Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robienie jakis porównań, kontr-wątków itp. nie ma sensu IMO. Fajnie jest sie spotkać, posluchac, pogadać. Po co sie ściągać kto ma lepszy system (zwłaszcza ze po przekroczeniu pewnej granicy główna role odgrywają preferencje).

Absolutnie nie bylo moim celem zakladanie jakiegos kontr-watku czy tez jakies sciganie sie na systemy. Nie bede tu przytaczal mojego wstepnego postu do tego watku, ale badz uprzejmy i go przeczytaj, a dowiesz sie dokladnie jaki mi przyswiecal cel zakladajac ten moj watek klubowy - u mnie jest on na str. 5

A to ze fajnie jest sie spotkac, posluchac, pogadac itp., to sie calkowicie z Toba zgadzam i tez jest to u mnie priorytetem.

I dlatego kierujac sie tylko tym celem spotkania rowniez Ciebie serdecznie zapraszam.

• Moderatorzy

Absolutnie nie bylo moim celem zakladanie jakiegos kontr-watku czy tez jakies sciganie sie na systemy. Nie bede tu przytaczal mojego wstepnego postu do tego watku, ale badz uprzejmy i go przeczytaj, a dowiesz sie dokladnie jaki mi przyswiecal cel zakladajac ten moj watek klubowy - u mnie jest on na str. 5

A to ze fajnie jest sie spotkac, posluchac, pogadac itp., to sie calkowicie z Toba zgadzam i tez jest to u mnie priorytetem.

I dlatego kierujac sie tylko tym celem spotkania rowniez Ciebie serdecznie zapraszam.

Kilka razy do roku bywam na kilka dni w Poznaniu, odezwę sie wtedy i moze uda sie wpaść.

-----------------

Witam !

Chciałbym jeszcze raz podziękować dla Rafała za to że mogłem u niego posłuchać wspaniałego dźwięku, za to że wraz z Szymonem skierowali mnie "w stronę światła" do krainy Studio 16 Hertz. Dzięki ich uprzejmości i fachowej radzie w końcu mam również u siebie dźwięk o jakim marzyłem. Właśnie odebrałem ARCADY 3,5 i jest to napewno mój najlepszy zakup audio do tej pory. Co prawda mojej reszcie systemu i memu pomieszczeniu daleko do "świątyni Rafała" , ale i tak jestem meeeeeeega zadowolony z poziomu dźwięku jaki uzyskałem.

Jeszcze raz się kłaniam i dziękuję - bo wiem że dzięki Wam zaoszczędziłem kupę pieniędzy i zmarnowanego czasu na szukanie, żonglowanie

sprzętami - i wkurzanie się sam na siebie , że to nadal nie ten dźwięk co bym chciał.

Na tą chwilę - koniec poszukiwań, słucham muzy i mam banana na twarzy... i tak już chyba zostanie.

Za jakiś czas powalczę trochę z akustyką salonu

Pozdrawiam

Tomek

• 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy

Rafal.M co tam u Ciebie?

Byly jakieś odsłuchy ostatnio?

Ja ostatnio zabiegany strasznie, nie zdążyłem napisać paru słów po ostanim odsłuchu w Łodzi - moje wrażenia sa następujące: to znakomity system, dzwiek niezwykle angażujący, każdy z zakresów pasma na najwyższym poziomie natomiast lokalizacja źródeł to IMO referencja. Dla tych ktorzy byli u Rafala w tamtym roku, polecam przejechać sie jeszcze raz i zobaczyć jak duże zmiany udalo sie wprowadzić innymi ustrojami i podłogą.

-----------------

• 3 miesiące później...

Też miło wspominam brzmienie i samo spotkanie. Sporo osób się przewinęło. Podziwiam, że Rafałowi się chciało i znalazł na to czas. Jednak trzeba poświęcić dużo prywatnego czasu na takie spotkania. Szczególnie , że to nie było spotkanie z stylu, wpadłeś, posłuchałeś 30min to teraz spadaj.

Edytowane przez Silver_85

Wilka szkoda. Gościłem u Rafała pewnego razu i to były baaardzo pozytywne doznania soniczne, nie wspominając o gościnności Gospodarza.

Pewnie ze szkoda, no ale co zrobić kiedy zaczął się robić klub hejtu! Też byłem ,słyszałem, mega pozytywne doświadczenie, pozdo dla Rafała i Marty :)

Dzięki panowie za miłe wspomnienia.

Miło było Was poznać.

Prawdę mówiąc to, nadal co jakiś czas gościmy w naszych progach pozytywnie zakręconych audio maniaków.

Tak więc ,nie zaryglowaliśmy się , jesteśmy dostępni dla ludzi o pozytywnym nastawieniu do audio. I choć od trzech tygodni jest z nami nasz ukochany ,malutki Aleksander to , co prawda potencjometr został nieznacznie skręcony ale muzyka towarzyszy nam nieustannie . Staramy się delikatnie już kształtować jego wrażliwość muzyczną.

Pozdrawiamy serdecznie wszystkich.

Rafał, Marta i malutki Aleksander.

I choć od trzech tygodni jest z nami nasz ukochany ,malutki Aleksander

... a to zupełnie zmienia postać rzeczy. Gratulacje!!! Niedługo się i Tobie zacznie, u mnie Córa nieco ponad rok, a ulubione zajęcie od jakiegoś czasu to włączanie/wyłączanie sprzętu :). Słuchać naturalnie też lubi, łapie za piloty i krzyczy "glaj" :).

I choć od trzech tygodni jest z nami nasz ukochany ,malutki Aleksander to , co prawda potencjometr został nieznacznie skręcony ale muzyka towarzyszy nam nieustannie . Staramy się delikatnie już kształtować jego wrażliwość muzyczną.

Rafał raz jeszcze publicznie gratuluję Aleksandra Mamusi i Tatusiowi :-)

Oby rósł przy muzyce z tak fantastycznego sprzęciku .

... a to zupełnie zmienia postać rzeczy. Gratulacje!!! Niedługo się i Tobie zacznie, u mnie Córa nieco ponad rok, a ulubione zajęcie od jakiegoś czasu to włączanie/wyłączanie sprzętu :). Słuchać naturalnie też lubi, łapie za piloty i krzyczy "glaj" :).

A u mnie 7,5 letni syn zna większość naszych płyt ,dziś płyta Garbarka przyszła ,powiedział ze mamy taką :-) zamówiłem drugą bo stara z rysami.

A jak przełączamy na kanały w TV i po kolei zahacza o POLO TV ,mówi przełącz my nie lubimy Disco Polo ,zna się :-)

Edytowane przez Studio16Hertz

No to Rafale gratulację! Zdrówka dla Małego i dla Was.

• 2 miesiące później...

Wczoraj dwóch kolejnych miłośników dobrego brzmienia miało ogromna przyjemność być u Rafała i słuchać muzyki w jego pokoju.

Po przyjeździe i krótkim przywitaniu Rafał zaprosił nas do swojego królestwa. Uchylone drzwi, niczym portal do innego świata zachęcały do wejścia. Pokój robi ogromne wrażenie jak również to co się w nim znajduje. Majestatyczne monobloki Amplifona nie pozywają przejść obok nich obojętnie. Krótkie zapoznanie z systemem i gramy. Na początek poszły nasze płyty : Yello - Toy oraz CONVERGENCE by MALIA and BORIS BLANK.

Pierwsze odczucie to takie że siedzimy bardzo blisko kolumn, blisko sceny. Na początku było to dla mnie lekkim dyskomfortem. Zagrało kilka utworów, popatrzyliśmy z kolegą na siebie i pomyśleliśmy "szału nie ma" "sprzęt za tyle kasy a dupy nie urywa" Wtedy pojawił się Szymon i zaproponował żeby włączyć coś bardziej ambitnego i zapodał symfonikę Johanna Straussa. W tym momencie szczęki nam pospadały na podłogę a Rafał i Szymon mieli niezły ubaw jak co chwile podskakiwałem z kanapy straszony wystrzałami. Do tej pory nie mogę uwierzyć i zrozumieć jak kilkudziesięcioosobowa orkiestra zmieściła się w 18 m2, grając z powalająca dynamika, masą, a zarazem lekkością rozdzielczością i kulturą przekazu. Po tym utworze zrozumiałem ze nie ma sensu w ogóle odpalać naszych płyt.

Od tego momentu zaczął się prawdziwy pokaz możliwości systemu na odpowiednich płytach. Scena budowana na kilka metrów w głąb i w szerz, perkusja grająca z nieprawdopodobną szybkością, atakiem i masą, wokale idealnie zawieszone w przestrzeni o niezwyklej barwie i nasyceniu, odczucie ciśnienia akustycznego na własnym ciele w utworach JEAN MICHEL JARRE, wszystko podane z niesamowitą lokalizacją w przestrzeni. Dźwięk o pięknej barwie a zarazem bardzo dokładny, szczegółowy bez cienia ostrości, grany bardzo głośno nie powoduje zmęczenia i pisku w uszach. Niesamowity wgląd w nagranie, muzykę się wręcz ogląda a nie słucha.

Jeśli ktoś myśli ze dźwięk z plików nie może zagrać gładko bez cyfrowego nalotu, że z tak małych membran nie można uzyskać masy i szybkości basu, że nie można siedzieć tak blisko tylnej ściany itp. niech skontaktuje się z Rafałem i posłucha na własne uszy jak gra to pomieszczenie i sprzęt który się w nim znajduje. Dla mnie było to niesamowite przeżycie za co dziękuje Rafałowi i Szymonowi.

Jeśli ktoś myśli ze dźwięk z plików nie może zagrać gładko bez cyfrowego nalotu, że z tak małych membran nie można uzyskać masy i szybkości basu, że nie można siedzieć tak blisko tylnej ściany itp. niech skontaktuje się z Rafałem i posłucha na własne uszy jak gra to pomieszczenie i sprzęt który się w nim znajduje.

Trzeba było jeszcze posłuchać dołu z Death "Symbolic", słychać każde muśnięcie struny na basie :).

Trzeba było jeszcze posłuchać dołu z Death "Symbolic", słychać każde muśnięcie struny na basie :).

Cały weekend można by tam siedzieć i tak by wszystkiego nie posłuchał ;)

System stworzony do innego rodzaju muzyki. To że system i zrobienie pokoju było wykonane za gruba kasę nie gwarantuje nam że odtworzy nam poprawnie każda płytę.

Przyjechali koledzy z ulubioną muzyką a tu zonk. Bo system nie zagrał tak jak tego oczekiwali, wtedy do akcji wkracza właściciel i pokazuje na jakich płytach i utworach jego system gra najlepiej.

Dlatego system tworzymy pod gatunek muzyki jaka słuchamy. To że coś kosztuje majątek nie oznacza, że spełni nasze oczekiwania.

Przecież jak ktoś słucha 20lat rock to nie zmieni mu się nagle gust i przejdzie na klasykę bo kolumny takie kupił i one w takiej muzyce sprawują się świetnie... :-)

Zastanawiam się tylko co było nie tak z płytami kolegów, że uznali że nie warto ich słuchać.

Kiepska realizacja, skompresowany bas, płaska scena jak na możliwości tego systemu. Zdecydowanie lepiej brzmią prawdziwe instrumenty niż muzyka elektroniczna.

Skopane realizacje są bezlitośnie obnażane przez dobre systemy.

Naprawdę bezlitośnie!

Dlatego ja doszedłem do tego, że chyba lepiej mieć słabszy sprzęt, ale pozwalający słuchać wszystkiego.

Hi end brzmi cudownie na dobrych nagraniach, na słabych powoduje ból zębów.

Jak żyć, jak żyć?

"Tynk pożera dźwięk" 747

Moim zdaniem nie było tak że bezlitośnie obnaża. Po prostu na kiepskich płytach nie gra to wiele lepiej niż u nas w domach.

Natomiast bardzo dobre realizację powalają sceną, głębia, precyzją, szybkością, lokalizacją itp.

Słuchaliśmy różnych rzeczy. Małych składów jezzowych, perkusji solo, dźwięów przyrody, muzyki japońskiej, polskich wokalistek no i symfoniki oczywiście. Wszystko to grało bezapelacyjnie lepiej od naszej elektroniki.

To też jest cecha ekstra sprzętu, że dobre realizacje dostają super bonusa i brzmią niebiańsko.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Akurat system Rafała mi się podoba dlatego, że nie jest zrobiony pod jeden gatunek muzyki. Można posłuchać od ćwierkania ptaków, wolaku Cohena do dużych składów symfonicznych, muzykę filmową czy cięższego rocka. A to , że niektóre płyty brzmią gorzej i scena jest płaska to chyba normalne. Jak na płycie dzieje się wszystko na pierwszym planie to trudno, żeby nagle brzmiało to wieloplanowo.

Dzięki za wyjaśnienia, ale jeśli dobrze zrozumiałem to Jean Michela Jarrea słuchaliście?

Mam ochotę się kiedyś wprosić do Rafała w celach poznawczych ale ja słucham głównie winyli a Rafał ma tylko możliwość odtwarzania plików więc nawet CD nie zabiorę :-( .

Dzięki za wyjaśnienia, ale jeśli dobrze zrozumiałem to Jean Michela Jarrea słuchaliście?

Mam ochotę się kiedyś wprosić do Rafała w celach poznawczych ale ja słucham głównie winyli a Rafał ma tylko możliwość odtwarzania plików więc nawet CD nie zabiorę :-( .

Tak słuchaliśmy. Efekty przestrzenne były ale też nie jakieś spektakularne jeśli chodzi o głębię. Natomiast ciśnienie akustyczne to już co innego ;)

Rafał ma bardzo bogatą kolekcję płyt ale możesz zabrać swoje to posłuchacie.

Tylko czy naprawdę potrzeba sprzętu i akustyki za krocie by wreszcie zajarzyć, że jakość brzmienia w głównej mierze determinuje jakość realizacji danego nagrania?

Przecież i symfonika i akustyczne małe składy, jeśli są źle zrealizowane na płycie - to i ten cudowny i żaden inny sprzęt, również w dopracowanej akustyce same z siebie nic więcej nie wyczarują.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.