Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  214 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.02.2022 o 20:39, virtualfan napisał:

To wmontuj stare 🙂

No właśnie nie mogę, bo ze wszystkich marnych części zastosowanych w Chińczyku, to właśnie hiendowy kondensator Mundorfa Silver Oil postanowił się zepsuć, bo takie kondy miałem po tuningu. Teraz zamiast nich są Jantzen. Po za tym są inne aspekty w dźwięku, gdzie Jantzeny przewyższają Mundorf, więc niekoniecznie chcę wracać do nich 😉

14 minut temu, robbit napisał:

witam , mam pytanie , czy w  zasypywaniu standów chodzi wyłącznie o zwiększenie ich masy czy nie tylko . Zasypałem swoje piaskiem kwarcowym i mam mieszane odczucia co do brzmienia .

Nie tylko. Brzmienie też się zmienia. Zazwyczaj na plus , ale różnie to bywa.

6 minut temu, robbit napisał:

już jest ok , przestawiłem troszkę kolumny i problem zniknął .

I o to chodzi. Ja tańcowałem rok czasu z ustawieniem głośników , aż dotarłem do celu.

5 minut temu, izapat napisał:

I o to chodzi. Ja tańcowałem rok czasu z ustawieniem głośników , aż dotarłem do celu.

to ustawianie głośników to upierdliwy temat . I tak nie mam pewności czy to najlepsze ustawienie ale jest na tyle dobrze że nie szukam na razie dalej .

Edytowane przez robbit

Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie ProAc 28 lub ProAc30 R. Różnice i w jakiej odległości od ścian, bocznych tylnych, miejsce odsłuchowe. Może mała charakterystyka grania. Pokój z kuchnią 38 m2, ale ja bym to zmniejszył z uwagi na rozłożenie kolumn w połowie. Obecnie mam AP  Scorpio 1. Pozdrawiam

1 minutę temu, robbit napisał:

a dokładniej ?

A dokładniej to na logikę jego podstawowa funkcja to ochrona cewki głośnika przed pyłem i brudem zawieszonym w powietrzu.

Druga  cecha, to odprowadzenie ciepła z cewki poprzez metalowy stożek korektora oraz m.in. służy do wymiany tego ciepła z cewki na zewnątrz poprzez szczelinę między korektorem, a membraną, która działa jak tłok w tym wypadku.

Trzecia, to ta, że taki korektor przymocowany do układu magnetycznego zmniejsza masę membrany, co zmniejsza jej zniekształcenia, a jej środek jest zazwyczaj źródłem takich zniekształceń.

Jest jeszcze czwarta, ale już trochę bardziej złożona dlatego w skrócie można napisać, że wspomaga membranę zwłaszcza przy jej niewielkiej średnicy w wypromieniowaniu i odbijaniu fali.

Myślę, że kilka tych cech powinny być oczywiste dla kogoś,  kto trochę stażu w audio posiada, tym bardziej dziwią mmie twoje pytania, bo staż "jakiś" tam masz.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

20 minut temu, sir.jax napisał:

A dokładniej to na logikę jego podstawowa funkcja to ochrona cewki głośnika przed pyłem i brudem zawieszonym w powietrzu.

Druga  cecha, to odprowadzenie ciepła z cewki poprzez metalowy stożek korektora oraz m.in. służy do wymiany tego ciepła z cewki na zewnątrz poprzez szczelinę między korektorem, a membraną, która działa jak tłok w tym wypadku.

Trzecia, to ta, że taki korektor przymocowany do układu magnetycznego zmniejsza masę membrany, co zmniejsza jej zniekształcenia, a jej środek jest zazwyczaj źródłem takich zniekształceń.

Jest jeszcze czwarta, ale już trochę bardziej złożona dlatego w skrócie można napisać, że wspomaga membranę zwłaszcza przy jej niewielkiej średnicy w wypromieniowaniu i odbijaniu fali.

Myślę, że kilka tych cech powinny być oczywiste dla kogoś,  kto trochę stażu w audio posiada, tym bardziej dziwią mmie twoje pytania, bo staż "jakiś" tam masz.

to że zabezpiecza przed pyłem to wiadomo każdy głośnik to ma tylko z tą fazą coś nie bardzo czaję bo faza kojarzy mi się z elektrotechniką więc ....:) 

29 minut temu, sir.jax napisał:

dziwią mmie twoje pytania, bo staż "jakiś" tam masz.

człowiek całe życie się uczy :)

44 minuty temu, robbit napisał:

to że zabezpiecza przed pyłem to wiadomo każdy głośnik to ma tylko z tą fazą coś nie bardzo czaję bo faza kojarzy mi się z elektrotechniką więc ....:) 

Faza ci się kojarzy z elektrotechniką w kontekście gniazdek ściennych z przewodem fazowym...😁

Może jeszcze z czymś? 

Większość cech opisałem, pomijając zabezpieczenie przed pyłem, kilka innycg cech ma większe znaczenie.

Kopułkę też masz celowo przesunięta, żeby wyrównać w funkcji czasu zakres wysokich i średniotonowca,  to też takie przesunięcie "fazowe" nie bez powodu. Zresztą nie bez powodu też producent zaleca tę kopułkę po wewnętrznej stronie, a nie po zewnętrznej jak to niektórzy robią ustawiając kolumny ProAca.

Ale co tam, przynajmniej jest wesoło jak się ogląda obrazki...

😁

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• 1 miesiąc później...
43 minuty temu, izapat napisał:

Jak się mają Elacki do Proaca?

Elaci są łatwiejsze w wysterowaniu i mam wrażenie że są przez to szybsze poza tym to neutralny monitor moim zdaniem o wyjątkowej jakości górze przez co w moim odczuciu wspaniale na nim słucha się muzyki elektronicznej. 

ProAci podpinam gdy mam ochotę na ciężkie gitarowe klimaty w których świetnie się spisują ze swoim lekko dociążonym niskim środkiem i równie lekko wycofaną wyższą średnicą dzięki czemu można ich słuchać godzinami.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 4.04.2022 o 09:12, Artistplant napisał:

Witam, jakby komuś przypadkiem znudziły się D2R to jestem zainteresowany.

hehe : nie wiem czy te kolumny mogą się znudzić :) w moim odczuciu raczej nie . I z czystym sumieniem Ci je polecam , są znakomite , sprawiają że chce sie słuchać muzyki . Drogie ( jak dla mnie nawet bardzo ) ale są naprawdę super , dają wielką frajdę ze słuchania muzyki a i walory wizualne na plus . Kup nowe najpierw jednak posłuchaj jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś bo wiadomo , wszystkich nie da się zadowolić .

Edytowane przez robbit
W dniu 6.04.2022 o 02:25, robbit napisał:

hehe : nie wiem czy te kolumny mogą się znudzić 🙂 w moim odczuciu raczej nie . I z czystym sumieniem Ci je polecam , są znakomite , sprawiają że chce sie słuchać muzyki . Drogie ( jak dla mnie nawet bardzo ) ale są naprawdę super , dają wielką frajdę ze słuchania muzyki a i walory wizualne na plus . Kup nowe najpierw jednak posłuchaj jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś bo wiadomo , wszystkich nie da się zadowolić .

Testowałem dwa lata temu i opisywałem wrażenia na forum, w sumie same superlatywy,  trochę wtedy grała inna elektronika ((Tucana) ale zobaczymy. Trochę niestety poczekam na dostawę, sprawdzę je na standach Solidsteel SS-5.

Tak nowe, mam teraz u siebie Dynaudio Special 40, jak dojdą D2R to porównam, S40 naprawdę grają dobrze więc jestem ciekaw czy Proac będzie lepszy w tym porównaniu.

Grasz na ciężkich standach? Znajomy miał te Proaci ze standami Rogoza, gdzieś w necie są zdjęcia z aukcji jak wpiszesz D2R+Świnoujście.

Edytowane przez Artistplant
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.