Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Prewwit napisał:

Dodałbym jeszcze, że większość forumowiczów to też: wzmacniaczofile, DACofile, kolumnofile, streamingofile itd. 😉

Cytujesz nie mnie (urok silnika lub niedbałości przy wpisie), ale to prawie drobiazg.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

4 godziny temu, iro III napisał:

[...]wobec współczesnego produktu super-duper-haj-end-tech... "absobujacego drgania sieci" za pomocą drewnianej dechy?

Złącza w instalacjach stałych muszą być mechanicznie stałe.

Zwłaszcza te głośnikowe są kompletnie zaniedbane (poza typoszeregiem Speakon), chyba i w normie DIN i w praktyce producenckiej i to skutkuje kompletnie dowolną ich solidnością. Przewody mi zwisają 🙂

To nie o przewody chodzi a o złącza. Te są felerne (zwykle).

Podstawki to atrapy lub protezy względem w/w problemu - brak standardu złącz, który byłby wiadomy producentom (chodzi o przewody wysokoprądowe poza obudowami sprzętów). Niech sobie podstawiają, np. rolki srajtaśmy. Funkcjonalnie to chyba byłby zamiennik w/w w cytacie dechy ?

Obojętna mi jest magia kabli, ale co innego te nieszczęśliwe w audio złącza - te nie są mi obojętne, ale nikogo to nie obchodzi.

5 godzin temu, iro III napisał:

Cóż więc wynika z faktu, że takie instalacje były przed 100-130 laty a nawet bywają do dziś, wobec współczesnego produktu super-duper-haj-end-tech... "absobujacego drgania sieci" za pomocą drewnianej dechy?

Ja jestem ciekawy ile jest potem pożarów i awarii przez zostawienie deseczek w rozdzielnicach o ile toto można tak nazwać i papierowych przewodów 🙂

8 godzin temu, Prewwit napisał:

Dodałbym jeszcze, że większość forumowiczów to też: wzmacniaczofile, DACofile, kolumnofile, streamingofile itd. 😉

Ale kablofile to tylko 85% Forum AS - ile to % miłośników muzyki użytkujących hi-fi trudno wyczuć, ale nie da się wykluczyć, że bliski zeru. Osobiście poza Forum nie spotkałem żadnego kablofila, choć wśród znajomych mam trochę miłośników muzyki uźytkujących hi-fi, w tym także hi-end.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, malikali napisał:

Ja jestem ciekawy ile jest potem pożarów i awarii przez zostawienie deseczek w rozdzielnicach o ile toto można tak nazwać i papierowych przewodów 🙂

O ile papier ma izolować (kiedyś) to był impregnowany i jeszcze jakiś tam olej (?) jest.

Najbardziej kruche to te z brytyjskiego demobilu prowadzone od ichniejszej jednostki konsumenckiej. Chyba z lat 40 lub 50. Póki budowlańcy nie ruszają to trzyma się. Może i na słowo honoru.

To właściciel jest inwestorem i to on zleca robotę ekipie, a jak powszechnie wiadomo - chyba nie ma większych ekscentryków niż Brytyjczycy. No i właściciel ryzykuje czy chce narażać się na pożar lub czy ma kasę na remont.

Pewnie że kilkadziesiąt lat temu stare instalacje powinny być wymienione, ale nie da się (chyba?) wymusić wydatków na to.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ale kablofile to tylko 85% Forum AS - ile to % miłośników muzyki użytkujących hi-fi trudno wyczuć, ale nie da się wykluczyć, że bliski zeru. Osobiście poza Forum nie spotkałem żadnego kablofila, choć wśród znajomych mam trochę miłośników muzyki uźytkujących hi-fi, w tym także hi-end.

Oczywiście każdego pytasz czy jest kablofilem ? Chyba tak samo cię traktują ,jak ,,kablofile,,😀

17 minut temu, tedi02 napisał:

Oczywiście każdego pytasz czy jest kablofilem ?

Nie muszę o nic pytać, po prostu jeśli rozmawiamy o audio to temat kabli się nie pojawia.

40 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie muszę o nic pytać, po prostu jeśli rozmawiamy o audio to temat kabli się nie pojawia.

Zgadnij dlaczego.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Może to tylko 85%,albo aż tak dużo. Ile % osób używających sprzętu Hi-Fi i Hi-End używa dobrych, kabli a nie najzwyklejszego miedzianego przewodu z marketu budowlanego czy hurtowni elektrycznej kto to wie, ja strzelam 91,5%.

Przy okazji dodam, że wśród moich znajomych i przyjaciół bawiących się w audio, temat okablowania czasem się pojawia i rozmowy są na luzie, wymieniamy doświadczenia, nikt nikogo na siłę nie przekonuje do swojej racji.

Moim zdaniem większość osób, które regularnie przesiadują w tematach o sprzęcie audio to audiofile, być może czasem nieświadomi tego faktu.😉

Edytowane przez Prewwit
36 minut temu, Prewwit napisał:

Moim zdaniem większość osób, które regularnie przesiadują w tematach o sprzęcie audio to audiofile, być może czasem nieświadomi tego faktu.😉

Oczywiście, ale tylko 85% audiofilów to kablofile.

36 minut temu, Prewwit napisał:

Przy okazji dodam, że wśród moich znajomych i przyjaciół bawiących się w audio, temat okablowania czasem się pojawia i rozmowy są na luzie...

Wśród moich też:

- Jakie masz kable?

- Zwykłe.

Koniec tematu. Koniec absolutny bo nie wrócił.

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wśród moich też:

- Jakie masz kable?

- Zwykłe.

Koniec tematu. Koniec absolutny bo nie wrócił.

No nie takie zwykłe, pisałeś że wybrałeś ładne znaczy Tobie się podobały.

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

- Zwykłe.

Lepiej odpowiedzieć że miedziane, oczywiście o ile rzeczywiście są miedziane 😉.   

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Redaktorzy

Miedziane, ale "świeże".

"Nieświeżych" nie polecam. Fotka sprzed 9 laty kiedy to kupiłem interkonekty używki Eagle Cable MC90, poluzowało się mocowanie wtyczek i zajrzeliśmy z kumplem do środka. Zielony nalot.

Czy grało to źle? Pewnie nie, ale świadomość co dzieje się z miedzią, nawet pod izolacją - daje do myślenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

43 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A może to celowy zabieg, miedź pokryta patyną jest jakby naturalnie zakonserwowana 😁

Jako ekran, jest jej, tej miedzi, jak i zakłóceniom zupełnie obojętne to, czy pozieleniała już, czy jeszcze nie.

• Redaktorzy

Granie miałem wtedy szaro-bure. Barwa weszła dopiero wtedy, gdy wymieniłem ok. 80% klocków w systemie. 😉

Godzinę temu, kangie napisał:

Granie miałem wtedy szaro-bure. Barwa weszła dopiero wtedy, gdy wymieniłem ok. 80% klocków w systemie. 😉

A nie łatwiej kablami 😁.

3 godziny temu, kangie napisał:

Miedziane, ale "świeże".

"Nieświeżych" nie polecam. Fotka sprzed 9 laty kiedy to kupiłem interkonekty używki Eagle Cable MC90, poluzowało się mocowanie wtyczek i zajrzeliśmy z kumplem do środka. Zielony nalot.

Czy grało to źle? Pewnie nie, ale świadomość co dzieje się z miedzią, nawet pod izolacją - daje do myślenia.

Ukryta Zawartość

Jak się kupiło jakieś podróby Melodiki Purple Rain to tak jest 🤣

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Ajothe napisał:

Jak się kupiło jakieś podróby Melodiki Purple Rain to tak jest 🤣

Takie tanie przewody są podrabiane? Przez kogo? 🤔 opłacalne w jakim stopniu? Hmm, dziwna sytuacja.

Edytowane przez Tajitsu
typo

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

• Redaktorzy

Eagle Cable, 25 lat na rynku

Ukryta Zawartość

A Melodika? 13 lat.

Myślę, że Ajothe sobie zażartował.

Ukryta Zawartość

Zgrywus 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Lepiej odpowiedzieć że miedziane, oczywiście o ile rzeczywiście są miedziane 😉.   

Jeśli piszesz o kolorze, to na pewno są miedziane.

Edytowane przez szymon1977

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Jeśli piszesz o kolorze, to na pewno są miedziane.

Po prostu przy zakupie trzeba być czujnym i nie kupować wg. koloru powierzchniowego. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

22 godziny temu, szymon1977 napisał:

To skąd wiesz czy jest lub nie kablofilem?

15 minut temu, tedi02 napisał:

To skąd wiesz czy jest lub nie kablofilem?

Bo im kiepskie kable nie psują jakości dźwięku.

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

Bo im kiepskie kable nie psują jakości dźwięku.

A skad moga o tym wiedziec?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

7 godzin temu, rafa napisał:

A skad moga o tym wiedziec?

Psucie dźwięku przez kiepski kabel to raczej kwestia wiary niż wiedzy. Uszanuj więc fakt, że moi znajomi są niewierzący.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi