Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kondów w zasilaczu a wytrzymałość mostka prostowniczego

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie kolejnego starocia - Onyxa OA21S.

Ma 25 lat więc chciałbym wymienić w nim elektrolity w zasilaczu i przy okazji może zrobić jakiś upgrade.

Pytanie: czy jeżeli wstawimy kondy o ponad 2-krotnie większej pojemności, a do tego prawdopodobnie także znacznie niższym ESR, to czy trzeba także wymienić mostek na większy ? Czy to w ogóle nie ma sensu ?

6861020656_7b92cf0c2b_z.jpg

Oryginalnie siedziały tam chyba kondy 4700/50. Z tego co widzę, ludzie wsadzają 4700-6800, 50-63V, ale w tym wymiarze (30x50mm) to podejdzie nawet znakomity kondensator UCC SMH 12000 / 50V i ESR 28mOhm.

I teraz pytanie: czy taki mod nie upali mostka lub czegoś innego ?

Czy to ma w ogóle sens ? Koszt takich super kondów vs jakieś zwyklaki to 30zł vs 90zł, więc umówmy się - żaden.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witaj.

Czy urządzenie jest chronione jakimś bezpiecznikiem od strony wtórnej, lub choćby od pierwotnej (np. czy gniazdo zasilania sieciowego to jest takie ze zintegrowanym bezpiecznikiem)?

Jeśli jest taka ochrona, to śmiało wymieniaj te kondy na maksa, czylil np. te UCC SMH.

Czy jest ryzyko usmażenia mostka? Owszem, jest, ale raczej niewielkie. Mostki prostownicze, czy diody prostownicze w ogóle, są raczej przystosowane do przetrwania krótkotrwałego przeciążenia prądowego (w granicach rozsądku, oczywiście).

One padają w wyniku termicznego przegrzania złącza, a przecież jest tam jakaś masa i bezwładność termiczna. Krótkotrwały impuls przeciążenia prądowego nie powinien być krytyczny.

Ale nawet zakładając najgorszy scenariusz, czyli spalenie mostka - czyli zwarcie którejś z diod - to powinno wyrzucić zabezpieczenie na bezpieczniku, z racji na duży pobór prądu.

W takim przypadku - po prostu wymienisz mostek na większy/mocniejszy (kilka złotych).

Natomiast jeśli chcesz być bardzo prawidłowy w temacie i spać komfortowo, to rozważ dodanie po stronie pierwotnej takiego małego modułu Soft-Start, jakie są dostępne na allegro za kilkanaście/dziesiąt złotych.

Np. od naszego kolegi MR, tak jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest ta ciut droższa wersja, ale mająca tą zaletę, że jest regulacja zwłoki soft-startu w zakresie od 3 do 12 sekund, co daje pewne możliwości dostosowania układu.

Zastosowanie takiego układu SS po stronie pierwotnej, z punktu widzenia dalszej "elektroniki" zawartej w Twoim urządzeniu, będzie widziane jako minimalne

rozwleczenie w czasie czasu narastania napięcia na układzie do wartości docelowych. W większości przypadków - nie powinno to mieć znaczenia z punktu widzenia

prawidłowej pracy urządzenia.

Jak będziesz wymieniał te elektrolity, to może od razu warto rozważyć jakieś małe foliowe boczniki im też dać, powiedzmy MKP rzędu 100-220nF.

Są na tyle małe, że spokojnie powinny się zmieścić od strony druku, wprost do nóg elektrolitów.

Ukryta Zawartość

Te, które "siedzą" są złe?

Myślę, że znaczną poprawę mogą wnieść np. Mundorfy:

Ukryta Zawartość

Więcej bym nie wstawiał.

Pomierzyłem wyjęte ELNY z 18-letniego Audiolaba 8000S 10000uF:

11020uF/ ESR=0,04

10900uF/ ESR=0.02

Mimo to wymiana na Mundorfy M-Lytic dała poprawę w zakresie niskich częstotliwości

Ukryta Zawartość

Faktycznie, Mundorfy można by dać takie:

Ukryta Zawartość

Tylko wtedy komplet już nie 90zł, tylko 340zł.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czy jest ryzyko usmażenia mostka? Owszem, jest, ale raczej niewielkie. Mostki prostownicze, czy diody prostownicze w ogóle, są raczej przystosowane do przetrwania krótkotrwałego przeciążenia prądowego (w granicach rozsądku, oczywiście).

One padają w wyniku termicznego przegrzania złącza, a przecież jest tam jakaś masa i bezwładność termiczna. Krótkotrwały impuls przeciążenia prądowego nie powinien być krytyczny.

A może od razu wymienić mostek ? Koszt kilkunastu złotych, a i tak PCB będzie wyjęte wiec i z wymianą robota żadna.

Zakładając, że po wymianie wzmacniacz miałby finalnie 40.000uf (wzmacniacz ma chyba 2x50W, nie wiem ile VA ma trafo), to mostek o jakim amperażu należałoby zastosować ? 16A ?

Prąd ładowania jest ograniczony głównie rezystancją uzwojeń transformatora . ESR jak i pojemność kondensatorów nie mają tu dużo do powiedzenia . Zwiększona pojemność zwiększy jedynie czas w jakim prąd będzie płynął .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

A może od razu wymienić mostek ? Koszt kilkunastu złotych, a i tak PCB będzie wyjęte wiec i z wymianą robota żadna.

Zakładając, że po wymianie wzmacniacz miałby finalnie 40.000uf (wzmacniacz ma chyba 2x50W, nie wiem ile VA ma trafo), to mostek o jakim amperażu należałoby zastosować ? 16A ?

Można, ale nie wiem, czy zawracać sobie głowę. Prawdopodobieństwo, że mostek nie wytrzyma jest raczej znikome.

Natomiast jeśli chcesz wymienić, to czemu nie. 25A, 16A - każdy wariant powinien spokojnie wystarczyć.

Natomiast skoro już o mostku, to rozważ, czy nie "odkłócić" spodem diod tych mostka jakimiś foliakami, powiedzmy 47nF,

ale o wytrzymałości napięciowej przynajmniej dwukrotnie większej jak to, co zmierzyłeś DC napięcie na elektrolitach.

za prostownikiem.

To co przedmówca prawi - zaiste prawda to. Większa pojemność nie zwiększy piku prądu, ale wydłuży czas jego płynięcia.

Czy ten nieco dłuższy przepływ prądu przeciążenia rozgrzeje złącze diody do temperatury zniszczenia - mało prawdopodobne.

Jakieś konkretne propozycje tych foliaków ?

Takie może ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie masz szans spalić mostka. Prąd nominalny mostka to efektywny prąd jaki może płynąć przez diodę (a ten przy większych kondensatorach zwiększa się minimalnie). Szczytowe prądy są o dwa rzędy większe a takich transformator nigdy w życiu nie wydoli...

.

Takie może ?

Ukryta Zawartość

Takie malutkie? Ja bym wsadził MKP i możliwie jak najwieksze. U siebie mam w preampie i końcówkach kilkaset tysięcy mikro i bocznikowane foliowymi takimi po 3,3 mikro wiele sztuk równolegle.

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

.

Takie malutkie? Ja bym wsadził MKP i możliwie jak najwieksze. U siebie mam w preampie i końcówkach kilkaset tysięcy mikro i bocznikowane foliowymi takimi po 3,3 mikro wiele sztuk równolegle.

To chodzi o Y bocznukujace diody prostownicze ;)

nagrywamy.com

To chodzi o Y bocznukujace diody prostownicze ;)

Przy dużym wolnym mostku to 100nF MKP , ale takie kondensatory powinny być w każdym wzmacniaczu, inaczej to właczy sie lodówka albo lutownica transformatorowa i może byc slychac piknięcie w głośnikach,

Obawiam się, że na takie duże nie będzie miejsca pod PCB. Jeżeli już to tam pewnie jest 6-8mm wolnej przestrzeni - tyle co stand daje.

O mostek nie ma się co martwić, kondensatory 47nF (mogą być też 100nF), które wskazałeś, będą idealne. Nigdy nie spotkałem MKP w takim miejscu, bo nie ma takiej potrzeby ich tam stosować, to kondensatory impulsowe, o szybkim narastaniu napięcia (V/us). Ich duże rozmiary to druga sprawa.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Obawiam się, że na takie duże nie będzie miejsca pod PCB. Jeżeli już to tam pewnie jest 6-8mm wolnej przestrzeni - tyle co stand daje.

Można wymienić mostek na nowy, z długimi nogami i zamontować go wysoko nad PCB robiąc tym samym miejsce na dodatkowe kondensatory.

Takie może ?

Ukryta Zawartość

Trzeba tylko pammiętać, że te foliaki muszą wytrzymywać przynajmniej dwa razy większe (a najlepiej 2,2 raza większe) napięcie względem tego, co normalnie jest na tych elektrolitach za prostownikiem.

Więc jeśli cały układ pracuje na napięciu DC nie większym jak 47 VDC, to te 100V powinny wytrzymać.

Przy zaporowym kierunku napięcia na diodzie, napięcie ujemnego szczytu dodaje się bowiem do napięcia które już jest na naładowanych elektrolitach, więc niejako dubluje się (a nawet ciut więcej niż dubluje).

..

Najlepiej to jest wyjść od wartości jałowego napięcia AC jakie uzyskujesz z uzwojenia trafa i pomnożyć tą wartość przez dwa pierwiastki z dwóch, celem otrzymania minimalnej wartości napięcia DC jakie mają wytrzymywać te boczniki do diod.

.

Bodganie, nie ten kontekst. Chodzi tutaj chyba nie tyle o bocznikowanie elektrolitów (w tym przypadku Twoje rozumowanie może mieć słuszne),

ale o bocznikowanie / odkłócanie diod prostowniczych. Na diodach prostowniczych nie możesz dać tak wielkich wartości, o których piszesz.

Ukryta Zawartość

Bodganie, nie ten kontekst. Chodzi tutaj chyba nie tyle o bocznikowanie elektrolitów (w tym przypadku Twoje rozumowanie może mieć słuszne),

ale o bocznikowanie / odkłócanie diod prostowniczych. Na diodach prostowniczych nie możesz dać tak wielkich wartości, o których piszesz.

Zgadza się, swoją drogą nieekranowane przewody od potencjometru są tak blisko toroidu.

Pytanie: czy jeżeli wstawimy kondy o ponad 2-krotnie większej pojemności, a do tego prawdopodobnie także znacznie niższym ESR, to czy trzeba także wymienić mostek na większy ?

A podstawowe pytanie - jaki tam wogóle jest teraz mostek? Bo tak na oko to raczej taki sporawy. No i jest jeszcze otwór do przykręcenia - możesz do niego dać mały radiator gdyby się grzał, ale raczej nie sądzę aby to było konieczne.

I teraz pytanie: czy taki mod nie upali mostka lub czegoś innego ?

Mostki prostownicze mają bardzo dużą rezerwę prądową w impulsie, np. diody prostownicze stosowane w monitorach aktywnych f-my Behringer (system w sypialni) mają prąd ciągły ca 3A a w impulsie znoszą nawet 20 A. Odpowiedź na Twoje pytanie nie jest łatwa, ale można zaryzykować najwyżej trzeba będzie wymienić mostek ;-). Wymień i zrób próbę tylko na zasilaczu, w razie czego spracuje tylko bezpiecznik sieciowy. Ostatnio wymieniałem w moich analogowych kolumnach aktywnych elektrolity zasilacza głównego powiększając pojemność dwukrotnie, nie było skutków ubocznych choć może to tłumaczyć 35 A mostek zasilający każdą z kolumn.

Zakładając, że po wymianie wzmacniacz miałby finalnie 40.000uf

To nie tak dużo, w systemie analogowym mam 80.000 uF.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To nie tak dużo, w systemie analogowym mam 80.000 uF.

Musi grać mułowato i wszystko tak samo ;)

Ech, ta ludzka wiara, ze im więcej tym lepiej...

:-)

Ale za to jaka kontrola basu ;-).

Ja nie wierzę że im więcej tym lepiej, mam na to techniczne dowody w przypadku dużych potrzeb prądowych. Jak takich nie ma to wystarczy dużo mniej. W B2031 w zasilaniu są dwa kondensatory 6800 uF na kolumnę i to wystarcza. Nie ma żadnych przydźwięków ani zakłóceń.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Bez przesady, u mnie nie ma żadnego mulenia a mam więcej już w samej sekcji średniotonowej, a w niskich ponad 3 razy tyle.

Bez przesady, u mnie nie ma żadnego mulenia a mam więcej już w samej sekcji średniotonowej, a w niskich ponad 3 razy tyle.

To był żart ze strony 'jar1'. Moim zdaniem oczywiście.

Moim zdaniem to nie żart, bo spotkałem się z opiniam że duże pojemności mulą. Mój wzorcowy odtarzacz CD ma całą płytkę obklejoną kondensatorami i mam do porównania taki sam z gorszym zasilaniem więc wiem że to mit z tym muleniem

Każdy ma swoje mity i odpowiadający im sprzęt;)

A tobie zawsze wszystko muli :)

Podobno wzmacniacz jest bardzo szybki (nie słuchałem), wiec trochę mulenia mu nie zaszkodzi.

Ja zamiast mostków stosuję diody soft-recovery, ultra-fast SBYV27-100. Póki co zawsze wzrastała dynamika i odmulało, jakby zdjąć cienki ręcznik z kolumn.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

A tobie zawsze wszystko muli :)

W dzisiejszych czasach zaczyna dominować popularność na szczegółowe granie, czyli niemuzykalny jazgot, to moje granie uważane jest za "mułowate". ;)

Ja zamiast mostków stosuję diody soft-recovery, ultra-fast SBYV27-100. Póki co zawsze wzrastała dynamika i odmulało, jakby zdjąć cienki ręcznik z kolumn.

Podobnie robię.

To nie jest takie proste aby na podstawie samej pojemnosci ocenic brzmienie...krell ksa 150 160tys uf z tego co pamiętam, ani cienia zamulenia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.