Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

potrzebuje zakupic niewielki gabarytowo, rozwojowy wzmacniacz do malego pokoju. zainteresowalem sie mf z serii x oraz cyrusem 6vs/6vs2. chcialem ponowic zapytanie o wzmak MF X-A1 a dokladniej chodzi mi o jego brzmienie w porownaniu do brzmienia cyrusa. czy to podobna szkola dzwieku / klasa sprzetu?

daleki jestem od wywolywania wojny systemowej, po prostu ciekawy jestem czego moge sie spodziewac po obu urzadzeniach. bede wdzeczny za wszelkie sugestie.

pozdrawiam serdecznie!

kvist.

• 3 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...

Panowie, idealnie odpowiada mi dźwięk moich MFidelity - wzmak i cd player - i ponieważ ich już nie robią a każdy nowy model to jednak nowe inne brzmienie - pytanie:

Czy i jak długo można wzmacniacz/cd player utrzymywać przy życiu przez jakieś tam wymiany części? (i czy takie wymiany nie zmienią brzmienia??)

Witam jestem szczesliwym posiadaczem MF A3.2 wzmacniacz i cd Przed tym systemem posiadalem nad C352 i C542 CD , do tego kolumny b&w cdm7se kable vanden hul first i glosnikowy MK II hibryd. Po przejsciu na MF z tymi komponentami oslupialem!!!! Kable pokazaly klase a kolumny rozwinely skrzydla zmienilem upodobania co do muzyki przed sluchalem rocka a teraz tylko jazz .Coz sprzet moze nie najwyzszych lotow ale cieszy ,podoba mi sie a to najwazniejsze.

W piątek zacząłem rozgrzewać SACD Trivista, na razie tylko jako DAC z Meridianem 508.20 w roli transportu i jestem pozytywnie zaskoczony brzmieniem tego tandemu. Niestety transport Trivisty padł i nie chce czytać płyt. Ale to oferuje w roli daca Musical robi duże wrażenie -absolutnie płynny i dynamiczny, a zarazem analogowo wciągający dźwięk, po prostu wbija w fotel. Chyba wejdę do klubu zadowolonych użytkowników urządzeń Michaelsona :)

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Witam Miłośników MF.Jestem posiadaczem wzmacniacza A3 do którego są podłączone Paradigm studio 20v3,jako żródło robi Nad 514,kable głośnikowe Audioquest Gibraltar bi-wire,interkonekty to Eagle Cable 38700.Nie wiem jaka jest przyczyna ale brakuje mi przestrzeni i głębi.Co Sądzicie o tym zestawieniu,i co ewentualnie powinienem zmienić aby uzyskać poprawę?

• 5 tygodni później...

witam.chyba to jest klub dla mnie .mam mf e11 i a1 cd zestaw kupiony nie dawno więc dopiero dobieram kabelki.kolumienki to kef q7 .jeżeli ktoś może mi podpowiedzieć w sprawie to chętnie poznam opinie.nie mogę się skontaktować z Darckar Caradrahs w sprawia e 30 a może ktoś ma taką końcówkę

pozdrawiam

• 2 miesiące później...

hej hej,

to ja też się dopisuję z moim e10 podającym prąd do wafli diamond 9.4.

Chcę kupić gramofon jakiś koło 3000 pln i od razu może ktoś doradzi, czy przy moim aktualnym systemie mam inwestować (powiedzmy do 1000 pln) w pre phono zewnętrzny, czy zostać na tym, co mam w e10.

Na razie mam gramofon djski z wkładką sumiko pearl.

????

A1001, kiedyś chciałem go kupić. Albo A300, ale tu już odstraszała mnie stylistyka srebrna lub jeszcze gorzej z tymi złotymi motywami. Ale mam sentyment do MF, zwłaszcza tych starszych. Bo łatwiej było o czarne? ;)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

>slaw123

Nie bądź taki skromny, masz piękny system:) Szczerze mówiąc od jakiegoś czasu chcę spróbować takich kabelków jak Twoje, tzn. Firsta i Winda mk2z moim Arcamem. Mulą ili niet? Jak jest z MF?

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Witam napisze tak MF to bardzo dynamiczny wzmacniacz a VDH WIND MK II dodaje potegi temu systemowi,natomiast kolumny B&W cdm 7se(bardzo zywiolowe) nie tylko pokazaly na co je stac to w 20m sie dusza chce przejsc na srebro Argentum lub Albedo troche uspokoic muzyke , jak to nic nie zmieni , bede kombinowal z monitorami B&W 805

• 2 tygodnie później...

Witam. Dopisuję się do klubu ze swoim E10. Teraz gra to w połączeniu jak w "o mnie". Troszkę za dużo jest wyższej średnicy, robi się czasami nieład między średnicą a wysokimi. Czy przejście na Primare CD D20 polepszy sprawę?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Zmień AQ głosnikowe - kiedys słyszałem podobne połaczenie z MFE10 i tutaj własnie był problem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

AQ porównywałem z innymi. Te z których porównywałem to Type 4 wypadł najlepiej. Jest to wg mnie kabel sterylny, otwierający uszy na różnorodność tonów wysokich i trzymający bas w ryzach. Jest troszkę może papierowy ale w połączeniu z MF nie jest źle wg mnie. Mam też VDH CS 122 i ten kabel radzi sobie gorzej akurat w tym zestawieniu. Dlatego pomyślałem o wymianie CD. Wstępny wybór padł na Primare głównie za stylistykę i opinie posiadaczy oraz testy.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

• 3 tygodnie później...

>Czy MF używa pilotów w swoich urządzeniach?

oczywista :)

ale do monobloków na przykład nie miałem :)))

- do załączania był zwyczajny pstryczek elektryczek ...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Witam serdecznie.

Niedawno zakupiłem "prosiaka" X10-D i w związku z tym mam do Was pytanie.

Jak w nim jest z "wypalaniem" lamp? Prosiak nie ma żadnego włącznika. Z wrodzonego lenistwa nie chce mi się za każdym razem wyciągać z niego wtyczki zasilacza. Jest włączony 24h/dobę. Czy w związku z tym jest potrzeba wymiany lamp od czasu do czasu? Jeśli tak to co jaki czas i jakiego producenta ECC88 mi polecicie?

Maciej

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dzięki za liczne odpowiedzi :)

Wymieniłem zwykłe żarówki za 4 zł na Mullardy za ponad 200 zł i...

żadnej różnicy nie słyszę, ale za to samopoczucie mam lepsze :)))

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

spiler86, 2 Mar 2009, czy MF grają jak NAD-y ?

NAD który słyszałem, 352, w porównaniu do MF daje o wiele słabszy bas, średnica to silna strona NADa ale i ona jest słabsza niż w MF - mniej żywa, górę NAD znów wycofuje (jak MF). W sumie MF gra pięknie basem i średnicą, a NAD gra gł. średnicą.

Witam. Dołaczam się do klubu miłośników MF z moim E11. Gra on w połączeniu z Yamahą cdx-1050 i tannoyami M4 tuningowanymi przez McGyvera. Zestawienie to, dało brzmienie relaksujące i pozbawione ostrości. Muzyki można słuchać długimi godzinami bez oznak zmęczenia i o to chyba w tym chodzi.

Pozdrawiam wszystkich klubowiczów.

Witam !

Dołączam do klubu MF chyba na dłuższy czas. Jestem w posiadaniu MF kW250S i ten sprzęcik spełnia moje wszystkie oczekiwania. Gra z Magnepan MG1.6/QR i jest bajecznie. Kabelki to Sonus Oliva bi-wire. Teraz z audiofila zamieniam się w melomana ;-) Moja audiofilska droga wiecznych zmian już się zakończyła. Trudno będzie mi teraz przeskoczyć tandem MF/Magnepan nie popadając w cenowe szaleństwo ....

Wcześniej miałem MF A5.5CD - świetny to był CD ... godny polecenia.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.