Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat o kompie Piotr sporo napisał

Ale nie o mikrofalówce od Rafała :)

Wywaliłem kolce z kolumn. Stoją narazie na granitach, zamiast kolców korek. Pogram tak jakiś czas. Dźwięk wydaje się bardziej dociążony.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036275

To jest skrót myślowy. My go nazywamy "dziadkiem". Nie byłeś to nie wiesz :)

Mam z 200 płyt klaski wytwórni Telarc. Dyrygenta jeszcze potrafimy rozpoznać. Rafał, Grzegorz wiecie jaki ma znak zodiaku? :)))

Koziołrożec haha.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036279

[moderacja tematu]

Panowie proszę bez zbędnych off topów i przepychanek.

Kolega LTD12 już tutaj nie napisze.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036314

Wywaliłem kolce z kolumn. Stoją narazie na granitach, zamiast kolców korek. Pogram tak jakiś czas. Dźwięk wydaje się bardziej dociążony.

Ja ostatnio zrobiłem to samo tylko że ze standami, i efekt podobny, do tego jeszcze niskie tony zrobiły się wyraźniejsze i chyba w końcu mam odpowiedni bas z CG

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036321
Gość aqs

(Konto usunięte)

W byle jak zaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu będzie lipa, ale przesiadka z 2dr na 3dr to jak wsiąść z Focusa 1.6 na Focusa RS, miałem przyjemność jeździć

Edytowane przez aqs
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036446

Tak z ciekawości na czym stoją granity? Kolcach, dywanie, płytkach i filcu lub też korku...?

Na panelach podłogowych. Granity podklejone cienkim filcem aby nie rysować podłogi.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036524

A testował ktoś kolumny studio 16hertz ze wzmacniaczami NADa?.

Rok temu Miałem MA z NAD355 i było całkiem znośnie i pewnie gdyby nie "choroba lampowa" to słuchałbym tak do dziś. W sumie to żałuję, że sprzedałem NADa, pieniądze niewielkie a byłby dobry do słuchania radia czy filmów i nie musiałbym męczyć lamp.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036547

Piotrze, kolumny wybitne, oczywiście 3dr pod mocny tranzystor, góra illuminator środek illuminator dół revelator

Duża rzecz ,kolumny mocne ,dynamiczne ,do grania z mocnymi wydajnymi wzmacniaczami. Choć wpiąłem małego MT35S ,brzmiał gładko i basem nie przeciągał ,ale było go mało i nie nasycał instrumentów basowych prawidłowo. Wpiąłem A70 Tmk2 i gra znakomicie ,barwa fantastyczna ,aż nie chce mi się go odłączać, bas bardzo dobry melodyjny .Na mocnym 280 W tranzystorze Cayina kontrola perfekcyjna , reszta dobra .Na Krellu KAV300i a najlepiej na KAV 500i granie będzie w sam raz.

Grzesiek opisz wrażenia jak ostatnio byłeś u Rafała. Słuchałeś najpierw Minasy, później Ethosy. Jako ich ojciec opowiedz o swoich pociechach. Ludzie domagają się więcej konstrukcji 3 drożnych, nie daj się prosić :)

Rafał miał Minasy Premium wcześniej zasilane Amplifonem WT40 i grało to zestawienie bardzo dobrze .Pamiętam pierwsze słowa jak wstawił sprzęt powiedział że dźwięk wydobywa się z planów muzycznych a wcześniejsze jego kolumny Magnata zasilane Krellem 400xi grały tylko z lewej i prawej strony :-) To był przeskok milowy do muzyki przez prawdziwe M. Jeszcze wtedy bez adaptacji akustycznej .

No cóż to co teraz gra to przecież nie do porównania do poprzedniego systemu ,zważywszy na stopień zaawansowania każdego elementu. Cały system był przecież szlifowany miesiącami zarówno kolumny głośnikowe jaki cała reszta ,we wzmacniaczach szukaliśmy najlepszych dla tego systemu kondensatorów sprzęgających . A przecież wartość tego systemu przewyższa wartość mieszkania w którym system gra. Porównywać poprzedni bardzo udany system dźwiękowy do obecnego to jak zestawiać Bugatti Veyrona do VW Passata 1,9TDI wszak udanego ,a oba spod jednej firmy niemieckiego producenta.

To samo kolumny ,od momentu początkowego do finalnego zmieniło się bardzo dużo .Po drodze były przecież wstęgi RAAL-a, wiele rzeczy nie dawało nam spokoju aż finalnie stanęło na ostatecznych rozwiązaniach.

Tu akustyka pomieszczenia z Szymona adaptacja jest niebywale ważna ,robotę robi niebywałą ,oczywiście cała reszta ma tu ogromne znaczenie ,zarówno biżuteria MIT-a ,jak i system plikowy .Ale sercem tego systemu są potężne monobloki o mocy 330 Watt i gigantycznej wydajności prądowej ,spytajcie Andrejusza jak energia w dżulach jest produkowana z tych wzmacniaczy - nieskończona . To powoduje iż ma się wrażenie że kontrola nad tym brzmieniem jest zawsze i to słuchając na najwyższym poziomie głośności dynamika w skali makro i mikro nieograniczona . Ten system jest złożony w oparciu o niezwykle szybki i dokładny DAC DCS Debussy ,on się tutaj kapitalnie dogaduje z monoblokami Amplifona .Szlifowaliśmy ten system długo ,na pewno wiedza Szymona ma tu kluczowy udział . Dla mnie muzyka w wydaniu tego systemu brzmi najbliżej muzyki granej na żywo i to przez duże składy orkiestry.

Każdy z Was słuchających oceni po swojemu ,napewno nasze wzmacniacza 20 -50 watt lampowe dają dużo frajdy ze słuchania ,ale takiej skali dynamicznej nie maja najmniejszych szans osiągnąć.

Dobrze posłuchać tego systemu bo przynajmniej wiadomo będzie w którą stronę zmierzać modyfikując swój tor odsłuchowy.

Dla tych którzy czytają zwykle ostatnie strony a nie chce im się sięgnąć 30-50 stron wcześniej wrzucam zdjęcia które już były.

post-15230-0-87580900-1486332849_thumb.jpg

post-15230-0-76020400-1486333340_thumb.jpg

post-15230-0-60456900-1486333344_thumb.jpg

post-15230-0-73394100-1486333348_thumb.jpg

post-15230-0-82666500-1486333352_thumb.jpg

post-15230-0-51326000-1486333358_thumb.jpg

post-15230-0-53094800-1486333364_thumb.jpg

post-15230-0-36623300-1486333368_thumb.jpg

post-15230-0-93623900-1486333373_thumb.jpg

post-15230-0-17984200-1486333382_thumb.jpg

post-15230-0-45635400-1486333386_thumb.jpg

post-15230-0-94056100-1486333389_thumb.jpg

post-15230-0-34027700-1486333397_thumb.jpg

post-15230-0-09289700-1486333402_thumb.jpg

post-15230-0-93980100-1486333404_thumb.jpg

post-15230-0-89062200-1486333408_thumb.jpg

post-15230-0-84421200-1486333412_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036604

Duża rzecz ,kolumny mocne ,dynamiczne ,do grania z mocnymi wydajnymi wzmacniaczami. Choć wpiąłem małego MT35S ,brzmiał gładko i basem nie przeciągał ,ale było go mało i nie nasycał instrumentów basowych prawidłowo. Wpiąłem A70 Tmk2 i gra znakomicie ,barwa fantastyczna ,aż nie chce mi się go odłączać, bas bardzo dobry melodyjny .Na mocnym 280 W tranzystorze Cayina kontrola perfekcyjna , reszta dobra .Na Krellu KAV300i a najlepiej na KAV 500i granie będzie w sam raz.

Po wizycie u Rafała doszliśmy do wniosku, że brakuje w Twojej ofercie kolumn 3 way do wzmacniaczy o mniejszej mocy. Mam tu na myśli 20 W a nawet mniej. Szymon coś wspominał o Arkadach 3 drożnych. Może by warto ten projekt dokończyć.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036611

Po wizycie u Rafała doszliśmy do wniosku, że brakuje w Twojej ofercie kolumn 3 way do wzmacniaczy o mniejszej mocy. Mam tu na myśli 20 W a nawet mniej. Szymon coś wspominał o Arkadach 3 drożnych. Może by warto ten projekt dokończyć.

Kiedyś mówiło się "takie rzeczy to tylko w Erze " . To tak jakbyście chcieli mając 20 KM w samochodzie powiedzieć że potrzebujecie tak lekkiej karoserii aby te 20 KM wystarczyło do tego aby auto stało się wyścigowym pojazdem :-) Najlepsza byłaby karoseria z powietrza a siedzenie na silniku to by 20 KM niczym 20 Watt mocy ze wzmacniacza lampowego wystarczyło :-)

Jak chce się mieć moc w kolumnie ,osiągać spore głośności i przetworzyć pasmo w dół z energią orkiestry to musicie mieć wydajny wzmacniacz ,mocny przede wszystkim . Z 20 Watów to można nagłośnić szerokopasmowy głośnik z małą cewką ,małą mocą i wszak realizmu będzie dużo ale takiego ciśnienia nie uzyskacie .

Wszystko jest kwestią posiadanej wiedzy i sposobie osłuchania .Pewne kompromisy zawsze można poczynić budując system ,ale nie ma czegoś takiego że dostaniecie tą samą energię z małej mocy wzmacniacza.

Dobre kolumny 3 drożne na wybornej technologii tanie nigdy nie będą ,a same kolumny jak wiecie nie grają ,potrzeba dla nich stworzyć potencjał w postaci reszty toru a to kosztuje ,więc takie systemy nie będą powszechnymi .

Edytowane przez Studio16Hertz
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036627

Kiedyś mówiło się "takie rzeczy to tylko w Erze " . To tak jakbyście chcieli mając 20 KM w samochodzie powiedzieć że potrzebujecie tak lekkiej karoserii aby te 20 KM wystarczyło do tego aby auto stało się wyścigowym pojazdem :-) Najlepsza byłaby karoseria z powietrza a siedzenie na silniku to by 20 KM niczym 20 Watt mocy ze wzmacniacza lampowego wystarczyło :-)

Jak chce się mieć moc w kolumnie ,osiągać spore głośności i przetworzyć pasmo w dół z energią orkiestry to musicie mieć wydajny wzmacniacz ,mocny przede wszystkim . Z 20 Watów to można nagłośnić szerokopasmowy głośnik z małą cewką ,małą mocą i wszak realizmu będzie dużo ale takiego ciśnienia nie uzyskacie .

Wszystko jest kwestią posiadanej wiedzy i sposobie osłuchania .Pewne kompromisy zawsze można poczynić budując system ,ale nie ma czegoś takiego że dostaniecie tą samą energię z małej mocy wzmacniacza.

Dobre kolumny 3 drożne na wybornej technologii tanie nigdy nie będą ,a same kolumny jak wiecie nie grają ,potrzeba dla nich stworzyć potencjał w postaci reszty toru a to kosztuje ,więc takie systemy nie będą powszechnymi .

No to mam jeden problem mniej :)

Szymon trochę się zagalopował stąd moje pytanie rodem z kosmosu. Trzeba będzie wszystko sprzedać w diabły albo odczekać i nie jeździć już więcej na odsłuchy :)

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036692

Wspomnij jak Ci ostatnio mówiłem, że ja za bardzo nie jestem skory jeździć na odsłuchy lepszych sprzętów, żeby sobie nie robić niepotrzebnych zmartwień, bo mój sprzęt tak nie gra dobrze jak u kolegi ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036718

No to mam jeden problem mniej :)

Szymon trochę się zagalopował stąd moje pytanie rodem z kosmosu. Trzeba będzie wszystko sprzedać w diabły albo odczekać i nie jeździć już więcej na odsłuchy :)

Myślę że tak źle nie jest ,przecież mamy naprawdę dobre brzmienie z naszych systemów opartych o urządzenia relatywnie nie najdroższe, zważywszy jakie sumy się przewijają w systemie u Rafała. Chyba by zapełnił magazyn 100m2 powierzchni sprzętem naszym gdyby chcieć porównać ceny i zrównać je z systemem u Rafała . Sądzę że w relacji cena /jakość mamy się znakomicie. Sam przecież nie mam takiego systemu jak Rafał. Andrejusz skonstruował wzmacniacz jakich nie ma niemal w ogóle na rynku,na pewno komercyjnie nic nigdy takiego się nie pojawi . Monobloki na EL34 w ilości cztery na kanał a w szczycie osiem lamp na kanał to szczyt możliwości urządzenia seryjnego ,a to i tak rzadkość bo częstym jest fakt dwie lub cztery lampy na kanał . W Amplifonie jest 26 lamp na jeden kanał :-) I ktoś powie ,a po co Ci taka moc 330 W z lampy .Jak posłucha odpowie sobie sam .

Ale schodząc na ziemię nasze systemy mogą się nadal rozwijać . Przecież ja także nie przestają stroić różnych nowych kolumn ,prototypów . Tu rzecz jasna oprócz dobrego produktu finalnego ,dobrze brzmiących kolumn trzeba przewidzieć z czym tą kolumnę ludzie będą łączyć ,musi być na rynku wzmacniacz ,czy u mnie albo Amplifona wzmacniacz który stworzy świetną synergię z ta kolumną ,nie zapominając o źródle . Resztę toru to sobie klient dopracuje ,ważne aby wzmacniacz był spasowany z kolumną .

Niedawno zaprosiliśmy znanego polskiego producenta wzmacniaczy ( bez podania nazwy ) przywiózł monobloki push pull na 211-tce 60 watt mocy ,upatrywaliśmy godnego zawodnika do Ethosów ......pamiętacie Szymon z Rafałem jak grało :-) ,potem hybryda ,na końcu push pull na El34 .Aby zagrało musi taki wzmacniacz być wykonany z głową,a nie grało .Andrejusz Amplifon ile dokonał modyfikacji to tylko my sami w czwórkę wiemy ,ale z SET-em 140 Ethosy zagrały bajecznie -tutaj . U Szymona w 90 m2 tez przecież Ethosy grały znakomicie .

post-15230-0-53644400-1486364639_thumb.jpg

Edytowane przez Studio16Hertz
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036723

Dla tych którzy czytają zwykle ostatnie strony a nie chce im się sięgnąć 30-50 stron wcześniej wrzucam zdjęcia które już były.

Widzę, że potrzebne były (albo i nie) pewne zmiany w pokoju Rafała w stosunku do tego co jest na zdjęciach. Zupełnie inna podłoga, brak granitów pod kolumnami, inny dyfuzor za plecami. Szymon, Rafał proszę poczujcie się wywołani do odpowiedzi i napiszcie w kilku zdaniach co zmieniło się pod zastosowaniu ww zmian :) Szczerze to nigdy przenigdy nie położył bym kafli w pokoju do słuchania muzyki a tu taka niespodzianka.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036727

Myślę że tak źle nie jest ,przecież mamy naprawdę dobre brzmienie z naszych systemów opartych o urządzenia relatywnie nie najdroższe, zważywszy jakie sumy się przewijają w systemie u Rafała. Chyba by zapełnił magazyn 100m2 powierzchni sprzętem naszym gdyby chcieć porównać ceny i zrównać je z systemem u Rafała . Sądzę że w relacji cena /jakość mamy się znakomicie. Sam przecież nie mam takiego systemu jak Rafał. Andrejusz skonstruował wzmacniacz jakich nie ma niemal w ogóle na rynku,na pewno komercyjnie nic nigdy takiego się nie pojawi . Monobloki na EL34 w ilości cztery na kanał a w szczycie osiem lamp na kanał to szczyt możliwości urządzenia seryjnego ,a to i tak rzadkość bo częstym jest fakt dwie lub cztery lampy na kanał . W Amplifonie jest 26 lamp na jeden kanał :-) I ktoś powie ,a po co Ci taka moc 330 W z lampy .Jak posłucha odpowie sobie sam .

Ale schodząc na ziemię nasze systemy mogą się nadal rozwijać . Przecież ja także nie przestają stroić różnych nowych kolumn ,prototypów . Tu rzecz jasna oprócz dobrego produktu finalnego ,dobrze brzmiących kolumn trzeba przewidzieć z czym tą kolumnę ludzie będą łączyć ,musi być na rynku wzmacniacz ,czy u mnie albo Amplifona wzmacniacz który stworzy świetną synergię z ta kolumną ,nie zapominając o źródle . Resztę toru to sobie klient dopracuje ,ważne aby wzmacniacz był spasowany z kolumną .

Niedawno zaprosiliśmy znanego polskiego producenta wzmacniaczy ( bez podania nazwy ) przywiózł monobloki push pull na 211-tce 60 watt mocy ,upatrywaliśmy godnego zawodnika do Ethosów ......pamiętacie Szymon z Rafałem jak grało :-) ,potem hybryda ,na końcu push pull na El34 .Aby zagrało musi taki wzmacniacz być wykonany z głową,a nie grało .Andrejusz Amplifon ile dokonał modyfikacji to tylko my sami w czwórkę wiemy ,ale z SET-em 140 Ethosy zagrały bajecznie -tutaj . U Szymona w 90 m2 tez przecież Ethosy grały znakomicie .

Grzegorz a mój Cayin A70T uciągnie Arcady 3 drożne czy lepiej pozostać przy Minasach?

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/536/#findComment-4036775
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.