Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

40 minutes ago, oxygen said:

Mam jeszcze pytanie o tzw lampowy analog, jakie lampy polecacie ECC81, 83, 88 ?  Nie zależy mi specjalnie na wzmocnieniu bo mam po drodze preamp lampowy tylko na dobrym "brzmieniu"

Ciężko wybierać lampę bez zasilacza i aplikacji - srpp na 6n2p poprawnie zrobiony z zasilaczem klasycznym wsio wg Fikusa to imo dobry punkt startu. Tak sobie patrzę na to co robi Skunkie Designs z lampami i detale są bardzo ważne. Można się przejechać biorąc niesprawdzony projekt - tutaj zły rezystor lub punkt pracy lampy i cała zabawa w piach. Jak nie lubisz zabawy w testowanie i nie chcesz się uczyć weź cały sprawdzony projekt np Muzga.

@Daniel_68412Problem w tym, że mam kilka układów z lampami ale w parach np E88CC + inna lampa itp., jakoś nigdy nie robiłem na pojedynczych lampach...  Teraz chcę zrobić mu-follower tylko zastanawiam się na jakiej lampie, jak pisałem ważne brzmienie, wzmocnienie jest sprawą drugorzędną.  Odnośnie projektu Muzga to jestem chyba zbyt ortodoksyjny aby stosować tranzystory, jak już to 100% lampa + filtr dolnoprzepustowy wpięty w ujemne sprzężenie, tak sobie wymyśliłem i teraz trzeba to policzyć. 

Godzinę temu, oxygen napisał:

Odnośnie projektu Muzga to jestem chyba zbyt ortodoksyjny aby stosować tranzystory

Konrad to projektował po inżyniersku. Tak , żeby połączyć nowoczesne rozwiązania z tymi znanymi od lat. Tak to zresztą brzmi. Miałem okazję posłuchać jego DACa z analogiem na lampach. Szacun! To naprawdę gra. Jest lekki sznyt lampowy, ale wad typu rozmiękczony bas lub za gęsta średnica nie ma.

Godzinę temu, Krzych 2 napisał:

Konrad to projektował po inżyniersku. Tak , żeby połączyć nowoczesne rozwiązania z tymi znanymi od lat. Tak to zresztą brzmi. Miałem okazję posłuchać jego DACa z analogiem na lampach. Szacun! To naprawdę gra. Jest lekki sznyt lampowy, ale wad typu rozmiękczony bas lub za gęsta średnica nie ma.

Przecież ja nie neguję tego projektu i umiejętności Konrada, napisałem tylko, że jestem zbyt ortodoksyjny w niektórych tematach (np. jedna lampa do obsługi dwóch kanałów stereo itd). Mój mu-follower też postaram się zaprojektować po inżyniersku, mam tylko inne podejście do niektórych spraw.

• 2 tygodnie później...

Planuję zamówienie płytek testowych do dac-a na PCM1794 z odbiornikiem WM8804 . Cena za płytkę wyniesie tylko 30 PLN , czas oczekiwania około 3-4 tygodni ( jeśli wojna nie pokrzyżuje planów ) . Dac jest prosty i relatywnie tani w budowie - bo takie jest założenie .  W zasadzie to tylko bardzo dobry odbiornik sygnału SPDIF ( WM8804) połączony bezpośrednio z przetwornikiem (PCM1794 ) i do tego porządne zasilanie na niskoszumowych stabilizatorach . Tylko do współpracy z napędem CD , dla purystów 😉 . Układ wykorzystuje oversampling ponieważ w PCM1794 wbudowany filtr cyfrowy jest wysokiej jakości . Analogu nie ma na tych płytkach gdyż dostępnych jest sporo rozwiązań - od wykorzystania pojedynczego wyjścia ( niesymetrycznego ) dla każdego z kanałów , przez użycie transformatorów do symetryzacji  , projekty na opampach  np wskazanych w dokumentacji producenta a skończywszy na ciekawych projektach lampowych - np analogu lampowym opracowanym specjalnie do takich dac-ów przez Muzg'a . Dla osób , które chcą robić ,, kanapkę" ( piggyback )  z przetworników mogę nieco zmodyfikować projekt jeśli będzie zainteresowanie . 

Na początek planuję zamówienie tylko 5 max 10 płytek testowych . Zainteresowanych proszę o kontakt na komunikator. 

Na razie zbieram ekipę chętnych do zamówienia i złożenia  .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Konrad też zrobił płytki pod pcm1794 z tym że dual mono i zasilania rozdzielone i przystosowane pod jego dyskretne regulatory jak i również możliwość wstawienia tanich ams... 

17 minut temu, rysiu126 napisał:

pcm1794 z tym że dual mono i zasilania rozdzielone i przystosowane pod jego dyskretne regulatory 

Dyskretne regulatory sporo wnoszą na plus. 

Edytowane przez Mariusz03
3 godziny temu, rysiu126 napisał:

Konrad też zrobił płytki pod pcm1794 z tym że dual mono

Projekt Konrada to pełen wypas - zaawansowany , rozbudowany układ z wieloma możliwościami wyboru sygnału wejściowego , z kontrolerem itd . Mój to maksymalna prostota przystosowana tylko do pracy stereo  z dobrym zasilaniem . Inna bajka , inne podejście bo jestem zwolennikiem układów prostych - ,,drut ze wzmocnieniem" itp .  To ma być niedrogie ,  proste w budowie i bez ,,plusów dodatnich i plusów ujemnych" związanych ze stosowaniem różnych źródeł , upsamplingu itp itd . Ja wykorzystuję tylko sygnał cyfrowy z wyjścia coax transportu - bo preferuję słuchanie muzyki prosto z płyt CD ... bo mam sporo płyt , tak lubię i już .😉

...there is no spoon...

10 minut temu, arturp napisał:

To ma być niedrogie ,  proste w budowie i bez ,,plusów dodatnich i plusów ujemnych" związanych ze stosowaniem różnych źródeł , upsamplingu itp itd . Ja wykorzystuję tylko sygnał cyfrowy z wyjścia coax transportu - bo preferuję słuchanie muzyki prosto z płyt CD ... bo mam sporo płyt , tak lubię i już

Temat i pod moje preferencje 😉 Chyba w to wejdę. Mam scalaczka gdzieś PCM1794. Sam jednak Arturze tego w życiu nie polutuję, więc planuję rozmowy z Tobą w sprawie jakiegoś dealu. Mogę być więc drugi po Tobie na liście.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

2 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

Sam jednak Arturze tego w życiu nie polutuję,

Spoko , będę lutował dwa jednocześnie 😉

2 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

Chyba w to wejdę.

Na razie jest nas aż dwóch 🤣

Przy okazji . Pokombinowałem trochę przy AD1860 i CS8414 , poczytałem trochę co tu pisał kolega dekRe ( dzięki ) o zmianach jakie wprowadzało Audio Note w swoich dac-ach  na AD1865 ( też 18-bitowe ) . Potem troszkę potestowałem i okazuje się , że działa . Więc i zrobiłem kolejną wersję dac-a forumowego na AD1860/PCM61/YM4113B 3/PCM56 itp .  Jeśli są chętni to też można zamówić płytki . Koszt niewielki a może zagrać jak dac VIVAro 😉

...there is no spoon...

31 minut temu, arturp napisał:

Więc i zrobiłem kolejną wersję dac-a forumowego na AD1860/PCM61/YM4113B 3/PCM56 itp .  Jeśli są chętni to też można zamówić płytki . Koszt niewielki a może zagrać jak dac VIVAro 😉

Może bym się pisał ale czy można założyć normalny radiatorek na regulatory. Bo tylko tam dysktetne bym wstawil jak już , ale mało miejsca 😪

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Może bym się pisał ale czy można założyć normalny radiatorek na regulatory.

Można założyć małe radiatory ale nie trzeba . Tam nic się nie będzie grzało ponad miarę . Zasilanie jest inne niż zaprojektowane przez VIVAro . 

...there is no spoon...

15 godzin temu, arturp napisał:

Można założyć małe radiatory ale nie trzeba . Tam nic się nie będzie grzało ponad miarę . Zasilanie jest inne niż zaprojektowane przez VIVAro . 

Fajnie, to na pewno duży plus, jednak i tak w kilku miejscach dyskretny nie wejdzie, zwłaszcza dwa obok siebie. Ponieważ są większe. Świetnie byłoby zwiększyć leciutko przestrzeń wolną pomiędzy regulatorami. Inaczej zostają standardowe regulatory, a nawet najlepszy nie umywa się do dyskretnego. Szkodą. Projekt podoba mi się. 

4 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Fajnie, to na pewno duży plus, jednak i tak w kilku miejscach dyskretny nie wejdzie, zwłaszcza dwa obok siebie.

Fakt .  Ten układ został zaprojektowany do zasilania dobrymi stabami scalonymi o niskich szumach bo dyskretne są trudniej dostępne i droższe . Ale ... dlaczego dyskretnych nie montować po dwóch stronach płytki - sąsiadujące od spodu a drugi od góry ? Zwiększanie płytki to dłuższe ścieżki i błądzenie prądów między elementami - a więc większe szumy i przydźwięk sieciowy .

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

dyskretne są trudniej dostępne i droższe

Myślę że z dostępnością nie ma żadnego problemu do wyboru do koloru, z Chin, Polski, Francji, Canady, UK. Faktycznie są droższe od 65zl do nawet 200zl, ptzecietnie max 100zl, ale jak różnica jest. Czym czystszy i dokładniejszy tor tym wieksze różnice na plus. 

Ale ... dlaczego dyskretnych nie montować po dwóch stronach płytki - sąsiadujące od spodu a drugi od góry 

To jest jakiś pomysł 😉.

Zwiększanie płytki to dłuższe ścieżki i błądzenie prądów między elementami - a więc większe szumy i przydźwięk sieciowy .

Nie przesadzalbym z tym ,dłuższa ścieżka o 5-8mm nie robi żadnej różnicy. 

Wiekszy szum wprowadzi  zwykły regulator ("obciecie skrajnego pasma " )czy kondensator elektrolityczny niż ciut dłuższa ścieżka. A o komforcie montażu nie wspomnę 🙃.  

Może jakoś skusisz się do lekkiego przerobienia projektu 🙏. Jak nie to trzeba to uszanować bo czas jest cenny. 

6 minutes ago, Mariusz03 said:

Może jakoś skusisz się do lekkiego przerobienia projektu 🙏. Jak nie to trzeba to uszanować bo czas jest cenny. 

Ukryta Zawartość

gołe pcb pod pcm1794 z przesyłką 18pln - wyprowadzenia do psu, płytke psu chyba też mają w ofercie

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Czym czystszy i dokładniejszy tor tym wieksze różnice na plus. 

Teoretycznie tak ale ja nie słyszę pogorszenia brzmienia między stabilizatorami na elementach dyskretnych a stabami od Analog Devices ( Linear Technology ) - np LT317/LT337 , LM1117 od Texas Ins. czy nawet MC78XX od OnSemi , zwłaszcza , że cyfra ma podwójną stabilizację . 

13 minut temu, Mariusz03 napisał:

Może jakoś skusisz się do lekkiego przerobienia projektu 🙏.

Ja raczej tego nie zrobię ale załączam Gerbery i można sobie projektować/modyfikować do woli :

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

gołe pcb pod pcm1794 z przesyłką 18pln - wyprowadzenia do psu, płytke psu chyba też mają w ofercie

Mam tą płytkę , kupiłem bo tania i do testów OK , z przesyłką kosztowała mnie 17 PLN . No ale nie jest to poważne podejście do tematu . Polutowałem kilka elementów a nawet wstawiłem PCM1796 ( bo można ) ale nawet nie chce mi się tego uruchamiać . Odbiornika nie ma , analog marny , zasilanie z zasilaczy zewnętrznych i na dodatek wszystkiego z dwóch stabów ... Minimalizm jest OK ale ta płytka jest po prostu niedopracowana . To byłoby raczej rozczarowanie .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ćwiczyłem tą płytkę chińską , dyskretne zasilanie dobierałem, analogówka też była lampowa, jak i opamp dyskretny.  Zdecydowanie podejdę do tego jeszcze raz na lepszych płytkach ;) . W orginale ten ams jak i niby lt sporo ograniczał możliwości tego dac -a, dużo czyściej  grało na dyskretnych stabilizatorach i w tym kierunku bym zmierzał. 

Ukryta Zawartość

IMG_20211209_231844.jpg

IMG_20211002_193723.jpg

IMG_20211205_212147.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cytat

Ja raczej tego nie zrobię ale załączam Gerbery i można sobie projektować/modyfikować do woli :

Przydałby się jeszcze schemat 🙂

2 godziny temu, arturp napisał:

od Analog Devices ( Linear Technology ) - np LT317/LT337 , LM1117 od Texas Ins. czy nawet MC78XX od OnSemi , zwłaszcza , że cyfra ma podwójną stabilizację . 

Sprawdzałem również regulatory markowe ktore podales, nawet Motoroli NOS w tym MC, niestety przegrywają z najtańszym chinskim regulatorem dyskretnym za 60zl. Może tak jest tylko u mnie że to słychać i to wyraźnie. 

Pomierzę sobie pcb i może od spodu podlutuje dyskretne. Dziękuję. 

16 minut temu, Mariusz03 napisał:

Sprawdzałem również regulatory markowe ktore podales, nawet Motoroli NOS w tym MC, niestety przegrywają z najtańszym chinskim regulatorem dyskretnym

A w którym miejscu układu je stosowałeś ? W zasilaniu analogu przetwornika , w cyfrze przetwornika , przy odbiorniku ... ?

...there is no spoon...

41 minut temu, arturp napisał:

A w którym miejscu układu je stosowałeś ? W zasilaniu analogu przetwornika , w cyfrze przetwornika , przy odbiorniku ... ?

Najlepiej sprawdzają się w cyfrze przetwornika oraz analogu. Tam je stosuję. 

5 godzin temu, arturp napisał:

Ten układ został zaprojektowany do zasilania dobrymi stabami scalonymi o niskich szumach

A właśnie. Jakie preferujesz? Od jakiego producenta?

Tak jak pisałem wcześniej :

- Analog Devices ( Linear Technology ) - np LT317/LT337 ,LT1763 itp 

- LM1117 od Texas Ins. lub stare , produkowane jeszcze przez National Semiconductor

- MC78XX i LM317/337 od OnSemi 

...there is no spoon...

Nie cierpię ciasnych płytek.Stabilizatory powinny mieć trochę miejsca tak samo jak i kondensatory,co daje możliwość wypróbowania większej ilości typów, które przecież różnią się wielkością.Jednak ze względu na prostotę  propozycja jest kusząca.

22 minuty temu, wojkubi napisał:

Nie cierpię ciasnych płytek.Stabilizatory powinny mieć trochę miejsca tak samo jak i kondensatory,

Racja . Tyle , że podczas projektowania pojawia się tyle spraw , które trzeba uwzględnić ,że w sumie moje płytki są coraz bardziej ,,zagęszczone " . Kiedyś obowiązkowo robiłem miejsce na radiatory ale ostatnio pogodziłem się z tym ,że zwykły stabilizator 1,5A będzie gorący i okazuje się , że w praktyce ( w dac-ach czy preampach  ) rzadko temperatura przekracza 50 stopni . Dac VIVAro jest wyjątkiem , inne tego problemu nie mają , może dlatego ,że często stosuję podwójną stabilizację i oddzielne zasilacze stabilizowane dla wszystkiego co da się rozdzielić . 

...there is no spoon...

Zapomniałem napisać.Mam daka Vivaro.Kondensatory c31,34,37,40 mają duży wpływ na brzmienie, to są te przy ad 1860.Testowałem panasonica fc,bg standard i "oryginalne"rubycon z trzema literkami.Najbardziej odpowiadają mi rubycony.Tu właśnie pojawił się problem miesjsca.

Godzinę temu, wojkubi napisał:

Tu właśnie pojawił się problem miesjsca.

Tak , często brakuje miejsca na kondy . Czasem chciałbym jakieś zastosować czy potestować ale nie wejdą - np Nichicon KZ są relatywnie duże , mają grube wyprowadzenia i nigdzie mi się nie mieszczą . 

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi