Skocz do zawartości
IGNORED

Najciekawsze konwertery USB / SPDIF (AES/ EBU)

globtroter1

Rekomendowane odpowiedzi

Ja to się nadziwić nie mogę dla czego zamiast separatora usb-usb robi się konwertery usb-spdif z super zegarem tylko po to, żeby w DAC'u mozolnie odtwarzać sygnał kolejnym super zegarem. Rozumiem, że Berkeley Audio musiało zrobić konwerter, bo ich DAC nie ma USB, ale inni?

Bo do czasow jak wyszedl konwerter USB -> SpdiF Bada, nie bylo dobrych DAC-ow z wejsciem USB. Okazuje sie ze konwertery asynchroniczne wnosily tak duze zaklocenia ze okazywalo sie byc lepszym pompowanie USB poprzez SpdiF (dziwne ale tak to dzialalo i dziala w wielu przypadkach)

gdzie indziej ze swoimi rewelacyjnymi sekretami. ;)

Tak wole, gdzie indziej :)

Bada konwerter jest bardzo przemyslany jest tam wiecej zaawansowanej technologii niz wam sie wydaje...diabel tkwi w szczegolach ;) np te otwory metalizowane pomiedzy separowanymi czesciami, magnetostrykcyjne izolatory (ich rodzaj), rdzen (jego rodzaj) czym jest owiniety, katy ustawien zegarow, odklocanie zasilania, zegarowanie. Wszystko jest bardzo przemyslane...

Ale po co to pisac jak JarekC uwaza ze Zero to -> 0 a jeden to -> 1 pisalismy juz wielokrotnie nic z tego nie wynika zazwyczaj:(

@Stasiop

Ponawiam wywołanie do tablicy.

Odpowiesz czy jak często robisz przemilczysz pytanie?

Pokaż gdzie popełniłem błąd a chętnie go skoryguję.

JarekC

@Stasiop - nie daj się prosić.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wiem ale nie powiem...;) to jest Siara czy Rewinski ? :D

Nie to naczelnik więzienia (grany przez Marek Kondrata) podczas udzielania wywiadu.

A tak naprawdę to nie wiesz i konfabulujesz bo to twoja metoda działania.

Wracając do tematu to izolator wnosi spore opóźnienie czasowe dla ADUM3442 jest to 32ns (więcej niż 1 cykl zegara MASTER) i aby poprawnie reclockować sygnał po nieizolowanej stronie trzeba odpowiednio skompensować to opóźnienie. Przypuszczam że do tego służą układy U203 i U205.

Transformatory separujące z "Scientific Convesion" wyglądają obiecująco, przynajmniej wg opisów ze strony producenta.

Cena niestety dość wysoka mniej więcej 10 x większa niż standardowy PE65612/DA103C.

@Elberoth

Jeżeli znalazłbyś chwilę czasu i nie było to dużym problemem to mam prośbę o odczytanie oznaczeń z układów U203,U205,U209.

Czy wiesz do czego służy jumper Y200.

JarekC

A tak naprawdę to nie wiesz i konfabulujesz bo to twoja metoda działania.

Obnazyles mnie, wstyd mi za to:)

To nie jest ADUM ;)

Trafa podobne o bardzo zblizonych parametrach mozna dorwac tanio w Digi-Key poszukaj

Nie twierdzę że jest to akurat układ z serii ADUM.

Może to być np. SI84x Silicon Labs lub IL71x NVE Corporation, akurat te dwa maja lepsze parametry propagacyjne.

Jak pisał Elberoth układ ma starte oznaczania więc można tylko przypuszczać kto jest producentem.

To nie jest ADUM ;)

I to była moja pomyłka?

Jak już kiedyś pisałem uważam cię za grupowego trolla, pokaz swoich umiejętności już zaprezentowałeś w innym wątku (JPlay).

Swoje teorie możesz zatrzymać dla siebie,

Więc tym razem cytat z innego filmu " Nie chce mi się z tobą gadać"

JarekC

Wiem ale nie powiem...;) to jest Siara czy Rewinski ? :D

To jest siara ... po prostu siara.

@Elberoth

Jeżeli znalazłbyś chwilę czasu i nie było to dużym problemem to mam prośbę o odczytanie oznaczeń z układów U203,U205,U209.

Jak wróci do mnie BADA to dam zajrzę. Przypomnij mi za parę dni.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Swoje teorie możesz zatrzymać dla siebie,

Tak bedzie chyba dla wszystkich lepiej :)

Więc tym razem cytat z innego filmu " Nie chce mi się z tobą gadać"

ok :)

Jak już kiedyś pisałem uważam cię za grupowego trolla, pokaz swoich umiejętności już zaprezentowałeś w innym wątku (JPlay).

:)

Slodko sie denerwujesz jak czegos nie rozumiesz ;) To po co pytasz trolla, zaprzeczasz sam sobie? Gdzie tu logika?

To jest siara ... po prostu siara.

Brawo! :D Zgadles :D

Sorry Stasiop - ale takie coś to jest siara. A cieszenie się z tego to jeszcze większa siara...

Nie potrafisz odpisać konkretnie:

- Nie wiem,

- Wiem ale nie chcę powiedzieć,

- Wiem to działa tak: bla, bla.

Jest tutaj / było jeszcze dwóch czy trzech innych userów, co wiedzieli wszystko o wszystkim, ale zawsze bez konkretów. To ja Wam powiem, po dokładnych analizach tego układu, że Stasiop też nic nie wie, tak jak i Wy nic nie wiecie. Powiedziałbym Wam ale nie mogę, bo i tak nie zrozumiecie. Sorry.

System gra dobrze, albo nie....

Ja sie wcale nie ciesze ze ktos nie wie ( i pisze to szczerze) mam swoje teorie, wiekszosc potwierdzona konkretnymi pomiarami. Probowalem z JarkiemC rozmawiac wielokrotnie, przewaznie konczylo sie to tak jak powyzej jestes trollem itd..wiem lepiej. Staralem sie pomoc poniewaz tez sluchalem na konwerterze JarkaC ale moje teorie wlacznie z Jplay-owymi byly i sa systematycznie zlewane a ja uznawany jestem za trolla. Chociaz powoli okazuje sie ze w wielu kwestiach Jplay-owych mialem racje...;) Kazdy ma prawo myslec jak chce, oraz przedstawiac na forum swoje teorie, szanuje to, ale czy tolerancja idzie w druga strone? nie sadze...;). Zawsze bylem gotowy do pomocy jak i otwarty na wspolprace. Generalnie nie przeszkadza mi ze ktos traktuje mnie jak trolla to jego projekcja i jego problem - nie obrazam sie , JarekC nie chce ze mna gadac szanuje to, nie bedziemy juz wiecej :( wiec w czym widzisz problem? A ze rozmowa jest kabaretowa...? czasami lepiej pisac pol zartem pol serio po co mamy sie nadymac i klocic? no nie?:)

A jesli chodzi o konwerter BADA to juz i tak sporo napisalem co tam jest istotne i na co nalezy zwrocic uwage, a ze ludzie nie sluchaja, albo nie chca sluchac..? hmmm... kto ma uszy niechaj slucha :)

A jesli chodzi o konwerter BADA to juz i tak sporo napisalem co tam jest istotne i na co nalezy zwrocic uwage, a ze ludzie nie sluchaja, albo nie chca sluchac..? hmmm... kto ma uszy niechaj slucha :)

Nic nie napisałeś, zostałeś natomiast poproszony o odpowiedź na konkretne pytania, której nie potrafiłeś udzielić (i nic nie zmieni tu liczba uśmieszków jakie wstawisz).

JPlaya w to nie mieszaj, bo nie to jest tematem tego wątku.

Nic nie napisałeś, zostałeś natomiast poproszony o odpowiedź na konkretne pytania, której nie potrafiłeś udzielić (i nic nie zmieni tu liczba uśmieszków jakie wstawisz).

Nie wiem...nie znam sie! Zadowolony :D

JPlaya w to nie mieszaj, bo nie to jest tematem tego wątku.

Sprawy Jplay-owe bardzo mocno wplywaja na reszte... ale tak jak pisalem wyzej...nie znam sie, pytaj JarkaC

JarekC to nie jest całe forum. JA chciałem przeczytać konkretne odpowiedzi, na konkretnie postawione pytanie. Elb jak widać też.

I po długich, długich dociekaniach udało się uzyskać konkretą odpowiedź - nie wiem. Czy nie można było tak od razu? Tylko ściemniać i kombinować przez kilka(naście) postów?

JarekC to nie jest całe forum. JA chciałem przeczytać konkretne odpowiedzi, na konkretnie postawione pytanie. Elb jak widać też.

I po długich, długich dociekaniach udało się uzyskać konkretą odpowiedź - nie wiem. Czy nie można było tak od razu? Tylko ściemniać i kombinować przez kilka(naście) postów?

Jak się zbyt często pisze o ezoteryce, to niestety wchodzi to w krew.

Dlatego Bum nie pisze nic o Esoteric-u. Lubi ich rozwiązania bo łatwo można pomierzyć i zaważyć.

Sprzęt solidny i jak tylko ma podłączone jakiekolwiek kable to gra a gdy kable odłącza to...nie gra!!

I jakie by nie odłączył to zawsze przestaje grać. Słusznie więc po setkach prób doszedł do znanych nam

wszystkim wniosków.

Teraz Bum zapragnął jednak wejść do branży audio i razem ze Stasiem będą konstruować nowy DAC

o nazwie Wagner!! Ma być solidny jak niemieckie czołgi i ma to być wielkie granie jak Pierścień Nibelungów....

może Niby...lungów, w każdym bądź razie na niby czy nie na niby będzie to prawdziwe Wejście Smoków do

branży. I tego im życzmy.

Staralem sie pomoc poniewaz tez sluchalem na konwerterze JarkaC ale moje teorie wlacznie z Jplay-owymi byly i sa systematycznie zlewane a ja uznawany jestem za trolla.

Człowieku a jak Ciebie nie uważać za trolla?!

Kupiłeś od gościa jego autorski konwerter i na nim słuchasz.

Teraz wzięło Cię na przekomarzanie i poprawianie autora w kwestii przesyłu sygnału cyfrowego i budowy takich urządzeń.

Skoro masz taką wielką wiedzę i umiejętności, to czekam na twój autorski projekt konwertera usb2spdif. Oczywiście niezaprzeczalnie będzie lepszy od konwertera JarkaC. Skoro Ty wiesz więcej, lepiej i dodatkowo masz to wszystko osłuchane.

Kończąc tę kwestię, to skończy się na twojej gadaninie i pustosłowiu. Będziesz bajał i odpowiadał o tym, o tamtym, ale nigdy konkretnie i na temat.

Generalnie tuningowców jest wielu, każdy wie wszystko najlepiej, ale od początku do końca swojego projektu nie zrobi. Piszę akurat o konwerterze, bo słyszałem, że StasioP ma niezły wzmak na koncie.

Kupiłeś od gościa jego autorski konwerter i na nim słuchasz.

Tak kupilem i poprzez gruntowne tunningowanie mozna bylo ten konwerter ucywilizowac. Nie doczytales 7 postow wyzej...napisalem tam ze na konwerterze JarkaC SLUCHALEM! Przerobilem od tego czasu jeszcze dwa konwertery asynchroniczne jeden oparty na Xmosie drugi na Amanero i cos tam wiem...czemu nie slucham na konwerterze JarkaC? sami sobie dospiewajcie...trzeba posluchac wtedy wszystko staje sie jasne ;) zreszta i pomierzyc tez sie da, jak sie ma czym.

Stunningowalem mocno oba te konwertery i wiem o co w tym biega od strony dzwiekowej, jak i co na co wplywa. Np z rzeczy tzw przez Was "voodoo", niezmiernie wazny jest sam kabel USB - DZIWNE no nie? :D jest tak samo wazny jak sam konwerter USB, to dopiero z dobrym kablem zagra, a kabelek mam obecnie "pierwyj sort" robiony przez kolesia ktory w tych tematach pierwszy. :)

Teraz wzięło Cię na przekomarzanie i poprawianie autora w kwestii przesyłu sygnału cyfrowego i budowy takich urządzeń.

Chcialem pomoc ale juz mi przeszlo, nie bede sie mieszal do polskich czyichs projektow (ZMADRZALEM), ludzie za granicami bardziej otwarci i bardziej elastyczni.

Kończąc tę kwestię, to skończy się na twojej gadaninie i pustosłowiu. Będziesz bajał i odpowiadał o tym, o tamtym, ale nigdy konkretnie i na temat.

Zobaczymy, zobaczymy ...:)

Generalnie tuningowców jest wielu, każdy wie wszystko najlepiej, ale od początku do końca swojego projektu nie zrobi. Piszę akurat o konwerterze, bo słyszałem, że StasioP ma niezły wzmak na koncie.

Zrobi, zrobi...spokojna glowa, robie zaawansowanego DAC-a do zastosowan High-End PC-audio ;)

Zobaczymy, zobaczymy ...:)

Zrobi, zrobi...spokojna glowa, robie zaawansowanego DAC-a do zastosowan High-End PC-audio ;)

Stasiop bez urazy, zobaczę uwierzę. :)

Jeśli faktycznie tak będzie, to jak najbardziej złożę zasłużone gratulacje.

Jeśli nie to wcześniejszy wpis będzie aktualny.

Stasiop bez urazy, zobaczę uwierzę. :)

Ja sie nie obrazam :) jak zedre filmik z telefonu (z czym mam problem po ostatnich updatach Samsunga Galaxy S2 ;D) i wgram na You-tuba to sie Wam pochwale jak to wszystko gra :)

robie zaawansowanego DAC-a do zastosowan High-End PC-audio ;)

.. czy to znaczy, że ten co spiewał na AudioShow - to NIE był zaawansowany DAC do zastosowań High-End PC-audio ???

:) :) :)

.. czy to znaczy, że ten co spiewał na AudioShow - to NIE był zaawansowany DAC do zastosowań High-End PC-audio ???

To byl brat blizniak ale z mocnym Downem :)

nie obrazajac ludzi z tym zaburzeniem oczywiscie

Czy to normalne, że nie-ekranowanym kablem mogę sobie spokojnie przesyłać SPDIF na odległość około 8 metrów ?

Nie wiem czy to normalka, czy mi się pofarciło. Miałem pod ręką taką taśmę wielożyłową / wielokolorową - chyba jeszcze z czasów PRL.

A że pod dywanem to miało iść ..... więc stąd ten pomysł.

Puściłem tego SPDIF'a w taki sposób, że każda nieparzysta żyła to masa, a każda parzysta żyła to sygnał.

W sumie 7-żyłowa jest, więc masa idzie po (1,3,5,7) a sygnał po (2,4,6). Bardzo ładnie to chodzi, bez jakichkolwiek problemów.

No i oczywiście bez jakiegokolwiek ekranowania. (oprócz rzeczonego przekładańca żyłami masy).

Nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić, aby jakość tak przesyłanego dźwięku była w jakiś sposób "gorsza".

Ciekawy artykuł na Cybwiz.blogspot:

Ethernet and USB are on the physical layer 1 on the 7 layer OSI model, but USB has more complex communication data packages.

Because of the larger data packets of USB - that gives a latency of 940ns - Ethernet has small data packets that gives only 96ns latency on a gigabit Ethernet.

When you are sending data it goes up to layer 2 when using a switch, a Router is on layer 3 which is slower.

Jplay acts like a windows service - it's on layer 5, 6 and 7 - session, transport and application.

The lower the layers the simpler and faster it is, which gives better sound and lower latency/delay. The higher layers are much slower than the lower layers.

To get the best sound - don't use a complex operating system at all with all it's sessions and tasks.

When using small simplified code installed on a FPGA chip inside a player - it's active only when you use it and goes to sleep when the music is playing - this will improve the sound quality many levels compared to a system used inside a operating system.

Three products that has Ethernet streaming - CH Precision C1, Wadax Hermes and Sforzato.

From a CH C1 user who has used the USB card with Jplay in StreamerMode with ControlPc and AudioPc.

"The Ethernet card has been installed and yes it is better than USB!

More control over sound, more organic, much more detailed sound. Also more analog sounding.

Very happy to be rid of this unlimited windows tweaking."

Ciekawy artykuł na Cybwiz.blogspot:

Z punktu widzenia topologii sieci i warstw modelu ISO to ta argumentacja wydaje się sensowna ... idąc konsewkwentnie tym tropem to by trzeba gadać z urządzeniem bezpośrednio na poziomie jego fizycznego, statycznego MAC-adresu ?

Jeżeli znalazłbyś chwilę czasu i nie było to dużym problemem to mam prośbę o odczytanie oznaczeń z układów U203,U205,U209. Czy wiesz do czego służy jumper Y200.

Jak wróci do mnie BADA to dam zajrzę. Przypomnij mi za parę dni.

Przypominam się i pozdrawiam.

JarekC

@Elberoth

JarekC

U205:

C04

84Z

U203:

C86

05Z

U209:

4A

03

Odpowiadam tu, bo w oryginalnym wątku nie mogę:

Podstawowa różnica pomiędzy nami jest taka (pomijając czas jakim dysponujemy na siedzenie na forum i toczenie bezsensownych dyskusji), że ja posiadałem Scarlattiego, Diamonda mam teraz w domu, a Vivaldiengo będę miał w przyszłym tygodniu. Natomiast Ty ... będziesz mógł o nich tylko co najwyżej poczytać.

A dewiza jego to "Posiadam więc jestem"!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.