Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

To nie jest oszukiwanie siebie, ale wspomaganie na pewno tak. Przyjemność czasem wymaga jakiegoś wspomagania. Alkohol to stosunkowo łagodny środek o ile nie jest użyty w zbyt dużej dawce a o takiej rozmawiamy. Rozszerza naczynia krwionośne, również te odpowiedzialne za jakość słyszenia 😉. Oczywiście nie namawiam, każdy decyzje podejmuje sam. Bez wspomagania też potrafi być przyjemnie. Jeden z moich kolegów powiedział mi że ostatnio jak słucha swojego systemu to ma łzy w oczach tak mu się podoba jego brzmienie, ale on też się wspomaga delikatnymi drinkami w trakcie słuchania. Coś w tym jest 😉. W końcu muzycy też się często wspomagają a skoro chcemy żeby nasze sprzęty były traktowane na równi z instrumentami to................... 😉.

Audiofile

Alkoholicy

Matko bosko mówię!

Co, co, co to się stanęło!?

Nie będę mówił…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

15 minut temu, Ajothe napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba nie lubicie AMJ 😁

Może wolą brunetki 😁

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Że co?!

Byłem na kilku koncertach AMJ w tym na specyficznych gdzie wykonywała biały śpiew i nie wiem o czym mówisz. 

Na koncertach moga byc inne wrazenia niz na domowym odsluchu plyty. A w wielu systemach na jej nagraniach wali sybilantami.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Brunet wieczorową porą.

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Może wolą brunetki 😁

taki film fajny zresztą. Polski film, polskie kino.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 minuty temu, Tajitsu napisał:

Audiofile

Alkoholicy

Matko bosko mówię!

Królowa angielska wg. Twojej klasyfikacji też musiała być alkoholiczką bo spożywa niewielkie ilości Whisky dosyć regularnie. Pewnie od tego "alkoholizmu" tak długo żyła 😉.

21 minut temu, Ajothe napisał:

Chyba nie lubicie AMJ

Jeżeli chodzi o mnie to ją szanuję, nawet mam jej płytę "Upojenie".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Królowa angielska wg. Twojej klasyfikacji też musiała być alkoholiczką bo spożywa niewielkie ilości Whisky dosyć regularnie. Pewnie od tego "alkoholizmu" tak długo żyła 😉.

Ooo tak!

Tam to dopiero walą! Ale po 12…

54 minuty temu, Lech36 napisał:

Jeżeli chodzi o mnie to ją szanuję, nawet mam jej płytę "Upojenie".

A ja mam nawet cztery jej plyty i od czasu do czasu slucham 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

10 minut temu, rafa napisał:

A ja mam nawet cztery jej plyty i od czasu do czasu slucham 🙂

Możliwe że też mam więcej, ale musiałbym zajrzeć do archiwum. Tą w/w pamiętam bo kupowałem ją osobiście w sklepie. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, szymon1977 napisał:

To teraz klikajcie sobie nawzajem lajki, bo choć nic do powiedzenia nie macie, to jeden uratował honor pyskowaniem.

problem w tym , że bardzo dużo kolumn tzw efekciarskich nie daje się słuchać długo bo są zbyt ekspansywne albo za ostre albo zbyt detaliczne albo po prostu syczące

aspekty te mogą też wynikać ze źle dobranej elektroniki towarzyszącej

ale nie jest tak , że super nagrane kawałki dobrze brzmią na wszystkim

jak dla mnie prym w tej kategorii wiodły np B@W 🙂

i to bez względu na model ... taka szkoła brzmienia

ostatnio coś się zmienia ... na lepsze

10 minut temu, slawek.xm napisał:

problem w tym , że bardzo dużo kolumn tzw efekciarskich nie daje się słuchać długo bo są zbyt ekspansywne albo za ostre albo zbyt detaliczne albo po prostu syczące

aspekty te mogą też wynikać ze źle dobranej elektroniki towarzyszącej

ale nie jest tak , że super nagrane kawałki dobrze brzmią na wszystkim

i to bez względu na model ... taka szkoła brzmienia

ostatnio coś się zmienia ... na lepsze

Lekarstwem na tego typu problem jezeli nie jest on zbyt nasilony bywa rozsądnie dobrane okablowanie. Dobry KABEL glośnikowy oraz dobry KABEL połączeniowy potrafią zminimalizować takie zjawisko ... 😁

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, szpakowski napisał:

Lekarstwem na tego typu problem jezeli nie jest on zbyt nasilony bywa rozsądnie dobrane okablowanie. Dobry KABEL glośnikowy oraz dobry KABEL połączeniowy potrafią zminimalizować takie zjawisko ... 😁

albo przekonstruować kolumny 🙂

17 minut temu, slawek.xm napisał:

albo przekonstruować kolumny 🙂

Można też przeprojektować wzmacniacz ale ... czy nie prościej zmienić kabel? Podłączasz takiego Vdh cs122 i sprawa załatwiona 😁

A kable wewnątrz kolumn? Druciki takie kolorowe?

A kabelki wewnątrz wzmacniaczy, odtwarzaczy?

Tam to dopiero jest ..przewodnictwo prądu. 

Zasilający drut grubej pyty Pana Edmunda. A do gniazdka amelinium z bloku wielkiej płyty prl.

Sprzęt ustawiony wciśnięty w kąt, paprotka i dywan z jarmarku. Mieszkanie jak po babci.

Częsty obraz.

Edytowane przez miętowy

A kabel w gniazdku, gruby i solidny?

Budowałem dom, dwa lata temu niecałe zamieszkałem.

Kable kładłem solidne miedziane dobrej jakości. 

Teraz kładłbym te same, mimo że kosztują 3 razy drożej. 

Kabelki zastosowane w Alpha 80 evo pewnie są miedziane i cienkie.

Zasilanie impulsowe, lekkie.

A jakoś całkiem to gra. Tuningować? Pyta Zenka do gniazdka i efekt 3d?

Ten szczękający pies z ch..wego utworu jeszcze bardziej ch..wej postaci wyjdzie i nasika mi na dywan.

Wełniany.

Edytowane przez miętowy
2 godziny temu, slawek.xm napisał:

problem w tym , że bardzo dużo kolumn tzw efekciarskich nie daje się słuchać długo bo...

Ja faktom nie przeczę, na jakosć też zwracam uwagę. Zawsze wybieram najlepsze audio z chwilowo dostępnych, ale jeśli nic lepszego niż BT speaker kupiony na straganie za £15 nie ma, to nie marudzę. Ja kocham muzykę a nie odtwarzanie jej z wysoką jakością.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

nie jest tak , że super nagrane kawałki dobrze brzmią na wszystkim

Jako posiadacz B&W przyznaję, że coś w tym jest. Taki ich urok, że nawet przy niskiej głośnosci zrobią rozp.dol jak zespół rockowy w małej zadymionej knajpce, ale jakby miały grać przez cały dzień... ja do muzyki siadam wieczorkiem, raz na kilka dni na jedną płytę i jest super. Pokochałem ten koncertowy rozp.dol.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, miętowy napisał:

A jakoś całkiem to gra. Tuningować? Pyta Zenka do gniazdka i efekt 3d?

Coś się tak tych kabli zasilających czepił? 😉

Przecież pisałem kable głośnikowe i połączeniowe. Tu jest pole do działania. Przynajmniej w niewielkim stopniu można zniwelować syczenie AMJ, w niewielkim ale można. 

6 godzin temu, kangie napisał:

Ja słyszę, że ma szparę między zębami.

Anna Maria Jopek? Szparę ma bez wątpienia, ale nie między zębami.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Redaktorzy
5 minut temu, szymon1977 napisał:

Anna Maria Jopek? Szparę ma bez wątpienia, ale nie między zębami.

Rzeczywiście. Pomyliłem szpary.

😄 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

7 godzin temu, rafa napisał:

A w wielu systemach na jej nagraniach wali sybilantami.

Konkrety proszę: płyta, wydanie, utwór, czas, bo tak to sobie możemy ględzić do (nomen omen) upojenia.

Ty podajesz, my sobie sprawdzamy...może nie zauważyliśmy?

Mam chyba wszystkie jej płyty i nie wiem o czym prawisz.

Wśród tych płyt jest oczywiście i "Farat", jedno z najlepszych technicznie nagrań live w kategorii "open".

Te same zarzuty spotkałem na forum wobec "Turn Up The Quiet" Diany Krall

i u mnie też tego zjawiska nie ma.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, miętowy napisał:

Zasilający drut grubej pyty Pana Edmunda.

O czym/kim właściwie mowa?

Witold Kamiński z WKAudio (z Plichtowa) tak nie robi swojego rękodzieła z głowy (czyli pomyślunku).

8 godzin temu, Ajothe napisał:

U mnie na odwrót, odsłuchy zastępują alkohol, a podczas grania na gitarze z kumplem wystarczy mi 1 browar na 3h 🤔

Oszczędzasz się.

Czteropak browaru na łebka u nas szedł, zanim czas prób (~3h) upłynął. Zwykle po dolewkę jeszcze szliśmy. Stare dzieje.

Tak jak podałeś - coś za coś.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Wszystkiego najlepszego dziewczyny 😁

Ukryta Zawartość

Każdy sprzęt jest zaje...bisty, tylko czasami piwa brak 😁

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
46 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wszystkiego najlepszego dziewczyny 😁

Dołączam się do życzeń. Samych miłych chwil z "ciacho-mężczyznami"!

P.S. Pamiętajcie jedno - można być z pięknym ciachem z zacnym sześciopakiem, ale prawdziwy kompan podróży powinien umieć wypoziomować gramofon. 😄

Ukryta Zawartość

Screenshot_20230308-065439~2.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W dniu 7.03.2023 o 18:35, miętowy napisał:

A kable wewnątrz kolumn? Druciki takie kolorowe?

I to jest zagadka. Czy te audiofilskie elektrony znajdują się w każdym druciku, czy tylko między wzmacniaczem a kolumną? 

• Pokaż nowe odpowiedzi