Skocz do zawartości
IGNORED

Polska samorządowa vs. Polska scentralizowana

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.07.2020 o 07:57, il Dottore napisał:

No tresowaliście 1944-1989 ale coś słabo wam wyszło.

Tresował tow. Piotrowicz, między innymi. Teraz twarz PiS.

27 minut temu, misiomor napisał:

Żeby mówić o prawdziwej samorządności, podatki też musiałyby być lokalne, a jednostki samorządu - mieć dużą swobodę w ustalaniu stawek.

Do tego można dojść, ale nie z neokomuną z PiS.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

32 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Takie teksty to ja mogę pisać lewą ręką, a prawa jeszcze bardziej malownicze, I co z nich wynika? Ano nic.

Jeszcze raz piszę - problemem nie jest samorządność, tylko brak transparentności i kontroli społecznej.

Dla ciebie z tekstów innych zawsze nic nie wynika. Tylko dlaczego tak wielu chce zostać burmistrzem lub radnym? Rozumiem jeszcze, że burmistrz powinien pobierać wynagrodzenie i to takie, aby nie kusiły go inne formy zarobkowania. Ale radni? Tu nie widzę uzasadnienia. Powinni udzielać się całkowicie społecznie. Zamiast tego mamy w polskim samorządzie zawodowych radnych - co nie oznacza profesjonalnych.

36 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Nad samorządową tak ale nie nad centralną .

do jara

Jak rzeczywiście sprawujesz kontrolę nad samorządem?

21 minut temu, jar1 napisał:

Wspólnoty mieszkaniowe

Wspólnota mieszkaniowa placu zabaw nie wybuduje.

Jest dokładnie tak jak z prywatną służba zdrowia. Sprawdza się tam gdzie się da zarobić.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Chodzi o kontrolę np. nad finansami .O to czy środki są wydawane zgodnie z prawem .

do Zyzola

2 minuty temu, Jacchusia napisał:

Wspólnota mieszkaniowa placu zabaw nie wybuduje.

Gdzie żyjesz? Bo pierdoły wypisujesz. U nas praktycznie na każdym osiedlu tak jest. 

Oprócz tego są jeszcze place zabaw dla dzieci gminne. 

Edytowane przez jar1
1 minutę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Chodzi o kontrolę np. nad finansami .O to czy środki są wydawane zgodnie z prawem .

do Zyzola

Czy można mówić o skutecznej kontroli finansowej? Uważam, że nie. Samorządem lokalnym rządzą ponadpartyjne sitwy oparte o znajomości, wspólne interesy i wiedzę o grzechach innych. Ręka rękę myje. 

3 minuty temu, jar1 napisał:

Gdzie żyjesz? Bo pierdoły wypisujesz.

Ja mam własny dom, syn mieszka na moim starym mieszkaniu, tam wspólnota ogranicza sie do kilku pojedynczych bloków. odmalują, poklajstruja i mają pomysły..do realizacji których namawiaja spółdzielnie mieszkaniową, bo sami kasa nie śmierdzą.

W porównaniu z centralą to pikuś .

do Zyzola

Panowie , co Wy tu wypisujecie ? Pojeździcie trochę po Polsce prowincjonalnej i zobaczcie jak wyładniała .Ile się tam zmieniło na korzyść .To już inna Polska .

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz
12 minutes ago, Lech36 said:

Do tego można dojść, ale nie z neokomuną z PiS.

W warunkach post-pańszczyźnianej bezradności i oglądania się na państwo we wszystkim (oraz zobowiązań post-PRL-owskich), wszystkie rządy po 1989r. miały deficytowy budżet. A w takich warunkach nie idzie odpuścić z części przychodów podatkowych i przekazać prawo do nakładania tych podatków i dysponowania nimi lokalnie. Żaden przed-PiS'owski rząd nie zlikwidował takiego np. janosikowego. Ostatnia parlamentarna debata w tej sprawie została utrącona za rządów PO w roku 2012.

Pamiętacie czasy "kas chorych"?

Należałem do Śląskiej zarządzanej przez Sośnierza. Do specjalisty szło się od ręki, tomografię miałem zrobiona w trzy dni (a wtedy tych tomografów nie było tyle co teraz), moja mama była w małopolskiej kasie, juz wtedy kolejki do specjalisty były tam ok. 2-3tyg. Kiedy mi o tym powiedziała nie mieściło mi się to w głowie, bo u nas spod drzwi szło się pod drugie drzwi gabinetu i po sprawie.

Jak są pieniądze, to rządzić jest łatwo i sprawnie to wychodzi. Ale co z innymi?

Edytowane przez Jacchusia

24 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Panowie , co Wy tu wypisujecie ? Pojeździcie trochę po Polsce prowincjonalnej i zobaczcie jak wyładniała .Ile się tam zmieniło na korzyść .To już inna Polska

No, to na ogół bije po oczach. Choć w są miejsca gdzie to słabiej widać, jak tam gdzie byłem wczoraj. Mzaowieckie, okolice puszczy Bolimowskiej. 

2 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

No ale przyznaj .Duda ładniejszy jest .

A tam właśnie tylko Duda na płotach wisiał.  im bardziej się wracało w cywilizację, to pokazywał się Trzaskowski. 

5 minut temu, sly30 napisał:

Ohydna komuna wróciła...

Być może  za kilka lat zobaczymy jak będzie wyglądał Twój ''wybraniec'' trzymając się zębami koryta , widok może być jeszcze gorszy 

4 minuty temu, jarekb napisał:

Być może  za kilka lat zobaczymy jak będzie wyglądał Twój ''wybraniec'' trzymając się zębami koryta , widok może być jeszcze gorszy 

Nie sądzę by był gorszy. Wybór Trzaskowskiego to nie jest ideał, ale wyznaczy nową drogę i za 5 lat będzie można wybrać jeszcze lepszego kandydata. Wybór dudy to dalsza patologia sekty pisu i pogrążanie się kraju w odmęty izolacji na arenie światowej oraz coraz większego kryzysu w Polsce. Duda jest zerem. Nawet w PiS-ie nim gardzą.

Edytowane przez sly30
3 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

No ale przyznaj .Duda ładniejszy jest .

Wszystkie kobiety jakie znam i o to pytałem, stwierdzają jednoznacznie że Trzaskowski jest przystojniejszy.

5 godzin temu, Jacchusia napisał:

Pamiętacie czasy "kas chorych"?

Należałem do Śląskiej zarządzanej przez Sośnierza. Do specjalisty szło się od ręki, tomografię miałem zrobiona w trzy dni (a wtedy tych tomografów nie było tyle co teraz), moja mama była w małopolskiej kasie, juz wtedy kolejki do specjalisty były tam ok. 2-3tyg. Kiedy mi o tym powiedziała nie mieściło mi się to w głowie, bo u nas spod drzwi szło się pod drugie drzwi gabinetu i po sprawie.

Jak są pieniądze, to rządzić jest łatwo i sprawnie to wychodzi. Ale co z innymi?

To nie ilość pieniędzy decydowała tylko kontrola przeplywów . Dlatego nigdy nie wprowadzono śląskiego systemu w reszcie Polski.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

2 godziny temu, andaudion napisał:

Wszystkie kobiety jakie znam i o to pytałem, stwierdzają jednoznacznie że Trzaskowski jest przystojniejszy.

Moja ciotka głosowała i zagłosuje za Trzaskowskim , bo jest przystojny ? Tak powiedziała ?

3 minuty temu, Zbig napisał:

I zdaje się niekoniecznie go chcą na drugą kadencję.

Oj chcą, chcą.

Gdy Duda miał zdecydowaną przewagę w sondażach były różne fochy i w ramach walk frakcyjnych niektórzy politycy olewali Budynia totalnie. Ale teraz wszystkim zapaliło się w dupach ze strachu, i wizja przegranej zjednoczyła wszystkich. Rząd pierdyknął wszystko i jeździ z agitacją niczym bolszewicy w czasie rewolucji.

Jestem Europejczykiem.

29 minut temu, Jaro_747 napisał:

Oj chcą, chcą.

Gdy Duda miał zdecydowaną przewagę w sondażach były różne fochy i w ramach walk frakcyjnych niektórzy politycy olewali Budynia totalnie. Ale teraz wszystkim zapaliło się w dupach ze strachu, i wizja przegranej zjednoczyła wszystkich. Rząd pierdyknął wszystko i jeździ z agitacją niczym bolszewicy w czasie rewolucji.

Pisowska większość znana z tego że jej horyzont planowania nie przekracza 2 tygodni oczywiście go popiera.  Ale ichnia grupa trzymająca władzę trochę dziwnie prowadzi tę kampanię.

1 godzinę temu, marek-1969 napisał:

To nie ilość pieniędzy decydowała tylko kontrola przeplywów . Dlatego nigdy nie wprowadzono śląskiego systemu w reszcie Polski.

Mylisz się. Składki ubezpieczonych zostawały w kasach chorych, kiedy zaczęto je podbierać z bogatszych kas do biedniejszych, robiło się wszędzie podobnie. Potem utworzono NFZ.

Godzinę temu, jar1 napisał:

Bo Trzaskowski, jest normlanie sympatyczny,

? przesympatyczny...tak jak jego koledzy, wszyscy przesympatyczni

spacer.png

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.