Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Maraudio napisał:

Nie powinno być problemu. Napisz tu: [email protected]

Kolega nie pracuje już w EIC, nie wiem czy jego mail jest aktywny. Jeśli już to najszybciej w sprawie części napisać do [email protected]

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Bede szukał w niedalekiej przyszłości wzmacniacza do moich Sitar i zbieram opinie. Niczego mi obecnie z marantzem nie brakuje w dźwięku ale wzmak wiekowy, kanały już się rozjeżdżają i pora na zmiany.

Szukam we wzmacniaczu:

a) jak najlepszej przestrzeni / stereofonii.

b) wyrazistej i szczegółowej średnicy.

c) niskie tony podbite w wyższym zakresie (80-120Hz). Mocne ale krótkie uderzenia (jak stopa perkusji z kolumny estradowej), szybkie w brzmieniu (szybko ucinane w dolnym zakresie, bez buczenia).

Podobno HEGEL (kolega z forum poleca) ma cechy których szukam. Jak HEGEL to w który model nie za drogi (bo Sitarki łatwe do napędzenia) celować bo się nazbierało przez lata ?

Ewentualnie inne propozycje ?

Edytowane przez Tomas20
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Tomas20 napisał:

Bede szukał w niedalekiej przyszłości wzmacniacza do moich Sitar i zbieram opinie. Niczego mi obecnie z marantzem nie brakuje w dźwięku ale wzmak wiekowy, kanały już się rozjeżdżają i pora na zmiany.

Tomas20 to tłumaczy jedynie że "słaby" Marantz podoła jedynie Sitarom i one grają najlepiej , bo są najmniej wymagające😉, a on tylko je jest w stanie napędzić . Zapodasz odpowiedni wzmak +-200W lub wiècej to T6 zadnego suba nie bedą potrzebowały . 

Po  Twojej próbie z APkami na Marantzu , mając jeszcze świeźo w pamięci brzmienie Twoich T6 ,posłuchałem swoich T6 z 200watowym Meridianem i dokładanie suba do nich było zbędne .

Wzmak to jest coś , co musisz zmienić, czem prędzej, a T6 zostaw . Wymień je dopiero po tym jak stwierdzisz że z mocniejszym wzmakiem nadal Sitara zagra lepiej . 

Pozdrowionka 👍

2 godziny temu, Niepokorny napisał:

Hegel H200 Anniversary

Tego też polecałem , ewentualnie H100 

Ewentualnie Naim Xs2 lub Supernait 2, u mnie z T6 i T25 dawały radę to tym bardziej z Sitarami sobie poradzą. 

Edytowane przez Niepokorny

Jestem na etapie zakupu AP Classic 8, 

ostatnio natrafiłem na Rotel RA 1572 mkII, jak myślicie jak to razem by się zgrało? nie mam opcji odsłuchu w jednym sklepie… 

poki co bralem pod uwagę Cyrus One Cast, Roksan Attessa..

Mam podobne pytanie do manverux, może ktoś miał podobny przypadek.

Jestem świeżo upieczonym miłośnikiem dobrego brzmienia, a że zauroczyły mnie AP Virgo 2 - stałem się ich posiadaczem, z racji sytuacji covidowych wyboru wzmaczniacza (Musical Fidelity M6si) dokonałem po odsłuchu tylko 7 wzmacniaczy, generalnie jestem zadowolony z wyboru można powiedzieć w 90% - i pytanie o te 10%:

- mam niepodobający mi się bas (tydzień temu słuchałem lampy Ayon Spirit III i usłyszałem od właściciela określenie, że mój bas jest kluskowaty - cokolwiek to znaczy) - Ayon zagrał lepiej, ale nadal nie rozwiązał tego problemu, przy czym słucham szerokiej gamy muzyki: jazz, elektronika, rock, hard-rock i nie gardzę heavy metalem - i co dziwne, ten bas przeszkadza najbardziej na współczesnych płytach, z kolei gustuje w latach 70-tych i 80-tych i tutaj jest dobrze albo i bardzo dobrze (ten zestaw dodaje im coś, że brzmi to dla mnie bardzo bardzo dobrze)

Podsumowując, czy ktoś miał taki problem i jakoś temu zaradził? Wiem, że problemem może też być pomieszczenie, kable chyba w aż takim stopniu nie (ale może się mylę, XLR mam Acoustic Zen WoW, głośnikowe Kimber Kable 12TC), źródło to praktycznie tylko CD (MF 6cd).

Z racji mojego małego doświadczenia każda podpowiedź jest dla mnie cenna, próbuję pozyskać do odsłuchu kolejny wzmacniacz - ale może coś innego powinieniem spróbować?

7 godzin temu, manverux napisał:

ostatnio natrafiłem na Rotel RA 1572 mkII, jak myślicie jak to razem by się zgrało? nie mam opcji odsłuchu w jednym sklepie… 

Cześć,

pewniakiem do tych kolumn jest na pewno Cyrus One Cast, bardzo wielu użytkowników zachwala takie połączenie. Z Rotelem niestety ich nie słuchałem.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

10 godzin temu, manverux napisał:

Mam AP Classic 8  i porównywałem Rotel RA 1572 wersji 1 z musical m5si.

Oba zagrały bardzo przyjemnie, rotel wydaje się mieć twardszy i bardziej punktowy bas i muzyka jakby mniej odrywała się od kolumn.

Musical gra bardziej miękko, wydaje się, że tworzy większą przestrzeń.

Oba grają bardzo ładnie, wybór to rzecz gustu i słuchu.

Rotel ma dobry DAC i sterowanie z pilota, musical ma to coś...

1 godzinę temu, DB Expert napisał:

Od paru lat gram Vincentem SV 236 po lekkim modzie. Generalnie szukał bym  hybrydowych wzmacniaczy. 

Gram z AP Sitarami 😉

11 godzin temu, manverux napisał:

Proponuję kupić Classic 12/15 zamiast 8. Słuchając 8, 12, 22, Tempo Plus i AVANTI zauważyłem, że największy przeskok jakościowy jest pomiędzy 8 a 12/15.  Moim zdaniem warto dopłacić kosztem tańszego wzmacniacza. Charakterystyka kolumn odpowiada moim zdaniem za jakieś 70% charakteru brzmienia. Classic 12/15 ma  dużo ładniejszą barwę i plastyczność w stosunku do 8. Moim zdaniem to jest zmiana kolosalna. Potwierdził to mój syn z którym byłem na odsłuchu. Bez reklamy bo nie mam w tym interesu ale obecnie w sklepie Na temat audio jest np. poekspozycyjna 12-ka w cenie 8. 

2 godziny temu, sul76 napisał:

Mam AP Classic 8  i porównywałem Rotel RA 1572 wersji 1 z musical m5si.

Oba zagrały bardzo przyjemnie, rotel wydaje się mieć twardszy i bardziej punktowy bas i muzyka jakby mniej odrywała się od kolumn.

Musical gra bardziej miękko, wydaje się, że tworzy większą przestrzeń.

Oba grają bardzo ładnie, wybór to rzecz gustu i słuchu.

Rotel ma dobry DAC i sterowanie z pilota, musical ma to coś...

dzieki, wlasnie takich info oczekiwalem. Jeśli mozna wiedziec z czym masz polaczone te 8 u siebie?

Co do Rotel RA 1572 to jest tylko w jednej sieci w wawie dostepny, a niestety nie za bardzo mam az tyle czasu zeby pozyczac itd. Musical raczej odpada potrzebuje bardziej jakiegos rozbudowanego wzmaka- otpyk lub hdmi

38 minut temu, Superjaro napisał:

Proponuję kupić Classic 12/15 zamiast 8. Słuchając 8, 12, 22, Tempo Plus i AVANTI zauważyłem, że największy przeskok jakościowy jest pomiędzy 8 a 12/15.  Moim zdaniem warto dopłacić kosztem tańszego wzmacniacza. Charakterystyka kolumn odpowiada moim zdaniem za jakieś 70% charakteru brzmienia. Classic 12/15 ma  dużo ładniejszą barwę i plastyczność w stosunku do 8. Moim zdaniem to jest zmiana kolosalna. Potwierdził to mój syn z którym byłem na odsłuchu. Bez reklamy bo nie mam w tym interesu ale obecnie w sklepie Na temat audio jest np. poekspozycyjna 12-ka w cenie 8. 

nie ukrywam ze bralem taka ewentualnosc pod uwage jednak nie wiem jeszcze jaki wzmak wybiore, chetnie bym dolozyl ale budzet jest i tak juz naciagniety;) a jaki wzmak wg Twojej opinii najlepiej wypada?

Edytowane przez manverux
2 minuty temu, manverux napisał:

nie ukrywam ze bralem taka ewentualnosc pod uwage jednak nie wiem jeszcze jaki wzmak wybiore, chetnie bym dolozyl ale budzet jest i tak juz naciagniety;) a jaki wzmak wg Twojej opinii najlepiej wypada?

Ciężko mi coś doradzić ponieważ AVANTI sprzedałem po 1,5 miesiąca i kupiłem PMC 😉 dlatego nie zdążyłem dobrać do nich wzmacniacza.

Podstawowym powodem było to, że mam od 10 lat jeszcze AP Yara II Superior i miałem możliwość codziennego porównywania starych i nowych. Stare AP grają po prostu przyjemniej od nowych AP. Nowe AP mają zdecydowanie chłodną barwę. Główną zaletą nowych AP jest mega czystość dźwięku i ogromna dynamika. Stare AP miały większą muzykalność.  Poleciłem 12/15 gdyż one mają zdecydowanie przyjemniejszą barwę od 8.

Rekomendowałbym wzmacniacz raczej ocieplony i szczegółowy ponieważ nowe AP moim zdaniem nie mają zbyt dużo szczegółowości na górze pasma.

Yary II Superior grają u mnie z Marantzem - ale zagrało to dobrze dopiero wtedy gdy podłączyłem je kablem Albedo Monolith. 

22 minuty temu, manverux napisał:

dzieki, wlasnie takich info oczekiwalem. Jeśli mozna wiedziec z czym masz polaczone te 8 u siebie?

Co do Rotel RA 1572 to jest tylko w jednej sieci w wawie dostepny, a niestety nie za bardzo mam az tyle czasu zeby pozyczac itd. Musical raczej odpada potrzebuje bardziej jakiegos rozbudowanego wzmaka- otpyk lub hdmi

Mam podłączone właśnie z ROTEL RA 1572 ver.1 i NODE 130 przez DAC.

Mnie ten rotel po prostu bardzo się podoba funkcjonalnie, muzycznie no i wizualnie.

Pozdrawiam

Tego też polecałem , ewentualnie H100 
Z Heglem T6 grają przynajmniej dla mnie za bardzo klinicznie tak jakby za idealnie. Po włączeniu sprzętu bardzo przyjemnie tego się słucha tak z 20-30 min później męcząco. Miałem H200 i H300. Hybryda lub lampa to jest chyba dobry kierunek ;).

Ta chłodna barwa i kliniczność dźwięku doprowadziła mnie do sprzedaży nowych AVANTI. Przez pierwsze 20-30 minut zachwytu typu "jaka dynamika i czystość"  a potem człowiek szuka tej cieplejszej barwy i jej nie znajduje. Dodatkowo do rozcieplenia dźwięku polecam wypożyczyć kable głośnikowe Ortofon (mają je w sklepie Na temat audio). Nie pamiętam czy był to black czy bronze ale bardzo złagodziły brzmienie AP.

• 2 tygodnie później...

Po ciepłej stronie o ile można tak powiedzieć są moje Scorpio 1 z jedwabna kopułka na wysokich . To co pisał o nich sprzedawca to nie było bajdurzenie tylko szczyra prawda , czysto, dokładnie nic nie kłuje w uszy, można rzec aksamitnie mam porównanie do Virgo 5. Aha i te Scorpio to rozwinięcie Spark V. Basu nie brakuje, przy mojej akustyce jest go w nagraniach niektórych utworów z Tidal Master za dużo momentami- porównywałem z CD to już ten bas jest lepszy po złączu BNC,ale to nie wiem czy robi wielką różnicę niż zwykły coaxial. DAC z Hegla. Może te nowsze AP  są bardziej analityczne i może to jest wrażenie chłodu. Nóżki iscoacustic Gaia 3 o wiele lepiej wpłynęły na dźwięk niż kolce w tych Scorpio.  U mnie kable rzeklbym najtańsze , stare Qued Genesis Silver Spiral i melodica purple rain na złączach .  Dla mnie oczywiście ze względu na pomieszczenia byłyby teraz sobie myślę stare Avanti 3 z basreflex w podłogę ale to biały kruk. W tych Scorpio fajne szybkie basowce , fortepian i stopa perkusji mają swoją masę i ciężar ale nie ciągnie się nic i nie buczy, wiadomo jak dam głośniej to się bas gdzieś wzbudzi ale to wina mojej akustyki, również jakości nagrania . W Tempo 6 inna Vifa niż w moich musiałbym gdzieś porównać czy z moim Heglem byłoby chłodniej ale śmiem wątpić.  Pozdrawiam

Po ciepłej stronie o ile można tak powiedzieć są moje Scorpio 1 z jedwabna kopułka na wysokich . To co pisał o nich sprzedawca to nie było bajdurzenie tylko szczyra prawda , czysto, dokładnie nic nie kłuje w uszy, można rzec aksamitnie mam porównanie do Virgo 5. Aha i te Scorpio to rozwinięcie Spark V. Basu nie brakuje, przy mojej akustyce jest go w nagraniach niektórych utworów z Tidal Master za dużo momentami- porównywałem z CD to już ten bas jest lepszy po złączu BNC,ale to nie wiem czy robi wielką różnicę niż zwykły coaxial. DAC z Hegla. Może te nowsze AP  są bardziej analityczne i może to jest wrażenie chłodu. Nóżki iscoacustic Gaia 3 o wiele lepiej wpłynęły na dźwięk niż kolce w tych Scorpio.  U mnie kable rzeklbym najtańsze , stare Qued Genesis Silver Spiral i melodica purple rain na złączach .  Dla mnie oczywiście ze względu na pomieszczenia byłyby teraz sobie myślę stare Avanti 3 z basreflex w podłogę ale to biały kruk. W tych Scorpio fajne szybkie basowce , fortepian i stopa perkusji mają swoją masę i ciężar ale nie ciągnie się nic i nie buczy, wiadomo jak dam głośniej to się bas gdzieś wzbudzi ale to wina mojej akustyki, również jakości nagrania . W Tempo 6 inna Vifa niż w moich musiałbym gdzieś porównać czy z moim Heglem byłoby chłodniej ale śmiem wątpić.  Pozdrawiam
Zatykałeś bass reflex ?. Przy T6 u mnie bardzo bardzo utemperowało to spontaniczny nikomu nie potrzebny bas.;)

To może ktoś porównywał bezpośrednio Sitara do Sitara 25 ? 

Chodzi szczególnie i wysokie tony....jaka różnica , ale nie info. z  gazetek i że inne przetworniki ( to wiem) ale nauszne doświadczenie.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Cześć,

mam pytanie do osób, które miały "stare" Audiophysiki (np. Tempo 5 lub 6, Yara II Superior) tzn. te przed wprowadzeniem głośników HHCT. Na jakie kolumny wymieniliście aby miały podobny charakter grania i jesteście zadowoleni. Proszę o nie rekomendowanie nowych modeli AP  - słuchałem, kupiłem, sprzedałem i za nie dziękuję. To czego szukam to podkreślona średnica , ogromna dynamika ale też muzykalność i przyjemny dźwięk (tych ostatnich 2 cech moim zdaniem brakuje nowym modelom). Pokój 30 m.kw. budżet 20 tyś. czyli cena w sklepie jakieś 25 tyś 😉 

Prośba o propozycje.

Pozdrawiam

W dniu 8.02.2022 o 16:37, captainprice napisał:

Cześć. Czy jest tutaj ktoś sympatyczny z Lublina lub okolic, kto pozwoli posłuchać tempo 6 lub nowszych, sitara, spark 5? Ewentualnie Scorpio. Pozdrawiam

Kolego, a Ty w innym wątku nie szukałeś przypadkiem wzmacniacza do dynaudio 🙂?

Edytowane przez seba3002
1 godzinę temu, Superjaro napisał:

Cześć,

mam pytanie do osób, które miały "stare" Audiophysiki (np. Tempo 5 lub 6, Yara II Superior) tzn. te przed wprowadzeniem głośników HHCT. Na jakie kolumny wymieniliście aby miały podobny charakter grania i jesteście zadowoleni. Proszę o nie rekomendowanie nowych modeli AP  - słuchałem, kupiłem, sprzedałem i za nie dziękuję. To czego szukam to podkreślona średnica , ogromna dynamika ale też muzykalność i przyjemny dźwięk (tych ostatnich 2 cech moim zdaniem brakuje nowym modelom). Pokój 30 m.kw. budżet 20 tyś. czyli cena w sklepie jakieś 25 tyś 😉 

Prośba o propozycje.

Pozdrawiam

Miałem Tempo VI, bardzo fajne kolumny.
Następca z HHCT też w ogóle mi nie podszedł (byłem wręcz zaskoczony tym co się stało z dźwiękiem nowych kolumn - na minus).
U mnie następcą zostały Arcada 3,5 Signature choć już Arcada 2,5 i to w podstawowej wersji były dla mnie sporo lepsze.
Odpowiedź jednak nie do końca na temat gdyż Arcady nie grają podobnie, grają zupełnie inaczej. Mnie jednak ten dźwięk bardzo spasował.
Z kolumn grających podobną manierą do Tempo VI podobne były dla mnie Bowersy serii 800 (D2, D3), to już jednak inny budżet w przypadku wyższych modeli ale też i lepiej.

2 godziny temu, Superjaro napisał:

Cześć,

Prośba o propozycje.

Pozdrawiam

A słuchałeś AP Tempo 35?

13 godzin temu, seba3002 napisał:

Kolego, a Ty w innym wątku nie szukałeś przypadkiem wzmacniacza do dynaudio 🙂?

Zgadza się. Mam x34, które bardzo mi się podobają i wpasowują gabarytowo w pomieszczenie. Rozglądam się za lepszym wzmacniaczem do nich ale jeśli trzeba będzie ogromnych nakładów aby przeskoczyć o zauważalny poziom wyżej to być może łatwiej bedzie wymienić kolumny. Albo mała podłogówka albo duży monitor. AP ma fajne, nieduże podłogówki. 

Edit. myślę sobie też, że z czasem chciałbym mieć dwa zestawy kolumn 🙂

Edytowane przez captainprice
W dniu 13.02.2022 o 18:26, Superjaro napisał:

Cześć,

Prośba o propozycje.

Pozdrawiam

Miałem Tempo 6 i Tempo 25 oraz kilkanaście różnych wzmaków z nimi. 
Dynamiczne granie to Naim a granie średnicą to głównie brytyjskie kolumny które z Naimem świetnie się zgrywają.:

Neat, PMC, Spendor, Bowers, ATC

Powodzenia.  

Krótkie pytanie do osłuchanych - Virgo 25 czy Scorpio II?

Rock progresywny i radio Nowy Świat oraz 357 (pop, blues, aż po jazz, country i poezję śpiwaną). Do tego mają służyć jako nagłośnienie stereo kina domowego.

Pokój 43 m2. Słuchanie ciche i umiarkowanie głośne. 

Napędzane będą monoblokami Hypex NC400 + DAC + PC z REW->APO.

P.S. Pytam, bo akurat są w mojej okolicy do wzięcia. Marzyłem o Avanterze, ale mi uciekła, a obecne egzemplarze poza zasięgiem budżetu. Przeszły mi przez myśl jeszcze ELAC Vela FS409 - nowe. Budżet do około 25k, ale mile widziane oszczędności, więc skłaniam się ku tym Scorpio II za 10k 🙂

Proszę o rady i komentarze.

Edytowane przez paprykarz18
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.