Skocz do zawartości
IGNORED

SERIALE ZAGRANICZNE

Rekomendowane odpowiedzi

Ja oglądam już 5 sezon. Cały czas jest to dla mnie ciekawy serial. Z kilkoma scenami trochę przesadzili, ale to nie rzutuje na całokształt. Nie ma serialu, w którym nie pojawiają się jakieś dziwne i nierealne sytuacje. Trzeba na to przymknąć oko i ocenić serial pod względem innych wartości, a "Outlander" jest pod tym względem perfekcyjny.
Kończę drugi sezon... Fajnie się ogląda.
Ja oglądam już 5 sezon. Cały czas jest to dla mnie ciekawy serial. Z kilkoma scenami trochę przesadzili, ale to nie rzutuje na całokształt. Nie ma serialu, w którym nie pojawiają się jakieś dziwne i nierealne sytuacje. Trzeba na to przymknąć oko i ocenić serial pod względem innych wartości, a "Outlander" jest pod tym względem perfekcyjny.
No i skończyłem dzisiaj 2 sezon. Poleciała łezka z oka no i zapowiada się ciekawie sezon 3
W dniu 26.03.2022 o 22:58, soundchaser napisał:

A to nie jest kostiumowy melodramat dla kobiet?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Nie sądzę. Owszem - z melodramatu też jest trochę, ale raczej dramat psychologiczny i wojenny, trochę przygodowy...
Obejrzyj i oceń sam.

Kiedyś obejrzałem początek ale serial wydał mi się trochę tani i "telewizyjny". Może spróbuję ponownie bo ciągnie mnie do takich "malowniczych", historycznych klimatów z ładnymi widokami :).

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Kiedyś obejrzałem początek ale serial wydał mi się trochę tani i "telewizyjny". Może spróbuję ponownie bo ciągnie mnie do takich "malowniczych", historycznych klimatów z ładnymi widokami :).
Serial opisałbym jako historyczny, gdyż większość akcji dzieje się w XVIII wieku w Szkocji z krótkim epizodem we Francji w tych samych czasach.Tak jest przynajmniej przez 2 sezony.
Główna bohaterka przenosi się w czasie wkrótce po zakończeniu II wojny światowej właśnie do XVIII wieku.
Na pewno jak na serial nie określiłbym go tanim.

Godzinę temu, Yodzisław napisał:

Dodam, że jest sporo zaskakujących zwrotów akcji. Oprócz pięknych, malowniczych krajobrazów i scen chwytających za serce i jest również sporo brutalnych i wręcz odrażających. Czyli raczej nie dla wrażliwych kobiet. 😉
Kończę 5 sezon.

3 godziny temu, soundchaser napisał:

Dodam, że jest sporo zaskakujących zwrotów akcji. Oprócz pięknych, malowniczych krajobrazów i scen chwytających za serce i jest również sporo brutalnych i wręcz odrażających. Czyli raczej nie dla wrażliwych kobiet. 😉
Kończę 5 sezon.

Ja także kończę 5 sezon .W pełni potwierdzam Twoją opinię .Żona czasem kocem sie nakrywa ,aby nie oglądać.

4 godziny temu, soundchaser napisał:

Kończę 5 sezon.

Nie chodzi mi o krwawą jatkę tylko dobrą historię. Ci nowi Wikingowie byli świetnie zrobieni ale scenariusz to bieda straszna.

27 minut temu, Yodzisław napisał:

Nie chodzi mi o krwawą jatkę tylko dobrą historię. 

W tym serialu jest wszystko. Mieszanka gatunków, ciekawa akcja, świetny scenariusz, gra aktorska i scenografia odwzorowująca idealnie czasy, miłość, śmierć, piękne scenerie, kindersztuba, emocje, wzruszenie...i tak dalej.

Polecam. Naprawdę świetny serial dla ambitnych, którzy mają określoną wrażliwość.

Również zachęcony pozytywnymi opiniami i ocenami na IMDB oraz Filmweb zacząłem oglądać Outlander. Po trzech odcinkach jest na razie średnio. Mam nadzieję, że się rozkręci.

• 2 tygodnie później...

"Prawo ulicy" na HBO MAX. Wszystkie 5 sezonów. Teoretycznie serial o policji, w rzeczywistości o degrengoladzie demokracji. Przygnebiający, choć na pewno wart obejrzenia.

W dniu 7.04.2022 o 19:16, Krzychu72 napisał:

Również zachęcony pozytywnymi opiniami i ocenami na IMDB oraz Filmweb zacząłem oglądać Outlander. Po trzech odcinkach jest na razie średnio. Mam nadzieję, że się rozkręci.

I co, jak daleko zabrnąłeś? 😄 

W dniu 18.04.2022 o 22:13, Zyzol napisał:

"Prawo ulicy" na HBO MAX. Wszystkie 5 sezonów. Teoretycznie serial o policji, w rzeczywistości o degrengoladzie demokracji. Przygnebiający, choć na pewno wart obejrzenia.

Mayor of Kingstown - tylko pierwszy odcinek obejrzałem bo tylko do niego są napisy, ale ten pierwszy to miazga. Sheridan w najlepszym wydaniu (Wind River, Sicario), odkupił swoje winy po tasiemcu Yellowstone:

Edytowane przez Yodzisław

2 godziny temu, Yodzisław napisał:

I co, jak daleko zabrnąłeś? 😄 

5 odcinków drugiego sezonu. Jest coraz lepiej. Obejrzę do końca.

5 godzin temu, Krzychu72 napisał:

Ja wymiękłem na drugim - zbyt sztampowo jak dla mnie. Mówisz że dalej lepiej?

Zacząłem oglądać pierwszy sezon "Star Trek:Picard" na Amazon Prime Video.
Jak na razie obejrzałem dwa odcinki.
8/10
Trochę staroświeckie ale fajne. Nie jestem biegły w tym uniwersum - więc nawet sobie obejrzałem stare odcinki, w których Picarda asymiluje Kolektyw Borg i ten film z Królową Borg. 2 sezon to chyba tylko 1 część bo przerwali w dziwnym momencie.
21 godzin temu, Yodzisław napisał:
W dniu 21.04.2022 o 18:07, Krzychu72 napisał:

Ja wymiękłem na drugim - zbyt sztampowo jak dla mnie. Mówisz że dalej lepiej?

Może po prostu nie pasuje Ci tego typu kino. Wolisz inne klimaty. To normalne...każdy jest inny.

W dniu 21.04.2022 o 23:18, Yodzisław napisał:

Mówisz że dalej lepiej?

Dla mnie lepiej. Z każdym odcinkiem jest coraz ciekawiej. Wiem, że później serial rozkręci się jeszcze mocniej. Mam kolegę który jest na bieżąco. Takie klimaty mi odpowiadają.

Może jeszcze wrócę do niego. W drugim odcinku to jednak scenariusz i narracja na poziomie telewizyjnego przeciętniaka, strasznie dużo uproszczeń. Poniżej pewnego poziomu nie schodzę, po prostu nie daje rady. Ostatnio próbowałem obejrzeć drugi sezon Lost Kingdom ale było strasznie cienko i odpuściłem. Za bardzo przypominało Janosika...

Każdy serial, który od początku zachwyca, później rozczarowuje. Lepiej jak rozkręca się i wciąga powoli. Scenarzyści o tym wiedzą i potrafią budować napięcie i emocje u widza w taki sposób, by go uzależnić od filmu. Niecierpliwi odpadają.

Zresztą podobnie jest ze słuchaniem ambitnej muzyki. 😉

6 godzin temu, Yodzisław napisał:

Ostatnio próbowałem obejrzeć drugi sezon Lost Kingdom ale było strasznie cienko i odpuściłem. Za bardzo przypominało Janosika...

Hahaha... ja też odpuściłem.
Wikingowie są dużo lepsi.

Drugi raz (a może i nawet trzeci) oglądam The Tudors. Świetny serial, i choć cokolwiek swobodnie traktuje historię, to uznaję, mimo wszystko wspaniale się to ogląda 👍

2 godziny temu, soundchaser napisał:

Czy ktoś oglądał serial "Lost" (Zagubieni)?

Chyba łatwiej jest policzyć tych co nie oglądali.

Oglądałem, pierwsze 2 sezony - rewelacja. Około połowy 3 już się "zagubiłem" ...podobnie jak autorzy 😂

Godzinę temu, iro III napisał:

Oglądałem, pierwsze 2 sezony - rewelacja. Około połowy 3 już się "zagubiłem"

Właśnie oglądam, ale ciekaw jestem opinii. Kończę 2 sezon. Nie jest zły, chociaż widzę sporo niedociągnięć i naginanych scen. Ale jak wiesz - ja to malkontent jestem i zgred. 😜
Już zaczynam dostrzegać, że akcja coraz bardziej staje się zagmatwana.
Podobnie było w niemieckim serialu "Dark". Początkowo bardzo mi się podobał, później tak pokomplikowali scenariusz, że konia z rzędem temu, kto wie o co tam do końca chodziło. 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi