Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 25-27 października 2024

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, kivlov napisał:

Czy na wystawie ktoś używa procesorów dźwięku czy tylko czyste podłączenie streamer do daca do pre i do wzmaka? Ciekaw jestem rozwiązania co wnoszą procesory dźwięku.

Na pewno Okto Research w Sobieskim ma cały aktywny system z pełna korekcją wszystkiego (głośników/akustyki z 8-kanałowego DACa). 

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Godzinę temu, xajas napisał:
7 godzin temu, micmus napisał:
Jakich drapaków ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gramofonow

Wiedza w narodzie wymiera.

Podobnie jak z miganiem światłami. Niby Janosik najlepszy ... do czasu.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Na pewno Okto Research w Sobieskim ma cały aktywny system z pełna korekcją wszystkiego (głośników/akustyki z 8-kanałowego DACa). 

A które to jest piętro w Sobieskim ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja byłem wczoraj. Pierwszy raz w piątek i bardzo przyjemnie pod względem ilości odwiedzających. Ludzi było sporo ale korków nie było, przyjemna odmiana dla tłumów w weekend.

Jeżeli chodzi o sprzęt to jak dla mnie show tylko po to żeby sobie pooglądać sprzęty czy z kimś porozmawiać. Ocenianie czegokolwiek jak dla mnie jest niemożliwe. Praktycznie każdy pokój pusty, tragiczny pogłos. Na narodowym jeszcze jako tako sale nazywane 'TV' się do czegoś nadają bo ściany mają wyłożone perforowanymi płytami g-k i tam chociaż pogłos nie jest taki zły. Paru wystawców poustawiało coś i tam jeszcze jako tako było znośnie.

Tak na dobrą sprawę dosyć miałem po wizycie w pokoju audiofast-u z Sabrinami. Okropny pogłos i nie dało się kompletnie słuchać pomimo, że sprzęt bardzo przyjemny. 

A wisienką na torcie było dla mnie to, że właśnie w tym pokoju były wstawione dwa panele Artnovion o wymiarach 120x60. To jest dokładnie taka sytuacja jak wpisy forumowiczów, którzy chcieliby poprawić akustykę w pomieszczeniu bo mają bardzo duży pogłos i myślą, czy nie wstawić dwóch absorberów 😄

Eksperyment MegaAcoustic w Sobieskim to chyba najlepsza atrakcja. Dwa pokoje z identycznym sprzętem i muzyką. Jeden pusty jak większość a drugi z adaptacją. W tym drugim nawet te Pyloniki brzmiały lepiej niż niejeden sprzęt za dziesiątki tysięcy w pustych studniach.

10 godzin temu, Elberoth napisał:

Ważna informacja: dzisiaj (sobota) na Stadionie zamknięty jest parking na błoniach przed bramą nr 1 (od Zielenieckiej).

Z powodu koncertu w tym miejscu dla powodzian (od 17.30).

Tym samym stwarza się świetna okazja do porównania dźwięku z wydarzenia do takiego z nośników.
Inaczej mówiąc, weryfikacji możliwości zestawień hi-fi nawet za miliony złotych...

Obszedłem dzisiaj Narodowy. Subiektywnie tłum wydawał mi się większy niż rok wcześniej. 

Co mi się podobało:

Rockporty. Z McIntoshem tradycyjnie z rozmachem, dużą skalą ale też pewną łagodnością. Bardzo dobrze zagrały też z serbską elektroniką Karan, którą pierwszy raz miałem okazję słyszeć. Z Electrocompanietem było nieco bardziej efekciarsko. Subiektywnie najsłabiej wypadły w pokoju Innuosa napędzane przez wzmacniacz Accuphase (sam się zdziwiłem).

Nowe Sonusy Suprema. Duża skala z basem, który lepiej poczułby się w jeszcze większym pomieszczeniu, ale nie bez subtelności. Dawno żaden model Sonusa nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Przez ostatnie kilka lat miałem wrażenie, że firma poszła w komercję i błądzi. Ale czy są warte 800 tys. Euro? Raczej nie.

Bardzo dobrze, jednocześnie gładko i precyzyjnie, zagrały Marteny napędzane przez Tenora.

Gramofon Sikora, lampy Doshi i kolumny Kharma - klimatyczne, żywe, obecne brzmienie.

Kolejny rok z rzędu jestem pod wrażeniem polskich kolumn tubowych Horn Acoustic. W tym roku nie grały z lampą, a z zestawem Soul Note. Świetne, uniwersalne granie w kategoriach bezwzględnych, mogą spodobać się nawet komuś, kto nie lubi tub. Mało mówi się o tej marce, a moim subiektywnym zdaniem to chyba najlepiej brzmiące polskie kolumny.

Nadspodziewanie dobrze zagrał zestaw Vincenta z francuskimi kolumnami Apertura. Spora skala, ładna barwa. 

Pozytywne zaskoczenie przyniósł pierwszy kontakt z głośnikami Stenheim napędzanymi lampami VTL-a. Duży dźwięk z ładną barwą, ale trochę za drogo. Źródłem był magnetofon szpulowy Sony.

Tradycyjnie udane i bezpieczne było zestawienie Arcama z głośnikami Spendora. Może to i stereotypowe brytyjskie granie, ale z dużą klasą i za nieprzesadnie duże pieniądze.

Nadspodziewanie dobrze wypadło zestawienie Esoterica z kolumnami Fyne serii F1. Duża skala, ładne barwy wokali, poczucie obecności.

Połączenie Unison - Opera przewidywalnie klimatyczne, z ładną barwą, dobre do muzyki akustycznej.

Topowe modele Denona i Marantza z wysokimi Cantonami zagrały całkiem nieźle. Zwłaszcza w przypadku Denona można mówić o dobrym stosunku jakości do ceny.

Jak zwykle dobrze, ze skalą nieproporcjonalną do rozmiaru głośników, zagrał kompletny system Gato Audio.

Co mi się nie podobało? Tradycyjnie już Wilson Audio, B&W, Focale, Perlisteny.

Nie dotarłem na prezentacje Magico i Avantgarde Acoustics z uwagi na czas oczekiwania na wejście.

Jutro hotele.

20 minut temu, Wuelem napisał:

Tym samym stwarza się świetna okazja do porównania dźwięku z wydarzenia do takiego z nośników.
Inaczej mówiąc, weryfikacji możliwości zestawień hi-fi nawet za miliony złotych...

No to Ty misiu nie wiesz ile kosztują duże systemy sceniczne 🙂 Za miliony to na scenie się kupuje drobnice 🙂

Edytowane przez zapacoustics
3 godziny temu, ASURA napisał:

Dużo teraz ludzi?

Ukryta Zawartość

Do Unitry mozna sie zapisac nawet na 10:30 na dzisaj,na sobotę.

EDIT:A nie,przepraszam:
image.thumb.png.55ed45089905fea8b9313911d13c5242.png

Na 11:00 jest jeszcze miejsce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Moderatorzy

Spotkanie z wybitnym polskim pianistą Szymonem Nehringiem i bardzo ciekawie grające wielkie wstęgi w Tulipie. Sala Lampizatora. Posłuchać trzeba koniecznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_20241026_175803.thumb.jpg.3447d080e7231175d88ed1f361ffffc9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

7 godzin temu, Seyv napisał:

Jeden z gorących tematów na naszym forum czyli Wilk Audio Projekt. Trzeba przyznać, że prezentacja udana. Oceniam powyżej przeciętnej.

Ukryta Zawartość

Jeżeli piszesz o tej dość skrzeczacej średnicy i braku spójności w zgraniu dołu ze środkiem to tak - jest ciut lepiej niż przeciętnie ale ciągle przeciętnie 😉

Na pocieszenie dodam, że były gorsze prezentacje a to już jakiś sukces.

Ukryta Zawartość

Bardzo dobre brzmienie w pokoju skala audio w Sobieskim w szczególności z jaką elektroniką to grało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurcze tylko Narodowy warty grzechu.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Szkoda, że nikt nie dał znać, że parking obok stadionu nieczynny. Dla ludzi spoza Warszawy był to spory problem.

A co do sprzętu, to po za słuchawkami, które tu mało kogo obchodzą dla mnie fajnie było tu:

Ukryta Zawartość

IMG_20241026_132845.jpg

IMG_20241026_125011.jpg

IMG_20241026_130217.jpg

IMG_20241026_115139.jpg

IMG_20241026_115519.jpg

IMG_20241026_123519.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Środkowe miejsce w 1 rzędzie bo dobiegam szybciej niż reszta 😄

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Seyv napisał:

Spotkanie z wybitnym polskim pianistą Szymonem Nehringiem i bardzo ciekawie grające wielkie wstęgi w Tulipie. Sala Lampizatora. Posłuchać trzeba koniecznie.

IMG_20241026_180103.thumb.jpg.49cf74ad0a38cbd6ead208b1d5e6914f.jpgIMG_20241026_175803.thumb.jpg.3447d080e7231175d88ed1f361ffffc9.jpg

Ciekawe jakby zagrały w 100m2

Pieruńsko szybkie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

4 godziny temu, Seyv napisał:

bardzo ciekawie grające wielkie wstęgi w Tulipie. Sala Lampizatora. Posłuchać trzeba koniecznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_20241026_175803.thumb.jpg.3447d080e7231175d88ed1f361ffffc9.jpg

To akurat nieprędko ktokolwiek przeskoczy.

Clarisys Audio

Pierwszy raz w tym roku nie grało mi za głośno w tej sali, bo poprzednio z tego powodu szybko sobie wychodziłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ktoś słuchał pokaz Nagry czy Goldmunda bo od dwóch dni cisza jak makiem

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Oby Goldmund znów nie wsadził pod obudowę jakiegoś Pioneera za 300 zł.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Ktoś słuchał pokaz Nagry czy Goldmunda bo od dwóch dni cisza jak makiem

Słuchałem Nagra + kolumny Intrada.

Ukryta Zawartość

bardzo przyjemnie sie słuchało 😉

Ukryta Zawartość

Witam.

Jestem tutaj nowy, chcialem powitac szanownych forumowiczow.

Jutro w niedziele (a wlasciwie dzis) odwiedze drugi raz wystawe AS.

Czy macie jakies okreslone pokoje, ktore polecacie ? Niestety obawiam sie ze nie zdaze w niedziele wszystkiego "obleciec" dlatego prosilbym o wskazanie pokoi na czym na pewno warto zwiesic oko (i ucho oczywiscie) ?

• Pokaż nowe odpowiedzi