Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie chyba niezbyt uważnie czytacie.

Cena A 70Tmk2 nie wzrosła dlatego że montowane są lampy 6550 tungsola !

Cena sprzed 28 pażdziernika wynosiła 10990,- brutto detal. na lampach KT88 E-H.

Zamówienie kupione po kursie dolara 3,07 pln

Spadła wartość naszego kochanego złotego i sami nie wiecie że spadła tym samym wartość nabywcza naszego kochanego polskiego pieniądza. Wiedzą o tym wszyscy którzy rozliczają się w euro i dolarze jak firmy które na co dzień z tym mają do czynienia sprzedające za złote a kupujące za walutę honorowaną i wg której rozliczaną w świecie: dolar i euro.

Wiedzą o tym kredytobiorcy którzy choćby kupili ukochane mieszkanie po kursie 2 zlote (franka szwajcarskiego) a spłacają po 4 ,choć tłumaczą nam że frank musiał zdrożeć :-)

Ile kosztuje dolar dziś ? Przeliczcie sobie sami .W dodatku ceny w fabrykach CHRL nie maleją .

A70TMK2 to najdroższy zamawiany wzmacniacz w fabryce Cayina z obecnych naszych modeli ,jest 1/3 droższy od podstawowego A70T ,oraz droższy od A-300P (na lampach 300B). Posiada jako jedyny miedziowe kondensatory sprzęgające montowane w nim ,zupełnie inne transformatory głośnikowe ,nieco inny design z płytą aluminiowa na górze bez wycięcia ,większa moc 50W w miejsce 30W,inny przedwzmacniacz ,inne diody prostownicze,gałka głosu etc.

Na cenę w Polsce przez firmę dystrybutora nie osoby prywatnej składa się koszt zakupu produktu z certyfikatem CE i ROHS, koszt transportu ,cło +vat od wartości zakupu .Koszta Generalnej Inspekcji Ochrony Środowiska (zapłata za wprowadzanie urządzeń elektronicznych liczony od wagi towaru, koszt utylizacji kartonów,koszt utylizacji baterii+roczna stała opłata GIOŚ . Przy ustalonej cenie detalicznej marża podmiotu współpracującego z dystrybutorem .Przy sprzedaży zapłata VAT-U (różnicy w koszcie sprzedaży i zakupu), zaplata podatku dochodowego .

To co zostaje to się nazywa zyskiem . A z zysku należy opłacić koszt utrzymania firmy,magazynowania towaru, koszt gwarancji ,ewentualnych napraw, zapłacić za reklamy ,wystawy .

A ja się zapytam kto z Was którzy są w posiadaniu modelu A70Tmk2 płacił 13.000 zł ?

Zadam jeszcze jedno pytanie .Kto z Was posiadaczy A70Tmk2 w nowej dostawie z lampami tungsol 6550 zapłacił 11.000 ? z wystawionym paragonem fiskalnym lub fakturą vat ? Kto ?

Zdaje się ze wypowiada się ktoś kto z tematem zakupu nic wspólnego nie ma !

A 70Tmk2 to najlepszy wzmacniacz Cayina i najdroższy z oferty push-pulla na lampach KT88 (6550).

Oryginalna wersja dedykowane na rynek europejski z transformatorem 230 V (a nie jak sprowadzane z rynku azjatyckiego 220 V z przyklejoną naklejką 230V wersje podstawowe A-70T ).

Angielskie opisy i certyfikaty CE i ROHS.

To samo będzie z modelem A-845 . Tylko na rynek europejski produkowane są z transformatorami na 230 V ,z rynku azjatyckiego wszystkie będą na 220 V. Oznacza to choćby zwiększone napięcie żarzenia na lampie mocy ,o czym mówi instrukcja obsługi.

Ceny detaliczne w Polsce są sporo niższe niż np. niemieckie ,sprawdźcie sobie sami cayin.com.

Pytacie w mailach o kolory srebrne ,są proszę zdjęcia .

post-15230-0-50515100-1485677395_thumb.jpg

post-15230-0-57329500-1485677472_thumb.jpg

post-15230-0-79126300-1485677477_thumb.jpg

post-15230-0-81075200-1485677482_thumb.jpg

Edytowane przez Studio16Hertz

Mam pytanko, o ile to fotum nie służy jedynie zachwytom nad nowymi modelami Cayina ;)

Niedawno kupiłem A50T bez pilota (bardzo tanio go kupiłem)

-Czy można gdzieś kupić takiego pilota?

-Czy możliwe jest żeby piloty od nowszych modeli zadziałały z tym? (pewnie jest większa szansa na zdobycie nowego pilota?)

-Zdaje się że tylko z pilota można przestawiać tryb TR/UL ? Jakim kolorem światła diody oznaczone są te tryby?

Jeżeli na forum jest jakiś właściciel A50T to proszę o kontakt na PW

Pozdrawiam

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Mam pytanko, o ile to fotum nie służy jedynie zachwytom nad nowymi modelami Cayina ;)

Niedawno kupiłem A50T bez pilota (bardzo tanio go kupiłem)

-Czy można gdzieś kupić takiego pilota?

-Czy możliwe jest żeby piloty od nowszych modeli zadziałały z tym? (pewnie jest większa szansa na zdobycie nowego pilota?)

-Zdaje się że tylko z pilota można przestawiać tryb TR/UL ? Jakim kolorem światła diody oznaczone są te tryby?

Jeżeli na forum jest jakiś właściciel A50T to proszę o kontakt na PW

Pozdrawiam

Działać będzie pilot uniwersalny ,ale nie każdy . Przełącznik trybu trioda/ultralinear w modelu A-50T dostępny jest tylko z pilota .

Oryginalny pilot jest wyłącznie do sprowadzenia z fabryki Cayina . Na stanie nie mamy wolnych pilotów. Były stosowane 2 typy pilotów w tym modelu plastikowy i aluminiowy ,pierwszy z innymi kodami (selektor źródeł wybierany za pomocą klawiszy bezpośrednich) i drugi aluminiowy gdzie selektor źródeł wybierany był jednym klawiszem (po kolei inne źródło).Czy ten drugi pilot działać będzie nie wiem ,trzeba by sprawdzić .W A88T mk2 pilot do A88mk1 (pierwsze lata produkcji ) działa pilot ale nie działa selektor źródeł.

W Pańskim przypadku tylko sprawdzenie daje pewność który pilot działa, można za pomocą numerów seryjnych postarać się ustalić jaki pilot jest oryginalny do tego modelu .

Dziękuję za szybką odpowiedz :)

Spośród całej masy Chińskich krzaczków wyłonił się numer 05071146 :)

Jakim kolorem światła diody oznaczone są tryby TR/UL?

U mnie obecnie świeci na żółto.

U mnie (cs-55a) żółty czy raczej pomarańczowy to tryb triody, a czerwony ultralinear. U Ciebie pewnie jest tak samo.

Edytowane przez Emdester
Dziękuję za szybką odpowiedz :)

Spośród całej masy Chińskich krzaczków wyłonił się numer 05071146 :)

Czyli masz gorszą wersję przełączona. W trybie triody zawsze gra gorzej

Jak znalazłbym jakiegoś posiadacza tego modelu z okolic trójmiasta to podjechałbym przełączyć tryb i po sprawie :)

Chińskie krzaczki na tylnym panelu świadczą o modelu wzmacniacza przeznaczonym na rynek azjatycki .

Symbol sprawdzimy .W tej chwili jest święto w Chinach 23 styczeń- 5 luty .

Żółte światło oznacza tryb triodowy ,czerwone ultraliniowy.

Zatem jest triodowy .Wszystkie starsze modele Cayina przy załaczeniu wzmacniacza startowały z trybu triodowego, należało pilotem przełaczyć na ultraliniowy jeżeli ktoś na takim chciał grać. W tym modelu ja wole tryb ultraliniowy (czerwona dioda). Nowe modele Cayina startują z trybu ultraliniowego .Zastosowano inny procesor programujący i pamięć podręczną ,gdzie w trybie serwisowym programować możemy (serwis) z jakiego trybu startuje i z jakiego kanału źródła.

Nowe modele fabrycznie mają wpisana pamięć ostatniego ustawienia tzn. jeżeli wyłączycie go na pozycji PHONO i trybie triodowym to po włączeniu to ustawienie będzie Wam pamiętał.

Jeżeli wyłączycie na innym kanale źródła i na trybie ultraliniowym to dokładnie po włączeniu wzmacniacza to ustawienie będzie Wam wzmacniacz pamiętał.

Pamiętam u klienta był pilot Logitecha z wyświetlaczem,obsługiwał wszystkie funkcje łącznie z przełączaniem trybów trioda/UL.

Prawdopodobnie przełączenie jeden raz w Pańskim A-50T na tryb ultraliniowy nic nie da bo on nie będzie pamiętam po wyłączeniu wzmacniacza tego trybu. Nowe A-50T pamiętają ostatnie ustawienia.(dostały nowe płytki z procesorem pamięci podręcznej)

post-15230-0-50117400-1485688911_thumb.jpg

Ja często gram w trybie triody, to kwestia indywidualna. Moim zdaniem on nie gra wcale gorzej a inaczej. Przy niektórym repertuarze wolę tryb triody.

Ja często gram w trybie triody, to kwestia indywidualna. Moim zdaniem on nie gra wcale gorzej a inaczej. Przy niektórym repertuarze wolę tryb triody.

CS-55A często słucham w trybie triodowym bo to dobry dla niego styl brzmienia

A55TP -słucham wyłącznie w trybie ultraliniowym

A70Tmk2 słucham wyłącznie w trybie ultraliniowym

A50T słucham wyłącznie w trybie ultraliniowym

Zagłał wystarczająco pięknie żeby się zakochać w lampach :)

Wszystkie starsze modele Cayina przy załaczeniu wzmacniacza startowały z trybu triodowego, należało pilotem przełaczyć na ultraliniowy jeżeli ktoś na takim chciał grać.

Czyli mój chytry plan z jednorazowym przełączeniem trybu nie wypali :/

Szkoda że nie pomyśleli o jakimś manualnym przełączniku

Zastanawiam się jeszcze tylko nad lampami Mam EH na sterowaniu i Svetlana C na końcówce - wszystkie już na wykończeniu. Wstępnie postanowiłem wymienić na Genelexa Gold Lion. Wiem że to temat rzeka, ale może ktoś miał akurat te lampy i ma jakieś przemyślenia na ich temat?

Edytowane przez zoromoto

Zagłał wystarczająco pięknie żeby się zakochać w lampach :)

Tak jak większość modeli Cayina gra pięknie ,zwłaszcza że lampy EL34 mają takie miłe słodkie i nasycone brzmienie ,coś w tym jest .

Szkoda że nie pomyśleli o jakimś manualnym przełączniku

Nie ma tego przełącznika w modelach A50T, A55TP ,CS55A ,CS88A .Frontowy panel jest zrobiony minimalistycznie ,dostojnie . Przełączniki na frontowych panelach są w innych modelach : A88,A70,VP100,A100T. Nikt w fabryce nie mógł przewidzieć że ktoś komuś sprzeda niekompletny wzmacniacz :-)

Najtańszym sposobem może okazać się kupno uniwersalnego pilota obsługującego ten wzmacniacz. Wśród Logitecha warto szukać.

Nowe A-50T pamiętają ostatnie ustawienia.(dostały nowe płytki z procesorem pamięci podręcznej)

Ech, te "nowości" :D

04f791b3ed134200dbe28fdfb8a30d23.jpg

Zastanawiam się jeszcze tylko nad lampami Mam EH na sterowaniu i Svetlana C na końcówce - wszystkie już na wykończeniu. Wstępnie postanowiłem wymienić na Genelexa Gold Lion. Wiem że to temat rzeka, ale może ktoś miał akurat te lampy i ma jakieś przemyślenia na ich temat?

Właściwie to chodzi mi bardziej czy są jakieś pewniaki, które pasują do tego Cayina, a inne które całkiem psują dzwięk, biorąc pod uwagę Electro-Harmonix, Tung-Sol, Genalex, Sovtek

Nie ma tego przełącznika w modelach A50T, A55TP ,CS55A ,CS88A .Frontowy panel jest zrobiony minimalistycznie ,dostojnie . Przełączniki na frontowych panelach są w innych modelach : A88,A70,VP100,A100T. Nikt w fabryce nie mógł przewidzieć że ktoś komuś sprzeda niekompletny wzmacniacz :-)

E no taki malusieńki gdzieś z tyłu raczej nie zaburzył by bryły ;)

Był tak tani że wziąłbym go nawet bez obudowy żeby chociaż wypróbować ;D

Edytowane przez zoromoto

Kup pilot logiteha i będziesz miał problem z głowy. Zastąpi Ci wszystkie piloty jakie masz, a nawet tych co nie masz ;) Logitech pobiera z bazy producenta ustawienia prawie każdego pilota, a juz na pewno popularnych marek, w dodatku możesz kopiować sygnał z oryginalnego pilota.

Ja mam taki i sobie chwale

http://allegro.pl/logitech-harmony-555-pilot-uniwersalny-i6683805829.html

Kup pilot logiteha i będziesz miał problem z głowy

Jeżeli zadzaiła, to było by rozwiązanie. Na pewno sprawdzę. Fajnie jakby dało się zdobyć oryginał

Frontowy panel jest zrobiony minimalistycznie ,dostojnie

W zupełności się zgadzam. Ten minimalistyczny design od razu mnie urzekł. Mimo małych rozmiarów lampka wygląda naprawdę zacnie, ponadczasowo. Poza brakiem pilota jest w perfekcyjnym stanie, nawet cokoły nie przysmażone. Jakbym znał fachowca z okolic trómiasta to zleciłbym gruntowny przegląd, ewentualnie tuning. Dostała u mnie dożywocie :)

Dziękuję za odpowiedzi!

Temat lamp jest tematem tabu jak widzę ;)

Edytowane przez zoromoto

Sprawdziłem z ciekawości i w bazie logitecha jest model a-50t

Nie wiem ile przycisków ma ten pilot, ale w bazie jest 10 przycisków zarejestrowanych. Jak jest ich wiecej to musiałbyś od kogoś pożyczyć pilot oryginalny i skopiować. Logitech potrafi kopiować sygnał.

Sprawdziłem z ciekawości i w bazie logitecha jest model a-50t

Nie wiem ile przycisków ma ten pilot, ale w bazie jest 10 przycisków zarejestrowanych. Jak jest ich wiecej to musiałbyś od kogoś pożyczyć pilot oryginalny i skopiować. Logitech potrafi kopiować sygnał.

Oryginalnego pilota widziałem tylko na zdjęciach. Ma 8 przycisków.

Mógłbyś mi podesłać linka do tego znaleziska? ;) Ja szukałem ale nie znalazłem. Zdaje się jakiś kod trzeba wklepać w pilota żeby zaczął działać na tym modelu.

Znalazłem za to pilota logitecha model logitech harmony 525, nowy za jakieś 150pln, może on by styknął.

Do tego co podałeś na allegro też poszło zapytanie. Dzięki :)

Edytowane przez zoromoto

Jakbym znał fachowca z okolic trómiasta to zleciłbym gruntowny przegląd, ewentualnie tuning. Dostała u mnie dożywocie :)

Dziękuję za odpowiedzi!

Temat lamp jest tematem tabu jak widzę ;)

Jeśli chodzi o serwis to polecam Sonus Oliva.

Mój Spark jeździ tam na przeglądy:-)

Edytowane przez Akim03

Oryginalnego pilota widziałem tylko na zdjęciach. Ma 8 przycisków.

Mógłbyś mi podesłać linka do tego znaleziska? ;) Ja szukałem ale nie znalazłem

Znalazłem za to pilota logitecha model logitech harmony 525, nowy za jakieś 150pln, może on by styknął.

Do tego co podałeś na allegro też poszło zapytanie. Dzięki :)

Nie ma czegoś takiego jak link :) Jak masz pilota Logitech to zakładasz sobie konto on-line, podajesz jakiego masz pilota (525 to to samo co 555 tylko ma inny kolor wyświetlacza niebieski i minimalne różnice, będzie ok) i masz dostęp do konta on-line. Tam podajesz jaki masz sprzęt i on pobiera z bazy piloty. Możesz zaimportować 15 pilotów do Logitecha oraz skopiować sygnał z oryg pilota (z tyłu pilota jest czytnik sygnału) jeżeli jest to jakiś egzotyczny sprzęt którego nie ma w bazie Logitecha. Dodatkowo możesz ustawiać sekwencje, np. oglądaniej TV i podać co bierze w tym udział, np. TV, dekoder, wzmacniacz. Za pomocą 1 przycisku włączy Ci wszystko ustawi wejścia/źródła które potrzebujesz i gotowe. Dając głośniej będzie regulował wzmacniaczem, a przełączając kanały będzie zmieniał je na dekoderze. Proste? ;)

Od kiedy go mam to oryginalne piloty leżą w szafce, w ogóle nie używane. Działa lepiej niż oryginały, bo ma 2 diody wysyłające sygnał podczerwieni, a nie 1 jak oryg piloty, więc działa nawet nie celując w sprzęt.

Wow! A na dzieci też działa żeby były ciszej to cudo? ;D

Jeśli chodzi o serwis to polecam Sonus Oliva.

Mój Spark jeździ tam na przeglądy:-)

Dzięki. Skontaktuję się z nimi.

Edytowane przez zoromoto

Chciałem się podzielić szczęśliwą nowiną...

Wczoraj odwiedził mnie czarodziej dźwięku...

Co prawda przestraszył mi żonę (...) ale zostawił istne cudo...

post-290-0-95469100-1485889741_thumb.jpg

Chciałem się podzielić szczęśliwą nowiną...

Wczoraj odwiedził mnie czarodziej dźwięku...

Co prawda przestraszył mi żonę (...) ale zostawił istne cudo...

post-290-0-95469100-1485889741_thumb.jpg

Gratulacje ☺

"Lampa nie umiera nigdy"

Dzięki Patryk :)

Masz w tym swój udział.

Pamiętasz jak Cię wypytywałem o CS55A? Fajny wzmacniacz. Jednak brakowało mi tego wyrafinowania, który jest w A70MK2.

Jeszcze upgrade Minasów do Signature :)

Pozdrawiam,

Robert

Mrrod gratuluję. Widzę, że użytkowników A70 przybywa. Ja nawet nie chce go odsłuchiwać bo jeszcze się spodoba ;)

CS55A? Fajny wzmacniacz. Jednak brakowało mi tego wyrafinowania, który jest w A70MK2.

Ja właśnie przymierzam się do odsłuchu 55A (70mk2 to za wysokie finansowe progi jak dla mnie) ale myślę że w połączeniu z Canto Grand rock i metal powinien zabrzmieć wystarczająco dobrze, do tego jeszcze wbudowany DAC

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

A70T MK2 czaruje.

Włożyłem już 12ax7 buggle boy, za kilka dni powinny się pojawić 12au7 raytheony.

A tak naprawdę to z niecierpliwością czekam na kolumny Pana Grzegorza i wtedy dopiero zacznie to grać. :)

Dziękuję Silver85 :)

Potwierdzam, że CS55A to świetny wzmacniacz. Stosunek jakosci do ceny jest tutaj bardzo dobry.

DAC jest uniwersalny. Z moim mac mini zgrywał sie doskonale.

A70TMK2 jest mniej uniwersalny w sensie uzytkowym.

Jednak większe trafa i lampa prostownicza dodaje mu tego pierwiastaka, którego tak długo szukałem.

PS

Stosowanie zaleceń Grzegorza daje gwarancje pełnej synergi systemu.

Dziękuję Silver85 :)

Potwierdzam, że CS55A to świetny wzmacniacz. Stosunek jakosci do ceny jest tutaj bardzo dobry.

DAC jest uniwersalny. Z moim mac mini zgrywał sie doskonale.

A70TMK2 jest mniej uniwersalny w sensie uzytkowym.

Jednak większe trafa i lampa prostownicza dodaje mu tego pierwiastaka, którego tak długo szukałem.

PS

Stosowanie zaleceń Grzegorza daje gwarancje pełnej synergi systemu.

Wrzuciłem kiedyś bardzo podobne zdjęcie Cayina A70T

Moje ucho również cieszy

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.