Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz , Jaki apływ ma na jakość dzwięku

kwinto2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów, postanowiłem zmienić sprzęt i od jakiegoś czasu eksperymentuję. Kupiłem ostatnio końcówkę mocy i tej samej firmy przedwzmacniacz, i pojawił się problem. Wszystko gra jakoś płytko bez głębi, basu nie brakuje jest szybki ale brakuję głębi, wydaje mi się że mój stary wzmacniacz zintegrowany pod tym względem gra lepiej.Końcówka mocy wydaje się dobra lecz preamp jest modelem z niższej serii. Jest to mój pierwszy zestaw wcześniej miałem integry, więc moje pytanie jest takie na ile przedwzmacniacz ma na to wpływ, i co ewentualnie możecie polecić w cenie do 2000 tyś zł. Pozdrawiam.

Kupiłem ostatnio końcówkę mocy i tej samej firmy przedwzmacniacz, i pojawił się problem. Wszystko gra jakoś płytko bez głębi, basu nie brakuje jest szybki ale brakuję głębi, wydaje mi się że mój stary wzmacniacz zintegrowany pod tym względem gra lepiej.

Z tego co napisałeś najlepiej będzie jak wrócisz do starego wzmacniacza i wszystko wróci do normy.

Na podstawie tego co napisałeś mogę zaryzykować tezę, że nie gra to dobrze z powodu niedopasowanych do siebie poszczególnych elementów Twojego zestawu, albo nie gra to tak ja byś sobie życzył.

Ciekaw jestem jak dokonałeś takiego niesatysfakcjonującego wyboru, przypadkowy zakup?

Pozdrawiam

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Podepnij tą końcówkę bezpośrednio pod wyjście regulowane w odtwarzaczu CD. Zobaczysz czy jest w ogóle coś warta.

A skąd wiadomo, czy CD ma regulowane wyjście? Telepatia? W "O mnie" nic nie ma, autor ani słowem nie wspomniał jaki ma CD, ani też nie pisze, co to za wzmak i preamp.

Witam.Sprzęt o którym mowa to:

CD - Denon DCD 2700

Preamp - Advance Acoustic MPP-206

Końcówka mocy - Advance Acoustic - MAA-406

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-32603-0-68695000-1314301209_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co ewentualnie możecie polecić w cenie do 2000 tyś zł.

Za dwie bańki to można sporo!

W temacie, od paru lat mam zestawy dzielone i wymiana przedwzmacniacza na najwyższy model dała więcej na plus w moim zestawie niż wymiana końcówek mocy na najwyższy model. Tak moim zdaniem.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Witam.Sprzęt o którym mowa to:

CD - Denon DCD 2700

Preamp - Advance Acoustic MPP-206

Końcówka mocy - Advance Acoustic - MAA-406

Zapewne sprawa `biżuterii`` czyli pospolita kablologia została zlekceważona-napisz co masz.Są w tym temacie spore możliwości zmiany/poprawy.Jakosci pre- nie przeskoczysz,ale poprawić to i owo można.Podaj impedancję wyjsciową pre- i wejściową -power/może to jest problem.

Nie polecam porównywać słuchania muzyki na regulowanym wyjściu CD Denona bo leci ono przez potencjometr który degraduje mocno dzwięk w porównaniu z nieregulowanym wyjściem , także nic takie porównanie nie da , wiem bo miałem denona i końcówki mocy . U mnie pre lampowe z końcówkami trnzystorowymi powaliło mnie dźwiękowo na kolana .

Obawiam się, że żadne kable tu nic nie pomogą.

Sprzedaj to w cholerę i kup jakąs porządną używaną integrę.

Potem odłóż ze 20 tysiaków i wtedy baw się w kombinacje dzielone.

Sam w sobie układ pre-końcówka mocy niestety NIE GWARANTUJE poprawy dźwięku w stosunku do integry.

Trzeba jeszcze wiedzieć, co kupić.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

A ja chce uzyc pre z mojego wzmaka zintegrowanego do koncowki lampowej- czy mial ktos cos takiego i jak to sie ma do efektu koncowego -czy dzwiek jest bardziej lampowy, chodzi mi glownie o srednice taka jak z dobrej lampy zintegrowanej lub lepsza.

Sprzet o ktorym pisze (ale jeszcze nie kupilem koncowki) to simaudio i-5 integra i do tego ma byc rogue audio 90 tube power amp, czyli lampowa koncowka ,

dodam, ze na forach zagranicznych czytalem wiele dobrego o takich polaczeniach

pozdro

Obawiam się, że żadne kable tu nic nie pomogą.

Sprzedaj to w cholerę i kup jakąs porządną używaną integrę.

Potem odłóż ze 20 tysiaków i wtedy baw się w kombinacje dzielone.

Sam w sobie układ pre-końcówka mocy niestety NIE GWARANTUJE poprawy dźwięku w stosunku do integry.

Trzeba jeszcze wiedzieć, co kupić.

Masz niestety sporo racji.Ale ponieważ pieniądze są już wydane,trzeba spróbować wycisną co się da z takiego zestawienia.Potrzebne będą parametry elektryczne opisujące oba urządzenia,może zdjęcie ``pleców``.Myslę,że lepiej wydać pare stówek na sensowne kable,niż kupować na szybko nowy preamp.

Ja tylko staram się coś sensownego doradzić... Bo jak dom się rozpada, to malowanie ścian nie jest najlepszym pomysłem,

Jak rozumiem - taki zestaw AA kosztuje 5600 zł nowy.

Naprawdę uważacie, że za takie pieniądze nie można mieć świetnego wzmacniacza zintegrowanego? ;)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Wbrew pozorom,dramatu nie ma-sądząc po recenzjach z sieci,klocki są zrobione rzetelnie,jeżeli kolumny masz przyzwoite,będzie i przestrzeń i wykop.Spróbuj podłączyć po xlr,Proel ze sklepu dla muzyków pro- kosztuje niewiele.Recenzja tutaj(pary AA):

Ukryta Zawartość

!

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

Najlepiej bez pre jeżeli słuchasz z cyfrowych źródeł dźwięku - mam tutaj na myśli DAC z regulowanym wyjściem.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Najlepiej bez pre jeżeli słuchasz z cyfrowych źródeł dźwięku - mam tutaj na myśli DAC z regulowanym wyjściem.

Mam DAC bez regulacji dźwięku Advance Acoustic MDA503

Może zamiast inwestować w kolejny klocek wymień jeden?

Rozwiązanie lepsze, zawsze to jeden klamot mniej w torze.

Może zamiast inwestować w kolejny klocek wymień jeden?

Rozwiązanie lepsze, zawsze to jeden klamot mniej w torze.

To nie rozwiązuje problemu bo jest jeszcze gramofon

Odświeże temat czyli jaki pre byście polecili do tej końcówki w kwocie do 2.5-3 tys

słucham głównie rocka ale i inną muzykę

Kiedy kupowałem Xindaka A600P słuchałem go z Calyxem Femto który służył jako strumieniowiec i pre .

Grało tak że z butów mnie wyrywało .

Kupiłem A600P

Próbowałem jakieś pre Jadisa , Audioneta , zwykły potencjometr na kablu i wypasioną drabinkę Khozmo .

Był też M-DAC i SM6 .

Zostało na tym że grałem na SM6 i jego cyfrowej regulacji .

Każde pre aktywne zubożało brzmienie o mikro detale i wygładzało krawędzie dźwięków .

W końcu Xindaka sprzedałem i później miałem już prawie same integry .

Jak dzisiaj się pchać w końcówki to tylko do DACa z porządną regulacją głośności ale przeważnie takie DACe nie mają wejść analogowych więc ...

Czyli wymienić DAC ? jeśli tak to jakie macie sensowne propozycje w powyższym budżecie ewentualnie co droższego miałoby sens

a może coś w rodzaju Atoll HD120

Czyli wymienić DAC ? jeśli tak to jakie macie sensowne propozycje w powyższym budżecie ewentualnie co droższego miałoby sens

W tej cenie

Ukryta Zawartość

Ma przyzwoitą regulację głośności , stracisz nieco na jej jakości ale mod podniesie to nieco .

Mimo wszytko ja bym się rozglądał za integrą .

Ukryta Zawartość

Każde pre aktywne zubożało brzmienie o mikro detale i wygładzało krawędzie dźwięków

Nie sposób się nie zgodzić, nawet dość kosztowne preampy są słyszalne a to jest wielki minus.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.