Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników dobrego piwa


cold fire
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Najlepsze to Warka , Tyskie i Żywiec . Reszta to barachło .

 

Najlepsze to Warka , Tyskie i Żywiec . Reszta to barachło .

Najlepsze to te powyżej złotówy w plastikowych butelkach .

Edytowane przez Gość
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tylko gorzkie. To mi smakowało

Kultowe tez bardzo lubie oraz Łomża ,Braniewo i kasztelan mi smakuje dziwne bo te piwa sa dość tanie ..

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Slawi7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzis pierwszy raz spróbowałem.

 

No i co? Koncernowe siury?

 

Ostatnio udało mi się kupić piwo "Belfast" z Jabłonowa.

Tego nie pamiętam, ale ponoć to pierwsza próba zrobienia w Polsce piwa typu irlandzki stout jeszcze w latach 90-tych.

 

Teraz kupiłem podczas wizyty w Tarnobrzegu w Delikatesach "Centrum" eksponowane w specjalnej szafce dla koneserów, ale cena była coś 4-5zł. Piwo zdecydowanie do polecenia, przyzwoita goryczka, przyjemny smak, piana, kolor, ze trzy klasy wyżej od przemysłowej sieczki której jedyną cechą wyróżniającą są spoty reklamowe.

Dla mnie w tej chwili w tych widełkach cenowych lider, ale z dostępnością może być problem.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świerze, niepasteryzowane.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla mózgu najważniejsza jest logika i spójność, a nie prawda. Osoby które powielają fałszywe stwierdzenia, są przekonane, że mówią prawdę i zszokowane, gdy okazuje się, że fakty są inne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niezłe piwo IPA Łańcut Przybij Piątkę . Czuć cytrusami , trochę za słodkie , ale po przełknięciu jest goryczka .

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

( Pod spodem słynny Kenwood KT 5020 )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 4 tygodnie później...

Sierpień, wrzesień i pażdziernik to okres piw sezonowych, jakimi są wszelkie festbeer. I takie właśnie pijam w tym okresie, ale: Weihenstephaner Festbier is amazing!

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parker's Mood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z ostatniej wycieczki

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc temu...

Ale numer, no to chyba będzie koniec częstych recenzji na znanym kanale z recenzjami piwa :

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten gość to chyba na okrągło chleje.

Nie wiem o co chodzi, bo filmiki za długie i nie zachęcają do oglądania.

Generalnie nie bardzo rozumiem po co te filmy zostały wstawione w wątku dla miłośników piwa.

To przecież jakiś desperat, który przed kamerą opowiada o swoich problemach alkoholowych.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To przecież jakiś desperat, który przed kamerą opowiada o swoich problemach alkoholowych.

 

 

To nie jest jakiś nieznany nikomu anonimowy desperat, tylko właściciel chyba najbardziej znanego w Polsce kanału i bloga z recenzjami piwa.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie znam i nie chcę znać. Dla mnie desperat. A recenzje piwa niech sobie pisze. Ja ich czytać nie będę.

Mam swój smak i swoje zdanie.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tam Kopyra oglądam, tzn. jego recenzje. Facet jest niezły i lubię porównać jego wrażenia z własnymi. Czasem wydawało mi się, że coś mi w danym piwie nie pasuje i czułem się z tym dziwnie. Później patrzę i Kopyra mówi coś podobnego. Np. nigdy nie rozumiałem zachwytu kumpli lagerem Heinekena. Obejrzałem sobie filmik tłumaczący tajniki produkcji sztandarowych lagerów wielkich koncernów i uspokoiłem się, że jednak jestem normalny a kumple mało odporni na reklamę.

 

Nauczyłem się też lepsze piwo pić uważniej (może to nie najlepsze słowo), tzn. powąchać, posmakować, popatrzeć, zastanowić się nad niuansami, czy pod koniec szklanki smakuje inaczej jak na początku. Oczywiście nie wtedy gdy w upał otwieram lagera z lodówki, ale jak próbuję jakieś nowe piwo to i owszem.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem Europejczykiem.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam sie jakie piwo jest zdrowe, tzn. nie robione na zolci jak masowa, a przy tym nie kosztuje fortuny, czy tanio mozna dobrze?

Każde jest zdrowe, w niewielkich ilościach, niektóre nawet nie są drogie....

A żółć mnie zalewa, jak ciągle powtarza się te bzdury o zolci - bo ja jej nie znam....

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale jaka żółć? Może bardziej wodorosty? Obecnie w piwie (nie każdym rzecz jasna) powszechne są dodatki niesłodowe, do tego pędzone są na maksa, żeby wydusić cały alkohol, bo ludzie tak lubią.

 

Przy ocenie piwa warto stosować wzór Ballinga

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W skrócie ekstrakt początkowy (najczęściej okolo 12) odjąć końcowy podzielone przez dwa. Standardowy lager 12Blg mający prawie 6% alkoholu nie ma w sobie NIC poza tym alkoholem i chmielem, stąd jego standardowy mało atrakcyjny smak, czy raczej jego brak.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie słyszeliście, nie czytaliście o sproszkowanej żółci bydlęcej dodawanej do piwa zamiast chmielu, by "robiła" za goryczkę?

Było wiele artykułów na ten temat, oczywiście umiejętnie torpedowanych przez producentów kiepskiego piwa koncernowego.

Myślicie, że taki Harnaś, Tatra, Tyskie, czy cała masa jeszcze gorszych piw za 1,69 zawiera naturalny chmiel?

Przecież sprzedawaliby to piwo ze stratą.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie słyszeliście, nie czytaliście o sproszkowanej żółci bydlęcej dodawanej do piwa zamiast chmielu, by "robiła" za goryczkę?

Było wiele artykułów na ten temat, oczywiście umiejętnie torpedowanych przez producentów kiepskiego piwa koncernowego.

Myślicie, że taki Harnaś, Tatra, Tyskie, czy cała masa jeszcze gorszych piw za 1,69 zawiera naturalny chmiel?

Przecież sprzedawaliby to piwo ze stratą.

 

To chyba rzadkość jednak, na pewno nie w tyskim, chmielu w piwie jest malutko. Dużo więcej i dużo droższy jest słód, dlatego jest często zastępowany.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.