Skocz do zawartości
IGNORED

microLED - koniec OLED?

philippo

Rekomendowane odpowiedzi

Sony już pokazywał TV w tej lub podobnej technologii parę lat temu w Las Vegas. Po wystawie zaległa cisza. Oczywiście ekran na wystawie działał rewelacyjnie, jak wynikało z opisów.

Lechu. Na targach każdy ekran działa rewelacyjnie. SONY miało też już swojego OLEDa. 11" bodajże. W 2008 roku:

Sony_XEL_1_XEL_1_OLED_11_Digital_595303.jpg

Miałem go w domu na testach.

I CO Z TEGO ???

Samung tez miał swoje OLEDy. Macałem na targach IFA. Po targach już w grudniu miały trafić do sklepów. Trafiły na śmietnik historii. Tylko to była niedopracowana technologia. Podobnie jak SED. Na targach i samplach się skończyło.

Zamiast się podniecać jak szczerbaty do sucharów poczekajmy na komercyjna premierę ... w polskich sklepach.

Do tego czasu mamy PR i marketing.

Muszę przewietrzyć mój system…

Zamiast się podniecać jak szczerbaty do sucharów poczekajmy na komercyjna premierę ... w polskich sklepach.

Czekałem na tego Sony Crystal Led, ale pewnie Sony ma z tym jakiś problem bo temat ucichł. Może Samsung znalazł receptę na tanią produkcję produkcję matrycy opartej o sub-piksele wykonane w technologii LED. Zobaczymy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

oglądam filmy na moim TV powiedzmy 2h dziennie. I mojego OLEDa nie zamierzam mieć więcej niż 5 lat.

To jest zupełnie inna wręcz idealna dla OLED-a sytuacja niż jak u kogoś w salonie, gdzie tv idzie dzień w dzień ponad 10 godzin i głównie na kanałach z logosami i często z paskami informacyjnymi. Znam też ludzi co przy słuchaniu muzyki z twardego dysku lubią wyświetlać na tv menu z okładkami płyt gdzie kwadrat z okładką płyty i ramka z informacjami z tytułem czy folderami jest wyświetlana przez cały cały czas w tym samym miejscu. Nie mówiąc już o tych grach gdzie są cały czas wyświetlane stałe elementy, w takich przypadkach pożądany będzie właśnie MicroLED.

Ja nie mieszkam na lotnisku.

Napisałem tylko po to, aby powiedzieć że w LCD zjawisko powidoków nie istnieje mimo skrajnie ekstremalnych warunków pracy.

Potem się może wypalać ...

A jeśli się wypali wcześniej? Moim zdaniem zewnętrzny komfort użytkowania (bez tego siedzącego za uchem diabełka, który sączy ciągle: "obchodź się z tym jak z jajkiem, bo jak nie to ...") też jest istotny.

po co Ci microLED?

Przecież kiedyś sobie to sprawię. Albo OLED albo microLED. Zależy co mi się będzie bardziej podobało i w której technologii prędzej wyeliminują (lub przynajmniej w istotnym stopniu ograniczą) "choroby wieku dziecięcego". No i oczywiście będzie to 8K.

Przecież Tobie wystarcza dźwiękowe audio 5.1.

Widzisz, zarówno OLED jak i microLED to jest nowa jakość, nowa wartość w dziedzinie video. Prawdziwa, rzeczywista nowość. Natomiast audio powyżej 5.1 jest moim zdaniem nowością pozorną, nowej jakości nie tworzą (lub tworzą w stopniu pomijalnie małym, nieadekwatnym do przyrostu kosztów) i postrzegam to w kategoriach marketingowego skoku na nasze portfele.

I jeszcze jedno: Dolby Digital 5.1 uważam w porównaniu z Dolby Pro Logic za istotny krok naprzód, nową jakość i prawdziwą nowość.

Trzeba iść z postępem, świat doganiać :).

Z przyjemnością. Ale na prawdziwym, rasowym rumaku, a nie na poczciwej, wysłużonej chabecie która rumaka udaje.

Nie ma czegoś takiego jak UHD Ready. To chyba Twój wymysł.

Zgoda. Ja to wymyśliłem. Gdyż wg mnie celnie oddaje istotę sprawy. Bowiem zjawisko mamy identyczne. HD Ready było przedsionkiem do Full HD, które już wtedy rysowało się na horyzoncie. 4K jest przedsionkiem do prawdziwego UHD czyli 8K, które nie znajduje się na etapie jakichś mgławicowych idei fix konstruktorów, ale już JEST.

BTW ja tam nic o 8K nie widzę.

Proszę uprzejmie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrowienia.

Ukryta Zawartość

Nie. To był tylko przykład podważający Twoją tezę że światłu towarzyszy zawsze ciepło. Nie zawsze. Robaczek Świętojański świeci a ciepła nie wydziela. Podobnie różni przedstawiciele fauny z dna oceanów gdzie panują ciemności.

a tak po prawdzie te robaczki chyba nie są zombi :D:D:D

Przecież właśnie to napisałem, że podświetlanie w LCD (w zależności od jego jakości) po wielu latach będzie bardzo powoli stopniowo słabiej świecić ale na matrycach żadne powidoki się nigdy nie wypalą.

Nie dalej jak dziś wysłałem matrycę od laptopa na reklamację z taką przypadłością, że po czasie ikonki i pasek start utrwalał się i pozostawał na matrycy na dłuższy czas, matryca wykonana w technologi IPS.

Dywagacje czy to OLED nadaje (lub nie) na wyświetlacz informacji na dworcu autobusowym albo LCD się nadaje (lub nie) na domowe kino z wyższej półki jest bez sensu. Każda technologia ma swój target, jak ktoś chce wyświetlać statyczne informacje o okładkach odtwarzanych płyt albo chce mieć włączony TV z wiadomościami w knajpie 24/7 dla wcinających kebaby to nie kupuje OLED-a, jak ktoś chce się ścigać na torze to nie kupuje terenówki, jak ktoś chce mieć doskonały obraz w domowym "K" to nie kupuje LCD...

LG wszystkich na razie wykosił, Samsung stęka i jęczy bo QLED tylko z nazwy i to dla pół-niedowidzących przypomina OLED-a, król minionych lat, najlepszego obrazu "ever" czyli plazm Panasonic, porzucił technologię i kupuje matryce OLED dla swoich topowych modeli u LG a reszta... reszta albo wejdzie w technologię albo przestaje się liczyć na szczycie i będzie produkować TV dla budek z frytkami i ludzi którzy chcą mieć TV na 300lat ale w którym padnie zasilacz nie do kupienia po 3 latach czyli tuż po gwarancji...

Konkurencja może pisać że ma lepsze opcje, ok, to niech je sprzedadzą w konkurencyjnej cenie, do momentu aż tego nie uczynią - czegoś takiego dla nas (konsumentów) zwyczajnie niema.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Trzeba iść z postępem

I wstawić sobie kanapę między kolumny, kupić zegar atomowy i odtwarzacz dcs’a. Jednym słowem podporzadkować się największej modzie obecnych czasów, czyli ściemnianiu. To ci dopiero postęp!

Od dawna dziwiłem się dlaczego Samsung tak łatwo "poddał" oled bez walki LG. Dlaczego przez lata Apple, najbogatsza firma na świecie nie zaczęło produkować własnych ekranów, tylko było zależne od dostaw największego konkurenta z Korei. Musieli szykować coś dużego skoro zdecydowali się stracić dekade do pozostałych.

... i oto w 2019 zaczynają sprzedawać swoje pierwsze ekrany microLED. I mają lata przewagi nad resztą.

Co to jest microLED? Dlaczego było tak cicho. Więc troche poczytałem i od razu człowiek mądrzejszy.

Wychodzi na to, że wszystkie wcześniejsze pdp, lcd, sed, fed, oled ostatecznie musiały doprowadzić do tej najprostszej konstrukcji wynalezionej już na początku wieku. Tylko wcześniej nie było technicznych możliwości (lub finansowych jak w przypadku sony).

Żadnego podświetlenia, żadnych filtrów czy polaryzatorów, żadnych organicznych związków, modułowa budowa - prościej się już nie da. Teraz tylko ulepszać diody, miniutaryzować, redukować koszty :>)

... i szacunek.

Bobcat co prawda gwiazdka za nami ale prezent zawsze miło dostać :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do dźwięku 5.1 vs 7.1 mogę się z tobą zgodzić, bo dużo zależy od pomieszczenia i ustawienia, tak do 25m² 5.1 spokojnie wystarczy i dużej różnicy nie będzie.

Co do dźwięku w warstwie górnej (Atmos), różnica jest i to duża ale nie zawsze ona wynosi coś lepszego. Piszę, to po obejrzeniu, kilkunastu (może więcej, bo przestałem na to zwracać uwagę), filmów w tym systemie. Dużo zależy od implementacji tego Atmosa. Tzn. zawsze coś tam się u góry dzieje ale czy to zawsze coś wnosi dobrego, to już pewności nie mam.

Za to mam pewność co do jednego.

Auro3d jest ogromnym krokiem do przodu w muzyce wielokanałowej jak i nawet w stereo.

Każdy koncert, czy to 2.0 czy 5.1 brzmi w upmixie do auro3d o niebo lepiej niż w natywnej ilości kanałów.

Ja nie mieszkam na lotnisku. Mieszkam w swoim domu gdzie oglądam filmy na moim TV powiedzmy 2h dziennie. I mojego OLEDa nie zamierzam mieć więcej niż 5 lat.

Ja posiadam plazmę Panasonic już 5 lat i nie spodziewam by wypaliła się w najbliższym czasie na śmietniku historii. Kupowanie elemktroniki konsumencjiej o krótkiej trwałości to nieporozumienie i zwykle oszustwo ze strony producenta.

ZBANOWANY PRZEZ VLADO

Nazwać sobie coś jakkolwiek każdy sobie może. I to jest przykład który podałeś. Czysty marketing.

Tu mamy na myśli ustanowione standardy rynkowe.

Krótko i na temat dobrze opisane o technologii microLED:

Ukryta Zawartość

SONY Crystal LED Display z 2012 roku:

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

" Nie ma czegoś takiego jak UHD Ready. To chyba Twój wymysł"

A tuner SAT 4k od nc+ ?

Potwierdzam raz jeszcze: nazwa UHD Ready jest mojego autorstwa. Jest złośliwa w zamiarze. Celem jej wymyślenia było pokazanie podobieństwa do sytuacji gdy klientom wciskano przejściówkę HD Ready w sytuacji gdy na horyzoncie już było Full HD. Obecnie sytuacja jest identyczna. Teraz nawet nie na horyzoncie, ale na wyciągnięcie ręki jest 8K, ale marketing postanowił wydrenować klientom portfele wpychając im najpierw przejściówkę 4K aby zaraz potem mówić że to już jest passe i zachęcać ich do 8K.

Fakt taki, że cały czas nc+ oferuje tuner 4K Ready

Ukryta Zawartość

Czyli jest tak: 4K Ready wymyślił nc+ zaś @bobcat poszedł o jeden most dalej i kreatywnie wprowadził do nomenklatury standard UHD Ready. Kowalski nie bardzo widzi różnice 4K Ready a UHD Ready.

I tak na poważnie:

"READY" to znak, że unit przyjmie i wyświetli (ale tylko w swojej natywnej rozdziałce) treść. Dotyczy 720, 1080 czy 2160 linii.

Weteran HD przypomina:

była faza 24fps ready = sygnał 24p był obsłużony i wyświetlany 30Hz. Wtedy TV bez tej opcji nie wyświetlały 24p. Nieco później pokazały się panele już z pełną reprodukcją 24p.

Podobnie jest do dziś z FullHD na ekranach 756 linii (klasyk HD Ready).

Niestety brak mi na rynku TV FullHD z opcją video 4K Ready. Materiał z pena 4K jest nieobsługiwany bo takie TV nie mają opcji down scalingu. Szkoda.

Ukryta Zawartość

Jakiego podobieństwa? O czym ty piszesz?

Na TV 50 cali różnicę między 720p, a Full HD można wykazać bez problemu z normalnej odległości 3 metrów. Full HD, a 4K już nie tak łatwo. Między 4K, a 8K? Poważnie, kto to dostrzeże?

Kiedy wchodziło HD Ready/Full od razu były dostępne materiały w Full HD. Źródła (filmy) od razu były w Full HD. Sprzęt, ten droższy, Full HD był od razu dostępny. HD Ready było tylko kwestią obniżenia kosztów dla małych ekranów (no i marketingu przez parę lat, zgodzę się). Teraz jakoś nie mam ani czego, ani na czym zobaczyć 8K, nawet jakbym chciał 50k na sprzęt dać. Więc gdzie tu podobieństwo.

W 8K nie ma nic. Nawet w kinie 8K nie zobaczysz, 4K to standard dla sal premium. Zresztą nawet z typowej kamery filmowej nie wyciągniesz efektywnego 8K. Do tego przetworzyć ilość danych z 8K to nie taka prosta sprawa jak 4K.

Jak ktoś chcę teraz kupić tv to oled. A microled może za kilka lat jako następny tv. No chyba ze ktoś niedawni kupił leda i stwierdzi że wytrzyma z nim jeszcze parę lat to może czekać. Lepiej mieć już bo oled już jest dobry szczególnie jak się przykłada wagę do jakości.

Od dawna dziwiłem się dlaczego Samsung tak łatwo "poddał" oled bez walki LG. Dlaczego przez lata Apple, najbogatsza firma na świecie nie zaczęło produkować własnych ekranów, tylko było zależne od dostaw największego konkurenta z Korei. Musieli szykować coś dużego skoro zdecydowali się stracić dekade do pozostałych.

... i oto w 2019 zaczynają sprzedawać swoje pierwsze ekrany microLED. I mają lata przewagi nad resztą.

Co to jest microLED? Dlaczego było tak cicho. Więc troche poczytałem i od razu człowiek mądrzejszy.

Wychodzi na to, że wszystkie wcześniejsze pdp, lcd, sed, fed, oled ostatecznie musiały doprowadzić do tej najprostszej konstrukcji wynalezionej już na początku wieku. Tylko wcześniej nie było technicznych możliwości (lub finansowych jak w przypadku sony).

Żadnego podświetlenia, żadnych filtrów czy polaryzatorów, żadnych organicznych związków, modułowa budowa - prościej się już nie da. Teraz tylko ulepszać diody, miniutaryzować, redukować koszty :>)

Ale co mieli zrobić? Jak jedyna ja razie sensowna wersja oleda jest opatentowana a inne wersje sa nietrwale albo zbyt kosztowne w produkcji? Nie mieli wyjścia musieli isc w alternatywe bo kupując od lg sa na przegranej pozycjj więc poszli qledy sredy itp a przy okazji jedyna nadzieja na przyszłość w tv w ich wykonaniu to szukanie alternatywy oleda. Jak nie znajdą to polegna dlatego szukaja szukaja i może ten micro led im się uda... A może nie.

chwilowy brak działalności w audio.

Panowie moderatorzy, ten osobnik znowu się przyp....a nie mając nic do powiedzenia i nie wnosząc nic w temacie. A potem cir straszy karami.

???

Nie zgodzę się z tym. To jest ostrzeżenie przed osobą, która zgrywa eksperta a sama kupuje dmuchane wydmuszki i nie ma pojęcia o akustyce.

Na dodatek jest zupełnie pozbawiona dobrego smaku i brak jej elementarnych podstaw dobrego wychowania.

Pan PMCOMP jest expertem w wybranych dziedzinach. Wybitnym ale subiektywnym. Ma do tego jakże rzadkie kompetencje.

WPIS: Kolejny i prymitywny atak, na w/w osobę jest w stylu kolesi forum HDTVPolska i fanów Martyniuk Familly.

Akurat tego na tym forum nie potrzebujemy.

Wnioskuję o ban dla bum1234 i R-coś tam coś tam.

No i te "wydmuchane wydmuszki ..." Kto ci to wymusił ?

Pan PMCOM posiada poważne środki i je wydaje na swoje hobby.

Wielki szacun mam dla osób, które fascynują się sztuką, zwłaszcza muzyką i technologią AUDIO.

Pan PMCOMP jest expertem w wybranych dziedzinach. Wybitnym ale subiektywnym. Ma do tego jakże rzadkie kompetencje.

WPIS: Kolejny i prymitywny atak, na w/w osobę jest w stylu kolesi forum HDTVPolska i fanów Martyniuk Familly.

Akurat tego na tym forum nie potrzebujemy.

Wnioskuję o ban dla bum1234 i R-coś tam coś tam.

No i te "wydmuchane wydmuszki ..." Kto ci to wymusił ?

Pan PMCOM posiada poważne środki i je wydaje na swoje hobby.

Wielki szacun mam dla osób, które fascynują się sztuką, zwłaszcza muzyką i technologią AUDIO.

Audio to nie sztuka tylko rzemiosło, więc nie mieszaj tych dwóch pojęć, Posiadanie czegokolwiek materialnego nie czyni z nikogo eksperta.

Tak więc kolegę można zakwalifikować do tego samego grona pozerów ;)

I tu się mylisz. Jak zwykle zreszta.

Po pierwsze, nie muszę niczego szukać, bo sam trabisz naokoło o swoim stanie posiadania, myślac, że to czegoś istotnego dowodzi. Otóż pokazuje to tylko, że jesteś snobem i pozerem. Nic ponadto.

Jeśli symbol TC-766-2 ci coś powie, to wiedz, że miałem takie urzadzenie w rękach tuż po wyprodukowaniu, w fabrycznie zapieczętowanym kartonie. Więc nie nie wiem, kto ma większe doświadczenie.

Po tym co wypisujesz widać wyraźnie, że jesteś w lesie. I to cie,nym od ściemnianaia ;)

Podobno LG także pracuje nad microLED w dużych przekątnych.

Najbliższy cel to 150" 4K za 25k $.

Jeśli Samsung w tej technologii ma przewagę to ciekawe o ile taniej mogą to zrobić.

... i szacunek.

Podobno LG także pracuje nad microLED w dużych przekątnych.

Najbliższy cel to 150" 4K za 25k $.

Jeśli Samsung w tej technologii ma przewagę to ciekawe o ile taniej mogą to zrobić.

To już brzmi lepiej.....to może 100 cali za 50tysi polskich złotych to nie sfera marzeń... ;) :)

A o ubiegłorocznym wynalazku Panasa z kontrastem milion do jednego to już nikt nie pamięta ?

Ukryta Zawartość

Ten monitor eizo jest w tej technologii co ten Panas, kontrast milion do jednego :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.