserwowane. Bo może być tak, że zaobserwowane zostało zjawisko psychoakustyczne i mylnie potraktowane jako zmiana brzmienia systemu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Możesz je wymienić? Tak krótko w punktach, poproszę.

Zacznę od pierwszego:

1). Zjawiska psychoakustyczne, które mogą spowodować odmienny odbiór dwóch takich samych dźwięków.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Mnie bardziej interesuje co w samej konstrukcji kabli głośnikowych (bo o nich konkretnie jest mowa) decyduje o tym,

że różnią się brzmieniem.

Ja wiem, że skrajni sceptycy nie słyszą niemal żadnych zmian przy porównywaniu nie tylko kabli, ale też innych elementów toru audio,

tym niemniej zwracam się do tych sceptyków, którzy jednak co nieco są w stanie odróżnić, w tym niepodważalny wpływ kabli głośnikowych

na brzmienie.

Mnie bardziej interesuje co w samej konstrukcji kabli głośnikowych (bo o nich konkretnie jest mowa) decyduje o tym,

Ja wiem, że skrajni sceptycy nie słyszą niemal żadnych zmian przy porównywaniu nie tylko kabli, ale też innych elementów toru audio,

tym niemniej zwracam się do tych sceptyków, którzy jednak co nieco są w stanie odróżnić, w tym niepodważalny wpływ kabli głośnikowych

na brzmienie.

Tyle razy w tym temacie było wałkowane, które konkretnie parametry przewodów mają wpływ i dlaczego.

To nawet jest do policzenia, nie zawsze do usłyszenia, ze względu na skalę zmian.

I nie ma w tym żadnej magii, czysta fizyka.

Edytowane przez hafis

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Gość

(Konto usunięte)

na brzmienie.

Sound...przyjmijmy, że ja słyszę różnice...tylko mam problem co mam o tym myśleć, skoro słucham pieprz onej płyty i jestem jej dźwiękiem zachwycony...wychodzę do miasta na godzinkę parę spraw załatwić i co?

Qrwa...nienawidzę jej soundu...

Może mi to ktoś łaskawie wytłumaczyć :-(((

Edytowane przez Gość

Tyle razy w tym temacie było wałkowane, które konkretnie parametry przewodów mają wpływ i dlaczego.

A, no to w porządku. Widocznie byłem nieobecny na tej "lekcji".

Ale może ktoś z wiedzą techniczną przypomni. To w końcu przecież tylko kilka słów.

Może mi to ktoś łaskawie wytłumaczyć

To jest już kwestia Twojego zmiennego nastawienia do słuchania muzyki.

Zmiana nastroju drastycznie ma wpływ u Ciebie na przyjemność słuchania.

Nie wszyscy tak mają, a jeśli mają to wpływ nastroju na odbiór muzyki występuje w różnym stopniu.

To jest sprawa indywidualna. Jedni są bardziej podatni, a inni mniej...jeszcze inni nie są podatni wcale.

Podobnie jak w każdym innym temacie, czy procesie w życiu.

Nie ma dwóch identycznie czujących i odbierających bodźce z otoczenia osobników.

Każdy z nas jest inny...i to samo dotyczy też słuchu.

Wyjaśniać należy przyczyny obserwacji. Jest kilka podstawowych czynników, które mogą powodować zmianę brzmienia. Twój opis testu sugeruje, że nie masz żadnego pojęcia o tych czynnikach, bo gdybyś dysponował taką wiedzą, to wprost byś opisał, jak te czynniki zostały wykluczone w procedurze testowania.

To proszę, oświeć mnie.

A ja w zamian zapraszam do siebie na odsłuch. Przeprowadzisz go sobie wg procedury poprawnej dla siebie.

Jakie to zjawisko psychoakustyczne wpłynęło na mojego kumpla i syna, że wybrali to, co ja, nie wiedząc, co wybrałem?

Pozdrawiam,

Adam

PS. Nie uważam, że jestem "słyszącym". Nie uważam się też za "sceptyka". Do zabawy w audio podchodzę "zdroworozsądkowo".

Do zabawy w audio podchodzę "zdroworozsądkowo".

Na pewno ? Porównujesz sprzęty bez zasad technicznych i piszesz że to jest zdroworozsądkowe ? Oczywiście jak traktujesz to jak zabawę to nie musisz do tego podchodzić zdroworozsądkowo. W końcu to tylko zabawa.

Jakie to zjawisko psychoakustyczne wpłynęło na mojego kumpla i syna, że wybrali to, co ja, nie wiedząc, co wybrałem?

Wszystkie zjawiska pozatechniczne wpływające na ocenę brzmienia były już w tym wątku omówione. Nowe się jeszcze nie pojawiły.

Tu było to chyba dosyć dokładnie wyjaśnione, ale pewnie nie chciało się tobie przeczytać w skupieniu ;-):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Do zabawy w audio podchodzę "zdroworozsądkowo".

Na pewno ?

Musisz wiedzieć Adamie, że dla Lecha (jak i dla kilku innych sceptyków udzielających się na forum) podejście zdroworozsądkowe

związane jest wyłącznie z wiedzą techniczną opartą jedynie na pomiarach przy pomocy mierników, wykresach i cyferkach.

Nie ma tu miejsca na odczucia związane z indywidualnymi predyspozycjami słuchowymi.

Według "nauki" wszyscy słyszymy jednakowo.

Wszystkie zjawiska pozatechniczne wpływające na ocenę brzmienia były już w tym wątku omówione

Wiele różnych rzeczy i zjawisk było tu omawianych, lecz niekoniecznie wypływają z nich wnioski takie,

które chcą na siłę przeforsować sceptycy.

Niestety nie ma na te Wasze wnioski żadnych dowodów, poza paroma nieistotnymi dla brzmienia wynikami pomiarów,

zrobionymi niekoniecznie wiarygodnymi i dokładnymi urządzeniami.

O dokładności tych przyrządów i ich przydatności do niektórych pomiarów, a także ich wpływie na wyniki też już była mowa w tym wątku i było to wyjaśniane.

Tu było to chyba dosyć dokładnie wyjaśnione

I na pewno to wyjaśnienie jest jedynie słuszne?

Sądząc po polemice w tamtym wątku, chyba nie...

• Pokaż nowe odpowiedzi