Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Marcinus napisał:

Piłeś..., nie kalibruj gramofonu 🙂 

Kalibruj, kalibruj... A nawet i "naprawiaj"!😀

Tylko się później nie dziw, że Ci audiofilskie tłoczenie brzmi, niczym pocztówka dźwiękowa. Lub zgoła gorzej...

😛😘

• Moderatorzy
3 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Kalibruj, kalibruj...

Oj nie. Już kilka igieł ułamałem 😞 

2 minuty temu, Marcinus napisał:

Oj nie. Już kilka igieł ułamałem 😞 

Otóż to.

Kiedyś moja była ukochana dziwiła się - "taką zacną, nietanią wkładkę kupiłeś, a teraz leży ona w szufladzie. Czemu nie montujesz, skoro aż taka wymarzona, jak drzwi w skeczu KMN?"...

"- Bo to cza znajść dobro pore, Iwonka..." - odparłem.

......

Winyl i otoczenie owego wymaga cierpliwości, delikatności i czasu.

A tego ostatniego mi cholernie brak.

Pozdrawiam, Marcinie!😘

Dzień dobry, czy ktos ma pomysł jak powiększyć otwór w płycie długogrającej w taki sposób, aby po założeniu na os talerza nie była rozcenetrowana? Kupiłem fajną płytę, ale nie daje się jej posłuchać, gdyż otwór w środku płyty jest za mały i os talerza nie mieści się. Próbowałem kiedyś rozwiercić wiertarką, ale w rezultacie płyta kręciła się, jakby była jajowata. 

Trza by było zamocować w tokarce i zebrać parę setek... 😉

Kiedyś czytałem o dedykowanym rozwiertaku stożkowym z kalibrowaną do trzpienia częścią walcową na końcu, ale było to wieki temu. A cenę miało z kosmosu, jak za tak małą popierdułkę. 

• Moderatorzy

Pewnie o tym piszesz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z ceną to faktycznie przesadzili.

Można spróbować czymś takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, to przypominało rozwiertak stożkowy do gniazda ze stożkiem Morse'a, lecz na końcu stożka (o bardzo niewielkim rozwarciu) była część walcową o dokładnie dobranej średnicy. Z uwagi na wielkość końcówki, przypominało to trochę przerośniętą końcówkę dziwnego śrubokręta i nawet miało podobna do niego, gustowną rękojeść. 

2 godziny temu, porlick napisał:

Trza by było zamocować w tokarce i zebrać parę setek..

Tak z ciekawości zapytam.

Co trzeba zamocować w tokarce i z czego zebrać te parę setek?

To był żart- patrz emotka.

3 godziny temu, Marcinus napisał:

Można spróbować czymś takim:

Można, ale wypadałoby wykonać precyzyjny ogranicznik i pojechać równo z obu stron. Ten, który opisałem, za właściwą srednicą miał część walcową, więc nie było możliwe przesadzenie w rozwiercaniu otworu.

• Moderatorzy
32 minuty temu, porlick napisał:

To był żart- patrz emotka.

Można, ale wypadałoby wykonać precyzyjny ogranicznik i pojechać równo z obu stron. Ten, który opisałem, za właściwą srednicą miał część walcową, więc nie było możliwe przesadzenie w rozwiercaniu otworu.

Oczywiście. W tym wszystkim musimy jednak zachować zdrowy rozsądek i pamiętać, ze to tylko płyta LP. 🙂 

Obawiam się, ze niedługo jakiś pomysłowy Dobromir i Janusz biznesu ( z góry przepraszam wszystkich porządnych Januszy) wpadnie na pomysł i zacznie sprzedawać obrabiarki CNC dedykowane do płyt winylowych  🙂 

W czasach VHS krążyła anegdota o tym jak ktoś chciał porządnie wyczyścić głowice w magnetowidzie i w tym celu zamontował bęben w tokarce i zdjął kilka setek...

Godzinę temu, przmor napisał:

W czasach VHS

Ojciec kolegi w magnetofonie wyczyścił głowicę bardzo drobnym papierem ściernym- bo była brązowa i sądził, że zardzewiała... 😵

W podstawówce koleżanka przyniosła do szkoły radiomagnetofon Maja, słuchaliśmy na przerwie i mówię do niej, że ma brudną głowicę na co ona, że sam mam brudną a ona myła głowę wczoraj wieczorem.

Witam.Mam gramofon reloop rp-6000 mk6b,czy wkładka audio technica at-vm95sh nadaje się do mojego gramofonu?Niestety,nie znam dokladnych parametrów ani wkladki(podatność),ani parametrów ramienia. 

• Moderatorzy
W dniu 28.02.2024 o 20:24, wojkubi napisał:

Witam.Mam gramofon reloop rp-6000 mk6b,czy wkładka audio technica at-vm95sh nadaje się do mojego gramofonu?Niestety,nie znam dokladnych parametrów ani wkladki(podatność),ani parametrów ramienia. 

Kiedyś bawiłem się takim gramofonem i jeśli chodzi o podatność to at-vm95 będzie ok do tego. Natomiast mam obiekcje czy Shibata. W egzemplarzu, z którym miałem do czynienia, ramię nie działało super precyzyjnie, a dokładnie łożyska miały wyczuwalny luz. Pomijać tę kwestię, to ja osobiście wybrałbym AT-VM95ML.

• Moderatorzy
11 minut temu, wojkubi napisał:

Dzięki.Dlaczego akurat vm95L?

ML jest tańszym szlifem a tak samo dobrym, jak nie lepszym.

• Moderatorzy
11 godzin temu, przmor napisał:

Były jakieś teorie, że Shibata jest droższa bo wymaga opłat licencyjnych. Temat do zgłębienia.

Te ograniczenia licencyjne mają podobno wygasnąć. Ciekawe, czy wtedy ceny spadną...

• 2 tygodnie później...
W dniu 29.02.2024 o 20:46, Marcinus napisał:

Pomijać tę kwestię, to ja osobiście wybrałbym AT-VM95ML.

A ja AT-VM520EB. mimo szlifu tylko eliptycznego wkładka zdecydowanie lepiej gra niż 95 z nawet najlepszym szlifem. Przerabiałem temat i uważam, że at95 z ML czy SH to wyrzucone pieniądze.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• 1 miesiąc później...

Zmieniłem system na MicroMagic, jakby ktoś chciał to mam do sprzedania Lyra Kleos z małym przebiegiem.
Lyra etna przytulił mój kumpel a ja pozostanę przy "chyba "MicroMagic, tylko musiałem ustawić na 1000 Ohm, tak mi pasuje najlepiej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 23.02.2024 o 08:28, porlick napisał:

rozwiertak stożkowy do gniazda ze stożkiem Morse'a, lecz na końcu stożka (o bardzo niewielkim rozwarciu) była część walcową o dokładnie dobranej średnicy. Z uwagi

Ja pierdzielę...

Niczego nie rozumiem, choć to pisze mój Przyjaciel.

😀

W dniu 23.02.2024 o 11:48, przmor napisał:

W czasach VHS krążyła anegdota o tym jak ktoś chciał porządnie wyczyścić głowice w magnetowidzie i w tym celu zamontował bęben w tokarce i zdjął kilka setek...

Niejaki Wojciech Mann - sprzedawał na warszawskiej giełdzie płyty mokre, dopiero co - spryskane wodą z okolicznej toalety.

Lśniły, błyszczały, a dopiero po południu -trzeszczaly.

Tak było 😀.

W dniu 4.03.2024 o 21:27, Tokina napisał:

jak duzo firm potrafi wykonać szlif Shibata

Gdy się solidnie przyłożę i znajdę czas - to nie taką Szibatę moim pilnikiem, nam wszystkim wykonam.

Bo Was lubię.

😀

W dniu 23.02.2024 o 13:25, przmor napisał:

W podstawówce koleżanka przyniosła do szkoły radiomagnetofon Maja, słuchaliśmy na przerwie i mówię do niej, że ma brudną głowicę na co ona, że sam mam brudną a ona myła głowę wczoraj wieczorem.

Dawno, naprawdę dawno temu...

Moja cudna i wspaniała Koleżanka Magda M. -znacie te czasy - co sobotę spotkania z kumplami szkolnymi... - kiedyś mnie  zapytała (już wtedy byłem j**nięty winylowo) - "czemu te moje płyty tak tszeszczo i fcionsz coraz bardziej?"/ Przecież stoją na półce. Ojciec w Japonii, struga nową fizykę, Mama w Szwajcarii, książki pisze i redaguje. Nikt płyt nie tyka, a ja wczoraj chciałam posłuchać.... Chelpmi!😀

Okazało się, że Pani, sprzątająca dom -- jechała, jak leci - podłogi, meble, wanny, balkony...- a gdy tej zacnej Pani mokrej szmatki wystarczyło - to i płyty przetarła.

Wraz z igielką, bo i tam paproszek zwisał, nikczemny.

Tak było.😀.

6 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Gdy się solidnie przyłożę i znajdę czas - to nie taką Szibatę moim pilnikiem, nam wszystkim wykonam

No, mam tylko nadzieję, że ale do Szibaty to precyzyjnego "iglaczka" (nomen omen igla-czka 🤣) użyjesz.

• 2 tygodnie później...

Zachciało się zmian, a że nie miałem nigdy pre z nastawami to potrzebna pomoc. Jak symbioza wyjściowa dla AT-VM95ML i Audiokultura Iskra? 

Gmeram przełącznikami, ale jakoś pozabierało mi górę.

Mógłby ktoś łopatplogicznie przedstawić nastawy?

• Moderatorzy
37 minut temu, hudykot napisał:

Zachciało się zmian, a że nie miałem nigdy pre z nastawami to potrzebna pomoc. Jak symbioza wyjściowa dla AT-VM95ML i Audiokultura Iskra? 

Gmeram przełącznikami, ale jakoś pozabierało mi górę.

Mógłby ktoś łopatplogicznie przedstawić nastawy?

Jeśli wkładka MM, to zacznijmy od tego jaką pojemność ma przewód między wkładką a PRE ?

Recommended Load Capacitance: 100-200 pF

Takie są zalecenia producenta co do ładowanie tej wkładki.

Jeżeli (przypuśćmy) przewód ma pojemność 100pF, to ustawiasz na pre 100pF (100+100=200pF)

Sprawdzasz jak gra.

Jeśli nie odpowiada Ci dźwięk, to próbujesz 100+50= 150pf lub 100+0+100pF

Tyle teorii. W praktyce ustawiasz pojemność ładowania tak jak Tobie dźwięk będzie pasował.

Edytowane przez Marcinus

Dziękuję za wyjaśnienie. Coś się ruszyło. Sugerowałem się nastawami ze strony producenta, a na naklejce, na obudowie trochę inaczej opisane. Będę jaszcze eksperymentował. Na razie niech pogra parę dni. Ale już słychać inność poprzedniego Ifi Zen.

• Moderatorzy

Chodzi o naklejkę na Iskrze?

8 minut temu, hudykot napisał:

Na razie niech pogra parę dni.

Jeśli liczysz, ze się coś wygrzeje, to raczej nie. Producent jednoznacznie twierdzi, iż proces wygrzewania nowej Iskry, to do 10 min. 

Tak na iskrze.

10 minut temu, Marcinus napisał:

Jeśli liczysz, ze się coś wygrzeje, to raczej nie. Producent jednoznacznie twierdzi, iż proces wygrzewania nowej Iskry, to do 10 min. 

No to się wygrzała 😁😁

A można przełączać dipy w locie, czy raczej zalecane jest odłączać zasilanie podczas zmiany nastawów?

• Pokaż nowe odpowiedzi