Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 28-30.10.2022 - impreza wraca na pełnej petardzie

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, JaZzGot87 napisał:

Jaka cena? Jest szansa na allegro i bezproblemowy zwrot jakby nie poszedł? 

Reference Audio DAC-01S kosztuje 25 000zł

Reference Audio DAC-01T kosztuje 35 000zł

Na allegro nie wystawiam tych produktów, gdyż byłyby droższe o 5% prowizji.

Zadzwoń, porozmawiamy, znajdziemy najlepsze rozwiązanie abyś mógł przetestować przed zakupem.

Edytowane przez Muzg
Gość

(Konto usunięte)

cytat z Szymona "diabełka"

"JBL Everest DD67000 + elektronika Mark Levinson. Powiem krótko za taką prezentację powinno się karać. Kolumny za 259 000zł grały tak katastrofalnie źle, że trudno to Wam przekazać. Całą prezentację wiecznie zalewał średni i wyższy wiecznie dudniący bas, do tego stopnia że zbierało się na wymioty. Przykrywał absolutnie wszystko, nie było słychać praktycznie nic oprócz łup, łup i wwwwwwuuuuuu."

moj komentarz

+1

6 minut temu, JaZzGot87 napisał:

Jaka cena? Jest szansa na allegro i bezproblemowy zwrot jakby nie poszedł? 

Nie podszedł *

Cena bardzo słona - chyba od 25k zł.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Muzg napisał:

A to nie moja półka. Dzięki za odpowiedź. Pozdr. 

.

20 minut temu, Wuelem napisał:

W tym roku nie ma co się rozpisywać...

FOCAL UTOPIA
Naj,  n a j,  N-A-J  najlepsze. Spektakl absolutny. Dźwięk kompletny.
Potwierdzeniem tego są zaobserwowane sytuacje. Najwyraźniej dwóch kolegów raz jeden, drugi i trzeci zamieniają się miejscami w środku pierwszego rzędu, aby posłuchać z optymalnego miejsca. Słyszą, że dzieje się rzecz warta zgłębienia, zapamiętania, przeżycia tego.
Kolejny dowód: nigdzie indziej nie widziałem, żeby ludzie fotografowali się z kolumną. A tu kilka razy. Jakoś upodobali sobie tę z prawej, od strony prezentującego. Lekki poszept po sali, bo jednak wszyscy patrzą na zabawny epizod, ale i widać zadowolenie tego, kto na moment stał się bohaterem przedstawienia.
Dźwięk leciutko przerysowany i podkreślony w górze, ale znikało to przy niskich damskich wokalach. Także we fragmentach nagrań wziętych z sesji live. Pełna skala dawała gwarancję łagodności. Ogólnie poziom dźwięku był sporo głośniejszy niż zwykle nastawia się w domu, ale w końcu miało być jak na żywo, więc nie było wyjścia. I grało jak na żywo. Angażująca muzyka, emocjonujący przekaz, z każdym prezentowanym materiałem. Od góry do dołu szła lawina (dynamika!) albo głaskanie (autonomia w barwie głównego planu i "przeszkadzajek"). Zjawiskowo i bez ograniczeń.

JBL EVEREST
Zaskoczenie wielkie - wysokie tony. Czyściuteńkie, delikatne, dźwięczne, barwne, nośne. Z tych niepozornych tubek. No sama przyjemność. Ale nie sama, bo reszta też nieprzeciętnie dobra. Uderzenie na niskich tonach z tych, które można zapamiętać na długo. Bez dołożenia zamaszystości, ale samym kontrolowanym kopnięciem też można zrobić w muzyce robotę. Ale i tak uważam - w sumie co logiczne - że tutaj JBL z największym sukcesem wspiął się na (wysokotonowy - high) szczyt.

WILSON AUDIO
Tym razem największe XVX i mniejsze SASHA - skomentuję czytelnie, choć obrazowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z Dutch & dutch ludzie też robili sobie selfi 😁

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Muzg napisał:

Zadzwoń, porozmawiamy, znajdziemy najlepsze rozwiązanie abyś mógł przetestować przed zakupem.

Boso ale w ostrogach.

Firma, którą rozpoznaje może kilkadziesiąt, no może sto osób ale ceni się niczym Audio Note.

Jak tu traktować poważnie krajowych producentów audio i wytwory ich geniuszu?

A potem żale po forach, że tego nikt nie chce.

I słusznie.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Wiele firm dzisiaj tak zaczyna. Nie ma znaczenia czy polska firma, czy zagraniczna. Od samego startu są hajendem i tyle. Swoją drogą jak ktoś by zaczął tanim sprzętem to który audiofil na to spojrzy? Sami audiofile powodują taki stan rzeczy.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

cytat z Szymona "diabełka"

"JBL Everest DD67000 + elektronika Mark Levinson. Powiem krótko za taką prezentację powinno się karać. Kolumny za 259 000zł grały tak katastrofalnie źle, że trudno to Wam przekazać. Całą prezentację wiecznie zalewał średni i wyższy wiecznie dudniący bas, do tego stopnia że zbierało się na wymioty. Przykrywał absolutnie wszystko, nie było słychać praktycznie nic oprócz łup, łup i wwwwwwuuuuuu."

moj komentarz

+1

Dokładnie takie same były moje odczucia. Ja wiem, że akustyka była trudna, a dystrybutor chciał się pokazać, no ale jakoś inni mogli 😶

3 godziny temu, rochu napisał:

Boso ale w ostrogach.

Firma, którą rozpoznaje może kilkadziesiąt, no może sto osób ale ceni się niczym Audio Note.

I słusznie.

Nadredaktor P napisze laurkę o rozdzielczości (ale nie popadającej w detaliczność) i będzie bajabongo

????

32 minuty temu, Misio38 napisał:

Wiele firm dzisiaj tak zaczyna. Nie ma znaczenia czy polska firma, czy zagraniczna. Od samego startu są hajendem i tyle. Swoją drogą jak ktoś by zaczął tanim sprzętem to który audiofil na to spojrzy? Sami audiofile powodują taki stan rzeczy.

Dlatego wszelkie firmy ze stażem w branży poniżej lat 40-tu są poza moim zainteresowaniem.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Bardzo rygorystyczne podejście. Ale u mnie podobnie tylko o połowę łagodniej.

Sprzedać mało, ale droooogo, a jak się uda to mniej za jeszcze drożej.
Proste.

Powyższe nie jest kwestionowaniem jakości czy walorów technicznych itp. lecz mentalności dzisiaj obowiązującej.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

15 minut temu, rochu napisał:

Dlatego wszelkie firmy ze stażem w branży poniżej lat 40-tu są poza moim zainteresowaniem.

Wszystko spoko, ale dla mnie jednak skuteczność jest miarą prawdy. Pokazaliśmy, że potrafimy zrobić urządzenie które jest funkcjonalne, solidne i w przeciwieństwie do tych pierwszych świetnie grające.

4 godziny temu, rochu napisał:

Boso ale w ostrogach.

I słusznie.

Znowu te płacze... kiedy to się skończy wreszcie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

komentarz zbędny 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

35 minut temu, Muzg napisał:

Wszystko spoko, ale dla mnie jednak skuteczność jest miarą prawdy. Pokazaliśmy, że potrafimy zrobić urządzenie które jest funkcjonalne, solidne i w przeciwieństwie do tych pierwszych świetnie grające.

Gdyby DAC był o połowę tańszy to byłby przebojem. Nie ma co patrzeć na ceny Lampizatora 😉 

4 godziny temu, rochu napisał:

Boso ale w ostrogach.

I słusznie.

To samo powiesz o Circle Labs ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Każdy wycenia swoją pracę jak uważa, a rynek i tak to zweryfikuje, więc nie ma sensu o tym rozprawiać...

38 minut temu, Muzg napisał:

W pełni popieram polskie firmy. Szczególnie jeśli tworzą sprzęt który może konkurować z tym co tworzą duże zachodnie firmy.

Przyznam, że na AVS było kilka takich pokoi, które dają nadzieję na dobre polskie produkty.

Co do ceny, no cóż każdy ma kalkulację swoich kosztów i marży. To decyzja biznesowa, a czas pokaże czy słuszna.

Teraz, Ajothe napisał:

Każdy wycenia swoją pracę jak uważa, a rynek i tak to zweryfikuje, więc nie ma sensu o tym rozprawiać...

Rochu tak marudzi od jakiegoś czasu, kiedyś był miłośnikiem polskiego audio, posiadał kilka modeli jednej z polskich firm, to nie był przypadek.

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

9 minut temu, S0nic napisał:

komentarz zbędny 🙂

Linn sprzedaje to razem tą Panią jako pilotem, tak więc cena jest OK.
Pilota zawsze można odprawić.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Teraz, xniwax napisał:

Linn sprzedaje to razem tą Panią jako pilotem, tak więc cena jest OK.
Pilota zawsze można odprawić.

jak z Panią to rozumiem, zwracam honor! 🙂

obiektywnie o audio

10 *NAJ!

1. Największa kontrowersja: kolumny Blumenhofer Gioia XXL.

Wg wielu najlepszy dźwięk AVS i równie wg wielu jeden z najgorszych (znając cenę czyli 1 mln zł). Ale własnie takie jest audio - to co nam się podoba innym nie podoba się wcale. Zrozumiałem to 3 lata temu po otworzeniu salonu audio gdzie na jednej z pierwszych prezentacji kolumn za ok. 30 tys. zł mi najbardziej podobały się Cantony Reference 5 a innym osobom zupełnie inne kolumny. Bo tak już jest w audio!

2. Najdroższy zestaw - Wilson Audio XVX+ Gryphon za 4 mln zł.

Tylko nie potrafię zrozumieć dlaczego na takim zestawie grana była muzyka z internetu. Z CD/SACD, z winyla lub pliku hi-res byłoby znacznie lepiej a taki sprzęt wyraźnie to pokazuje.

3. Największe rozczarowanie -brzmienie z taśmy.

Chyba więcej wystawców grało z taśmy niż z płyty CD jednak było to jazzowe, nieznane plumkanie komletnie pozbawione emocji. A jak mówił Bartłomiej Oleś z Oleś Brothers w pokoju Premium Sound muzyka słuchana na sprzęcie audio musi dawać emocje. Pozytywne emocje. Na dodatek brzmienie z tego nośnika nie było zbyt ciekawe co było słychać na prezentacji Wojciecha Pacuły w piątek o godz. 17 gdzie miało być porównanie brzmienia z tasmy analogowej, winyla i plików DSD. Tych ostatnich nie dało się uruchomić i na początku było porównanie dwóch prędkości taśmy (chyba 38 cm/s i 19 cm/s). Nagranie na wolniejszej taśmie brzmiało o wiele gorzej ale też przy tej szybszej też szału nie było. Może to wina samego utworu - tradycyjnie nieznane jazzowe plumkanie 

4. Najładniejsze kolumny - Triangle Magellan Cello 40TH (para za 55900 zł).

5. Najlepsze brzmienie z winyla* - Gold Note w pokoju Delta Audio.

Zabrałem ze sobą kilka winyli i do porównań winylowych używałem muzyki Wojciecha Kilara z filmu Dracula.

6. Najlepsze brzmienie z płyty CD* - pokój ze sprzętem McIntosha.

W tym przypadku używałem do porównań muzyki fortepianowej J. A.P. Kaczmarka do filmu "Marzyciel" (Finding Neverland) za którą dostał Oscara.

7. Najbardziej ekscytująca prezentacja - Piotr Metz - "Revolver" The Beatles.

Świetna muzyka i wiele ciekawych informacji i anegdot i ciekawe dwa wideoklipy z płyty blu-ray.

8. Najbardziej ciekawa prezentacja wystawcy - WK Audio. Polski producent kabli zasilających, który co utwór przekładał kabel zasilający ze zwykłego na The Red swojego autorstwa aby uzmysłowić słuchającym różnice w brzmieniu. I było to słychać już w pierwszych sekundach.

9. Największe zdziwienie a właściwie dwa:

bardzo mało zwiedzających miało swoje płyty i prosiło o ich puszczenie. Kiedyś gdy wyjmowałem swoją płytę i prosiłem o puszczenie często dowiadywałem się, ze jestem 5-6 w kolejce. Być może prawie wszyscy zwiedzajacy chcieli po prostu trochę poobcować z drogim sprzętem licząc, że wystawcy będą puszczać na nim świetną muzykę i odwiedzanie AVS to już taka tradycja,

ogólnie słaby dźwięk u większości wystawców. Tyle się mówi teraz o adaptacji akustycznej, o pomiarach, o dopasowaniu sprzętu i mimo, że wielu wystawców jest w tych samych pomieszczeniach co wcześniej to i muzyka (jazzowe nieznane plumkanie) jak i brzmienie jest wiecznie takie sobie. Tak sobie siedziałem w jednym pokoju i słuchałem muzyki na sprzęcie za ponad 1 mln zł i pomyślałem, że dla takiej muzyki i jeśli ona ma tak brzmieć na takim sprzęcie to nie ma co wydawać tylu pieniędzy na jakikolwiek sprzęt audio.

10. Naj, naj, naj pesymistycznie.

Coraz bardziej totalny rozjazd między rynkiem i potencjałem popytu a producentami i sprzedawcami. Tegoroczny AVS przypominał mi Titanica na chwilę przez zderzeniem z górą lodową. Już wiadomo,że będzie zderzenie ale nie ma przygotowań do zderzenia a orkiestra gra i wszyscy się bawią.

Większość cen sprzętu poszła znacznie do góry przez ostatni rok (np. kolumny jednego z producentów z 5500 zł na 8500 zł czyli ponad 50 %) natomiast pensje i zyski (jeśli ktoś prowadzi firmę) niezbyt a na dodatek koszty czy to domowe czy firmowe rosną znacznie. Czyli coraz mniej ludzi będzie stać na zakup dobrego sprzętu audio. A na AVS sprzęt za miliony, na liście tegorocznych atrakcji (https://audioshow.pl/pl/wystawa/atrakcje) praktycznie nie było sprzętu dostępnego dla tzw. polskiej klasy średniej .

6 minut temu, Piopio napisał:

Gdyby DAC był o połowę tańszy to byłby przebojem. Nie ma co patrzeć na ceny Lampizatora 😉 

To taki nasz lokalny wampirek energetyczny, omijać z daleka 🙂

Wszystko co polskie to do bani 🙂

obiektywnie o audio

• Moderatorzy
18 minut temu, Piopio napisał:

Mógłby być ale jeśli chcesz znaleźć dystrybutora musisz dostosować cenę do innych jego produktów. A dystrybutor nie zrezygnuje z urządzeń znanej marki na rzecz mało znanej i dopiero rozwijającej się firmy. Trzeba więc było by się samemu zająć dystrybucja i tu rodzą się kolejne wyzwania.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

19 godzin temu, jacek_zagaja napisał:

Jak sobie radzi horns.pl - model Symphony, nikt nic?

Witaj Jacku . Całe szczęście z roku na rok przybywa konstrukcji tubowych. Pojawiła się olbrzymia ilość kolumn gdzie najczęściej góra lub część średnicy jest oparta na tubie .  Bardzo fajnie z mniejszych konstrukcji radziła sobie Feeria od Horn Acoustics  . Z pełno zakresowych Blumenhofer w zakresie realizmu to była prawdziwa uczta klasa sama dla siebie moim zdaniem poza konkurencją .

Edytowane przez jacm
29 minut temu, Piopio napisał:

A co to takiego?

39 minut temu, Piopio napisał:

Sytuacja jest o tyle trudna, że jest to zaawansowane technicznie urządzenie, skomplikowane, a prawie w całości wykonywane jest ręcznie w manufakturowych warunkach. Składamy jedną sztukę tydzień i wymaga to dobrze wykwalifikowanej osoby. Liczba elementów jest zatrważająca, jak na tego typu urządzenie. W samym zasilaniu jest 22 regulatory dyskretne, a każdy z nich posiada 35 elementów wysokiej klasy, co daje prawie 800 w samych tylko regulatorach. A co ma konkurencja - 5 układów scalonych? Na całość składa się 27 modułów. Ten DAC pełny jest autorskich rozwiązań indywidualnie dobranych. Te 10 lat pracy nie wyssałem sobie z palca. Każdy, kto mnie kojarzy zna wiele wcieleń tego urządzenia, a to jest ostatnie, najbardziej dojrzałe. Cena została ustalona 3 lata temu i pozostała niezmieniona. Zamyka to aktualnie wiele możliwości, chyba nie muszę pisać co się za niedługo stanie?

Ukryta Zawartość

_MG_0026.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Muzg

Panowie i Panie, jakbyście mieli nieograniczone środki finansowe, to który zestaw z AVS22 byście zabrali do domu (tylko jeden)? ;-)

Ja - Marten Coltrane Momento 2 + Tenor (za barwę, dynamikę i „lekkość grania”).

Wysłane z mojego Commodore 64

----------------

Godzinę temu, Piopio napisał:

5 godzin temu, rochu napisał:

Pewnie tak, a znasz kogoś kto np składałby to za darmo ? 

7 minut temu, julius-6 napisał:

Pewnie tak, a znasz kogoś kto np składałby to za darmo ? 

Za pół darmo to Chińczycy 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi