Skocz do zawartości
IGNORED

SERIALE ZAGRANICZNE

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.12.2021 o 04:28, broniasz napisał:

Ogrodnicy na HBO,Jak oni grają,jak oni to grają.

Chyba nie ma jeszcze wszystkich odcinków, wychodzą powolutku... Zapowiada się całkiem ciekawie, dodaję do listy 😉

Opowieści z Pętli utrzymały poziom do końca, ale na ostatniej prostej numerem jeden został izraelski sensacyjny Fauda. Absolutna rewelacja. Trochę jak niezapomniane 24 godziny, tylko duuużo lepsze.

Ogółem z obejrzanych w tym roku z czystym sumieniem mogę polecić: Fauda, Opowieści z Pętli, Durrelowie, Shtisel, Atypowy i Małe ogniska. Bardzo przyzwoite również Sprzątaczka, Kalifat, The Morning Show, Foodie Love, Normal People i Smak stokrotek.

9 godzin temu, totem2 napisał:

numerem jeden został izraelski sensacyjny Fauda. Absolutna rewelacja. 

To polecam jeszcze ,Dziewczyna z Oslo,

Gęby te same, tematyka podobna.

W dniu 27.12.2021 o 11:42, totem2 napisał:

numerem jeden został izraelski sensacyjny Fauda. Absolutna rewelacja

Dzięki za polecenie, właśnie oglądam, trzeci odcinek. Świetny. 

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Moloch (C+). Francuski mystery thiller. Po 2 odcinkach jest więcej niż dobrze. Na razie dostaję to co lubię. Powolna narracja, zimne, egoistyczne i pęknięte wewnętrznie postaci, atmosfera depresji i beznadziei. Dla kontrastu pomysł wyjściowy jest gorący - nagle dochodzi do wypadków, w których ludzie giną wskutek niewytłumaczalnego "samozapłonu". Ponoć w dalszej części pojawiają się motywy supernaturalne.

Nie spartolcie tego Żabojady... 

W dniu 28.12.2021 o 23:54, krzysiek napisał:

Dzięki za polecenie, właśnie oglądam, trzeci odcinek. Świetny. 

Po trzech sezonach mam nadzieję, że czwartego już nie będzie 🙂

Moloch obejrzany. Rozwiązanie zagadki niby kompletnie od czapy - ale przedstawione w taki sposób, że w sumie się broni. Ogolnie trochę za dużo było tego chłodu - ale to jeden z ciekawszych seriali noir w tym roku. Moim zdaniem lepszy od też niezłego Kasztanowego ludzika.

Ciekawy jest też serial Reyka(też C+) - produkcji południowoafrykańskiej. Nie jest doskonały bo główna oś fabuły(kolejne śledztwo w sprawie seryjnego zabójcy) jest dość standardowo prowadzona. Ciekawe, poza nietypową lokacją i tłem społecznym, są wątki uzupełniające. Mimo, że wywodzą się z najbardziej ostatnio wyświechtanych i eksploatowanych motywów opartych na eksploracji relacji rasowych i zbrodni dotyczących molestowania dzieci. O dziwo okazuje się, że w RPA potrafią te problemy pokazać oryginalnie, bez amerykańskiego czy europejskiego schematyzmu i oszołomstwa - zwłasza wątek pedofilski jest bardzo ciekawie poprowadzony i daje dużo bardziej druzgoczący obraz tego typu zbrodni. Szkoda tylko, że sam thiller jest trochę wysilony co osłabia tę głębszą warstwę znaczniową.

W dniu 17.12.2021 o 04:28, broniasz napisał:

Ogrodnicy na HBO,Jak oni grają,jak oni to grają.

Odpadłem w połowie drugiego odcinka. Idiotyczna forma, sama historia również mnie nie wciągnęła.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

• Moderatorzy

"Kasztanowy ludzik"- film duński.  Morderca morduje, a dwoje policjantów prowadzi śledztwo.  Chcą odejść do innych wydziałów, ale poczucie obowiązku i policyjny nos powodują, że ujmują zwyrodnialca. Można obejrzeć , ale mam nadzieję, że nie zrobią kolejnego sezonu. Wystarczy to co jest.

Edytowane przez stench

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Katla.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Na Islandii wybucha wulkan i wraz z tym zdarzeniem pojawiają się ludzie dawno uznani za zaginionych i zmarłych.
Skandynawskie kino. Fajne zdjęcia, ciekawa wtręty muzyczne, scenariusz mocno męczy.
To nie jest serial , w którym 1 sezon zaliczymy w 1 dzień.

Właśnie obejrzałem Katlę. Powiem tak -według mnie to najlepszy serial ostatnich lat, od czasu Twin Peaks - The Return i Pozostawionych.

Inspiracja skandynawskimi legendami daje przedziwne skrzyżowanie Solaris, Inwazji Porywaczy Ciał i Persony Bergmana... ale w niezwykle spójnej i oryginalnej formie. Ten wszchobecny śnieg wymieszany z popiołem...

Jest kilka trochę za bardzo dookreślonych, wręcz dydaktycznych fragmentów w ostatnim odcinku - ale jednak finał trzyma poziom. Rosyjska ruletka doppelgangerów i ta finałowa upiorna sielanka w odnowionym, jasnym skandynawskim wnętrzu, kiedy za oknem świat opanowują widma wyłaniające się z wulkanicznej burzy...

Okazuje się, że piekło zaczyna się wtedy kiedy spełniają się nasze najskrytsze pragnienia.

Dopiero przy tym serialu widać - jaką wydmuszką był Dark.

Ukryta Zawartość

Na Prime polecam serial obyczajowy "This Is Us" - Tacy jesteśmy. Opowieść o rodzinie. Dobrze zagrane i napisane. Świetny pilot.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

5 godzin temu, krzysiek napisał:

This Is Us" - Tacy jesteśmy

Ja nie mogłem, wymiękłem po jednym sezonie... Ckliwy, lukrowaty i monotematyczny koszmarek, im dalej, tym gorzej było 🤪

Za to mogę polecić bardzo ciekawy, dystopijny serial angielski "Years and Years". Wizja przyszłości cokolwiek przerażająca, dobrze się to ogląda, w jednej z głównych ról jak zawsze wspaniała Emma Thompson. 

W dniu 10.01.2022 o 08:42, broniasz napisał:

American Gods,jeszcze nie wiem o czym to jest ale spròbować warto.Prajm video.

Pierwszy sezon wymiata, natomiast jeśli chodzi o drugi..ciężej mi sobie przypomnieć większy "zjazd" niż w tym konkretnym przypadku...

W dniu 10.01.2022 o 01:31, dzarro napisał:

Właśnie obejrzałem Katlę. Powiem tak -według mnie to najlepszy serial ostatnich lat, od czasu Twin Peaks - The Return i Pozostawionych.

Inspiracja skandynawskimi legendami daje przedziwne skrzyżowanie Solaris, Inwazji Porywaczy Ciał i Persony Bergmana... ale w niezwykle spójnej i oryginalnej formie. Ten wszchobecny śnieg wymieszany z popiołem...

Jest kilka trochę za bardzo dookreślonych, wręcz dydaktycznych fragmentów w ostatnim odcinku - ale jednak finał trzyma poziom. Rosyjska ruletka doppelgangerów i ta finałowa upiorna sielanka w odnowionym, jasnym skandynawskim wnętrzu, kiedy za oknem świat opanowują widma wyłaniające się z wulkanicznej burzy...

Okazuje się, że piekło zaczyna się wtedy kiedy spełniają się nasze najskrytsze pragnienia.

Katla jest wręcz dramatycznie nudnym, słabym pozbawionym jakiegokolwiek "zęba" serialem. Odradzam szczerze...

Dark przy Katli jest mistrzostwem świata.....

W dniu 21.12.2021 o 15:02, Łukasz_62438 napisał:

Chyba nie ma jeszcze wszystkich odcinków, wychodzą powolutku... Zapowiada się całkiem ciekawie, dodaję do listy 😉

Jak zobaczyłem, że gra tam ten kolo z Fargo - obejrzę na bank ! :-)

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

W dniu 10.12.2021 o 02:20, il Dottore napisał:

Debris - w końcu zmęczyłem. Ale dosłownie - zmęczyłem. Żeby tak spieprzyć serial z takim potencjałem to ja nawet nie...

Ech..seriali z potencjałem spieprzonych jest więcej na tym świecie niż zagadaek związanych z Nowym Wał...znaczy Ładem..:-)))))))

W dniu 6.11.2021 o 17:37, Kondzio13 napisał:

Nowy Narcos, zapowiada się ciekawie...sprawdzona marka.

To typowy spieprzony serial. Sezon pierwszy naprawdę świetny, ale potem..równia pochyła. Jedno z większych rozczarowań....

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

20 godzin temu, SynSama napisał:

Jak zobaczyłem, że gra tam ten kolo z Fargo - obejrzę na bank ! :-)

No i niestety obejrzałem :-(. Powiedzieć, że jest ch*jowy, to jak nic nie powiedzieć :-((((....

Wczoraj skończyłem serial DOM. Mimo niezbyt wysokich ocen serial uznaję za bardzo dobry. Inspirowany prawdziwymi wydarzeniami. Bardzo dokładnie pokazuje układy na wysokich szczeblach w Brazylii. Głównych wątków w serialu jest kilka. Gorąco polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, RAF77 napisał:

Undercover, na Netflix.
Świetny serial.
Inspirowany prawdziwymi wydarzeniami.

Trochę mi się znudził po pierwszym sezonie. 

Dopiero przy tym serialu widać - jaką wydmuszką był Dark

Twój komentarz zainspirował mnie by tę "Katlę" obejrzeć, ale jeszcze nie teraz, bo zacząłem "Outlander" i po 2 odcinkach jest OK.
Jednak nie dyskryminowałbym tak bardzo "Dark". Wg. mnie to ciekawy serial, a że trochę pogmatwany, to inna sprawa. 😉

W dniu 13.01.2022 o 15:25, SynSama napisał:

Katla jest wręcz dramatycznie nudnym, słabym pozbawionym jakiegokolwiek "zęba" serialem. Odradzam szczerze...

W dniu 13.01.2022 o 15:25, SynSama napisał:

Dark przy Katli jest mistrzostwem świata.....

Hahaha...no proszę. 😉 Gusta są różne...i dobrze.

A pamiętacie taki francuski serial w podobnych klimatach: "Powracający" (Les Revenants)?
Ten naprawdę mi się podobał.

6 i ostatni sezon The Expanse. Jak zwykle piękne efekty i kostiumy (choć w końcówce FX niestety razi sztucznością) znane twarze aktorów i rozmach. To jak spotkanie ze starymi znajomymi. Ale... jakoś tak już bez zęba, bez staranności ta fabuła. Jak zwykle denerwujące mieszanki rasowe. Skąd oni biorą te dziwolągi? Patrzysz na człowieka i nie masz pojęcia do jakiej rasy należy! 😞 Ogółem - dobrze, że serial się zakończył, nie płaczę po nim, bo co sezon - to gorzej. Wyraźnie formuła się skończyła. Zakończenie takie żeby wszyscy byli zadowoleni. Wiemy że będą teraz żyli długo i szczęśliwie. 🙂

the-expanse-season-6-episode-5-drummer-a

2 sezon "For All Mankind". Jedna wielka obowiązkowa ofiara dla SJW. Wszystkie możliwe zboczenia płciowe, brak chyba tylko pedofila w tym serialu. Ale to zapewne nadrobi 3 sezon. Wątek główny natomiast fajny i trzymający w napięciu. Historia alternatywna - Zimna (a właściwie gorąca!) Wojna na Księżycu za Reagana! Sezon 1 wydaje mi się jednak lepszy.

Koreański serial też dziejący się na Księżycu - The Silent Sea. Nie polecam. Nudaaaaa. Kostiumy, dekoracje i efekty bardzo fajne, ale nuda makabryczna. Fabuła cienka. Takie typowe gówno z Netflixa.

A teraz oglądam Gomorrę ostatni sezon (05) i to jest COŚ WSPANIAŁEGO! Mam ochotę zabić producenta, że to już koniec. 😞

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

"Gomorra" trzyma poziom do samiuśkiego końca 👍

A kto nie lubi wielosezonowych, mocno rozbudowanych seriali, to polecam krótki 3-odcinkowy "Time" na HBO. Zwarta, dosadna i dająca do myślenia historia, w sam raz na niedzielny wieczór (bez dzieci). 

21 godzin temu, Łukasz_62438 napisał:

Gomorra"

21 godzin temu, Łukasz_62438 napisał:

"Time"

Tak się akurat składa, że obydwa seriale przede mną. Kiedyś nie oglądałem seriali tylko same pełnometrażowe. Dopiero w 2015 - 2016 zaczęliśmy z żoną oglądać i w związku z tym mam duże zaległości. Obejrzeliśmy już ok 50 seriali, ale jeszcze ok. 60 na liście do obejrzenia. Może zdążymy.👍

• Pokaż nowe odpowiedzi