Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z klubowiczów Rotela słuchał Celestionów F28 lub F38 ??

Jak będzie grać np. RA-971 rock i metal na takich kolumnach?

Czy jest sens, czy lepiej uderzyć w wysokoprądową Yamahę AX-700 ?

Edytowane przez Tatran

Witam szanownych klubowiczów Rotela,

Mam ogromną prośbę do posiadaczy oryginalnego pilota do RA-02 o opinię czy obsłuży on również RT-02 i RCD-02 i w jakim zakresie. Posiadam sprzęt: RA-02, RT-02, RCD-02 z którego jestem b. zadowolony ale niestety bez pilotów i chciałbym zakupić jednego pilota, który mógłby obsłużyć powyższe elementy. W Adioklanie mogę zamówić pilota oryginalnego do RA-02.

Z góry dziekuję i pozdrawiam.

Dziękuję za podpowiedź jest dla mnie b. cenna. Pilot nie musi byc oryginalny chociaż do pilotów uniwersalnych mam małą awersję. Kiedyś kupiłem pilota uniwersalnego (jeden z tańszych na rynku) i mogłem w nim zaprogramować jedynie CD w ograniczonym zakresie. Wskazany powyżej model wydaje się być porządnym urządzeniem, ale czy Kolega miał już z tym pilotem do czynienia w praktyce ? A czy na temat oryginalnego pilota do RA-02 Kolega może coś dodać ?

Polecam, bo mam :)Steruje to u mnie rotelem 991AE (oryginalny ma tendencje do łatwego psucia się) koszt 70 zł (oryginał z AK 130). Razem z CD jednym pilotem obsługuję wzmak. Szkoda mi było kasy na Logitecha, a ten nawet jak się połamie (choć jest solidnie zrobiony- mam go od ponad roku), to wielkiej straty nie będzie.

Co do oryginału od 02 to na pewno nie będzie problemu z cd, nie wiem jak z tunerem, musisz poczekać na informację kogoś kto użytkuje cały zestaw 02.

Ok. jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

smykus_likas a jak programowałeś tego pilota, czy poprzez wpisanie odpowiednich kodów dla wzmacniacza i CD i czy takie kody są razem z pilotem czy może w inny sposób ?

• Moderatorzy

na all... jest takie coś:

http://allegro.pl/rotel-rb-1080-i1484747512.html

to końcówka mocy 1080 i tak siobie gdybam jakby takie coś podłączyć pod mojego RA 06 to jaby było lepiej:

czy olać wbudowane końcówki od 06 i grać tylko na 1080,

czy może zrobić biamping i wysokotonowe zasilać z 06 a dół z 1080

jak sądzicie ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

na all... jest takie coś:

http://allegro.pl/rotel-rb-1080-i1484747512.html

to końcówka mocy 1080 i tak siobie gdybam jakby takie coś podłączyć pod mojego RA 06 to jaby było lepiej:

czy olać wbudowane końcówki od 06 i grać tylko na 1080,

czy może zrobić biamping i wysokotonowe zasilać z 06 a dół z 1080

jak sądzicie?

Jeśli już to myślę ,że sprzedać RA-06 i kupić preamp i końcówkę.To chyba lepszy pomysł niż zabawa z bi-ampingiem.Pozdrawiam.

Edytowane przez tmpd

Już z allegro zniknęła oferta, ktoś kupił.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

W takim razie mam jeszcze jedno pytanie, czy nawet jakbym kupił kolumny dynaudio, które polecał Krzysiek, to czy odczuję znaczną różnicę w dźwięku między 1062, a 05. Pokój mam 22 m2, co prawda planuję przeprowadzkę, ale tam będzie max 27 m2. Chodzi mi o to, czy 1062 wyciśnie więcej z kolumn z przedziału cenowego B&W 685, czy Dynaudio DM2/7 niż ra-05?

Z moimi 2/7 RA-05 radzi sobie doskonale.

Witam szanownych klubowiczów Rotela,

Mam ogromną prośbę do posiadaczy oryginalnego pilota do RA-02 o opinię czy obsłuży on również RT-02 i RCD-02 i w jakim zakresie. Posiadam sprzęt: RA-02, RT-02, RCD-02 z którego jestem b. zadowolony ale niestety bez pilotów i chciałbym zakupić jednego pilota, który mógłby obsłużyć powyższe elementy. W Adioklanie mogę zamówić pilota oryginalnego do RA-02.

Z góry dziekuję i pozdrawiam.

Pilot za RA-05 obsługuje RCD-02 (play, pauza, stop, random, przeskakiwanie między utworami), więc ten od 02 też powinien - widzę, że ma prawie te same funkcje.

Witam,

mam małe prośbę o radę w doborze budżetowych kolumn do Rotela RA-930ax, jestem kompletnie zielony, trochę się pośpieszyłem z zakupem pierwszego wzmacniacza, jednak stało się. Nie chciałbym jakoś totalnie spudłować w wyborze kolumn. Myślę ze jako znawcy marki jesteście najlepiej poinformowani.

Potrzebuję dość małych monitorów (używanych) do pokoju <10m2 w kwocie powiedzmy do 600-800 zł. Czego unikać za czym się rozglądać? Jak się ma Rotel do monitorów Tonnaya M2, B&W 601/301, Missionow 7xx, MA BR2?

Edytowane przez Dawid87

Jak się ma Rotel do monitorów Tonnaya M2, B&W 601/301, Missionow 7xx, MA BR2?

Miałem z Rotelem Mission m71 i m72. Za tę cenę OK ale bez fajerwerków. W zestawieniu z Rotelem są to kolumny grające jasno i dość męcząco.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Co do Rotela 930AX to też go miałem i niedawno sprzedałem za 200 zł, tyle pewnie jest wart. Ja z niego mało korzystałem bo brzmienie mi nie pasowało.

Miałem najpierw podłączone do niego monitory Canton Quinto 510 (obudowa zamknięta) - praktycznie zero niskich tonów, brzmienie jasne i faktycznie męczące.

Próbowałem go także z kolumnami Elac EL 80 II, tutaj już było trochę lepiej, pojawiło się troszkę więcej ciepła w porównaniu do monitorów Cantona, ale i tak niskich tonów jak na lekarstwo. Fakt że pewnie wpływ na to miało złe ustawienie kolumn + akustyka pomieszczenia + niski poziom głośności słuchanej muzyki.

Najlepiej było z małymi podłogówkami Yamaha NS-G40 (przedni BR i chyba trochę podbarwione brzmienie, pewnie dlatego najlepiej wypadły) ale stary, tańszy HK i tak sobie lepiej poradził z każdymi z tych kolumn.

Masz małe pomieszczenie więc podłogówki odpadają. Jak już musisz szukać monitorów to takich z BR (chociaż teraz to praktycznie standard) bo według mnie mały monitor zamknięty + RA930AX to może nie być rewelacja.

Witam,

czy moze ktos z klubowiczow podpowie mi jak zestaw Rotela (przy zalozeniu ze bedzie to RA-05SE, RA-06SE lub RA-1520 + cd RCD-06SE lub RCD-1520) sprawuje sie w klasyce (zwlaszcza opera i symfonika) oraz jazzie? Czy moze szukac zestawu innej firmy?

Dzieki za podpowiedz

• 2 tygodnie później...

Może pasować oryginalny (RR-D91), można kupić uniwersalny, np taki (prosto od producenta)

http://allegro.pl/pilot-uniwersalny-uczacy-oskar-pro-10w1-elmak-i1521416328.html

Solidny, działa bardzo dobrze. Sam używam razem z moim rotelem (991 AE). Do tego obsłuży jeszcze 9 innych urządzeń.

Witam,

Sprawę pilota do sterowania RA, RCD, RT serii 02 rozwiązałem poprzez zakup jednak oryginalnego pilota do RA-02 o symbolu RR-AT94. Pilot ten oprócz wzmacniacza osbsługuje również RCD w zakresie opisanym wcześniej przez Byrd oraz tuner RT w dość szerokim zakresie, tak jak tego oczekiwałem. Dodatkową fajną sprawą jest możliwość zdalengo włączanie i wyłączanie całego systemu z wykorzystaniem „trigger”.

Przy okazji dziękuję Byrd za informację o możliwościach pilota do RA-05 oraz smykus_likas za wskazanie pilota uniwersalnego i pozdrawiam wszystkich Rotelowców.

Pierwszym postem na forum witam serdecznie wszystkich Rotelowców.

Trochę trwało, ale po pracach konserwacyjnych z dużym zadowoleniem uruchomiłem taki oto zestawik:

Wzmacniacz Rotel RA-414, Tuner Rotel RT-426. CD tymczasowo, jedyny, jaki mam pod kolor :)

rotelenface.jpg

rotelbok.jpg

I pomyśleć, że miałem 7 lat, jak te cudeńka trafiły po raz pierwszy do ludzi.

A gra to w sposób, który mnie osobiście bardzo odpowiada.

Pozdrawiam!

Edytowane przez kglowac

Witam Rotelowców, jako nowy użytkownik na tym forum i przyszły posiadacz Amplitunera+CD tej firmy.

Oczarowało mnie brzmienie Rotela 1080 z Infinity Kappa8 - odsłuchałem u znajomego,

i zostałem zmuszony wyrzucić wreszcie kino technicsa z tonsilami, aby ratować swój słuch, he, he.

Ale, niestety w przeciwieństwie do niego, zamiast klasyki słucham ciężkiego/bardzo ciężkiego brzmienia.

[Metallica, Accept, Venom, Judas Priest i i inne tego typu wynalazki ;)] + kino w 30%

Proszę WAS o pomoc w wyborze odpowiedniego Rotela - RSX1055-5.1/1057-HDMI/1067-7.1, model pod kino (budżet mam tylko na second hand - 2-3k zł)

Z tych powodów inne raczej nie wchodzą w grę.

Starsze modele ponoć bardziej niezawodne, nowe mają funkcję 7.1. Nie ścierpię, inaczej, jak większość z Was wielu klocków,

nie znoszę błyskających świecidełek - Rotel ma styl - pokój 20m2 -> kiedyś 42m2.

1. czy wystarczy 5x75w, czy 7x100w warto dopłacić, raczej słucham cicho muzyki, szanuję słuch - który z w/w aplitunerów kupić?

Na początek stać mnie tylko na dwie podłogówki też za kolejne 2-3kzł.

2.Co podłączyć do Rotela do takiego ciężkiego brzmienia?

Waham się między MonitorAudio 8i, ELAC FS-58, Infinity RSb, z nowych MonitorAudio bx5,

i z racji sentymentu do lat 80 może nowy Altus 300, kiedyś jak byłem nastolatkiem, o Altusach marzyłem???

Można mi wybić Rotela z głowy i zaproponować np nada, czy marantza odpowiedni model.

Można mi zaproponować innej firmy kolumny pod tą muzykę, nie jestem betonem.

Mądrzyć się mogę na temat drzewek - tu bardzo grzecznie proszę o pomoc i zamieniam się w słuch. (również GG887700)

Bardzo chętnie porozmawiam też via fon na ten temat - to dla mnie spory wydatek, dlatego proszę o pomoc.

Witam,

Zgłaszam się na zapis do klubu ROTELA.

Od niecałego roku posiadam 935bx, wraz z paradigmami 3v2.

Nadarzyła się okazja i od kilku dni na półce obok zagościł mały potworek RA 1070, z zaje fajnym pilotem RR-1050, i do towarzystwa piękna Harpia 2395. Taka Piękna i Bestia;) Na razie w tym towarzystwie gra cd yamahy 396.

pozdrawiam

cffee

Witam Rotelowców, jako nowy użytkownik na tym forum i przyszły posiadacz Amplitunera+CD tej firmy.

Oczarowało mnie brzmienie Rotela 1080 z Infinity Kappa8 - odsłuchałem u znajomego,

i zostałem zmuszony wyrzucić wreszcie kino technicsa z tonsilami, aby ratować swój słuch, he, he.

Ale, niestety w przeciwieństwie do niego, zamiast klasyki słucham ciężkiego/bardzo ciężkiego brzmienia.

[Metallica, Accept, Venom, Judas Priest i i inne tego typu wynalazki ;)] + kino w 30%

Proszę WAS o pomoc w wyborze odpowiedniego Rotela - RSX1055-5.1/1057-HDMI/1067-7.1, model pod kino (budżet mam tylko na second hand - 2-3k zł)

Z tych powodów inne raczej nie wchodzą w grę.

Starsze modele ponoć bardziej niezawodne, nowe mają funkcję 7.1. Nie ścierpię, inaczej, jak większość z Was wielu klocków,

nie znoszę błyskających świecidełek - Rotel ma styl - pokój 20m2 -> kiedyś 42m2.

1. czy wystarczy 5x75w, czy 7x100w warto dopłacić, raczej słucham cicho muzyki, szanuję słuch - który z w/w aplitunerów kupić?

Na początek stać mnie tylko na dwie podłogówki też za kolejne 2-3kzł.

2.Co podłączyć do Rotela do takiego ciężkiego brzmienia?

Waham się między MonitorAudio 8i, ELAC FS-58, Infinity RSb, z nowych MonitorAudio bx5,

i z racji sentymentu do lat 80 może nowy Altus 300, kiedyś jak byłem nastolatkiem, o Altusach marzyłem???

Można mi wybić Rotela z głowy i zaproponować np nada, czy marantza odpowiedni model.

Można mi zaproponować innej firmy kolumny pod tą muzykę, nie jestem betonem.

Mądrzyć się mogę na temat drzewek - tu bardzo grzecznie proszę o pomoc i zamieniam się w słuch. (również GG887700)

Bardzo chętnie porozmawiam też via fon na ten temat - to dla mnie spory wydatek, dlatego proszę o pomoc.

Witam szanownych klubowiczów od około dwóch miesięcy jestem posiadaczem Rotela ra 04se który napędza Dynaudio DM2/7. Czy jest sens dokupienia końcówki mocy do tego wzmacniacza celem poprawienia kontroli basu i większej dynamiki jeśli tak to proszę o doradzenie jaka model kupić Pozdrawaiam

Moim zdaniem, w połączeniu z DM 2/7 większe różnice słychać było przy wymianie przedwzmacniacza, niż końcówki mocy.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Moim zdaniem, w połączeniu z DM 2/7 większe różnice słychać było przy wymianie przedwzmacniacza, niż końcówki mocy.

Masz racje krzysiek. Popelnilem eksperyment i podpiolem jako preamp do RB-06 Arcama 8R, glosniki dynki Imagine mk II i powiem, ze bardzo milo sie zdziwilem, ze te dynki sa w stanie taaaak;) zagrac. Miod na uszy i ambrozja na serducho;) a na powaznie bardzo udany "mezalians", bardzo! Poprzednio za preamp robil Maverick TubeMagic D1 DAC/Amp, teraz pelni tylko funkcje DAC`a.

U mnie takie Rotele "zagnieździły się" - przedwzmacniacz Rotel RC-03, dwie końcówki mocy RB-03 oraz odtwarzacz płyt CD - Rotel RCD-06. Tuner to Sansui TU-5900, stolik VAP:

post-17176-0-28921200-1302813122_thumb.jpg

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 2 tygodnie później...

Witam szanownych kolegów.

Czy ktoś może mnie pratować schematem tunera RT-02 (mile widziany technical manual)? W sieci dostępny jest jedynie user manual ale tam nie ma schematu. Tuner niestety przestał działać.

Pozdrawiam i z góry dziekuję.

witam

jako że mam RA-971 to poluję na cedeka z tejże zacnej firmy i zacnej serii (i fajnie wyglądającej ;)

poluję konkretnie na RCD-950, ale obawiam się, że jak to bywa ze starszym sprzętem, jest ryzyko padnięcia lasera... lub może już takowy laser padł i handlarz wymienił na zamiennik który podziała mi rok.. nie wiem jaki jest laser w tym modelu (ale znajdę) ale czy ewentualna wymiana lasera to żaden problem? pytam bo nie chcę inwestować paru stów w cedeka a potem się okaże że laser i wymiana będzie mnie kosztować kolejną stówę - jak to mam w przypadku kupionego Onkyo z laserem-zamiennikiem ;)

no i chyba RCD-950 + RA-971 to dobre połączenie?

pozdrawiam

bzx

bzx: RCD-965BX, polecam. Mój model ma niezawodność czołgu. Gra piknie. Jak możesz, to kup w UK. Dobra cena to 40-60 funtów. Powyżej to łapanie na wątpliwy aspekt "kultowości".

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.