Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

>audiofil123, 5 Kwi 2007, 19:40

"ponieważ nie mam upoważnienia od producenta Harpii powiem tylko krótko..."

Żartujesz czy mówisz serio?

Jeśli nie jest to dowcip to można śmiało powiedzieć, że mamy na forum pierwsze oznaki zmian mentalności Polaków w IV RP. I tak naprawdę wcale to nie jest śmieszne!

"z Integrą AA Amstaffy zagrały bardzo dobrze, studyjne Atlasy jeszcze lepiej, ale bez konkurencji były Mercury. Harpie to kolumny o liniowej charakterystyce i dziwię się, że ludzie ładują pieniądze - często niemałe - w kolumnopodobne produkty. Reszta jest milczeniem i polecam własne odsłuchy."

Śmiało można powiedzieć, że masz zadatki na polityka!

Panowie, to jest wątek o Sonus Faber. Może załóżcie nowy dotyczący odsłuchów Harpii. Ewentualnie zainteresowani nie zajrzą tu poczytać o Harpiach, a są to moim skromnym zdaniem kolumny warte uwagi.

Cremona z 300B to nieporozumienie. To nie są takie łatwe kolumny. Fantastyczny dzwięk można osiągnąc stosując

wzmacniacze Audioneta.

> Audiofil 123 :

Nie należy autorytatywnie wyrażac się o czymś czego nie zna się od podszewki , Cremony z dobrą amplifikacją to świetne kolumny.

Tak sobie fajnie tutaj gaworzycie, wiec skorzystam z okazji i zapytam sie. Majac przykladowo w miare otwarty budzet do +/-40kzl oraz dwie ponizsze nowe pary, ktore kolumny za oferowana cene bylyby waszym wyborem?

1. Sonus Faber Elipsa 33,000.- zl

2. B&W 802D 18,000.- zl

Harpian Acoustic

Dziekuje za zaproszenie ale mieszkam w Niemczech obecnie i mógłby byc mały problem natury logistycznej, chociaz jak Pan pokrywa wszystkie koszty to może się warto zastanowić...

Ja wiem, że ocenia Pan swoje produkty jako najlepsze na świecie i jestem w stanie to zrozumieć.

Natomiast ciężko mi zrozumieć, że chce Pan na siłe zmienić moją subiektywną ocenę ( jeśli chodzi o dżwięk ) oraz obiektywną ( jeśli chodzi o jakość wykonania ).

Miałem okazje słuchać Modelu Dobermann ( ok 25 tys Pln.) na McIntoshu 6900, Pliniusie 102MkII, Wadii 850 i grało słabo. Kiepska rozdzielczość, przekłamana barwa, brak jakiegokolwiek wyrafinowania. Jedynie makrodynamika było ok. ale ja nie szukam kolumn do nagłosnienia imprez - to są wrażenia subiektywne.

Obiektywnie - jakość wykończenia w porównaniu do moich Cremon ( cena podobna) jest skandaliczna.

Mimo to życze powodzenie i coraz lepszych i bardziej udanych konstrukcji.

Pozdr

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Jazz

Skąd masz te ceny? I gdzie można za tyle kupić te kolumny?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

tylko dla ciebie ? :)

Ja bezapelacyjnie Elipse, choć 802-ki to chyba najbardziej udany model B&W

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

>babatular<

Kolejny wybieg .

Proszę napisać gdzie Pan słyszał Dobermana w podanym zestawieniu.

To bardzo ciekawe!!!

Internjet ma to do siebie, że każdy może pisać dowolne bzdury.

Jak dochodzi do weryfikacji to wyprowadza się do Niemiec:)

Pozdrawiam

Harpia

A to ciekawe że nie moge mieć własnego zdania - dla mnie brzmienie Pańskich kolumn jest kiepskie.

Rozumiem, że mam Panu podać adres człowieka ( może imię i nazwisko) , u którego je słuchałem, a który je kupił w jednym z salnów hi-fi na Śląsku. Istnieje coś takiego jak ustawa o ochronie danych osobowych szanowny Panie, wiec jesli właściciel wyrazi zgode to wówczas podam.

Do Niemiec wyjechałem lata temu, jak o Harpii nie było mowy...

jello, 7 Kwi 2007, 04:05

Witam,

ponieważ jestem fanem Sonusów, to kiedyś obsłuchiwałem wyższe modele z nadzieją, że nie będę musiał z poświęceniem godnym lepszej sprawy zdobywać SFEA z otchłani niebytu. Cremony rzeczywiście słuchałem z 300B i rozlegało się coś na kształt jęczenia, natomiast podłączałem również mocne wzmacniacze tranzystorowe, bo chciałem poznać prawdziwy dzwięk. Efekt był fatalny - nie tylko nie uslyszałem dzwięku starych Sonusów, ale dzwięk był jak nakryty kocem bez tej cudownej konturowości i głębi. Słowa jednak nic nie znaczą i oczekuję z niecierpliwością na pojedynek Harpia versus Cremona. Dla mnie wynik jest oczywisty, ale niech wreszcie szersza publiczność usłyszy do czego doprowadziła globalizacja również w tej dziedzinie, i jak dzwięk i muzykalność została zastąpiona czymś bliżej nieokreślonym. Harpie stanowią jedyny znany mi wyłom w tej tendencji i powrót do okresu gdzie kolumny potrafiły zagrać otwartym i naturalnym dzwiękiem, bez podbarwień, ze zrównoważeniem czy homogenicznością wszystkich pasm.

Pozdrawiam i życzę smacznego

Na PW otrzymałem takiego potworka:

"Wacusiu.

Nie będę Cię demaskował publicznie!!!

Jesteś zwyczajnym KŁAMCĄ.

Dobermana włącznie ze mną słuchały trze osoby.NAPEWNO NIE TY.

Nie wiiem o co Ci chodzi ale jesteś potwornym, złośliwym głucholem.

Zestawienie Mc+ Sonus pokona Amstaff Mini + NAD.

Mogę to udowodnić.

Sądzę iż u podstaw Twoich działań leży jakiś problem osobisty.

Założę się , że się znamy!!!

Pozdrawiam

Jurek Herzyk"

Nawet nie chce mi sie tego komentować...

HarpiaAcoustics 7 Kwi 2007, 11:39

"Żaden sklep na Śląsku nie sprzedał Dobermana"

>harpia

i uważasz, że była to reklama?

kilka razy miałem okazję posłuchania Harpii

moim skromnym zdaniem, kolumienki nie zasługują na wygórowany tytuł "hi-end"

grają przeciętnie, ot taki bezpieczny zakup będący pewnikiem iż to na pewno jakość "dobrze" zagra.

i wyprzedając Pana słowa mogę być "potwornym, złośliwym głucholem" ;))

iż to na pewno jakość "dobrze" zagra

sorki miałoby "iż to na pewno jakoś "dobrze" zagra"

jeśli już wspomniałem o jakości to wykonanie jest na wysokim poziomie, dokładne i staranne

tylko pogratulować

ale do Sonusów to im jeszcze "troszkę" brakuje - pod każdym względem

niestety nie próbowałem Passów. A co do jakości wykonania Harpii to dla mnie jest nie do przyjęcia

>babatular

mając Sonusy to nie spojrzałbym na Harpie ;)) mimo tego na tle polskiej konkurencji wypadają wizualnie dobrze, co innego brzmieniowo :((

Passy + Sonusy dla mnie bardzo udane zestawienie

Panowie,

zamiast bić pianę może jednak ktoś z was podejmie rękawicę rzuconą przez Harpię? Jeśli nie macie Cremon, to macie współczesne wyroby Sonusa z wyższych półek - jak dobrze zrozumiałem?

Pozdrawiam

Spokój tu, prosze, no już! :) Mam pytanie: to od jakich Sonusów w wersji podstawkowej i podłogowej zaczyna się hi end rozumiany jako wrażenie bezpośredniego kontaktu z muzykami, neutralność ale jednocześnie to coś - subtelność, wyrafinowanie, po prostu to "coś". Czyż to nie piękne wyrażenie? "TO COŚ" - zastępuję tyle różnych dziwnych definicji hi endu.. :) Oczywiście wiem, że konfiguracja itp, ale proszę o osobiste wrażenia. Te podstawkowce, na przykład (nie słuchałem), to dlaczego one takie drogie? (Te drogie dlaczego takie drogie) Czy to jak kupowanie dzieła sztuki? Ktoś płaci, inni stukają się w czoło, a kupujący się cieszy że mu się udało kupić? Bo jest "to coś"? To coś dla hedonistów? Pozdr. Piotr

piotr_lass, 9 Kwi 2007, 17:57,

Witam,

uspokoiłem się z trudnością :-) Dla mnie Sonusy skończyły się wraz z SF Elacta Amator i Extremami. SF Electa Amator mk2 to już niestety wyraźny zjazd po równi pochyłej, a następne modele - szkoda gadać - zostały tylko obudowy. Od razu informuję - nie mam żadnych uprzedzeń - a moje uwagi wynikają z wieloletnich odsłuchów. Ktoś mógłby powiedzieć, że pierwsze modele grały tak świetnie, bo miały Esotary. Nic bardziej mylnego - Dynaudio 25 też mają Esotary, a jest to równie duża porażka jak Sonusy bez Esotarów. Moim zdaniem tajemnica tkwi w filozofii - współczesne kolumny schlebiają gustom masowego odbiorcy - nie mają być wyrafinowane i dopracowane, a tylko zgodne z dominującą tendencją. Nawet nie chce mi się zgłebiać na czym polega ta "tendencja", ale wystarczy pójść na koncert - zazwyczaj źle nagłośniony, z przesterowanym dzwiękiem, z dudniącym basem, z przerysowanymi instrumentami. Dla mnie high-end to otwarty dzwięk, ze zrównoważonymi pasmami, bez podbarwień, a szególnie podbić basu. Mamy wówczas przestrzenną scenę z właściwą szerokością i głębią, z konturowo zarysowanymi instrumentami o rzeczywistych rozmiarach. Dzwięk ma wciągać a nie męczyć, a muzyka ma mieć naturalny oddech. Tyle i aż tyle

Pozdrawiam

audiofil123, czyli to co wszędzie - postęp, a jednak kiedyś to było lepiej. Takie czasy chyba. Meble, instrumenty muzyczne, opakowania od herbaty, owijki od czekolad... Zastanawiam się czasem o co w tym wszystkim chodzi, i wniosek jest taki zazwyczaj, że chodzi o koszty, o o to, że kiedyś ludzka praca była nieporównywalnia tańsza. Kiedyś ktoś pytał gdzieś, dlaczego nie robi sie takich lamp jaki dzisiejsze NOS Mullard - odpowiedz jest prosta: firmom coraz mniej opłaca się "jakość" na wysokim poziomie. Owszem jest "jakość", ale jakoś... :) _Po co? Skoro wymagający ludzie stanowią ułamek klientów...

• 5 miesięcy później...

Piękne "muzeum" SF:))), Extremy i Ska czekające na swoją kolejkę.

Jedno mnie jednak zastanawia- pokój odsłuchowy jest zdecydowanie niesymetryczny na jednej ze ścian; chodzi mi o ten skos przy suficie...

No i szkoda, że sklep był zamknięty:)

• 1 miesiąc później...
  • 3 miesiące później...

Miłośnicy SF chyba nie mogą narzekać... Aż 2 pary Extrem na allegro !

http://www.allegro.pl/item310873237_sonus_faber_extrema.html

http://www.allegro.pl/item309266414_sonus_faber_extrema_stan_sklepowy_perfekcyjny_.html

i jeszcze kilka innych, pomniejszych modeli "nówek" oraz 2 pary w licytacji.

Czyżby Extremy były za drogie ??? Wydać jedyne 20 tys. na spełnienie marzeń ??? I to jeszcze GRAJĄCE w pełnym tego sowa znaczeniu !

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.