Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o własne podwórko, to osiągnąłem na razie kilka rekomendacji, nagród i wyróżnień..... ale to chyba się nie liczy, bo to albo za łapówki, albo ktoś głuchy testował....

Mamo ... chwalą nas !!! ;) ;) ;)

Szymon słuchał już ostatnio na swoim sprzęcie i swojej akustyce, moich Hyperionów i Rhea, którą zresztą rozebrał razem z Grześkiem, aby zobaczyć co jest w środku, więc zna na wylot ich dźwięk i budowę.

Ooooo ... juz nie chwalą. Cisza jak po śmierci organisty.

Nie słyszałem żeby Szymon brał w łapę. Może to dlatego?

pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Właścicielowi systemu gratuluję przejścia całej drogi i osiągniętego efektu.

Jak tak czytam niektóre wpisy to się zastanawiam jak bardzo sfrustrowanym narodem jesteśmy :) Nie słuchałem ale na pewno nie gra tak dobrze itp. A ja chętnie bym sam sprawdził, a już najbardziej to chciałbym usłyszeć tam swój system. Podejrzewam, że wielu z nas normalnie słuchających muzyki w pomieszczeniach, które są pewnym kompromisem funkcjonalnym w takich warunkach zdziwiłoby się, jak mogą grać ich własne zabawki.

kiedyś muszę zabrać Canto Grand ;)

I zagrają korzystniej w tych warunkach świetnej akustyki i doborowego sprzętu towarzyszącego .

Oczywiście nie porównuj ich do Ethosów :-)

Edytowane przez Studio16Hertz

I zagrają korzystniej w tych warunkach świetnej akustyki i doborowego sprzętu towarzyszącego .

Oczywiście nie porównuj ich do Ethosów :-)

nawet nie mam zamiaru.

Sprzedam VITUS RI100

Byłem u Rafała parę już tygodni temu. Z braku czasu nie napisałem nic zaraz po wizycie i tego żałuję. Teraz zrobiła się taka sytuacja, że strach pochwalić bo zaraz łatkę kryptoreklamy ktoś przyklei. Wskazać jakieś wady też nie dobrze bo można być dotkniętym swoistą anatemą części środowiska.

Jednak genetyczne obciążenie tzw. etykietą nie pozwala mi na zaniechanie, chociażby podziękowania za przyjęcie.

Rafale, bardzo Ci dziękuję za prezentację. A była nie byle jaka. Jestem do dzisiaj pod ogromnym wrażeniem tego co usłyszałem i zobaczyłem. Każdemu audiofilowi rekomenduję wizytę u Rafała ( dopóki nie straci ochoty na zapraszanie gości ) Może nie koniecznie po to żeby zaraz wydać majątek na sprzęt i adaptację akustyczną swojego pomieszczenia odsłuchowego. Raczej po to by dostrzec skalę zjawiska i osadzić w realiach opinię o własnym sprzęcie/pomieszczeniu. Wiele wyniosłem z tego spotkania gdyż jestem zwolennikiem uczenia się na wyższych uczelniach a nie na błędach. Będę z pewnością planowane zmiany w aranżacji akustycznej konsultował z Szymonem, jeśli się na to zgodzi .Facet ma ogromną wiedzę i nie sprawia mi trudności przyznanie tego. Wszystkie aspekty usłyszanej prezentacji poza jednym drobiazgiem oceniam wzorowo. Tego drobiazgu też nie jestem jeszcze pewien ale jeśli Rafał się zgodzi to chętnie kiedyś zrobię powtórkę.

Jeszcze raz dzięki Panowie

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez metrum

Możemy sprowadzić temat do stwierdzenia że moje płyty są do bani i są źle nagrane co nie zmienia faktu że Bocelli i Garbarek kiepsko zagrały

Mógłbym prosić o wyszczególnienie jakie to dokładnie albumy i co było nie tak w prezentacji tego materiału przez system, który jest bohaterem tego wątku?

Chętnie te albumy sprawdzę w swoim systemie i systemach kolegów z koszalińskiego klubu audiofilskiego.

Tego drobiazgu też nie jestem jeszcze pewien ale jeśli Rafał się zgodzi to chętnie kiedyś zrobię powtórkę.

Andrzeju będzie miło gościć Cię ponownie. Wspomnę tylko że łosoś wędzony na zimno przez Ciebie ,to też była najwyższa półka smakowa. I pewno gdybyś nawet pięć kilo przytargał , to by tylko skóra została.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Rafał.M

Byłem u Rafała parę już tygodni temu. Z braku czasu nie napisałem nic zaraz po wizycie i tego żałuję. Teraz zrobiła się taka sytuacja, że strach pochwalić bo zaraz łatkę kryptoreklamy ktoś przyklei. Wskazać jakieś wady też nie dobrze bo można być dotkniętym swoistą anatemą części środowiska.

Jednak genetyczne obciążenie tzw. etykietą nie pozwala mi na zaniechanie, chociażby podziękowania za przyjęcie.

Rafale, bardzo Ci dziękuję za prezentację. A była nie byle jaka. Jestem do dzisiaj pod ogromnym wrażeniem tego co usłyszałem i zobaczyłem. Każdemu audiofilowi rekomenduję wizytę u Rafała ( dopóki nie straci ochoty na zapraszanie gości ) Może nie koniecznie po to żeby zaraz wydać majątek na sprzęt i adaptację akustyczną swojego pomieszczenia odsłuchowego. Raczej po to by dostrzec skalę zjawiska i osadzić w realiach opinię o własnym sprzęcie/pomieszczeniu. Wiele wyniosłem z tego spotkania gdyż jestem zwolennikiem uczenia się na wyższych uczelniach a nie na błędach. Będę z pewnością planowane zmiany w aranżacji akustycznej konsultował z Szymonem, jeśli się na to zgodzi .Facet ma ogromną wiedzę i nie sprawia mi trudności przyznanie tego. Wszystkie aspekty usłyszanej prezentacji poza jednym drobiazgiem oceniam wzorowo. Tego drobiazgu też nie jestem jeszcze pewien ale jeśli Rafał się zgodzi to chętnie kiedyś zrobię powtórkę.

Pozdrawiam

Andrzej

Cieszę się, że Ci się podobało. Oczywiście, z przyjemnością pomogę w rozwiązaniu problemów akustycznych i nie tylko.

Wpadaj ze swoimi gratami tak jak mówiłeś, zrobimy powtórkę.

P.S. Wcześniej daj znać zrobię zamówienie na łososia!

Edytowane przez Szymon1
(...)

Z innej beczki .

Jak ktoś chciałby posłuchać super grających SF Electa I , musi pojechać do Squada05 .

Świetnie zestawiony system Audio Research 7 , New Audio Frontiers 845 i powyższe głośniki .

Wybitny system .(...)

Grzesiek,

ja też Darka bardzo lubię. Tym bardziej trudniej jest mi to napisać - nie przekładajmy osobistych sympatii na nasze hobby. U Darka gra fajnie, ale On wie doskonale, ile jeszcze roboty przed nim. ;-)

ściski:-)

Wu

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

...zdecydowana większość z nas ma coś do zrobienia czy poprawienia....

natomiast ci nieliczni którzy mają ogarnięte wszystko i mogą siedzieć spokojnie

są za to najbardziej krytykowani - jednak jest ''sprawiedliwość'' na tym świecie ;-)

Nie ma.

Ach ... Biednemu, to zawsze wiatr w oczy.

Mnie nie dosyć, że nikt mnie nie lubi, to jeszcze sprzęt słaby.

A Darek ?

Nie dość, że wspaniały człowiek, to jeszcze klocki ma super !!!

Darek pozdrawiam!

Edytowane przez Krzysztof_56775

Pozdrawiam

Andrzej

Przecież wszyscy jesteśmy podstawieni. I pewnie Szymon nam za to płaci.

Zaraz bumek napisze, że czary z zegarem były, a przecież tam jest, podczas prezentacji i to jedna wielka ściema jest. No ale przecież wiadomym jest, że nalezy wiedzieć która jest godzina aby wrócić na szas do swojego systemu :). Mnie się np. baaardzo długo zasiedziało.

Mógłbym prosić o wyszczególnienie jakie to dokładnie albumy i co było nie tak w prezentacji tego materiału przez system, który jest bohaterem tego wątku?

Chętnie te albumy sprawdzę w swoim systemie i systemach kolegów z koszalińskiego klubu audiofilskiego.

Do Rafała każdy przywozi swoją muzę i słucha co chce. Pod jednym warunkiem ... pliki. A fe.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

No nieźle Wojtek :)

Jestem wybitnie ciekaw rekacji. Jak gra poniżej 80Hz w porównaniu do DUO 18"?

Edytowane przez Sonic990

obiektywnie o audio

Tylko nie rozsadźcie głośników bo ja mam ponad 200 km do Rafała ,na prędce nie podmienię w kolumnach :-)

Nie zapominajcie że to 18 .... ale centymetrów :-)

Tylko nie rozsadźcie głośników bo ja mam ponad 200 km do Rafała ,na prędce nie podmienię w kolumnach :-)

Nie zapominajcie że to 18 .... ale centymetrów :-)

Nic temu nie będzie. Słuchałem. Bardzo, bardzo zacne te kolumny Grzegorz! Jeszcze chętnie posłucham z jakimś ludzkim wzmocnieniem. Te WM300 to RUSKA KATIUSZA!

obiektywnie o audio

No nieźle Wojtek :)

Jak można porównać subwoofer z wyrafinowaniem szybkiej 18 nastki. Przecież to dwa światy. Wpadłem na chwilę sprawdzić poziom wiedzy Wojtka i jestem... Przerażony. Dawno takich historii o przetwornikach nie słyszałem. Za to Krawczyka posłuchałem :)

Cel jego wizyty wydaje się jasny, słuchania raczej mało. Obym się mylił.

Edytowane przez Szymon1

Szymon spokojnie. W kwestii basu i dynamiki temu systemowi nic nie brakuje. Oczywiście nie tylko w tych aspektach.

Edytowane przez Silver_85

Szymon spokojnie. W kwestii basu i dynamiki temu systemowi nic nie brakuje. Oczywiście nie tylko w tych aspektach.

To wiemy wszyscy. Nie rozumiem tylko po co tego typu ustawione wizyty. Nie widziałem u Wojtka nawet najmniejszej chęci odsłuchu. Totalna blokada i negatywne nastawienie od wejścia. Poczekajmy na rewizytę :)

Byłem słyszałem więc mam swoje zdanie i nic tego nie zmieni. Chętnie wysłucham opinii kolegi Wuelem. Wiele to wyjaśni. Gratuluje Rafałowi , że zaprasza nawet takich oponentów. Nie wiem czy do siebie do domu bym zaprosił.

• Moderatorzy

Ja nie rozumiem o co chodzi z ta afera o wielkość membrany. Sama wielkość membrany to jedno ale liczy się tez wychylenie. Przecież olbrzymie stare saby o minimalnym wychyleniu w ogóle basu nie generują, a nowe 18ki z dużym skokiem membrany są pod tym względem (i nie tylko tym) dużo lepsze. Jedynie co potrzebują mocnych pieców żeby ta membranę rozruszać.

Edytowane przez plastik1989

-----------------

Nic temu nie będzie. Słuchałem. Bardzo, bardzo zacne te kolumny Grzegorz! Jeszcze chętnie posłucham z jakimś ludzkim wzmocnieniem. Te WM300 to RUSKA KATIUSZA!

Jak się nic nie zmieniło to u @tb82 można posłuchać z "ludzkim" wzmocnieniem. Chodź to "ludzkie" jest i tak nie wiele tańsze od Ethosów ;-)

Ja nie rozumiem o co chodzi z ta afera o wielkość membrany. Sama wielkość membrany to jedno ale liczy się tez wychylenie. Przecież olbrzymie stare saby o minimalnym wychyleniu w ogóle basu nie generują, a nowe 18ki z dużym skokiem membrany są pod tym względem (i nie tylko tym) dużo lepsze. Jedynie co potrzebują mocnych pieców żeby ta membranę rozruszać.

Dlaczego porownujesz nowe konstrukcje typu revelator ze starymi głośnikami - to manipulacja.

Uczciwe będzie porównanie 2 osiemnastek z 1 26cm również revelatorem i pytanie czy jest jakiś powód poza względami estetycznymi żeby stosować dwa mniejsze głośniki zamiast jednego większego.

• Moderatorzy

Dlaczego porownujesz nowe konstrukcje typu revelator ze starymi głośnikami - to manipulacja.

Bo akurat na tym przykładzie wyraźnie widać ze sama wielkość membrany nijak ma się do basu.

Uczciwe będzie porównanie 2 osiemnastek z 1 26cm również revelatorem i pytanie czy jest jakiś powód poza względami estetycznymi żeby stosować dwa mniejsze głośniki zamiast jednego większego.

a jak Ty uważasz?

-----------------

Jak można porównać subwoofer z wyrafinowaniem szybkiej 18 nastki. Przecież to dwa światy. Wpadłem na chwilę sprawdzić poziom wiedzy Wojtka i jestem... Przerażony. Dawno takich historii o przetwornikach nie słyszałem. Za to Krawczyka posłuchałem :)

Cel jego wizyty wydaje się jasny, słuchania raczej mało. Obym się mylił.

Bo to dwa różne podejścia do tematu które łapią to samo pasmo.

Jaka znowu afera?

obiektywnie o audio

Bo akurat na tym przykładzie wyraźnie widać ze sama wielkość membrany nijak ma się do basu.

a jak Ty uważasz?

No właśnie wg mnie przykad jest chybiony.

Przede wszystkim konstrukcje tych głośników dzielą dekady ale co istotniejsze zostały zaprojektowane do konkretnych zastosowań pierwsze do wzmacniaczy lampowych małej mocy a drugie do wydajnych prądowo wzmacniaczy bez rozróżnienia na lampę czy tranzystor.

Mi wydaje się że nowoczesny głośnik o większej średnicy będzie lepszy i zgodnie z tą zasadą planuje kolejne kolumny ale być może są jakieś względy przemawiające za dublowaniem mniejszych jednostek.

Może pan Grzegorz wypowie się na ten temat?

W końcu stosował i stosuje w kolumnach Credo większe (choć tylo 22cm) niz 18cm głośniki a jednak we flagowej konstrukcji zdecydował się na 2 osiemnastki.

Większość producentów uznanych kolumn stosuje jednak w swoich flagowcach głośniki o wiekszej niż 18cm srednicy choć są oczywiście wyjątki np. Triangle.

Edytowane przez lorecci
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.