Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany na Allegro. Jak teraz sprzedawać ?

Thorogood

Rekomendowane odpowiedzi

Jest wchodzisz na kupującego i klikasz na gwiazdkę w górnym prawym rogu, obserwuj wyszukiwane czy jakoś tak

Dzięki, sprawdzę. Tylko czemu moja dotychczasowa lista ulubionych poszła się....:-( ? No właśnie....

Smuga cienia spowija..;-)

Z allegro się po prostu zwykły sklep zrobił. Brak komentarzy skazuje sprzedających na kajania się przed kupującymi co ma z kolei ich przyciągnąć do portalu. To zysk dla allegro, a że sprzedającym jest gorzej nikogo nie obchodzi.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

mój sposób to mail do sprzedawcy poza allegro i po problemie ma firmę i dobre komentarze nie widzę przeszkód w razie przekrętu portal nie pomaga w żaden sposób , prowizje chore nie warto tylko że nie ma zbytnio tak rozbudowanej konkurencji monopol się robi

Ja sobie prowadziłem. Przestałem sprzedawać na allegro korzystam z innych serwisów a jeśli już coś czasami wystawie to drożej o prowizję i z wystawieniem za darmo. Wychodzi taniej jak przedtem chociaż dłużej.

chwilowy brak działalności w audio.

Na pewno padaczka?

Myślicie, że w obecnej chwili Alledrogo zarabia głównie na indywidualnych sprzedawcach, mających na zbyciu jakiegoś grata?

Hymmm...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Pozbywają się tych indywidualnych sprzedawców bo chyba często sprzedają po za alle :D , a biorą firmy z których kroja 10 % prowizji !

Na pewno padaczka?

Myślicie, że w obecnej chwili Alledrogo zarabia głównie na indywidualnych sprzedawcach, mających na zbyciu jakiegoś grata?

Hymmm...

Kwestia czasu. Zobacz, jak wiele potencjalnych sprzedawców indywidualnych, mających czasami kilka rzeczy do sprzedania, przeszło na darmowy OLX. Kiedyś szukając np. używanych wzmacniaczy NAD'a, było ich sporo. Dziś od kilku handlarzy. Niech wejdzie tylko jakiś zachodni oddział, padną sami z siebie. Jako klient, nie przeglądam już tego z prostego powodu - taniej mieć nie będę, do tego trzeba doliczyć przesyłkę, a i z gwarancjami bywa różnie. Więc po co? Wolę iść do sklepu u siebie. Na OLX mam więcej ofert, które mnie interesują, znacznie więcej niż obecnie na Allegro. Sprzedawać tam nie ma sensu, zresztą, ostatnimi czasy częściej robiłem to z powodzeniem na OLX, niż u nich. Kupować też nie widzę sensu, z racji cen, a masa firm dodatkowo to firmy wysokiego ryzyka (od, imporcik z Chin bez cła - plaga w temacie elektroniki branej masowo z Chin, od sprzętu audio, po telefony itd), gdzie później nie uda się wywalczyć gwarancji, a w razie problemów "nie jesteśmy stroną".

Tego nawet z ciekawości nie ma co przeglądać. Szkoda czasu.

Wprowadzone ostatnio podwyżki mają m.in. na celu zrekompensowanie wielu nietrafionych projektów (ekspansja na rynki niemieckie, ukraińskie, czeskie itd.). Władze Allegro są zachłyśnięte własnym sukcesem, pozycją na rynku i myślą, że to będzie trwało wiecznie. A nie będzie - nawet na słupkach widać, że kilka lat temu ich udział w rynku handlu w internecie zbliżał się do 60%, a dziś ledwo przekracza 30 i stale się kurczy. Wychodzi typowo polska mentalność - trzeba się nachapać, ile wlezie, bo jutro może już być za późno. A w samej firmie też zaczynają się przeobrażenia, cięcia i dokręcanie śruby. I - żeby nie było - posiadam informacje z pierwszej ręki.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Z tym jest problem że OLX też już narzuca opłaty. To allegro jest właścicielem OLXa i już też zaczęli brać opłaty

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Nie jest, OLX ma już od pewnego czasu nowego właściciela. PayU również już nie jest w rękach Naspersa.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

mam podobne negatywne odczucia: kilkaset pozytywnych komentarzy przez kilkanaście lat poszło w p....u ! , do tego te prowizje, i dziwny regulamin, po sytuacji gdzie allegro pobrało mi niesłusznie dwa razy prowizję za jeden przedmiot, większość kolejnych transakcji jako sprzedający "odwołałem" z powodu odstąpienia od umowy kupna i podzieliłem się prowizją z kupującym ;-), zauważyłem też że zdecydowanie większa jest oglądalność tych samych moich ogłoszeń na olx niż na allegro, więc też sobie odpuściłem ten portal !

Nie ma nic darmowego.

OLX też nie jest za darmo - my jesteśmy towarem, nasze dane, historia, budowanie pozycji, itp. Przypominam też, że Allegro i OLX to ten sam właściciel i nie jest przypadkiem taka strategia sprzedażowa.

A jak nie wystawisz na tych portalach to gdzie wystawisz? Ano prawie nigdzie, bo ich siła rynkowa i dotarcie do klienta jest takie, że nikt na razie im nie podskoczy.

Z czasem pojawi się inny portal, ale historia zatoczy koło, będzie dokładnie tak samo.

Płać i płacz.

Nie chcesz, nie wystawiaj.

OLX jest oki przy odbiorze osobistym , za to jak kupowałem gramofony z wysyłką to zawsze zwłoki mi przychodziły bo sprzedający miał gdzieś jakość pakowania !!!

Alledrogo nikogo nie chroni oprócz własnych zysków :D

Na allegro prowizja w elektronice 9% na Ebay zdaje sie ok 3%.

Komentarze znikają po roku. Zysk ma być i interese ma sie krecic tylko dla allegro. klient sie nie liczy.

Na ebuy od dawna jest 10% na wszystko. Plus prowizja dla PayPal 3.5%. Tak że nie macie co płakać.

Trzeba podnieść cenę sprzedaży i już.

Coś mi się zdaje, że słychać tu płacz handlarzyków szrotem oderwanych od darmowego placu targowego.

Nie moi mili, nie ma darmowych obiadków, ktoś za ten placyk targowy płaci, a świętym prawem właściciela jest wprowadzać na nim zasady zgodne z jego widzimisię.

Idź jeden z drugim do lombardu / komisu i zapłakaj właścicielowi w rękaw, że ten chce jakąś prowizję. :D

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Na ebuy od dawna jest 10% na wszystko. Plus prowizja dla PayPal 3.5%. Tak że nie macie co płakać.

Trzeba podnieść cenę sprzedaży i już.

Wg Ebay.pl opłata za prowizje za aukcje z licytacją i za aukcje kup teraz wynosi 2,7% i nie więcej jak 46,79zł

Więc nie 10%

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 tygodnie później...

Wprowadzone ostatnio podwyżki mają m.in. na celu zrekompensowanie wielu nietrafionych projektów (ekspansja na rynki niemieckie, ukraińskie, czeskie itd.). Władze Allegro są zachłyśnięte własnym sukcesem, pozycją na rynku i myślą, że to będzie trwało wiecznie. A nie będzie - nawet na słupkach widać, że kilka lat temu ich udział w rynku handlu w internecie zbliżał się do 60%, a dziś ledwo przekracza 30 i stale się kurczy. Wychodzi typowo polska mentalność - trzeba się nachapać, ile wlezie, bo jutro może już być za późno. A w samej firmie też zaczynają się przeobrażenia, cięcia i dokręcanie śruby. I - żeby nie było - posiadam informacje z pierwszej ręki.

Czyli typowe dziadostwo. Ja już tam nie sprzedaje.

Powoli też odchodzę od olx i szukam nowych metod.

chwilowy brak działalności w audio.

W tym momencie fejsbuk robi im darmową konkurencję - tj. zarówno olx, jak i allegro. Jeśli ktoś z Was nie ma konta, to polecam założyć.

Plusy: niesamowity zasięg, grupy tematyczne gdzie za free można wystawić graty, które są widziane przez osoby zainteresowane tą grupą asortymentową.

Minusy: dużo złomu, można łatwo stać się ofiarą nieuczciwego sprzedawcy - jak na olx.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Jak na razie na Allegro jest chyba nadal największe wzięcie. Czasem wystawie na OLX, czasem na gielde hifi. Ale zazwyczaj na allegro idzie wszystko najszybciej. Chyba że dasz promocyjna cene to sprzedasz gdziekolwiek.

?👈

Jeśli chodzi o komentarze, to bardzo dobry ruch ze strony Allegro. Skończyły się czasy kombinatorów. Teraz sprzedawcy nagle zaczęli reagować na reklamacje, bo dawniej mieli kupującego w dupie. Kupujący wiedział, że za negatyw zostanie ukarany negatywem. W końcu za wszystko płacą kupujący, z ich kasy sprzedawcy płacą prowizje itp. Nie będzie kupujących, nie będzie sprzedających.

Jak na razie na Allegro jest chyba nadal największe wzięcie. Czasem wystawie na OLX, czasem na gielde hifi. Ale zazwyczaj na allegro idzie wszystko najszybciej. Chyba że dasz promocyjna cene to sprzedasz gdziekolwiek.

Z rozpędu, Rafał, z rozpędu...

A czytaliście o guziku i darmowej jego przesyłce z drugiego końca planety?

Bystrzyście. Znajdziecie sobie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.