Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, daris666 napisał:

A czemu te wysokie są zaklejone papierem? Ostro grają? 

W punkt. Bardzo nieprzyjemne - takie chwilami dzwonkowate ostre mendy. I wbrew pozorom takie przysłonięcie jakie zrobiłem skutecznie je łagodzi i oswaja, a maskownica powoduje, że nie widać "modu".

Po drugie - tak się złożyło, że mój Sabaj (FDA) (jego filtr wyjściowy) wyjątkowo dobrze dogadał się i współpracuje z tymi kolumnami (po "grzebnięciu" w zwrotnicy) i dźwięk nie jest już "prostacki", do którego fabrycznie się zbliżał - nauczyłem chama, że ma ma brzmieć co najmniej dobrze w mojej obecności, żebym się nie złościł, że wydałem w sumie 1100 PLN i cierpię.

Godzinę temu, arturp napisał:

Troels Gravesen tak robił i ja też , wiec to nie może być złe 😉kurcze miało byc juz powznie a znowu wyszło jak wyszło . Serio piszę- Damar - środek zawiera jakieś żywice .

Proces raczej nieodwracalny i ryzykowny co do efektu raczej, ale dobrze wiedzieć: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Podłącz innego daca na próbę i wzmacniacz też inny jak masz klasy D. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

1 minutę temu, daris666 napisał:

Podłącz innego daca na próbę i wzmacniacz też inny jak masz klasy D. 

Wszystko to przerobiłem, to twittery moim zdaniem są beznadziejne, to i tak sukces, że udało mi się je ujarzmić, teraz jest dobrze - tak jak pisałem - takie solidne Hi-Fi. (jednak na kolumnach nie ma co oszczędzać za bardzo - to jest zbyt newralgiczny element toru.)

No to inne lepsze gwizdki trzeba wsadzić i zwrotnice przerobić 🙂

10 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

No tak, pomyślę, może przed tym spróbuję jeszcze powlec kopułki olejkiem lawendowym 🙂

Z pewnością . Nie będą grały ale i tak ci ich brzmienie nie pasuje więc mała strata .

Za to zapach pierwsza klasa . Audio to kompromisy - w tym przypadku tracisz dźwięk ale zyskujesz zapach . 

PS

Zamiast tłumić wysokie tony papierem zrób to w sposób przewidziany do tego celu - zwiększaj wartość tego rezystora , który wymieniłeś . Eksperymentuj z wartościami 3R3 , 4R7 , 5R6 ...

Zasłanianie tweetera powoduje inne problemy ponieważ głośnik wysokotonowy odpowiada za kreowanie przestrzeni , kontury dźwięków , mikrodetale , pogłosy i sporo składowych dla tonów podstawowych .

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

A co tu się działo, kto tu był? 

Pytanie do Cenzora, który się anonimowo objawił w tym wątku ni w gruszkę ni w pietruszkę: a co Ci przeszkadzały moje nieliczne linki z z muzyką YT, co Ci się w nich nie podobało? 

spacer.png

---------------------------------------------------------------------------

13 godzin temu, arturp napisał:

Zasłanianie tweetera powoduje inne problemy ponieważ głośnik wysokotonowy odpowiada za kreowanie przestrzeni , kontury dźwięków , mikrodetale , pogłosy i sporo składowych dla tonów podstawowych .

13 godzin temu, arturp napisał:

Zamiast tłumić wysokie tony papierem zrób to w sposób przewidziany do tego celu - zwiększaj wartość tego rezystora , który wymieniłeś . Eksperymentuj z wartościami 3R3 , 4R7 , 5R6 ...

Chcesz żebym  miał jednak Hi-End? Szybciej popalę ścieżki w zwrotnicy, niż rezystor z tego twittera zrobi dobre lawendowe wino. Jest ok, jak jest, słucham i nie cierpię.

Pytanie: jak "składasz" kolumny to jakie okablowanie wewnatrz stosujesz? (jakiś link pls ;))

1 godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Pytanie: jak "składasz" kolumny to jakie okablowanie wewnatrz stosujesz?

Bardzo różne . Tu niczego ci nie zasugeruję , chociaż ... z dobrej jakości kabli i niedrogich możesz spróbować DNM Reson 

Ukryta Zawartość

Dobra klarowność i barwa średnicy ( bo to miedź ) , kontrolowany bas ( bo to solid core ) ale nie schodzi bardzo nisko ( bo cienkie druty ), nieco ogranicza górę ( tłumi ) więc może u ciebie będzie pasował . Za 60 PLN dostajesz metr kabla , który dzielisz na dwa kable ( bo ma 4 żyły ) . Wada- łamliwy ( jak to cienki drut miedziany ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Tu jest to samo ino 15x taniej

Ukryta Zawartość

Sama miedź, bez marży audio.

Ukryta Zawartość

Mam takie w kolumnach, różnego przekroju. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy trzeźwo myślący człowiek popcornu w kinie w cenie wyższej niż bilet nie kupuje. Znajomy z ktorym piłem kiedyś wódkę złamany życiowo bo jest kierownikiem na szwalni gdzie robią kołdry "z wielbłąda" które emeryci kupują w systemie ratalnym z przebitka 100x i więcej. No ale w audio przecież ktoś na pewno zrobi hutę, walcownie, laboratorium i bóg wie co jeszcze żeby wyprodukować miedź ideał żeby nie mieć przebitki 100x a jedyne uczciwe +0.5x. No bo przecież nie robi tego żeby strzyc owieczki - w tej dziedzinie za poważni ludzie siedzą hyhy. 

13 minutes ago, daris666 said:

Kurna ja zawsze kupuje popcorn

No ja tam wolę dac te 25pln za coś co jest tyle warte.

42 minuty temu, daris666 napisał:

Kurna ja zawsze kupuje popcorn 🙂 🙂

A ja się kurna zawsze zastanawiam kto to kupuje 😋😋😋

Przysłanianie kopułki to nic nowego. Standardowo w NS10M musiało to wręcz być robione, ponieważ były za jasne. To są one - normalna kopułka

Ukryta Zawartość

W odpowiedzi firma Yamaha w modelu studio zastosowała filcowy pierścień wokół kopułki, co zlikwidowało problem. Możne warto spróbować? 

IMG_20220531_135011.thumb.jpg.59d2fadef83383b87aa2297b76e461a0.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

40 minut temu, przemak napisał:

W odpowiedzi firma Yamaha w modelu studio zastosowała filcowy pierścień wokół kopułki, co zlikwidowało problem. Możne warto spróbować? 

Znana z prehistorii metoda ujarzmiania zbyt agresywnego głośnika górnego. Skuteczna. Tylko czasem nie pasująca do klasy wyrobu pod względem wyglądu.

P.S. Tak się zastanawiam, czy dobrze widzę ze zdjęcia że w tych NS-10M głośnik niski jest zamontowany bez podfrezowania ścianki przedniej skrzynki? U Yamahy nie wiedzą że to może degenerować brzmienie tworząc dyfrakcje krawędziowe? 😉 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Moje monitory studyjne. Przysłonięte średniotonowce. W obu filc jest przesunięty od osi więc by filc działał kolumny muszą być ustawione na płasko leżąc bokiem a nie stojąc, dokładnie jak zaleca producent. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acccuphase 

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Czy wymiana okablowania w kolumnach z niskiej i średniej półki daje jakikolwiek słyszalny efekt?! 😁

Z kontekstu wnioskuję, że wg Ciebie - nie, ale pewności nie masz 🙂

2 minutes ago, (nie)przecietniak said:

ale pewności nie masz 🙂

Jak włożysz głowę pod gilotynę to po ucieciu umrzesz - choć też pewności nie ma - jest taka religia która postuluje zmartwychewstanie 😉

16 godzin temu, arturp napisał:

Tu niczego ci nie zasugeruję , chociaż ... z dobrej jakości kabli i niedrogich możesz spróbować DNM Reson 

4 godziny temu, daris666 napisał:

Mam takie w kolumnach, różnego przekroju. 

Poproszę jeszcze jeśli to możliwe o argumenty przemawiające za kablem solid core lub wielożyłowym. Jak to rozwiązują producenci poważnych konstrukcji <10K w odniesieniu do poszególnych sekcji wysoko, średnio i niskotonowych?

Nie mam, dlatego pytam czy ktoś wymieniał kable w kolumnie nie hi- endowej i czy uzyskał jakiś słyszalny efekt. 

Sam mam doświadczenie takie, że kiedyś na słuchawkach zamkniętych po wymianie gównianego kabelka na cordiala z neutrikami wydawało mi się że dźwięk uległ znacznej popraiwe 😄. Natomiast przy stereo hi-fi jakoś takiego efektu nie usłyszałem. 

1 minute ago, (nie)przecietniak said:

Jak to rozwiązują producenci poważnych konstrukcji

Dają kabel który kupią najkorzystniej.

3 minutes ago, Ajothe said:

Natomiast przy stereo hi-fi jakoś takiego efektu nie usłyszałem. 

Bo nauczyłeś się słuchać zamiast "dosłuchiwać". 

Odwiecznie polecam zrobienie akustyki - jak komuś gra wymiana kawałka miedzi to systemu nie pozna. 

8 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Jak to rozwiązują producenci poważnych konstrukcji

Producenci przewaznie robia tak zeby bylo jak najtaniej dla nich. Nieliczni przykladaja sie solidnie do tematu.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

No ja tam wolę dac te 25pln za coś co jest tyle warte.

Warte coś jest tyle ile ktoś za to zapłaci 🙂

25 minut temu, rafa napisał:

Nieliczni przykladaja sie solidnie do tematu.

Czyli, co to oznacza w praktyce? Jeśli są tacy co przykładają się solidnie do tematu, to jak dobierają kabelki w środku kolumn? (np. średnica kabla, rodzaj przewodnika, złączki itp.) Chyba to nie jest tajne? - i wiadomo to, bo albo samemu z sukcesami konstruuje się kolumny albo widziało się w środku kolumny poważnie wykonane. Podzielcie się prosze swoją wiedzą z "profanami".

Ja mam tak, na średniotonówke, bas mam melodike mdc2250 z solidcore, a na wysokie qed silver anniversary xt. 

Różnica względem zwykłych miedziaków ofc 2.5mm na granicy percepcji 😁

25 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Czyli, co to oznacza w praktyce? Jeśli są tacy co przykładają się solidnie do tematu, to jak dobierają kabelki w środku kolumn? (np. średnica kabla, rodzaj przewodnika, złączki itp.) Chyba to nie jest tajne? - i wiadomo to, bo albo samemu z sukcesami konstruuje się kolumny albo widziało się w środku kolumny poważnie wykonane. Podzielcie się prosze swoją wiedzą z "profanami".

Ja zaczalem uzywac VDH Clearwater (uzywa ich np Gauder w serii Berlina).

Wczesniej uzywalem VDH Snowline (przez jakis czas stosowane przez Dynaudio) a jeszcze wczesniej uzywalem cynowane Duelund.

Kup rozne, posluchaj na kazdych z nich po dwa tygodnie i wybierz te ktore pasuja tobie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

54 minutes ago, daris666 said:

Warte coś jest tyle ile ktoś za to zapłaci

To jest błędne myślenie - wynika z niego że wszystko ma taką samą wartość jak cena transakcyjna co nie jest prawdą.

Parafrazując klasyka dziś mało kto zna wartość - cene znają wszyscy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi